Biathlon

Dział poświęcony XXII Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Soczi.

Re: Biathlon

Postprzez friducha » 10 Lut 2014 21:48

zygy zlituj się człowieku, bo już mnie brzuch od śmiechu boli. Gdzie on lekceważy rywali? :shock: albo trenerów :shock: Żyłka Ci zaraz jakaś pynknie i nieszczęście będzie...
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez weiner » 10 Lut 2014 21:52

E tam, słabo biega? W sprincie Fourcade miał drugi czas biegu. Dzisiaj szósty ale to zrozumiałe bo biegł na luziku po złoto i nie musiał włączać wyższych obrotów na ostatnim okrążeniu. Za to Moravec miał dziś 22 czas, za to strzelał bezbłędnie :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez kat. » 10 Lut 2014 21:58

Martę sam powiedział, że czasem budzi się w nim bestia ;) Gesty gestami, grunt, żeby nie łamał innym kijków zbyt często :D

Co do Emila to rzeczywiście ma chyba w głowie te długie dojazdy do Soczi na ceremonie medalowe.

Brawo dla Moravca. Liczyłem, że on albo Szypulin zgarnie złoto, ale cóż.
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez zygy » 10 Lut 2014 21:58

Lekceważy wszystkich dookoła siebie- rywali, publiczność na trybunach i przed telewizorami. Nic dziwnego, że jest znienawidzony przez kibiców na całym świecie. Mało tego nawet z rodzonym bratem ma też na pieńku, a to raczej dobrze o nim nie świadczy. Nie chce mi się też wierzyć w jego rzekomą przyjażń ze Svendsenem, bo kogoś takiego nie da się po prostu lubić. Aż dziw bierze, że tak mierna persona dostała medal Holmenkollen, o którym przyznaniu powinny decydować nie tylko wyniki sportowe, ale także odpowiednia postawa i ogłada.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez desertrat » 11 Lut 2014 06:21

Czy Weronika Nowakowska -Ziemniak ma szansę na medal po 7 miejscu w sprincie? Dotychczasowe wyniki nie sa optymistyczne. Oto porównania strzelań Weroniki w sprincie i w biegu pościgowym w tym sezonie

1.Östersund 4 pudła sprint/odwołano pościgowy
2.Hochfilzen 2 pudła sprint/3 pudła pościgowy
3. Oberhof 2 pudła sprint/3 pudła pościgowy
4. Ruhpolding 3 pudła bieg indywidualny/4 pudła pościgowy
5.Rasen-Antholz 3 pudła sprin/4 pudła pościgowy

Jak widać w pościgowym Weronika nie zeszła w tym sezonie poniżej 3 chybień. Z drugiej strony nie miał do tej pory tak dobrego strzelania w sprincie....Może więc i jutro będzie najlepszy wynik w pościgowym
desertrat
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 11 Lut 2014 10:22

Obejrzałem sobie z odtworzenia końcówkę męskiego pościgu i nie widzę w zachowaniu Fourcada nic "innowacyjnego" - wiele razy robił tak on, zrobił też Svendsen. Obraża rywali to Northug, a to jest gest w stronę publiczności, a nie do rywali.

Może Nowakowska dziś też tak zrobi :mrgreen:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez rookie » 11 Lut 2014 10:30

desertrat napisał(a):Czy Weronika Nowakowska -Ziemniak ma szansę na medal po 7 miejscu w sprincie? Dotychczasowe wyniki nie sa optymistyczne. Oto porównania strzelań Weroniki w sprincie i w biegu pościgowym w tym sezonie

1.Östersund 4 pudła sprint/odwołano pościgowy
2.Hochfilzen 2 pudła sprint/3 pudła pościgowy
3. Oberhof 2 pudła sprint/3 pudła pościgowy
4. Ruhpolding 3 pudła bieg indywidualny/4 pudła pościgowy
5.Rasen-Antholz 3 pudła sprin/4 pudła pościgowy

Jak widać w pościgowym Weronika nie zeszła w tym sezonie poniżej 3 chybień. Z drugiej strony nie miał do tej pory tak dobrego strzelania w sprincie....Może więc i jutro będzie najlepszy wynik w pościgowym

Widzisz jakby statystyki miały rację to jasno z tego co napisałeś wynika, że Weronika powinna mieć w pościgowym 2 pudła, zawsze miała o 1 pudło więcej w pościgowym jak w sprincie. Ale Zbyszek ma być dzisiaj bezbłędny, bo Weronika i my przestaniemy go lubić:D
Awatar użytkownika
rookie
Junior

Postprzez Gulus » 11 Lut 2014 10:37

Dwa pudła z nutką szczęścia może by wystarczyły :D
Gulus
Junior młodszy

Postprzez Adrian Woźniak » 11 Lut 2014 11:50

Zgodzę się z większością, że ten gest był niepotrzebny i mógł zostać odebrany jako lekceważący. Przecież Landertinger był tuż za nim, a na strzelnicy stali już kolejni rywale. A co gdyby ktoś ekspresowo wystrzelał 5 pocisków i miał zaledwie kilka sekund straty? Dwóch zawodników jadących przed nim miało wypadek na tym feralnym zakręcie, a chyba nawet trzech, jeżeli wliczyć w to Leguelleca. Przecież to samo mogło się przydarzyć Francuzowi na ostatniej rundzie i wtedy, gdyby upadł tak pechowo jak Kanadyjczyk, być może nawet pożegnałby się z medalem. Radość powinno się celebrować na mecie, ewentualnie ostatnich metrach wyścigu.
Nie chce źle wróżyć, ale kiedyś może to Fourcade'owi wyjść bokiem. Różne cuda się potrafią dziać na trasie. Ci, którzy interesują się dość długo biathlonem pewnie pamiętają sytuację sprzed ładnych paru lat, pewnie dziesięciu, kiedy to Bjoerndalen wybiegając po drugim strzelaniu w jakimś ze sprintów miał z tego co pamiętam około 20 sekund przewagi nad drugim Hanevoldem, a mimo to przegrał ze starszym kolega na mecie, a wtedy biegał przecież rewelacyjnie i był na pewno lepszy od niego. Markos pamiętasz tą sytuację?
Może jestem wyczulony, ale....w zeszłym roku w jednym maratonie biegło dwóch moich znajomych. Jeden z nich trochę lepszy startował żeby pomóc temu drugiemu w walce o rekord życiowy albo po prostu dla towarzystwa, nie wiem. Ostatnie metry pokonał tyłem biegnąc tuż przed tym słabszym, coś tam jeszcze gestykulując. Według mnie to wyglądało bardzo lekceważąco w stylu "zobacz, Ty już ledwie zipiesz, a ja mogę sobie tyłem pobiegać, a i salto mógłbym pewnie zrobić" - moim zdaniem niepotrzebna szopka.

Nie wiem dlaczego przywołujecie przypadek Svendsena, przecież to była zupełnie inna sytuacja. Norweg świętował to, że po prawie 4 latach znowu miał bezbłędne strzelanie w zawodach indywidualnych.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez skucinka » 11 Lut 2014 12:02

Ja pamiętam taką sytuację u pań. To były chyba Uschi Disl i Liv Grete Poiree. Niemka biegła z przodu z wyraźną przewagą i tuż przed metą zwolniła, zaczęła fetować - biec zygzakiem i wymachiwać rękami, a Norweżka wyskoczyła zza jej pleców i ją ostatecznie wyprzedziła.
skucinka
Junior

Miejscowość: Kraków

Postprzez kat. » 11 Lut 2014 12:04

Już kiedyś była przecież taka sytuacja (chyba na zawodach pokazowych, a nie PŚ), że żaba zaraz po celebrowaniu zwycięstwa wygrzmociła się wyjeżdżając ze strzelnicy :)
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez kreftowiec » 11 Lut 2014 12:09

Milanko Petrović wystartował w eliminacjach sprintu stylem dowolnym, zajął 63 miejsce ze stratą ponad 21s. do Hattestad'a. Czym jeszcze nas zaskoczy ten sympatyczny zawodnik? :)
kreftowiec
Młodzik młodszy

Postprzez carabanchel » 11 Lut 2014 12:26

No właśnie tez pomyślałem o tym zakręcie, jakby się wywrócił to Moravec miałby szansę...W ogóle strasznie dużo upadków jest, dzisiaj masa w sprintach w tym Polacy niestety... za miękkie wydają się być. Niech ktoś coś zrobi z tym bo to wypacza rywalizację....
carabanchel
Młodzieżowiec

Postprzez ssonicsl » 11 Lut 2014 12:44

Co Wy z tym zakrętem? Równie dobrze mógł pobiec na maksa i też się wywrócić, mógł biec wolno i też leżeć, albo nie celbrować wygranej po ostatnim strzale tylko najzwyczajniej w świecie pobiec i też się wywrócić. Albo mógłby mieć wystarczająco dużo czasu, złapać flagę, zaplątać ją sobie w narty, wywrócić się i przegrać. Dla mnie on te gesty wykonuje dla siebie. Patrzcie jestem najlepszy znów wygrałem. Co w tym złego u licha skoro to prawda? A dogonić go na ostatniej rundzie, no proszę Was, serio? Bjoerndalen który walczył o medal miał czas lepszy zaledwie o 0,7 sekundy.

Brunet, Brunet, Brunet... co u licha? Jaka Brunet? W tej formie? Przecież jest Dorin. Już nawet Chevalier czy Bolliet są bliżej. No chyba że (a mam nadzieję że tak było) Francuzi nie trafili ze smarami (u mężczyzn też jakby wczoraj lepiej pobiegli i Destieux i Simon). Jak w biegu indywidualnym Marie-Laure nie pokaże czegoś ekstra to w mieszanej nie pobiegnie. Ciekawe czy dzisiaj wystartuje...

A Wera nawet z 2 pudłami może powalczyć o medal, ale okoliczności muszą być sprzyjające (m.in. jeśli już pudłować to na 1 i 2 strzelaniu - grupka może biec wolno bo nie będzie komu tempa dyktować).
ssonicsl
Kadra A

Postprzez RakuNH » 11 Lut 2014 12:46

Adrian Woźniak napisał(a):Nie wiem dlaczego przywołujecie przypadek Svendsena, przecież to była zupełnie inna sytuacja. Norweg świętował to, że po prawie 4 latach znowu miał bezbłędne strzelanie w zawodach indywidualnych.

Dlatego, że obaj gestykulowali do publiczności, a nie do rywali. Nie wiem skąd u wszystkich taka troska o Francuza. Interakcja zawodnik-kibic jest w sporcie bardzo potrzebna, a kolokwialnie mówiąc nie pokazał on dupy swoim rywalom, więc nie widzę żadnego problemu, ale oczywiście każdy ma prawo do swojej oceny. Jakby się przeliczył to sam by później latami żałował. Z niego też zeszło pewne ciśnienie jak ze Svendsena, bo złoto IO było mu bardzo potrzebne i teraz będzie startował na luzie.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 11 Lut 2014 13:07

OMG, ale kręcicie aferę... Pomachał, wygrał i tyle. Robi to na własne ryzyko. śmiać mi się chce, że "martwią" się o to że mógł przegrać głównie osoby, które (delikatnie rzecz ujmując) za nim nie przepadają :roll:

Dzisiaj o 16 będę trzymać kciuki za nasze dziewczyny żeby żadna fikołka nie zaliczyła, zresztą żadnej zawodniczce tego nie życzę. Emocje i bez upadków zapowiadają się przednie. Małe różnice to zapewniają.
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez Masha » 11 Lut 2014 14:56

Marzy mi się, żeby Weronika zrobiła dzisiaj taki sam gest jak Fourcade :D
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez carabanchel » 11 Lut 2014 14:59

ssonics: Mi na przykład o nic nie chodzi, a zwłaszcza o ocenę gestu Fourcade'a, to mnie nie interesuje. Tylko kalkulacja czasowa, tracił parę sekund niepotrzebnie, których nie potrzebował, a w przypadku losowym (a posteriori) mógłby... W zawodowym sporcie to rzadko się zdarza, mało profesjonalne. Swoją drogą myślę, że na ostatniej prostej kalkulował czy szukać flagi i odpuścił bo Moravec był blisko.
carabanchel
Młodzieżowiec

Postprzez Adrian Woźniak » 11 Lut 2014 15:38

Ładnie to kolega wyżej podsumował ;) Z jednej strony zgadzam się, że rzeczywiście to jego sprawa co robi, o ile nie łamie regulaminu i nie obraża innych, z drugiej może czuje się zbyt pewnie i nie potrafi docenić swoich rywali.

@ssonicsl, ten zakręt był chyba dość trudny, skoro kilkoro zawodników się na nim wyłożyło ;)
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez friducha » 11 Lut 2014 16:45

19., 20., 34.,38. miejsce . Tak miało być? Ja się pytam! Nie, nie tak miało być. Zaorać to Sochi! :evil: :evil: :evil:
friducha
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Soczi 2014

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość