Biathlon

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biathlon

Postprzez forresty » 23 Lut 2010 21:33

jeśli mnie pamięć nie myli to R. Mateja po takim popisie w Sapporo i najeździe pismaków to w ogóle zakończył karierę. I dobrze zrobił bo ze sportem jak ze sztuką - wielu jest w nim zakochanym niestety bez wzajemności. Roberta mateję, magdę Gwizdoń sport po prostu nie kocha i szkoda walic głową w mur próbując zmienić postać rzeczy
forresty
Młodzieżowiec

Postprzez październik » 23 Lut 2010 21:40

Co Ty piszesz?! Magda Gwizdoń jest jedyną Polką, która wygrała zawody biathlonowe Pucharu Świata. Przez wiele lat była jedyną polską biathlonistką prezentującą dobry poziom. Ma gorszy sezon, potrzeba jej wsparcia, a nie pisania głupich tekstów.

Zachowując wszelkie proporcje, to Małysz też już miał się skończyć, tymczasem powrócił. Magdy Gwizdoń też nie wolno skreślać!
październik
Młodzik młodszy

Miejscowość: Łódź

Postprzez kocur1983 » 23 Lut 2010 21:40

Po wystepie Weroniki i Agi wychodzi na to, ze tak tragicznie nie bedzie. Dwie ostatnie naprawde zaliczyly bardzo udany wystep. Nie bede jechal tylko na Gwizdon, bo Palka tez zawalila i to bardzo. Jak to mozliwe ze najlepiej strzelajaca podczas igrzysk strzela tak tragicznie. O Gwizdon balismy sie wszyscy, wiedzielismy, ze moze zawalic i zawalila, ale ze Palka tak zle strzelala to jestem zdziwiony.
kocur1983
Junior młodszy

Postprzez góral'ka » 23 Lut 2010 21:43

Henkel przegrała w biegu srebro :shock:
brać nie tylko to co łatwe, lekkie i przyjemne
Awatar użytkownika
góral'ka
Młodzieżowiec

Miejscowość: okolice Zakopanego

Postprzez RakuNH » 23 Lut 2010 21:50

październik napisał(a):Co Ty piszesz?! Magda Gwizdoń jest jedyną Polką, która wygrała zawody biathlonowe Pucharu Świata. Przez wiele lat była jedyną polską biathlonistką prezentującą dobry poziom. Ma gorszy sezon, potrzeba jej wsparcia, a nie pisania głupich tekstów.

Zachowując wszelkie proporcje, to Małysz też już miał się skończyć, tymczasem powrócił. Magdy Gwizdoń też nie wolno skreślać!

Porównywanie Gwizdoń do Małysza jest trochę nie na miejscu nawet z zachowaniem proporcji :roll: Adam nie był nigdy najsłabszym ogniwem w druzynie a w najsłabszej formie był zawsze mocny w drużynie. A Magda nawet w szczytowej formie w sztafecie sobie nie radziła. Nie mniej nie można mieć jakiś wielkich pretensji bo to trenerka wystawiła. To był wariant ryzykowny i niestety nie wypalił. Jednak z drugiej strony Gwizdoń nie ma 20 lat....

Magda jest trochę "wrakiem psychicznym" i niestety nie pierwszy i nie ostatni zapewne raz zawala nam sztafetę. Pałka też zawiodła no ale gdyby Magda nie miała 1 + 6 :shock: to byśmy spokojnie byli na 8 miejscu jakby się zaprezentowała choć tak jak Krystyna Pałka (0+4).

Nie można mówić o żadnym końcu kariery bo nie ma kto jej zastąpić. Trzeba poczekać na Monikę Hojnisz. Może nie pójdzie w ślady Łukasza.

Obyło się bez kompromitacji ale jest to dużo poniżej naszych oczekiwań. Nie mówie tu o pismakach.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 23 Lut 2010 21:53

No fatalnie... Pałka zawiodła na całej linii. Gwizdoń też, chociaż dla mnie mniej, spodziewałem się kłopotów. :(
Mateja i Gwizdoń mieli jednak piękne chwile w swojej karierze, szkoda, że mało kto to pamięta. :|
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez kocur1983 » 23 Lut 2010 22:05

Ja sie tylko zastanawiam jak tak doswiadczony zawodnik moze miec tak slaba psychike. przeciez po latach startow taka Gwizdon powinna byc mimo slabszej formy glownym punktem sztafety dla mlodych kolezanek. A tu jest calkiem na odwrot. Mlode wystapily swietnie i na dwoch zmianach stracily do najlepszej Rosji 30 sec a Gwizdon i Palka 2:50. liczby mowia wszystko. Co do zmienniczki to przyszly sezon jest nadzieja. Jest starsza Hojnisz, jest Piton i jesli Bobak dobrze popracuje latem to poprawi choc troche bieg i juz mamy zmienniczke.
kocur1983
Junior młodszy

Postprzez październik » 23 Lut 2010 22:09

Raku, porównanie samo się cisnęło na usta, skoro wyciągnięto przy okazji nazwisko Roberta Mateję i stwierdzono, że Magda się do sportu nie nadaje. Myślę, że Magda nie jest skreślona, o ile dziennikarzyny nie zrobią jej krzywdy. A tego się boję, bo pewnie zaczną się głupie żarty, polowanie na czarownice. Oby tylko marna wiedza na temat biathlonu i mniejsze nim zainteresowanie zadziałały choć raz na korzyść i... no bardzo bym nie chciał, żeby Gwizdoń przedstawiano w roli jedynej winnej czy pośmiewiska.

Może Magda powinna dostać trochę wolnego do końca sezonu, popracować jakoś nad formą bez tego reżimu startów pucharowych. Może od nowego sezonu mogłaby zaprezentować nową świeżość. Może nowy trener, jeśli będzie, jakoś potrafi psychologicznie do niej podejść. No nie wiem, nie będę się tutaj wypisywał, bo się nie znam na treningu i sposobach budowania formy. Jedyne, co mogę powiedzieć na pewno, to uważajcie ze słowami, bo nimi bardzo łatwo kogoś zniszczyć.

A tak już ogólniej, to cieszy trzeci czas Nowakowskiej i szósty Cyl na swoich zmianach. Nie trafiłem z medalem złotym dla Francuzek - nie przewidziałem pudeł Dorin. Jednak się chyba dziewczyna zagotowała trochę, ale potem ładnie walczyła i zmazała część swoich win. W tej sytuacji złoto dla Rosjanek jak najbardziej zasłużone. Bohaterki tych mistrzostw generalnie potwierdziły, że medale im się należały. No może tylko ta Dorin zawaliła, ale Domraczewa, Brunet, Berger, Kuzmina czy Chrustaliewa dobrze pobiegły na swoich zmianach.

Szkoda, że to już koniec biathlonowej rywalizacji olimpijek. Było bardzo ciekawie i dla Polek jednak, mimo dzisiejszego występu, dobrze. :)
październik
Młodzik młodszy

Miejscowość: Łódź

Postprzez Masha » 23 Lut 2010 22:16

Co tu komentować :shock:

Polki...tragedia...Gdyby nie Nowakowska i Cyl przegralibyśmy z takimi potęgami jak Ameryka czy Kanada... :?

Rosjanki- równa sztafeta, medal złoty zasłużony. Najbardziej mnie cieszy sukces Zajcewej, zdecydowanej liderki rosyjskiej ekipy. Medwiedcewa zrobiła sporą przewagę, ale nic dziwnego skoro ścigała się z Martiną Beck... :? Ślepcowa świetnie strzelała i jak na siebie słabo pobiegła. Bogali trzymała się w czołówce i była mocnym punktem sztafety. Bardzo fajny doping rosyjskich kibiców.

Francuzki- kibicowałam im i gdyby nie karne rundy Dorin byłoby złoto...eh. :? Świetna dyspozycja biegowa.

Niemki- bez swojego asa i najlepszej biathlonistki na świecie :wink: nie mają szans w walce o złoto. Chyba muszą przeprosić się z Hitzer i Bachmann.

.....

Jonsson, Henkel i Neuner powinny walczyć o PŚ, patrząc na ich teraźniejszą dyspozycję walka powinna toczyć się do jednej bramki. Niemniej coś może się zmienić do Kontiolahti, czego osobiście sobie nie życzę. Chyba, że Magda celowo odpuści PŚ by nie pompować balonika o nazwie "sława"...Ale wątpię.
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez RakuNH » 23 Lut 2010 22:19

http://sport.onet.pl/imprezy/vancouver- ... omosc.html

Na onecie się zaczęło.

Zawsze mnie zastanawiało skąd u ludzi bierze się taka zawiść. Z jaką radością oni się wyśmiewają. Cieszę się że jest coś co sprawia im radość... ale znaleźli by sobie jakieś inne zajęcie. Komentarze w takich wielkich portalach to zły pomysł no ale nabijają oglądalność :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 23 Lut 2010 22:35

Raku, nie czytaj tego chłamu... :wink:
Na koniec jeszcze raz napiszę: to były dobre IO dla polskiego biathlonu. :|
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez harding » 23 Lut 2010 23:06

Czy ktoś spodziewał sie takiego blamażu? Z jakim gorzkim sarkazmem można przeczytać optymistyczne wypowiedzi polskich zawodniczek przed startem, w którym nie zdobyły nawet "bezpiecznego" punktowanego miejsca.
Polki na 5 występów tylko raz pokazały się z bardzo dobrej strony, a nawet wtedy w czołówce uplasowały się 3 a nie 4 zawodniczki, które miały tworzyć rzekomy "team".

Janku, to były dobre igrzyska??
harding
Młodzieżowiec

Postprzez Janko10 » 23 Lut 2010 23:24

Tak to były dobre Igrzyska.
Ile pamiętasz lepszych?
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez harding » 23 Lut 2010 23:32

TYLKO w tym kontekście były dobre...
harding
Młodzieżowiec

Postprzez Masha » 23 Lut 2010 23:40

Lepsze były tylko igrzyska w Turynie. 7 miejsce w sztafecie biathlonistek, 5 miejsce Krysi Pałki w biegu długim i przede wszystkim srebro Tomka Sikory.
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez harding » 23 Lut 2010 23:53

WYNIKI BIEGU SZTAFETOWEGO w kontekście "przewidywań" zamieszczonych przez Karlosa na podstawie sprintu

1. Rosja :)
2. Francja :)
3. Niemcy :)
4. Norwegia 6-
5. Szwecja :)
6. Ukraina 2-
7. Białoruś 1-
8. Słowenia :)
9. Chiny 4+
10. Rumunia 4+
11. Włochy 4-
12. Polska 5-
13. Słowacja 1-
14. Kazachstan 3-
15. Kanada 2-
16. Czechy 7-
17. USA 1+

Podium zostało "przewidziane" ze 100% dokładnością. Prócz tego bezbłędnie wytypowano również miejsce 5 oraz 8. Plusy przy cyfrach oznaczają "awans" względem przewidywań. Czy Waszym zdaniem taka trafnaość jest zbyt mała, czy też dostatecznie dobra?
Ostatnio edytowany przez harding, 24 Lut 2010 00:12, edytowano w sumie 1 raz
harding
Młodzieżowiec

Postprzez Masha » 24 Lut 2010 00:00

Nasze dziewczyny są wielkie, mimo tego słabego występu. Są bardzo solidarne i bronią koleżanek. To jest piękne w drużynie :wink:
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 24 Lut 2010 00:05

No ale za to Nadia konkretnie i na temat :wink: Wiadome że dziewczyny się nie mogą oskarżać.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 24 Lut 2010 00:21

harding napisał(a):TYLKO w tym kontekście były dobre...

A jakiego Tobie innego kontekstu potrzeba???
Dziewczyny:
1. Czy w tym sezonie indywidualnie były przesłanki do lepszych wyników?
2. Wynik w indywidulanym by rewelacyjny.
3. Sprint i pościgowy - dobry.
4. Sztafeta oczywiście poniżej oczekiwań.
5. RAZEM: co najmniej dobrze.
Sikora i Szczurek:
1. Sikora medalu nie zdobył, wtedy byłoby super, rewelacyjnie albo co najmniej bardzo dobrze, ale nie zszedł poniżej poziomu za który wstydzić się musi. Biegał bardzo dobrze (nie liczę loteryjki w sprincie).
2. Szczurek - nawet on jak na swoje możliwości dobrze, no może takie -4.
3. RAZEM: co najmniej dobrze.
W porównaniu z innymi IO:
Tu Masha mnie wyręczyła:
Masha napisał(a):Lepsze były tylko igrzyska w Turynie. 7 miejsce w sztafecie biathlonistek, 5 miejsce Krysi Pałki w biegu długim i przede wszystkim srebro Tomka Sikory.

No to co tu marudzić? Przecież nie jesteś Wkurzajewski. :wink:
Ostatnio edytowany przez Janko10, 24 Lut 2010 01:02, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez Duche » 24 Lut 2010 00:29

Mistrzynie udowodniły swoją wielkość i obroniły tytuł mistrzyń olimpijskich. Brawo Rosja! :)

Mistrzynie świata i Mistrzynie olimpijskie, jak to pięknie brzmi.

Zawiodła właściwie tylko Ślepcowa. Bardzo słabo pobiegła. Po buzi wyglądała jakby miała zemdleć na trasie. Całe szczęście jakoś dała radę. Jednak z jej przygotowaniem fizycznym na igrzyskach nie jest najlepiej. Niech teraz Swietik odpoczywa i dobrymi wynikami zakończy ten olimpijski sezon.

Image

Image

Image
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość