Biathlon

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biathlon

Postprzez RakuNH » 23 Lut 2010 17:35

Niestety Figaro masz rację no ale co zrobić... W sumie jako stronę startową mam ustawiony najmniej wiarygodny portal "onet" ale chociaż często tam coś dodają nowego. Ciężko w ogóle znaleźć jakieś sensowne informację a wszędzie dmuchanie balona. Ciekawi mnie jakie

doliniarz napisał(a):Polki nie mają, żadnych szans na medal. Mogą powalczyć jedynie gdzieś o okolice 6-7 miejsca, choć i w to wątpię.

Ty znowu przesadzasz w drugą stronę :lol: Trzeba powiedzieć jasno że miejsce poza 8 będzie porażką tego zespołu. Stać je na miejsce w 8 spokojnie i nie powinny mieć z tym żadnego problemu. Jednak sukcesem nie będzie medal ale sukcesem będzie każde miejsce lepsze niż 7 wywalczone 4 lata temu. A samo 7 czy 8 miejsce będzie przyzwoite.

Nie może być tak że dziewczyny są w niezłej formie a w sztafecie wylatują poza 8. Skoro najlepszą formę osiągnęły na Igrzyska to ja stawiam 4/5/6 miejsce i każde z nich będzie bardzo dobre :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 23 Lut 2010 17:53

To nie wszystko. Mnie krew zalewa jak czytam te komentarze pod artykułami. Myślę, że stać nasze dziewczyny na walkę o 5 lub 6 miejsce i tak oceniam ich dzisiejsze możliwości, ale może jednak postarają się o niespodziankę. Jakby tak wpadł mały brązik to byłoby niesamowite. Niestety, musimy liczyć na poważne wpadki tych najlepszych sztafet.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Masha » 23 Lut 2010 17:59

Moje faworytki:

Rosjanki: Ślepcowa jakoś nie błyszczy na Olimpiadzie, Medwiedcewa fatalnie biega (przy bezbłędnym strzelaniu w masówce nie zdobyła medalu, co wcześniej było niemożliwe), Bogali to wielki znak zapytania. Pewnym punktem jest Zajcewa, która jest z Rosjanek najlepsza. Zresztą nie pierwszy raz. Lubię Olgę najbardziej z Rosjanek, więc mam nadzieję, że ona nie nawali, reszta niech sobie robi co chce :wink:

Niemki: gdyby była Neuner pewnie by wygrały, nie wystartowałaby wówczas Kati Wilhelm, która jest w opłakanej formie. Bardzo mądrze trener niemiecki ustawił je na zmianach: słaba (Wilhelm), mocna (Hauswald), słaba (Beck), mocna (Henkel). Znając możliwości sztafetowe Andrei będzie zacięcie gonić rywalki. To, że nie wyszedł jej bieg masowy o niczym nie świadczy (przecież w indywidualnym biegła o niebo lepiej). Wszystko zależy chyba od Kati Wilhelm :wink: Myślę, że mimo wszystko powinny zdobyć złoto. Mam takie przeczucia :P

Walka o trzecie miejsce powinna toczyć się między Norweżkami, Szwedkami, Francuzkami, Ukrainkami, Polkami, Chinkami i może jeszcze kimś :lol:

Chinki bez formy więc nie daję im zbyt wielu szans. One startują w ogóle w Vancouver, bo jakoś ich nie widać? :roll:
Ukrainki jak wyżej (ale kto ich tam wie...)
Francuzki mają mizerną Becaert, Dorin fuksem zdobyła brąz nie czarujmy się jest przeciętna, Brunet najpewniejszy punkt, Bailly zawsze zmotywowana w sztafecie, będą groźne.
Szwedki faworytki do brązu, o ile nie nawali im ta dziewczyna na pierwszej zmianie. Jonsson i Olofsson to klasowe zawodniczki, Nilsson występuje przyzwoicie w sztafetach, tylko ta Hogberg :P
Norweżki też mogą być groźne. Berger zawsze świetnie startuje w sztafecie, teraz dochodzi jeszcze dobra Flatland, pozostała dwójka może nie jest jakaś świetna, ale na przeciętny występ je stać.
No i Polki- już zostało tyle napisane. Najważniejsze to dosyć celnie strzelać, bo biegowo Wera, Aga i Magda są dobre. Moim zdaniem Polki są "zabójczo dobre", prawie tak "zabójczo dobre" jak Sachenbacher i Nystad (swoją drogą niezłe skromnisie z tych Niemek :wink: ). Oczywiście żartuję, ale na miejsce 4-5 Polki jest stać. Ważne, że nasze młode gniewne mają już stypedium olimpijskie i pobiegną na luzie :P Boję się tylko o strzelanie Magdy Gwizdoń :?
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez damian940915 » 23 Lut 2010 18:36

RakuNH napisał(a):http://tvn24.lajt.pl/1644626,1,11,wiadomosc.html

Śmieszą mnie takie teksty jak tu (wpadłem przez przypadek). "przed Igrzyskami nikt na nie nie stawiał" A co się takiego zmieniło? Sztafeta to nie bieg indywidualny i ja im daje szanse może 1% większe na medal niż przed IO... Biegają tak samo i ja ich nie skreślałem ale nagle jest wysyp ekspertów którzy chcą zabłysnąć...

Znowu dmuchanie balona. Niech lepiej dmuchają termofor bo im nie pęknie.

Naprawdę żal mi dziewczyn, bo są pod ogromną presją, dzieki jednemu niezłemu występowi (i to nie wszystkich). W medal wierzę to fakt, ale uważam, że realnie możemy zająć 6-7 miejsce, każde wyżej byłoby sukcesem.

Tak więc:
1.Niemcy (Świetna 4 zawodniczek, lecz nie wszystkie w najwyższej formie, ogromne doświadczenie, brak Neuner)
2.Francja (znakomite w strzelaniu, słabsze w biegu, co jest decydujące w sztafecie)
3.Rosja (nienajwyższa forma zwłaszcza liderki Ślepcowej)
4.Szwecja (Dwie gwiazdy, dwie słabsze zawodniczki)
5.Ukraina (czarny koń, wyrównana drużyna, lecz bez formy)
6.Norwegia (Świetna Berger, trzy średniaczki)
7.Polska (wyrównana grupa, w formie, słabe biegowo)
8.Białoruś (Wyrównana ekipa)
9.Chiny (Stac je na wszystko)
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 23 Lut 2010 18:45

Ja uważam ze Szwedki w dużo słabszej formie biegowej (szczególnie liderek) można spokojnie pyknąć a więc dałoby to 4 miejsce. I to jest max na co stać nasze dziewczyny. Wyższe miejsce mogą im zagwarantować tylko rywalki i tu nie chodzi o pudło czy dwa a w przypadku Niemek o kilka rund (nie przeczę że zdarzają się takie sytuacje)

Nie mniej trzymamy kciuki :D Ja liczę na 5 miejsce.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez październik » 23 Lut 2010 19:02

Mnie wszystko wychodzi na Francuzki. Najmniejsza szansa, że któraś z zawodniczek zawali swoją zmianę. Bailly chyba znalazła lepszą formę. Brunet i Dorin dobrze się pokazały na Olimpiadzie. Becaert jest solidna.

Większy już problem jest z Niemkami i Rosjankami. Czuję, że tutaj mogą być takie zawodniczki, które położą sztafetę. W zasadzie każda może skrochmalić. Nawet najlepsze z obu ekip - Zajcewa i Henkel pokazywały, że potrafią źle strzelać i fatalnie wypaść.

Szwedki nie pokazały się na Olimpiadzie, więc nie bardzo mam podstawy do stawiania na nie. Gdyby jeszcze wystawiono Sofię Domeij, to już w ogóle byłbym pewien, że będą poza pierwszą piątką. Podobnie z Chinkami, które na Igrzyskach praktycznie nie istniały. Ukrainki też kiepściuchno. Chwostenko fatalnie biega, choć dobrze strzela, siostry Semerenko potrafią odwrotnie niż Oksana, najlepsza jest ta Pidhruszna, choć i ona umie zawalić bieg i strzelanie.

No i są dwie wyrównane sztafety, czyli Białoruś i Polska. To mogą być czarne konie tych zawodów. I oby tak właśnie się stało.

Zagadką są Norweżki - reprezentacja o chyba największych wahaniach formy i możliwości. Mogą pobiec na medal, a mogą już od samego początku dołować. Wiele będzie zależało od Eikeland i Rogstad, ale też i od tego, czy Berger i Flatland mają dziś dzień dobry, czy kiepski.

"Reszta świata" się chyba nie liczy. Włoszki, Czeszki, Rumunki, Kazaszki i Słowenki - któraś z tych sztafet uzupełni pierwszą dziesiątkę i chyba tyle mogą zrobić maksymalnie.

Reasumując: :)
1. Francja
2-5. Rosja, Polska, Niemcy, Białoruś
6-9. Szwecja, Norwegia, Chiny, Ukraina
10. Włochy/Czechy/Słowenia/Rumunia/Kazachstan
...
19. Łotwa
październik
Młodzik młodszy

Miejscowość: Łódź

Postprzez NeunerFAN » 23 Lut 2010 19:36

jak to ktos powiedział xD to jest biathlon - a wiec moze zdazyc sie wszystko
przy 0+0 moze byc zloto, ale nie łudźmy sie nigdy nie udalo sie to nawet najlepszym( o ile pamietam najlepszy wynik to byl wsrod Rosjan 0+2 choc nie wiem czy wtedy Jaroszenko nie startował wiec moze to sie nie liczyc), wiec jezeli bedzie okolo 0+6 to uznam to za sukces no i wtedy trzeba liczyc na pudła innych, bo bez nich to nic nam nie pomoze, jezeli Gwizdon nie zawali strzelania i Weronika stojąc tez nie bedzie pudłowac to licze ze powalczymy o medal, nie mowie ze zdobedziemy, ale zebysmy przed ostatnim strzelaniem mieli jakiekolwiek szanse na niego

zatem moj typ:
1. Rosja
2. Niemcy
3. Francja
4. Polska
5. Ukraina
6. Norwegia
Neuner - the Best Woman In Biathlon
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Miejscowość: Lębork

Postprzez ewcia » 23 Lut 2010 19:49

NeunerFAN napisał(a):jak to ktos powiedział xD to jest biathlon - a wiec moze zdazyc sie wszystko
przy 0+0 moze byc zloto, ale nie łudźmy sie nigdy nie udalo sie to nawet najlepszym( o ile pamietam najlepszy wynik to byl wsrod Rosjan 0+2 choc nie wiem czy wtedy Jaroszenko nie startował wiec moze to sie nie liczyc), wiec jezeli bedzie okolo 0+6 to uznam to za sukces no i wtedy trzeba liczyc na pudła innych, bo bez nich to nic nam nie pomoze, jezeli Gwizdon nie zawali strzelania i Weronika stojąc tez nie bedzie pudłowac to licze ze powalczymy o medal, nie mowie ze zdobedziemy, ale zebysmy przed ostatnim strzelaniem mieli jakiekolwiek szanse na niego

zatem moj typ:
1. Rosja
2. Niemcy
3. Francja
4. Polska
5. Ukraina
6. Norwegia

Jeżeli Polska u ciebie jest na 4 miejscu to musisz jakąś drużynę wywalić.Kogo?
ewcia
Junior

Miejscowość: Szczecin

Postprzez arek » 23 Lut 2010 20:33

Szwedki też mogą być groźne, Jonsson i Olofsson nie mają medalu co dla nich na pewno jest porażką, dziś mogą się zmotywować. To jest ostatnia szansa na medal z Vancouver, a dla Anny to jest ostatni bieg na IO!
arek
Młodzieżowiec

Miejscowość: Radom

Postprzez mark » 23 Lut 2010 20:56

No to w temacie medalu wszystko jasne
mark
Młodzik młodszy

Postprzez boku_IBU » 23 Lut 2010 20:56

No to to by było na tyle, jeśli chodzi o Polki... 8)
Awatar użytkownika
boku_IBU
Junior młodszy

Miejscowość: Katowice

Postprzez RakuNH » 23 Lut 2010 21:00

Weronikę i Agnieszkę będę bronił jak im źle pójdzie ale niestety w przypadku dwóch najbardziej doświadczonych trzeba mówić o porażce a nawet kompromitacji (nie jest to za mocne słowo bo jesteśmy na 2 miejscu od końca)

Po 4 strzelaniu Gwizdoń jest to kompromitacja. Znajdujemy się na 2 od końca miejscu. Presja presją ale Pałce i Gwizdoń nie będę wieku wypominał :wink:
Ostatnio edytowany przez RakuNH 23 Lut 2010 21:04, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez maksim » 23 Lut 2010 21:03

Występ do połowy = tragedia :|
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez kocur1983 » 23 Lut 2010 21:06

nie przypominam sobie tak slabego wystepu polek. Niestety mimo szacunku dla Gwizdon, z niej chyba juz nic nie bedzie. Nie oszukujmy sie w 10 Polki powinny byc bez problemu, bo kilka sztafet to egzotyka, ale raczej watpliwe czy do tej 10 Polki wejda:)
kocur1983
Junior młodszy

Postprzez karlos » 23 Lut 2010 21:07

Już gorzej chyba być nie może, ale zadziwiające jest, że Polki na razie tak słabo na strzelnicy i w biegu podczas gdy inne drużyny spisują się naprawdę dobrze. No cóż sztafeta jednak żądzi się własnymi prawami.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez forresty » 23 Lut 2010 21:17

No to panna Gwizdoń pozamiatała że hej :roll: Wynik wynikiem ale żeby ona się nie załamała po czyms takim bo to raczej nie wpływa dobrze na psychę
forresty
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 23 Lut 2010 21:22

forresty napisał(a):No to panna Gwizdoń pozamiatała że hej :roll: Wynik wynikiem ale żeby ona się nie załamała po czyms takim bo to raczej nie wpływa dobrze na psychę

Z jej psychiką to jest źle od kilku lat także gorzej być nie może. Jak tak doświadczona zawodniczka może po raz kolejny robić to samo? A niektórzy narzekają że Tomek czasem nie wytrzymuje ostatniego strzału... Oj jakby Magda miała coś takiego.

Nowakowska juz bez presji bardzo ładnie biegnie... jakby miała kogoś przed sobą mogłaby mieć rewelacyjny czas zmiany. A tak nie bardzo ma kogo gonić ale i tak będzie dobrze... :(
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kocur1983 » 23 Lut 2010 21:25

Werka bardzo dobry wystep. A co do panny Gwizdon to jak dla mnie to niech ona sobie odpusci, lepiej z nasza psycha i jej:)
kocur1983
Junior młodszy

Postprzez październik » 23 Lut 2010 21:26

Weronika Nowakowska zrobiła trzeci czas na swojej zmianie... W ramach szukania pozytywów, warto się i tym pocieszyć.
październik
Młodzik młodszy

Miejscowość: Łódź

Postprzez RakuNH » 23 Lut 2010 21:29

październik napisał(a):Weronika Nowakowska zrobiła trzeci czas na swojej zmianie... W ramach szukania pozytywów, warto się i tym pocieszyć.

W sumie dobrze :D Gwizdoń i Pałka zdjęły z niej presje i przynajmniej ten występ znów doda jej skrzydeł a jakiś zły występ mógłby ją zablokować.

A tak "pomyje" będą wylewane na Gwizdoń. Ciężko znaleźć coś na jej obronę. Biegła w środku stawki, jest doświadczona i jeszcze biegła rundę... Oj Magda Magda :(
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość