Biathlon

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biathlon

Postprzez Duche » 22 Lut 2010 15:36

Neuner powiedziała, że rezygnuje ze sztafety, bo wygrała już parę medali i to przerosło jej najśmielsze oczekiwania. Jest spełniona. Twierdzi też, że pozostałe dziewczyny są bardzo mocne i Martina Glagow dobrze ją zastąpi. Powiedziała także, że cieszy sie, że w sztafecie inna zawodniczka będzie miała możliwości wywalczyć medal, bo ona już takowe posiada ;)

A w Rosyjskiej sztafecie zamiast Szipulina ma wystąpić Czudow. Czerezow powiedział, że Max jest niesamowicie rozzłoszczony swoją postawą w Kanadzie i w sztafecie będzie się chciał zrehabilitować i pokazać, że Czudow się jeszcze nie skończył :)
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez NeunerFAN » 22 Lut 2010 16:23

moze bedzie oszczedzac sily przed PŚ
Neuner - the Best Woman In Biathlon
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Miejscowość: Lębork

Postprzez lukizc » 22 Lut 2010 16:47

markos7207 napisał(a):temat tego materiału :?

Czy oprócz tych zmożonych kontroli jest tam coś ciekawszego? Nie mam siły na zabawę z translatorami :P "Bild" to taki niemiecki Fakt, więc też nie wierzył bym wszystkiemu co tam jest napisane ;)
Awatar użytkownika
lukizc
Junior młodszy

Postprzez Maro » 22 Lut 2010 17:11

Masha, a pamiętasz jak przed Igrzyskami niemal dramatyzowałaś, że Lena nie wystąpi w Vancouver? ;) Dużo z nas wtedy Cię pocieszało, bo byliśmy zupełnie innego zdania niż Ty ;p Teraz Niemka sowicie wynagrodziła CI Twoje zwątpienie i cierpienie. Gratulacje dla Neuner - najlepsza biathlonista jaką miałem przyjemność oglądać. Czapki z głów.
"Rodzice pracowali praktycznie przez całą dobę. Dla mnie też sport był jedyną drogą do wyrwania się z tego życia i awansu społecznego." - OEB
Awatar użytkownika
Maro
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez dan » 22 Lut 2010 17:51

Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Masha » 22 Lut 2010 23:48

Maro napisał(a):Masha, a pamiętasz jak przed Igrzyskami niemal dramatyzowałaś, że Lena nie wystąpi w Vancouver? ;) Dużo z nas wtedy Cię pocieszało, bo byliśmy zupełnie innego zdania niż Ty ;p Teraz Niemka sowicie wynagrodziła CI Twoje zwątpienie i cierpienie. Gratulacje dla Neuner - najlepsza biathlonista jaką miałem przyjemność oglądać. Czapki z głów.

Pewnie, że pamiętam. Tym więcej te sukcesy dla mnie znaczą. A co do Was to nie muszę pisać, że jesteście bardzo mili, bo to jest jasne jak słońce. A ja już tak mam, że niepotrzebnie dramatyzuję :wink: To że ze mną jeszcze wytrzymujecie jest godne podziwu :wink:

Moje optymistyczne typy na jutrzejszą sztafetę:

1. Niemki
2. Rosjanki
3. Polki :wink:
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Duche » 22 Lut 2010 23:53

Składy kilku ekip na jutro:

SLEPTSOVA Svetlana
BOGALIY-TITOVETS Anna
MEDVEDTSEVA Olga
ZAITSEVA Olga

Brak Ani mnie drażni i smuci, no ale chyba podpadła trenerom wczorajszym złym występem.

WILHELM Kati
HAUSWALD Simone
BECK Martina
HENKEL Andrea

HOGBERG Elisabeth
OLOFSSON-ZIDEK Anna Carin
NILSSON Anna Maria
JONSSON Helena

BRUNET Marie Laure
BECAERT Sylvie
DORIN Marie
BAILLY Sandrine

EIKELAND Liv Kjersti
FLATLAND Ann Kristin
ROGSTAD Solveig
BERGER Tora

PIDHRUSHNA Olena
SEMERENKO Valj
KHVOSTENKO Oksana
SEMERENKO Vita
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez michg » 23 Lut 2010 00:03

A co powiecie na temat wypowiedzi "naszego" trenera kadry biathlonu (Bondaruka)?
michg
Młodzik młodszy

Miejscowość: Gdynia

Postprzez michg » 23 Lut 2010 00:06

Z nieoficjalnych źródeł wiem, że ma już dawno podpisany kontrakt z Ukraińską Federacją Biathlonu, a Prezes PZB podobno nic o tym nie wie!!!!
To chyba raczej trochę dziwne!!!!!!!
Mam nadzieję, że będzie to gdzieś w wyżej poruszone
michg
Młodzik młodszy

Postprzez Masha » 23 Lut 2010 00:15

Jak tak będzie to zamieni siekierkę na kijek. Gratuluję. Ukraina to taka potęga w biathlonie, że klękajcie narody. Moim skromnym zdaniem teraz jesteśmy od nich lepsi :wink: W szczególności dziewczyny. Siostry Semerenko już tak nie czarują jak niegdyś, a reszta nie rzuca na kolana swoimi wynikami.
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez michg » 23 Lut 2010 00:18

Już dawno wiadomo co było grane, a że ma nastąpić zmiana Prezesa PZB, bo jest "niewygodny", o tym nikt nie wspomina nawet!!!
I wszyscy nabierają wody w usta :evil:

A kto będzie trenował NASZYCH biathlonistów??? Następni ze wschodu???

Co zrobią Nasze dziewczyny bez Nadii??? Znowu będzie wielka przepaść??? A wszystko na to teraz wskazuje. Tak jak za dawnych lat, co roku jest zmiana trenerów. To nie wróży niczemu dobremu...
michg
Młodzik młodszy

Postprzez karlos » 23 Lut 2010 00:42

Mój typ:
1.Rosjanki
2.Francuzki
3.Polki :wink:
choć sam w to do końca nie wierzę :lol: , ale wbrew pozorom Niemki mogą jutro zawalić sztafetę, Beck w tym sezonie biega przeciętnie, Hauswald to wręcz specjalizuje się w zawalaniu sztafety :lol: , Henkel i Wilhelm biegowo w masowym przeciętnie 16 i 18 czas, dla porównania Cyl i Nowakowska 17 i 20 czas, a te Niemki podczas IO na strzelnicy też nie zachwycały :wink: .
Co do braku Bułyginy na liście startowej, to chyba trenerzy po biegu masowym stwierdzili, że jej wystawianie jest zbyt ryzykowne, gdyż nie po raz pierwszy pokazała, że na strzelnicy potrafi być chimeryczna, np. również 4 pudła w pozycji leżącej zaliczyła w biegu pościgowym w Anterselwie, chociaż z drugiej strony w biegach sztafetowych w ciągu sezonu prezentowała się wyśmienicie, a w sprincie była najlepsza z Rosjanek.

Podsumowując wcześniejsze biegi. Wsród panów Ustjugow potwierdził, że w najbliższych sezonach powinien należeć do ścisłej czołówki, bo już w drugim sezonie startów w PŚ jeździ bardzo mądrze taktycznie i potrafi wytrzymać presję. Oprócz niego według mnie Martin Fourcade ma zadatki na następcę Rafaela Poiree, a już wspaniałymi zawodnikami są Svendsen oraz Landertinger. Jako ciekawostkę mogę podać, że tylko Ustyugov z Rosjan w czasie przygotowań do tego sezonu całkowicie zaufał trenerom i robił to, co dokładnie mu kazali, tymczasem inni Rosjanie bawili się w indywidualne plany przygotowań, które nie przyniosły najciekawszych wyników.
Ta czwórka wyżej wymienionych zawodników z biegiem czasu powinna coraz bardziej dawać się we znaki OEB, dla którego, jak dotąd były to dosyć nieudane igrzyska, których doskonałym podsumowaniem był bieg masowy w jego wykonaniu. Według mnie wielkiego mistrza zgubiło na tych igrzyskach dążenie do doskonałości, z jednej strony w ciągu tego sezonu znacznie poprawił szybkość strzelania, a z drugiej strony na same igrzyska OEB przygotował wyśmienitą formę biegową, jednak jak się okazało te dwa elementy nawet Bjoerndalenowi nie udało się połączyć. Również w samym sprincie zamiast strzelać na pierwszej strzelnicy z ostrzelanego stanowiska, postanowił nagle strzelać z pierwszego stanowiska, a wynik tej decyzji każdy zna :wink: , sam przyznał się do tego błędu.

U pań Neuner udowodniła, że ma zadatki na najwybitniejszą biathlonistkę w historii i muszę przyznać, że jej talent jest znacznie większy niż Sleptsovej, Domraczewej czy Brunet. Według mnie Sleptsova nie jest po prostu zawodniczką, która potrafiłaby utrzymać wysoką formę przez cały sezon, ale to nie zmienia tego, że również ją stać na sukcesy na wielkich imprezach, tylko musi się nauczyć przygotowywać swoją optymalną formę na imprezę mistrzowską.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Masha » 23 Lut 2010 00:45

Neuner nie lubi rozgłosu

Dwukrotna złota medalistka igrzysk w Vancouver Niemka Magdalena Neuner nie lubi zgiełku i zamieszania wokół swojej osoby. Jednak będzie musiała się do tego szybko przyzwyczaić, bo nie każdy ma taką kolekcję trofeów.23-letnia zawodniczka została drugą w historii kobietą, która wygrała dwie indywidualne konkurencje biathlonowe na jednych igrzyskach. W niedzielę była pierwsza w biegu ze startu wspólnego, a wcześniej triumfowała w biegu na dochodzenie. Tym samym wyrównała osiągnięcie Kanadyjki Myriam Bedard z 1994 roku w Lillhammer.

Przyzwyczajona do zwycięstw, sześciokrotna mistrzyni świata, nie jest zbytnio zadowolona z tych "sztormów" popularności.

- To raczej stresujące, a my nie mamy czasu cieszyć się naszymi sukcesami. Ciągną nas z miejsce na miejsce i nie jest to takie przyjemne. Zdarzały mi się nawet chwile lekkiej depresji, ponieważ to już trochę za dużo, jak dla mnie - powiedziała Neuner, także srebrna medalistka biathlonowego biegu sprinterskiego.

Zastanawiając się nad tą popularnością, zapytała dziennikarzy: - A może byłoby lepiej zdobyć tylko jeden złoty medal?

Sportowe fakty

Ostatnie zdanie mnie zadziwiło. Widać sodówka nie uderzyła jej do głowy, to dobrze :wink: Kurczę coś czuję, że ona faktycznie zakończy karierę po Sochi, mam nadzieję, że ewentualna olimpiada w Monachium zweryfikuje jej plany :wink:

Niemcy za to rozpływają się w zachwytach nad decyzją Niemki odnośnie sztafety (wiedząc jednocześnie, że to zmniejsza szanse na złoto). Uwe miał wstawić do sztafety albo Beck, albo Wilhelm (dla obu to ostatnie igrzyska) i Lena świadomie ułatwiła mu tą decyzję. A może bała się trzeciego złota? :lol:
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez michg » 23 Lut 2010 01:11

Karlos nie porównuj biegów indywidualnych do sztafet, bo to są dwie różne rzeczy !!!
Sztafeta to jest zespół, wszystkie/cy walczą o jeden wspólny wynik, a bieg indywidualny to sprawdzenie samego siebie
michg
Młodzik młodszy

Postprzez dan » 23 Lut 2010 15:10

Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez ssonicsl » 23 Lut 2010 15:53

No to typujemy:
1.Francja
2.Rosja
3.Polska

Coś mi się wydaje że jeśli kogoś możemy wyprzedzić to tylko Niemki. Bez formy jest Wilhelm, a Beck niby w tym sezonie lepiej biega, ale strzela (jak na nią) fatalnie. Henkel nie zawiedzie. Hauswald kto ją wie. Jest nieobliczalna jak Neuner i Hitzer (szkoda że Hitzer tu nie ma...). Ale miejsce w 5 też uznam za dobry wynik i w przeciwieństwie to tego Pana z żelem na głowie zamiast kapelusza, nie będę zawiedziony (to nie jest dobry określenie, na to co wyczynia Kurzajewski po mniej udanych starach np Sikory, ale lepsze mi do głowy nie przychodzi).

A i co do zmiany trenerów kadry. Biłowej strasznie szkoda, bo dziewczyny robią wyraźne postępy. Bondaruka by mi nie było żal GDYBY na jego miejsce zatrudniono jakiegoś fachowca (najlepiej Niemca). A tu czytam, że szykowany jest Ziemianin...
ssonicsl
Kadra A

Postprzez hasan » 23 Lut 2010 16:27

ehh ania nie startuje :/ w takim razie troche mniej bede kibicował rosjankom i jak bogali zapieprzy to sie nie zmartwie niestety. No i mam nadzieje ze Polki beda strzelac tak jak dotychczas i mimo ze medal moze dac raczej tylko wpadka faworytek to chociazby brąz w przypadku naszych Pań bylby zasluzony.
Awatar użytkownika
hasan
Młodzik

Miejscowość: bOchnIA/kRk

Postprzez RakuNH » 23 Lut 2010 16:57

http://tvn24.lajt.pl/1644626,1,11,wiadomosc.html

Śmieszą mnie takie teksty jak tu (wpadłem przez przypadek). "przed Igrzyskami nikt na nie nie stawiał" A co się takiego zmieniło? Sztafeta to nie bieg indywidualny i ja im daje szanse może 1% większe na medal niż przed IO... Biegają tak samo i ja ich nie skreślałem ale nagle jest wysyp ekspertów którzy chcą zabłysnąć...

Znowu dmuchanie balona. Niech lepiej dmuchają termofor bo im nie pęknie.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 23 Lut 2010 17:16

Daj spokój Raku. Te idiotyzmy aż żal czytać. Taki kit to mogą na forum gospodyń wiejskich wciskać. Nagle odkrywcy się znaleźli. Tu już wszyscy możliwość tego medalu w prawo i w lewo analizowali a i w dół a i w górę. Wiadomo co się musi stać aby taki medal był realny.
To dziennikarstwo to już sięgnęło dna. Czy naprawdę już poumierali prawdziwi dziennikarze sportowi. Wszystko to takie rodem z jakiegoś brukowca. Byle tytuł nośny i temat zaciekawił jakąś gospodynię domową bo kibic to tylko w czoło się znacząco popuka. :roll:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez doliniarz » 23 Lut 2010 17:19

Polki nie mają, żadnych szans na medal. Mogą powalczyć jedynie gdzieś o okolice 6-7 miejsca, choć i w to wątpię.
Awatar użytkownika
doliniarz
Młodzieżowiec

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości