Biathlon

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biathlon

Postprzez Duche » 19 Lut 2010 08:19

Ależ ten wczorajszy dzień był niesamowicie parszywy... Dwa złote medale dla Norwegów i ogromny pech Krugłowa, który miał szanse na medal. Byłem cholernie zdenerwowany. Gdyby Ustujugow nie miał tego pudła na ostatnim strzelaniu to miałby złoto, a tak, nie ma znowu medalu :( Niko miał ogromnego pecha, nie rozumiem jak w takiej ekipie jak rosyjska już po raz drugi przytrafia się taka historia z szelkami do karabinu. Ach, nie chce mi się nawet o tym gadać.

Panie słabo strzelały, medalu znowu nie ma. Fatalny był ten wczorajszy dzień.

Jedyny pozytywny aspekt, to medal dla Darii. Miło, że wreszcie udało się jej zdobyć medal na wielkiej imprezie - indywidualny medal, bo chyba ma medal sztafet mieszanych z MŚ. Brawo Daria. Ładnie także zobaczyć jej ładniutką buzię z medalem ;)

I jeszcze tak na koniec, żeby się dobić. Medale w biathlonie zdobywali już reprezentanci Słowacji, Chorwacji, Francji, Białorusi, Kazachstanu, a Rosjanie nadal nie. Całkowita klapa jak na razie :(
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez basten » 19 Lut 2010 09:40

niestety sikora taki doswiadczny (nie wolno pisac stary) a nerwy jakby byl juniorem,
czytałem ze nie pasował mu nr 1 bo byl sam na strzelnicy i takie tam. Tu chyba troche przesadzil bo ci na poczatku stawki mieli lepsze warunki do biegania. powinien szczerze powiedziec ze jest slabszy w strzelaniu i tyle.
basten
Młodzik

Postprzez październik » 19 Lut 2010 10:33

Nie miałem czasu napisać wcześniej, ale oglądałem i podskakiwałem z emocji. Na wstępie wielkie wyrazy szacunku dla Weroniki Nowakowskiej, Agnieszki Cyl, Tomasza Sikory, Krystyny Pałki. Wyrazy szacunku i podziękowania za tyle emocji dostarczonych chyba po raz pierwszy w takiej dawce podczas najwyższej rangi zawodów w mojej ulubionej dyscyplinie sportu. :) To było takie piękne, kiedy Agnieszka Cyl tak bohatersko finiszowała na trzecie miejsce. A potem jeszcze genialny bieg Weroniki Nowakowskiej. Krystyna Pałka potwierdziła natomiast, że należy do szerokiej czołówki biathlonistek tej Olimpiady - bardzo równe występy we wszystkich konkurencjach.

Mam wielkie nadzieje związane z biegiem masowym i sztafetą. Oby tylko te wyniki wpłynęły na wzmocnienie pewności dziewczyn, podbudowały je. Żeby tylko nie przejęły się jakąś presją wyniku i nie spaliły się psychicznie. Mam też nadzieję, że Magdalena Gwizdoń, w którą nigdy nie przestaję wierzyć, odpocznie, nabierze nowych sił, pozytywnie nastroi się mentalnie i w sztafecie przypomni sobie, że "ma papiery" na bieganie na najwyższym światowym poziomie. Pani Magdo, trzymam za Panią kciuki!

Co do Tomasza Sikory, to oczywiście trochę żal, ale... Jego najlepsze konkurencja dopiero przed nim. Siódme miejsce to i tak dobry wynik, biorąc pod uwagę cały ten sezon, który dla Polski w biathlonie nie był najlepszy. Kto z Was nie wziąłby piątego, dwóch siódmych, piętnastego, kilku dwudziestych miejsc i czterech miejsc w biegu masowym przed tą Olimpiadą w ciemno? Jakichś oszałamiających wyników to my nie mieliśmy w tym sezonie. Akurat Olimpiada naszym dobrze wychodzi. Oby wyszła jeszcze lepiej.

Trochę o innych. Tora Berger - nie jest to moja ulubiona zawodniczka, ale cieszę się z jej zwycięstwa. Ona jest jakaś taka jakby z innego świata trochę. Ostatnio albo jest beznadziejna, albo wykonuje jakieś heroiczne wyczyny, jak wczoraj czy w biegu pościgowym. Poza tym sposób, w jaki finiszuje, chwyta za serce. Zasłużony medal. Podobnie jak srebrny dla Jeleny Chrustaliewej. Trochę wyglądała na taką zagubioną podczas wręczania kwiatów na podium. Lubię, jak takie zawodniczki spoza ścisłej czołówki, robią dobry wynik. Bardziej wprawdzie stawiałem na Tofalvi (która i tak świetnie wystąpiła, a cały sezon też raczej ma kiepski) w postaci tego rodzaju fuksa, ale Chrustaliewa też mnie cieszy. Obudziły się nareszcie Domraczewa i Semerenko, które typowałem na podium w sprincie.

Ciekaw jestem, co się stało z Anną Bułyginą. To była moja faworytka, zwłaszcza po tym, co pokazała w sprincie. A tu nawet na liście startowej się nie znalazła. Jakaś kontuzja? Pozostałe Rosjanki skrochmaliły już w zasadzie na samym starcie - popsute pierwsze strzelania. Szkoda mi przede wszystkim Anny Bogalij-Titowiec, którą zawsze lubiłem, i która wydawało się, że wróci już po przerwie do światowej czołówki, a tu jednak coś nie wychodzi nadal i trochę ta jej kariera uległa zahamowaniu.

U mężczyzn, medale dla Norwegów zapewne zasłużone, ale jakoś nie skaczę z radości, bo nigdy nie byłem fanem Bjørndalena czy Svendsena. Żal Krugłowa - miałby medal gdyby nie ten pech lub niedopatrzenie. Cieszy medal dla kogoś spoza czołówki, chociaż Nowikow w szerokiej czołówce Pucharu Świata od jakiegoś czasu się kręci. Mimo wszystko bardziej liczyłem na medal Sergieja Siedniewa, Michala Šlesingra czy Pavla Hurajta.

Będzie ciekawie w sztafetach. U kobiet chyba jednak mimo wszystko Niemki i Francuzki będą walczyć o dwa najcenniejsze medale. A wychodzi na to, że do tej walki włączą się Polki, może Białorusinki, które również bardzo równo całą czwórką (Domraczewa, Kalinczik, Skardino, Kudraszowa lub Nazarowa) startują. Słabsze są Szwedki, Ukrainki i Rosjanki na tej Olimpiadzie - to trzeba wykorzystać. U mężczyzn też nie jest tak przejrzyście. Niemcy są kiepscy, podobnie jak Francuzi jako cała reprezentacja, Norwegowie nierewelacyjni, Szwedzi tacy sobie, Rosjanie niczego nie pokazali, chociaż to chyba oni obok Austriaków mogą wystawić najbardziej wyrównane sztafety.

O wynikach i typach na bieg masowy boję się pisać. Naprawdę ciężko powiedzieć, co to się może jeszcze zdarzyć... :)
październik
Młodzik młodszy

Miejscowość: Łódź

Postprzez Duche » 19 Lut 2010 10:49

Ania Bułygina wczoraj nie wystartowała aby odpocząć przed biegiem masowym i sztafetą. Podobnie jak Swietłana Ślepcowa.

Bogali wczoraj bardzo dobrze pobiegła, widać, że forma fizyczna jest, tylko słabo strzelała, jak zresztą wczoraj wszystkie Rosjanki. Najbardziej strzelecko zawiodła Romanowa, na którą po cichu liczyłem. Trema olimpijska chyba ją zjadła. Słabo także Zajcewa. Aż 3 pudła. No niestety, na razie te igrzyska są pechowe dla Rosjanek. Oby odbiły sobie to w biegu masowym oraz w sztafecie. Liczę na obronę złota.

Co do damskiej sztafety, to wg mnie o złoto powalczą Rosjanki i Niemki. Na Francuzki jakoś nie liczę. Prócz Brunet są w nieciekawej formie. Medal dla Dorin był raczej dziełem przypadku. Bailly jest w nędznej formie. Rosjanki na sztafetę się na pewno zmobilizują i wywalczą złoto, jestem tego pewien :)
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez karlos » 19 Lut 2010 10:56

U Rosjanek coś chyba trenerzy nawalili, bo wszystkie Rosjanki spudłowały na teoretycznie na najprostszej pierwszej strzelnicy, a po tym było już praktycznie po medalach. Ustyugov tak słabo zaczął, bo się na pierwszej rundzie wywrócił, ale nie miało to znaczenia w walce o medale, szkoda za to tego jednego błędu na ostatniej strzelnicy, podobnie jak u Nowakowskiej, gdyby oboje strzelali czysto, to byłbym niezwykle szczęśliwy, a tak jestem zawiedziony, ale taki jest biathlon.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Duche » 19 Lut 2010 10:59

Czyli jednak Ustjugow się wywrócił. Tak też podejrzewałem, bo strasznie słabo zaczął bieg i już na pierwszym strzelaniu miał sporą stratę. Ostatnią rundę pobiegł bardzo szybko, odrobił do Svendsena. Gdyby strzelał na czysto to miałby złoto.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez RychuGKM » 19 Lut 2010 11:07

Kacpero221 napisał(a):
Masha napisał(a):Zacznę od tego: gratulacje markos...świetny bieg :lol: No i brawa dla Tory :wink:
Najbardziej mnie jednak cieszą miejsca Polek: Wery i Agi. No i brązik dla Domrachevej. Piękne są te igrzyska.

Kacpero221 napisał(a):Miejsca medalistek z poprzednich biegów: 10. Neuner, 12. Brunet, 39. Kuzmina, 51. Dorin. Masha chyba będzie zawiedziona:?

No co Ty :lol: Przecież zakładałam 10 miejsce i jest super. Najlepsze jest to, że czuję nosem kryształową kulę :wink: Muszę ochłonąć, bo robię się zbyt zachłanna :lol: Lena będzie faworytką biegu masowego (razem z Wikingijką, jak to się odmienia na rodzaj żeński nie mam pojęcia :lol: ), bo biega KAPITALNIE.

Wiking - według słownika PWN-u w ogóle nie istnieje forma żeńska tego słowa. Ale z okazji Igrzysk przyjmijmy, że takowa istnieje :)

Strzelanie Weroniki z tego sezonu (karne rundy/minuty) indywidualnie: 5, 4, 4, 5, 4, 4, 3 i 4.
Na Igrzyskach: 3, 2, 1 - według prawa serii w masówce powinno być bezbłędnie :)

Teraz trochę zacytuję z poprzednich tematów:
(...) Nowakowska raczej ze sztafety oucik (...) [Maksim - temat:Pokljuka 2009]
(...) Jest za to Wera "sokole oko" Nowakowska. Ale jutro będzie dobrze i nie będzie pudłować! (...) [Masha - temat: Hochfilzen 2009]

Szczerze, przed Igrzyskami raczej nikt nie brał pod uwagę Nowakowskiej, jako potencjalnej zawodniczce w pierwszej "10".

Faka też nikt nie brał pod uwagę :lol: . I Hurjata ,Chrustaljevej i kilku innych
RychuGKM
Kadra B

Postprzez arek » 19 Lut 2010 13:28

Łukasz Szczurek nawet lepiej niż oczekiwałem. Wyprzedził między innymi Jaya, Bergmana, Lessinga, Bricisa.
W masówce liczę conajmiej na powtórkę z biegu indywidualnego naszych reprezentantek.

Wywiady z naszymi wspaniałymi dziewczynami:
Agnieszka: http://sport.tvp.pl/vancouver2010/dyscypliny/biathlon/wideo/cyl-glupia-po-co-ten-pospiech
Krysia: http://sport.tvp.pl/vancouver2010/dyscypliny/biathlon/wideo/palka-zal-tego-jednego-strzalu
Weronika :http://sport.tvp.pl/vancouver2010/dyscypliny/biathlon/wideo/nowakowska-nie-pamietam-tego-strzelania

I trener Biłowa http://sport.tvp.pl/vancouver2010/dyscypliny/biathlon/wideo/bilowa-justyna-mobilizuje-moje-zawodniczki
arek
Młodzieżowiec

Miejscowość: Radom

Postprzez damian940915 » 19 Lut 2010 13:59

U was teź wyskakuje że na tvp.pl trzeba wnieśc opłatę techniczną za korzystanie z usług?
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez kocur1983 » 19 Lut 2010 14:02

U mnie też się wyświetla info o opłacie:). Naprawde misja TVP mnie po prostu poraża:)
kocur1983
Junior młodszy

Postprzez RakuNH » 19 Lut 2010 14:04

hmmmm... ja sobie oglądam filmiki bez problemu jeśli o to chodzi.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 19 Lut 2010 14:29

Nawet się logowałem i nadal wyskakuje o opłacie. Ciekawe gdzie TVP jest publiczna? Żądzą nią partie polityczne, a za głupi wywiad w internecie trzeba płacić. Uwaga, opłata wynosi 12 zł za prawo do oglądania 30 dni, i to nie wszystkiego. Eurosporet player - o ile się nie mylę 10 zł. Więc samemu można się zastanowić co wybrać jeśli już.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez arek » 19 Lut 2010 14:55

Umie wszystko dobrze, ale znając życie to tylko do czasu.
arek
Młodzieżowiec

Miejscowość: Radom

Postprzez RakuNH » 19 Lut 2010 16:07

Tomek w Oberhofie startował z 24 numerem w biegu masowym gdzie wywalczył 3 miejsce, a na niedzielny bieg pościgowy też ma przewidziany taki numer :D

Dodatkowo w sprincie w Oberhofie był 30 :wink:

Będzie medal :)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Masha » 19 Lut 2010 16:09

Zostało jeszcze 6 krążków indywidualnych do rozdania, a kandydatów, którzy jeszcze ich nie zdobyli wielu. U pań: Henkel, Wilhelm, Jonsson, Olofsson, Hauswald, Zajcewa, Ślepcowa, Medwiedcewa. U panów: Czudow, Ustjugow, Greis, Sikora, Landertinger, Eder, bracia Fourcarde, Hannevold. Ale i tak coś czuję, że niktórzy medaliści Vancouver zbiorą kolejne żniwo i zabiorą krążki tym sportowcom, którzy jeszcze ich nie mają. U panów ostatniego słowa chyba nie powiedział Bjoerndalen, Svendsen i Sumann, u pań Berger i Neuner (może nawet Kuzmina, wkońcu obiecała synkowi trzy medale, a ma "tylko" dwa :wink: ). Będzie się działo! :wink: Medaliści mają ten komfort, że pobiegną na mniejszym "napięciu" niż Ci co zdobyli przysłowiową figę z makiem, ale z drugiej strony może wkraść się dekoncentracja (np. taki Emil to pewnie wypił wczoraj z 5 litrów szampana :lol: widziałam jego popisy po złocie w Ostersund więc nic mnie nie zdziwi).
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez damian940915 » 19 Lut 2010 18:30

Proponuję by rosjanki i niemki zdobyli medal w sztafecie, tak samo austriacy, norwegowie (najlepiej złoty) i rosjanie. Indywidualnie medale dla braci fourcade ewentualnie Greisa i oczywiście Tomka, tak samo jak dla szwedek. I oczywiście medal naszych dziewczyn w sztafecie. I kaźdy będzie zadowolony :D Co wy na to?
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Masha » 19 Lut 2010 20:48

Nie ma mocnych wszyscy wymienieni sportowcy nie zdobędą medali. Ja proponuję by wygrali najlepsi danego dnia (i tak będzie :lol: ), sport jest sprawiedliwy i nikt za piękne oczy lub sławne nazwisko medalu nie dostanie :wink: Choć dla Tomka mogliby zrobić wyjątek :wink:
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Postprzez RychuGKM » 20 Lut 2010 10:41

Statystyki strzeleckie naszych biatlonistek na IO:
Cyl 96% leżąc 88% stojąc łącznie 92%
Pałka 96% leżąc 92% stojąc łącznie 94%
Gwizdoń 92% leżąc 76% stojąc łącznie 84%
Nowakowska 100% :shock: leżąc 76% stojąc łącznie 88%
Reprezentacja 96% leżąc 83% stojąc 89,5%
Jeżeli chodzi o poszczególne strzelania , to :
Nowakowska i Gwizdoń zawaliły po jednym strzelaniu (3 pudła)
Po jednym słabym miały Gwizdoń i Cyl(2 pudła)
Pozostałe strzelania były dobre(1 pudło)-11 takich strzelań albo bezbłędne , przy czym bezbłędnych strzelań było aż 25
Bezbłędne strzelania to 62.5% wszystkich strzelań (czyli na 10 strzelań Jaroński z Wyrzykowskim 6 razy krzyczeli: "Rach ,ciach,ciach!" :lol:
Strzelania z 1 pudłem to 27.5%
A z 2 i 3 po 5%
RychuGKM
Kadra B

Postprzez RakuNH » 20 Lut 2010 10:45

Dzięki za fajną statystykę. Pokazuje to że nawet ta Gwizdoń nie jest słaba no ale zdecydowanie najsłabsza z tej 4. (Bobak raczej nie może się jeszcze do Gwizdoń równać)

Nie mniej jednak przy strzelaniu stojąc Gwizdoń i Nowakowskiej trzeba się będzie mocno modlić. No ale to chyba żadna nowość :wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Masha » 20 Lut 2010 12:18

RakuNH napisał(a):Nie mniej jednak przy strzelaniu stojąc Gwizdoń i Nowakowskiej trzeba się będzie mocno modlić. No ale to chyba żadna nowość :wink:

Ja zaparzę ziółka, to nie na moje nerwy :lol: Co ciekawe prawie wszystkie biathlonistki strzelają lepiej na tej olimpiadzie, nawet Neuner :wink:
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość