Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez adini » 22 Lut 2010 18:29

Ja też mam taką nadzieje za pracowała na to złoto jak nikt inny i powinna je teraz zdobyć
Awatar użytkownika
adini
Młodzik młodszy

Postprzez karlos » 22 Lut 2010 18:42

Sprinty drużynowe zapowiadają się bardzo interesująco. Ciekawi mnie, czy lepiej zaprezentują się drużyny, w których występują typowi sprinterzy, czy może te, w których występują raczej zawodnicy długodystansowi. Czyżby Norweżki czuły się tak pewnie, że nie wystawiły Bjoergen, według mnie to błąd z ich strony, który mnie jednak cieszy. Uważam, że udział Polaków w finale jest w ich zasięgu.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Kam » 22 Lut 2010 20:32

O mamusiu, Polki w finale! :shock: Niech ktoś mnie uszczypnie. Polki naprawdę dobrze biegły.
Awatar użytkownika
Kam
Junior młodszy

Postprzez RakuNH » 22 Lut 2010 20:36

Powiem wprost że jestem zszokowany :shock: :shock: :shock: :shock: Niecałe 2 sekundy starty :shock: O ile dobrze rozumiem to i tak wchodzi 6 druzyn z biegu Polek w tym 3 jako LL

Miło będzie obejrzeć bieg po skokach które już nie sa tak miłe do oglądania :?

Oby K/K awansowali :)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Laleczka Chucky » 22 Lut 2010 20:47

Szkoda, że Justysia nie wystartowała, może byłoby jakieś przyzwoite miejsce.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Kam » 22 Lut 2010 20:53

Mateusz napisał(a):Szkoda, że Justysia nie wystartowała, może byłoby jakieś przyzwoite miejsce.

A ja myślę, że właśnie dobrze. Na medal i tak szans nie ma, więc Justyna sobie odpocznie, a dziewczyny po takim występie nabędą pewności siebie. Mam nadzieję, że w finale też się nieźle zaprezentują :)
Awatar użytkownika
Kam
Junior młodszy

Postprzez Laleczka Chucky » 22 Lut 2010 20:58

Występ Polek dobrze wróży przed sztafetą.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez Kacpero221 » 22 Lut 2010 21:16

RakuNH napisał(a):Powiem wprost że jestem zszokowany :shock: :shock: :shock: :shock: Niecałe 2 sekundy starty :shock: O ile dobrze rozumiem to i tak wchodzi 6 druzyn z biegu Polek w tym 3 jako LL

Miło będzie obejrzeć bieg po skokach które już nie sa tak miłe do oglądania :?

Oby K/K awansowali :)

Oglądałem i jestem zszokowany postawą Sylwii i Kornelii. Krężelok z Kreczmerem po 3 okrązeniach są na 5. miejscu.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez marcin1977 » 22 Lut 2010 21:20

Polacy poza finałem, mimo 6 miejsca :(
marcin1977
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 22 Lut 2010 21:23

Stało się coś Kreczmerowi na 3 rundzie? Taka strata :?
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Kacpero221 » 22 Lut 2010 21:26

Strasznie mi szkoda Białorusinów, którzy prowadzili na ostatnim wirażu, ale Karniejenka zamiast na stadion pobiegł w stronę strefy zmian. :? Chyba Białorusini mają takie "pomyłki" we krwi...
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez markos7207 » 22 Lut 2010 22:50

No nareszcie !!! Petter is Back !!!
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Pietrol » 22 Lut 2010 23:04

Brawo Northug Wreszcie pokazał choc chyba z jego wszystkich "odjazdów" ten był najmniej imponujący . Widać Teichmann po sztafecie w Libercu postanowił nie czekać na Juniora . Widać niewiele pomogło :D

Szkoda dziewczyn bo ten upadek Francuzki mocno pokrzyżował im plany . I brawa dla Sachenbacher że nie dała sie zhubić Kalli a to niewątpliwie sztuka
Awatar użytkownika
Pietrol
Junior młodszy

Miejscowość: Starachowice

Postprzez Duche » 22 Lut 2010 23:08

Nie jestem do końca zadowolony po tych sprintach. Co prawda po brązie dla Rosjanek i Rosjan, ale liczyłem na co najmniej jedno złoto. Na panów liczyłem bardziej, ale jednak zabrakło sił na finiszu. Northug się dzisiaj odrodził i ładnie zaatakował Pietuchowa i Teichmanna. Wreszcie ma to swoje złoto olimpijskie. Miejmy nadzieje, że na tym Petter poprzestanie :P Prawda Markos, miejmy taką nadzieję ;)

U pań bardzo zaskoczyły mnie Niemki. Zaskoczyły mnie pozytywnie. Przed biegiem stawiałem, że Niemki mogą z Włoszkami o brąz powalczyć, a o złoto walka rozegra się między Szwedkami i Rosjankami. Złoto jednak dla Claudii i Evi, która miała w półfinale upadek, więc to złoto jest tym bardziej godne odnotowania. To już będą chyba ostatnie igrzyska dla obu Niemek, więc ładnie się pożegnały z igrzyskami. Brawo :)

Szwedki gdyby miały dwie Kalle to by wygrały bez problemu. Widać, że Charlotte ma piekielną moc w nogach w stylu klasycznym. Jak Szwedka narzucała swoje tempo to ledwo inne panie mogły je wytrzymać. Anna jednak nie była tak mocna, choć ładnie walczyła. Sił jednak na finisz zabrakło. Jednak drugi medal ma, a może i jeszcze jeden wywalczy. Nie obraziłbym się, bo sympatyczna dziewczyna. Ze Szwedek lubię ją i Falk najbardziej.

No i Rosjanki. Super że jest medal, bardzo przeżywałem tą ostatnią rundę, bo bałem się, że Follis dogoni Natalię. Całe szczęście tak się nie stało i Natalia z Iriną wywalczyły medal :) Brawo, brawo dziewczyny ;)
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez karlos » 22 Lut 2010 23:09

Faktycznie bieg Marek i Jaśkowiec dobrze wróży przed sztafetą, tylko nadal w sumie mamy problem z czwartą zawodniczką, miejmy nadzieję że potwierdzi się, to co było widać w kilku ostatnich biegach, iż Maciuszek już tak bardzo nie odstaje od Marek i Jaśkowiec i w przygotowaniach skupiła się na tych 5 km.
U pań poza występem Polek :D bez większych niespodzianek, natomiast u panów trochę zaskoczyło mnie 2 miejsce Niemców. Rosjanie w sumie ponieśli porażkę, a jak ich zdyskwalifikują, to będzie można mówić o klęsce, w sumie kontrowersyjna sytuacja, tym bardziej, że ewentualny medal mogą zyskać gospodarze, ja oczywiście jestem przeciwny dyskwalifikacji, bo na pewno nie było to celowe, coś w stylu złamania kijka Northuga przez Hellnera, no może trochę gorsze. Ponadto wydaje się, że Moriłow dziś zawiódł, a przy ustalaniu składu pominięto np. uniwersalnego Panzhinskiego, co najprawdopodobniej było błędem.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 22 Lut 2010 23:22

Ja jestem przekonany że Nowakowska albo Cyl spisały by się lepiej od Maciuszek. Widać że Jaśkowiec i Marek maja zdecydowanie najlepszą formę w tym sezonie. Może nie powalają ale czasy już coraz lepsze. Za to Maciuszek zdecydowanie odstaje w tej łyżwie...

Pewnie nie ma co liczyć na taki układ bo Maciuszek się pewnie marzy stypendium a biathlonistki sobie je wywalczą w swojej sztafecie no ale pogdybać zawsze można. Z Nowakowską albo Cyl stawiam miejsce 2-6 bo chyba Norweżki są poza zasięgiem kogokolwiek. A z Maciuszek 5-9. :wink:

ale to tylko takie moje wróżenie z fusów :oops:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Dobry » 22 Lut 2010 23:33

Myślę, że demonizujecie umiejętności biegowe Nowakowskiej ;). 19., 17. i 20. czas biegu w sprincie, indywidualnym i masowym szału nie robi, więc nie sądzę, by mogła pobiec szybciej od Maciuszek. Chyba że macie jakieś dane ze wspólnych sprawdzianów, startów itp. itd.?

Duche, tak, to ja ;)
Dobry
Młodzik

Postprzez karlos » 22 Lut 2010 23:35

Ja mam również Rakunh spore wątpliwości, co do twojej oceny możliwości biegowych Nowakowskiej, czołowe biathlonistki na pewno nie biegają lepiej od najlepszych biegaczek, świadczą o tym ich wyniki (np. Gossner), a Nowakowska jednak straciłaby pewnie około 40 sekund do Neuner na 5km, tymczasem na 10 km Maciuszek straciła do Kalli 2 minuty i 20 sekund, co pozwala przypuszczać, że straci w sztafecie do najlepszych na swojej zmianie koło minuty.
Ostatnio edytowany przez karlos, 22 Lut 2010 23:36, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 22 Lut 2010 23:35

W tym przypadku najlepiej zacząć od sprawdzenia czasów Maciuszek na tych IO w stylu dowolnym. Z kim wygrywała i nie polecam sprawdzać z kim przegrywała. :wink:

Nowakowska straciła 52 sekundy do Neuner w sprincie na 7,5 km
Maciuszek w biegu łączonym straciła w stylu dowolnym (też 7,5 km) do Bjoergen 2:30 a do Jaśkowiec 1:05.
W pierwszym biegu Maciuszek po 5 km traciła do Goesner 35 sekund a do Kalli 1:10 a po 10 km 2:23 do Kalli i 1:07 do Goesner.
1:20 straty Nowakowskiej na 15 km do Neuner też chyba działa na jej korzyść :wink:

Tak na chłopski rozum to Nowakowska wypada lepiej. Moim skromnym zdaniem Polska sztafeta była by ok 20/30 sekund do przodu.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 23 Lut 2010 01:14

To co dzisiaj zrobił Białorusin... Poszedł w ślady Darii Domrachevej. Ci Białorusini są coś bardzo rozkojarzeni.
Brawa dla Polek. Awans do finału Sylwii i Kornelii to duży sukces. I bardzo ładny bieg w półfinale, przybiegły w grupce z najlepszymi. W finale nie było szans, bo Kalla takie tempo narzuciła, że od razu cała grupka się rozproszyła. Naszym dziewczynom należą się gratulacje za ten występ dzisiejszy.
A co do sztafety... Uważam, że powinny pobiec najlepsze, a chyba jednak Weronika jest szybsza od Maciuszek, chociaż szkoda, że nie widzieliśmy bezpośredniego porównania nigdy.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości