Biathlon

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biathlon

Postprzez Duche » 17 Lut 2010 14:58

Ciekawe jak będzie w biegach indywidualnych. Oby obyło się bez niespodzianek jakie miały miejsce choćby w Anterselwie podczas biegów długich. Chciałbym, aby wreszcie całe podium było pełne zawodników z najwyższej półki, bo Jay na pewno do takich nie należy. Coś czuję, że Czerezow może wygrać ten bieg, w przypadku bezbłędnego strzelania groźny będzie świetnie biegający Ustjugow, nad którym nie będzie ciążyć klątwa żółtej koszulki. Nie obrażę się także jeśli medal wywalczą Krugłow i Szipulin.

Co do innych krajów, to groźny będzie przede wszystkim Svendsen, może Hanevold. Ciekawe co będzie z Bjoerdalenem, który jakoś słabo strzela, a poza tym niezbyt przepada za biegiem indywidualnym. Może ktoś z Niemców? Greis chyba ma największe szanse na medal, a może świeżo upieczony mistrz Ferry? Sikora także szanse na medal ma, aczkolwiek jakoś nie sądzę, że go wywalczy. Zbyt niepewny jest na strzelnicy w tym sezonie i to może pogrzebać jego szanse.

Brałem pod uwagę oczywiście zawodników z czołówki. Zdaję sobie sprawę z tego, że groźni mogą być Czesi czy Ukraińcy, którzy świetnie strzelają, szczególnie Siedniew. Choć mam nadzieje, że na podium będą same biathlonowe gwiazdy, a nie zawodnicy a'la Fak czy Jay.

U pań pań oczywiście najbardziej liczę na Rosjanki. Zajcewa i Romanowa mają wg mnie największe szanse z całej czwórki. Pyljewa może także przy dobrych układach stanąć na podium, ale musi bezbłędnie strzelać, bo biegiem raczej nie nadrobi strat. Bogali jakoś nie daję większych szans na czołówkę.

Nie sądzę też, aby medal zdobyły Neuner i Kuzmina. Lubię je bardzo, ale one już swoje medale mają, teraz czas na inne ;)

Groźne będą przede wszystkim świetnie strzelające Francuzki - Dorin i Brunet. Kolejny medal dla Francji to byłoby coś i pomyśleć, że bez medalu jest jak na razie największa biathlonowa gwiazda Francji Bailly.

A może Helena się odblokuje?
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez góral'ka » 17 Lut 2010 15:18

Helkę zapewne blokuje myśl o nagrodzie którą Szwedzi oferują za medal :lol:
...nie no tak na serio to mimo braku jakiejkolwiek sympatii w jej stronę życzę jej medalu i to złotego :wink:
brać nie tylko to co łatwe, lekkie i przyjemne
Awatar użytkownika
góral'ka
Młodzieżowiec

Miejscowość: okolice Zakopanego

Postprzez markos7207 » 17 Lut 2010 15:23

Duche, jeśli Tora powtórzy swój występ z biegu na dochodzenie to zostanie już tylko walka o srebro i brąz :wink: .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 17 Lut 2010 15:29

markos7207 napisał(a):Duche, jeśli Tora powtórzy swój występ z biegu na dochodzenie to zostanie już tylko walka o srebro i brąz :wink: .

Zwykle u pań nic nie zdarza się dwukrotnie :lol: , Tora ma według mnie większe szanse w biegu masowym. Natomiast mam nadzieję, że zostanie utrzymana tradycja dzielenia się złotymi medalami wśród pań, w czym może dopomoże Uwe Mussigang.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez damian940915 » 17 Lut 2010 15:40

U pań waźne będzie strzelanie Neuner jeśli spudłuje 1 lub 2 to prawdopodobnie bedzie miec medal, gdyź biega lepiej od innych o lata świetlne. Jesli nie ona to może któraś z Francuzek np. Beckaert tym razem. Wiadomo że groźne będą Rosjanki i Olofsson. Pozostałe Niemki i Jonsson nie są chyba w szczególnej formie. Co do Polek to sukcesem byłoby zobaczyć 3 z nich w 20. Najwieksze szanse ma Nowakowska gdyż ostatnio nieźle strzela i biega najlepiej z naszych.

U panów moimi faworytami są Svendsen, Bjoerndalen, bracia Fourcade, Sikora, który wierzę że będzie na pewno w 8.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez hasan » 17 Lut 2010 15:51

choć mam nadzieje, że na podium będą same biathlonowe gwiazdy, a nie zawodnicy a'la Fak czy Jay.

a moze wlasnie przewyzszają kunsztem gwiazdy bo sa na podium wtedy kjiedy trzeba ???

nie mowie o Faku bo on ma narazie jedynie szczescie ale jeszcze mlody jest, natomiast Jay to inna sprawa
Awatar użytkownika
hasan
Młodzik

Miejscowość: bOchnIA/kRk

Postprzez Masha » 17 Lut 2010 17:30

Ktoś się jeszcze łudzi, że Neuner nie wystąpi w biegu indywidualnym? Przecież jej są potrzebne punkty PŚ (z 290 pkt które traciła po Ruhpolding zostało jej do Heleny tylko albo aż 60 pkt). Zresztą Uwe powiedział, że Lena wystartuje jeszcze na tych igrzyskach 3-4 razy (raczej 4 :wink: ). Liczę na miejsce w "10" i będzie pięknie, bo każdy punkt jest na wagę złota.

Złotą medalistką będzie albo jakaś Niemka, albo Jonsson/Berger/Brunet. Ja pokibicuję Lenie :wink: , a potem Torze! Żeby było miło markosowi :wink:

U panów typuję na zwycięzcę Bjoerndalena.
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez NeunerFAN » 17 Lut 2010 18:40

a mam do was pytanie jeszcze co sadzicie o bledach sedziowskich, bo musicie przyznac ze nie da się ich przemilczec, dla mnie to jest katastrofa, nie wyobrazam sobie Legulleca np. ktory biegnie po złoto i wtedy np. ma 35sekund przewagi i bierze sobie flage, naturalnie zwalnia a potem co? niewygrywa
Chociaz w przypadku amerykanina i Kanadyjczyka sytuacja była w miare jasna, bo oni mieli czas na koncu dodany i musieli wiedziec ze cos bylo nie tak na starcie, a i w wynikach bylo to uwzglednione.

Natomiast skrajnie inna jest sytuacja w przypadku Olofsson:
0 info i co gorsza to ona była pokrzywdzona, ale skad miały o tym wiedziec np. Neuner czy powiedzmy Brunet? brakowało tylko kilkanascie sekund i byłby taki skandal ze lepiej nie mowic, gdyby Olofsson lepiej pobiegła ostatnią rundę albo Brunet troche odpusciła widząc ze ma przewage... najgorsze to, ze sie na błedach nie uczą organizatorzy
Neuner - the Best Woman In Biathlon
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Miejscowość: Lębork

Postprzez karlos » 17 Lut 2010 18:51

Faktycznie organizatorzy mieliby niezwykle trudny problem do rozwiązania, gdyby Olofsson spisała się trochę lepiej. Trochę to dziwne, że nic nie nauczył ich bieg pościgowy z Peyong Chang, kiedy co prawda problem był inny, ale była to z pewnością przestroga, że w biegu pościgowym trzeba szczególnie uważać.
Z drugiej strony nie ma co za dużo wymagać od kraju dla którego biathlon jest w znacznym stopniu sportem egzotycznym. Problem dotyczył jeszcze Valj SEMERENKO i Simone HAUSWALD, które również wystartowały 7 sekund po czasie.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Adrian Woźniak » 17 Lut 2010 18:55

RakuNH napisał(a):A czemu takie przeliczanie nie ma sensu? :wink:

Sztafeta i bieg na dochodzenie, to dwie zupełnie różne konkurencje. Wątpie, że strata 5 minut dawałaby nam miejsce na podium. Nawet jeżeli podzielilibyśmy ją na pół, to i tak szansa na medal byłaby znikoma. Mam jednak nadzieje, że uda się powalczyć o pierwszą trójkę :wink:
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez parzych » 17 Lut 2010 18:59

To co sie stało podczas wczorajszych zawodów to skandal!!! skoro były takie błędy, dzięki Ferremu się zorientowali, to powinni przerwać zawody, bo Ci, których wystartowano wcześniej lub później są w tym momencie poszkodowani. dlatego że łatwo było odjąć lub dodać 30 sekund na mecie ,niż startować od początku...ale w takim wypadku, np: Leguellec mógł te 30 sek nadrobić!!! ŻENADA...
parzych
Młodzik młodszy

Postprzez RakuNH » 17 Lut 2010 19:06

Widzę ten temat można drążyć godzinami :lol:

Rozumiem że w takim razie nikt nie zajął by miejsca na podium? Rosjanki i Niemki podzieliły by się 3? Dla mnie podium jest jak najbardziej realne bo Ukraińki, Szwedki czy Chinki prezentują słabą formę biegową a w związku z tym że Polki dodatkowo dobrze strzelają to jest szansa. Oczywiście w żadnym wypadku Polki nie sa murowanymi kandydatkami do podium ale są w gronie 7/8 drużyn które będą o nie walczyć i prezentują się tu na prawdę dobrze. Bałem się że Cyl straciła formę ale w pościgowym pokazała że nic takiego nie miało miejsca. Troszkę zawodzi Gwizdoń ale wydaje się że ona najlepsze lata ma już za sobą, nie mniej jednak dalej jest zdecydowanie 4 w naszej ekipie i jeszcze ze 2 mogła by postartować :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez NeunerFAN » 17 Lut 2010 19:43

ja jej z nikim nie widziałem, ale kto to może wiedziec ^^
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Postprzez NeunerFAN » 17 Lut 2010 21:25

Adrian Woźniak napisał(a):
RakuNH napisał(a):A czemu takie przeliczanie nie ma sensu? :wink:

Sztafeta i bieg na dochodzenie, to dwie zupełnie różne konkurencje. Wątpie, że strata 5 minut dawałaby nam miejsce na podium. Nawet jeżeli podzielilibyśmy ją na pół, to i tak szansa na medal byłaby znikoma. Mam jednak nadzieje, że uda się powalczyć o pierwszą trójkę :wink:

tak ale zobacz jak swietnie pobiegły niemki, tylko 10 pudel to nie jest wiele no i dobry wiek, oczywiscie mozna zakladac ze by pudlowały bardo (choć 2 dobierane to mniej wiecej tyle co pudło, zalezy jak sie strzela), poza wszystkim zobacz na teoretyczna strate rosjanek
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Postprzez lukizc » 18 Lut 2010 01:03

Awatar użytkownika
lukizc
Junior młodszy

Postprzez NeunerFAN » 18 Lut 2010 01:33

a ja sie ciesze bo wystartuje Neuner oprocz tego wystartuje Nowakowska, czy dobrze ze Gwizdon, a nie Bobak, no coz zobaczy sie xD a co do tomka to napewno go pokazą w TV i moze bedzie padac potem xD
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Postprzez Masha » 18 Lut 2010 01:50

Uwe mówił po pościgówce, że zasługuje na start, więc byłam pewna, że ją zobaczę. Zresztą wygrała (nie wiem do tej pory jakim cudem :shock: :lol: ) ostatni bieg indywidualny.

Pan Tomek wybiegnie na trasę, wykona cztery strzelania, dobiegnie do mety, a potem rozpęta się mała wichurka i zacznie padać śnieg :wink:
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez figaro56 » 18 Lut 2010 08:00

Tylko o Tomku nikt nie odważy się powiedzieć, że wygrał jakiś fuksiarz nawet jak aura pomoże.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez basten » 18 Lut 2010 10:46

zna ktos prognoze pogody na dzis??
jakas ulewa po przybiegnieciu pierwszego zawodnika na mete ?
basten
Młodzik

Postprzez Duche » 18 Lut 2010 10:47

Chciałbyś, żeby Sikora wygrał dzięki pogodzie? Ciekawe czy wtedy gadałbyś, że pogoda rozdała medale.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości