Biathlon

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biathlon

Postprzez Sebastian Krystek » 16 Lut 2010 22:57

Mi wyszło takie coś ;)

http://www.biathlon.pl/index.php?url=news&id=1808

Mam nadzieję, że się nie pomyliłem nigdzie.
Działa?
Awatar użytkownika
Sebastian Krystek
Site Admin

Postprzez Masha » 16 Lut 2010 23:01

markos7207 napisał(a):Masha chyba pijana... ze szczęścia :wink:

Jest pięknie to prawda :wink: Będę oszczędzać jednak ochy i achy, bo tu zaglądają panowie komentatorzy i nie chcę się błaźnić :lol: Ale muszę powiedzieć, że tym złotym medalem Lena stała się biathlonistką kompletną, ma wszystkie tytuły i puchary :wink:

Aha i ta moja statystyka...9 podium z rzędu :wink:
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez karlos » 16 Lut 2010 23:01

Mnie dzisiaj w biegu Tomek bardzo pozytywnie zaskoczył :D , natomiast strzelanie nadal niepewne, na dwoje babka wróżyła, może wreszcie się wstrzeli w biegu indywidualnym :D . Na razie w męskim biathlonie z potęg: Niemcy, Norwegia, Rosja medal zdobył tylko Svendsen, trochę to zaskakujące, ale na swój sposób pozytywne. Cały czas organizatorzy nawalają, najpierw zamieszanie z Olofsson, która z nieba zyskała 20 sekund, potem Leguellec, który albo pomylił trasę albo wyruszył w złym momencie. Jak dla mnie powinni go zdyskwalifikować albo przynajmniej naliczyć karną minutę, bo takie są chyba kary, a nie doliczać sekundy w czasie rzeczywistym, nie na tym polega bieg pościgowy.
Jednak żółta koszulka, pomimo tego, że jej nikt nie zakłada na igrzyskach, przynosi pecha, Ustyugov biegowo bardzo dobrze, ale na strzelnicy 4 pudła, to zdecydowanie za dużo, aby myśleć o poprawie miejsca, Jonsson też po raz drugi zawiodła, a wcześnie Simon Fourcade poniósł porażkę z kretesem w sprincie, pomimo dosyć wczesnego numeru. Teraz tego wątpliwego zaszczytu zazna Sumann :lol: , który ostatniego razu nie wspomina dobrze :lol: ( 103 miejsce w sprincie w Pokljuce).
Sednev w indywidualnym będzie bardzo groźny, czyżby szykowała się kolejna niespodzianka ?
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez maker3 » 16 Lut 2010 23:04

Sebastian Krystek napisał(a):Mi wyszło takie coś ;)

A masz może listę zawodników, którzy są bezpośrednio za TOP30?
Żebym wiedział kogo obserwować :twisted:
maker3
Młodzik młodszy

Postprzez Sebastian Krystek » 16 Lut 2010 23:14

maker3 napisał(a):
Sebastian Krystek napisał(a):Mi wyszło takie coś ;)

A masz może listę zawodników, którzy są bezpośrednio za TOP30?
Żebym wiedział kogo obserwować :twisted:

Oto i ona:

Kod: Zaznacz wszystko
 Alexandr Syman 31
 Matthias Simmen 28
 Simon Hallenbarter 25
Carl Johan Bergman 22
 Sergiej Nowikow 21
Vincent Defrasne 19
Lars Berger 18
 Krasimir Anew 16
 Jan Sawicki 16
 Zdenek Witek 16
 Chengye Zhang    15
 Janez Maric 14
 Fredrik Lindstroem 11
 Indrek Tobreluts 10
 Sergiej Semenow 10
 Lowell Bailey 10
 Timo Antilla 1
Jewgienij Abramienko 1

A wśród kobiet poczeklania wygląda tak:

Kod: Zaznacz wszystko
Weronika Witkowa 21
Andreja Mali 18
Weronika Nowakowska 18
Magdalena Gwizdoń 16
Agnieszka Cyl 16
Xianying Liu 11
Chaoqing Song 9
Wita Semerenko 7
Dijana Ravnikar 6
Chunli Wang 6
Megan Tandy 5
Katja Haller 3
Madara Liduma 3
Mihaela Purdea 2
Jana Gerekowa 2
Działa?
Awatar użytkownika
Sebastian Krystek
Site Admin

Postprzez figaro56 » 16 Lut 2010 23:36

Zacznę od gratulacji dla Mashy(i Leny przy okazji :D ) Mnie te dwa starty wlały trochę otuchy do serca.
Będzie dobrze.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Regis » 17 Lut 2010 00:04

Co do Mass Startu mężczyzn, to nie wyobrażam sobie, aby Tomka zabrakło w tej konkurencji, tym bardziej, że paru zawodników "z kapelusza" uciułało sporo punktów w sprincie, i nie powinni zagrozić Sikorze. W przypadku pań, Krysia ma w miarę bezpieczną pozycję, ale wiadomo, w biegu indywidualnym może się zdarzyć sporo dziwnych rzeczy więc trzeba liczyć na jakieś punkty z jej strony. Co do reszty naszych pań, Weronice w tej chwili brakuje 5 punktów do 30 Litwinki,a Magdzie i Agnieszce 7, więc wszystko jest jeszcze możliwe :). Powodzenia w czwartek !
Regis
Junior

Postprzez Masha » 17 Lut 2010 00:54

Muszę pochwalić redaktorów portalu Biathlon.pl. Bardzo fajne sylwetki mistrzów olimpijskich. Po sprintach marzyło mi się by i moja faworytka tam się znalazła. I udało się. Do tego tytuł "Złotko" trafiony w 100%. Zresztą sylwetki Kuzminy, Ferrego i Jay'a też świetne.
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez dan » 17 Lut 2010 05:43

tutaj macie odpowiedź o co chodziło z Kanadyjczykiem Leguellec i nie tylko - http://www.biathlon.pl/index.php?url=news&id=1812
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez NeunerFAN » 17 Lut 2010 07:40

zaczne od tego ze bardzo się ciesze, że Neuner zdobyła złoto i licze ze Lindsay pojdzie w jej ślady i najpiękniejsze zawodniczki zdobędą możliwie jak najwięcej medali

kolejna szansa to bieg indywidualny i tutaj przynajmniej u mnie pojawia się spore wątpliwości kto wystąpi:
1) czy bedzie miejsce dla Neuner?? ona w tym biegu nigdy nie startowała na MŚ, w 2008 i 2009 miało to racjonalne wytłumaczenie, ale w Anterselwie po zaczeciu od 2 złotych medali liczyłem chociaz na jej występ, a z tego co pamietam to pobiegła chyba Hitzer zamiast niej. Oby teraz nie było podobnie, bo są beck i bachmann, ktore raczej na darmo by nie przyjezdzały, wiec napewno jakas z nich wystapi bo jak nie teraz to ju potem nie bedzie okazji, A nie chce by zastąpiły Neuner zamiast Wilhelm Henkel czy Hauswald, słuchając, że ktoś tutaj nie ma doświadczenia albo że te 3 dobrze się spisały na dochodzenie. chyba 2 medale na igrzyskach powinny dawac prawo do dalszego występowania, i to w kazdym biegu, bo o jej forme fizyczną chyba sie obawiac nie trzeba.

2) a co w polskiej kadrze? podobnie moze byc, wystapi pewnie Bobak, tylko za kogo? stawiam ze Cyl i Pawła pewne miejsce mają. Nie wiem jak wy, ale ja mam wrażenie że na korzyśc gwizdon przejawia to ze raz udało się to jej kiedys w Ostersund wygrac i pewnie nie wystąpi Nowakowska, ta ktora jest bardziej perspektywiczna i co wazniejsze była poprostu lepsza to na IO. no chociaz mam nadzieje że Nowakowska dostanie swoją szanse

a tak na koniec pytanie o Łukasza Szczurka: ostatnio wiele sie na czytałem o biegaczu z Etiopii i biegaczce z Brazylii ja rozumiem ze oni spełniają swoje marzenia, ale czy nie jest tak ze z rywalizacji najlepszych robi się jakas spartakiada, bo przeciez są jeszcze gorsi i o nich tutaj tez mi chodzi. No ale nasz zawodnik akurat też się nie zbyt popisuje i jezeli się nei poprawi w indywidualnym to nie widze sensu czemu tu przyjezdzał, doswiadczenia to sie niech w PŚ uczy
Neuner - the Best Woman In Biathlon
NeunerFAN
Młodzik młodszy

Miejscowość: Lębork

Postprzez RakuNH » 17 Lut 2010 08:46

NeunerFAN napisał(a):2) a co w polskiej kadrze? podobnie moze byc, wystapi pewnie Bobak, tylko za kogo? stawiam ze Cyl i Pawła pewne miejsce mają. Nie wiem jak wy, ale ja mam wrażenie że na korzyśc gwizdon przejawia to ze raz udało się to jej kiedys w Ostersund wygrac i pewnie nie wystąpi Nowakowska, ta ktora jest bardziej perspektywiczna i co wazniejsze była poprostu lepsza to na IO. no chociaz mam nadzieje że Nowakowska dostanie swoją szanse

Raczej Bobak nie wystąpi. Każda z Polek ma szanse na bieg masowy także chyba nie ma sensu zmieniac.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RychuGKM » 17 Lut 2010 09:30

Jestem tego samego zdania. Przy takim strzelaniu jak wczoraj jest szansa na 4 polki w biegu masowym! To byłoby coś :D
RychuGKM
Kadra B

Postprzez hasan » 17 Lut 2010 09:53

a tak na koniec pytanie o Łukasza Szczurka: ostatnio wiele sie na czytałem o biegaczu z Etiopii i biegaczce z Brazylii ja rozumiem ze oni spełniają swoje marzenia, ale czy nie jest tak ze z rywalizacji najlepszych robi się jakas spartakiada, bo przeciez są jeszcze gorsi i o nich tutaj tez mi chodzi. No ale nasz zawodnik akurat też się nie zbyt popisuje i jezeli się nei poprawi w indywidualnym to nie widze sensu czemu tu przyjezdzał, doswiadczenia to sie niech w PŚ uczy

a ja widze sens czemu tu przyjeżdżal, wlasnie po doswiadczenie ktore mu nie da nawet 500 startów w pucharze świata, poza tym idea igrzysk jest taka ze liczy sie start,
akurat w wielu konkurencjach tez liczy sie rozsadek bo nie ma sensu w wypadku polskich biathlonistow wysylac Kobusa czy któregoś Witka (z całym szacunkiem dla tych chłopaków) byleby wystartować w sztafecie, gdzie z braku Brytyjczyków czy Litwinów zajelibysmy pewnie ostatnie miejsce ale juz Łukasz z pewnościa powinien wystartowac w biegach indywidualnych zwlaszcza ze spelnil minimum MKOL-u
Awatar użytkownika
hasan
Młodzik

Miejscowość: bOchnIA/kRk

Postprzez Pietrol » 17 Lut 2010 10:14

Witam wszystkich po raz pierwszy .

O ile mnie pamięć nie myli to Gwizdoń wygrała chyba Sprint a nie Indywidualny ale mała dygresja . Jeżeli Bobak nie wystartuje to po co było ją zabierać na igrzyszka . Uważam że powinna dostać szanse w miejsce gwizdoń , która w chwili obecnej jest najsłabsza w naszej ekipie , a jednocześnie najstarsza więc rozwiązanie chyba logiczne . Co do sensowności wyjazdu na IO Łukasza Szczurka to chyba dostał zaproszenie "na zachęte"
Awatar użytkownika
Pietrol
Junior młodszy

Miejscowość: Starachowice

Postprzez RakuNH » 17 Lut 2010 10:21

Po to pojechała a żeby być rezerwową. Myślę że jest wiele reprezentacji gdzie rezerwowa nie dostanie szansy. Po co na siłę wstawiać najsłabszą zawodniczkę?

co do wyjazdu Szczurka to jest niestety jeden z największych błędów PKOLu bo to PKOL odpowiada za to kogo wysyła. Jeśli wysyła zawodników którzy walczą o to żeby nie być na ostatnim miejscu to jest to kompromitacja. Rozumiem jakby olimpiada była gdzieś w Europie ale za te pieniądze podatników można by kupić kilkaset par nart dla klubów biathlonowych a tak to chyba pójdą one na marne.

Co da Szczurkowi to doświadczenie skoro on nie biega tylko spaceruje na nartach?

Oczywiście trzeba poczekać do biegu indywidualnego ale jeśli tam znów będzie walczył o jakieś 3 czy 4 miejsce od końca to niestety będzie bardzo źle :?
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 17 Lut 2010 11:37

Też uważam, że wystawianie Bobak w biegu długim mija się z sensem, gdyż przez swój słabszy bieg ma nawet przy dobrym strzelaniu prawie zerowe szanse na miejsce w dziesiątce, podczas gdy inne nasze reprezentantki takie szanse mają.
U Niemek faktycznie z pewnością w biegu długim wystąpi Beck, tylko czyim kosztem, ja stawiam na Hauswald. Mam nadzieję, że się tak pogryzą o te miejsca, że w biegu długim medalów nie zdobędą :D .
RakuNH robi dobrą reklamę serwisowi, przeprowadziłem sam te wyliczenia i faktycznie licząc czas samego biegu na dochodzenie Polki byłyby na trzecim miejscu :D :
1.Niemki
2.Rosjanki +3minuty i 27 sekund
3.Polki + 5 minut i 14 sekund
4.Francuzki + 5 minut i 17 sekund
5.Szwedki + 6 minut i 30 sekund
6.Ukrainki + 6 minut i 51 sekund
Groźne byłyby z pewnością jeszcze Norweżki i Białorusinki, ale one nie miały 4 zawodniczek w biegu pościgowym. Z tego wynika, że jeżeli Francuzki będą miały słabszy dzień, to minimalna szansa na medal jest, ale nie ma co zapeszać i wywierać na dziewczyny niepotrzebnej presji.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez karlos » 17 Lut 2010 13:34

U Rosjan też przetasowania przed biegiem długim. Wystąpią w nich na 99%: Anna Bogali-Titowiec, Olga Zajcewa, Olga Medvedtseva i Jana Romanowa, a u panów: Tcherezov, Shipullun, Ustyugov, Kruglov. Bułygina i Sleptsova oszczędzają siły na bieg masowy i sztafetę, a do Czudowa po jego kompromitacji w sprincie, trenerzy chyba stracili cierpliwość, chociaż ma jeszcze szansę na występ w sztafecie o który będzie rywalizował z Krugłowem.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez hasan » 17 Lut 2010 13:41

takie przeliczanie wynikow innych biegow na sztafete nie ma sensu. to, że w ten sposób Polki wychodzą na 3. miejsce tylko potwierdza, że onegdaj zdobyte 3 miejsce z hochfilzen to nie przypadek, mamy wyrównany skład i przygotowanie naszych biathlonistek na tak ważną impreze okazało sie bardzo dobre (chwała Bondarence i Biłowej)

ale nie czarujmy się ;p o medal będzie bardzo ciężko i niestety nieszczęscie faworytek może dać conajwyżej brąz,
nikt nie ma wątpliwości, że Rosjanki i Niemki są poza zasięgiem, a o brąz może walczyć i Szwecja, Ukraina i myśle, że przedewszystkim
Francuzki (Francuzi kosza medale w kazdej konkurencji wiec sa wrecz nie do pobicia) z Norweżkami (które nie wystartowały w komplecie wczoraj więc jak sie
ma powyzsza tabelka do rzeczywistości ? Flatland i Berger są poza zasiegiem naszych zawodniczek, a 2 inne norweżki napewno sie znajda i wystarczy ze beda strzelac celnie i juz bedzie ciezko chocby norweżki wyprzedzic) no i niezapominajmy o Białorusi i Chinach !

także stawiam na miejsce 5-6, a jako zagorzały kibic polskiego biathlonu trzymam kciuku za brąz ;)
Awatar użytkownika
hasan
Młodzik

Postprzez RakuNH » 17 Lut 2010 13:44

A czemu takie przeliczanie nie ma sensu? :wink: Ktoś miał inną trasę czy biegł tyłem? :wink: Dla mnie jak najbardziej ma sens. Nie jest to jakiś bardzo ważny wyznacznik ale pokazuje że mamy równą drużynę a innym zdarzają się wpadki i to dosyć często.

2 Norweżki nie weszły do 60 więc równie dobrze można powiedzieć że jakby Szczurek startował to by pościgowy wygrał :lol:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez hasan » 17 Lut 2010 13:58

trasa sztafety dla poszczególnej zawodniczki jest dwa razy krótsza niż w biegu poscigowym oraz sa tylko 2 strzelania + dobieranie nabojow,
start jest wspólny, kazdy zawodnik podchodzi do swojego startu z innym nastawieniem i ambicjami. I trzeba zapomnieć o poprzednich wynikach itd itp
wiec przeliczone wyniki z poscigu sa wysoce niewymierne

powodów jest wiele a jeden głowny choc banalny to przypomne ze sztafeta sie rzadzi swoimi prawami :) i karna runda bardziej tu szkodzi niz w
biegu poscigowym gdzie mozna nadrobic strata na nastepnym kolku a w sztafecie nie ma gdzie chyba ze ma sie w skladzie super gwiazde ktora na nastepnym odcinku nadrobi ;p a u nas nie ma takiej gwiazdy tylko siła tkwi w wyrownanym skladzie takze gdy bedzie strzelanie na wysokim poziomie nie ma co marzyc o medalu

i dodam ze nie twierdze, że w poscigowym nie bylo rownych warunków dla wszystkich ;p w sztafecie tez beda rowne warunki ale calkiem inne !!
i tak jak pisalem to przeliczenie tylko potwierdza kto nalezy do grona najlepszych 6-7 sztafet nic wiecej
Awatar użytkownika
hasan
Młodzik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości