Biathlon

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biathlon

Postprzez wiatr » 16 Lut 2010 19:36

Wracając do tematu wpływu pogody, to żeby było bardziej sprawiedliwie w biegu pościgowym zrobiłbym tak:
Wyniku sprintu są już nieodwołalne, na to nie ma rady. Przekładamy więc bieg długi z czwartku na dziś, za to bieg pościgowy przekładamy z dziś na czwartek. I, zakładając że "dzisiejszy" bieg indywidualny odbędzie się w równych warunkach, kwalifikacje do pościgowego bierzemy z indywidualnego zamiast sprintu. Przepisy dopuszczają taką możliwość, pamiętam nawet jakąś edycję PŚ gdzie właśnie tak rozegrano bieg pościgowy.

Wiem że już za późno na takie manewry, ale pomysł wydaje się sprawiedliwszy od obecnego stanu. Podoba się wam takie rozwiązanie?
wiatr
Młodzik

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Janko10 » 16 Lut 2010 20:09

Bardzo ładnie dziewczyny. Bez fajerwerków, ale równo. O to chodzi w sztafecie. :)
A nie mówiłem, że to będą piękne IO dla Mashy?! :wink:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 16 Lut 2010 20:16

Teraz dla tych co mi nie wierzyli w dwóch kwestiach. :D

1) Dziś w sztafecie Polki przegrałby (patrzę na sam bieg pościgowy) zdecydowanie z Niemkami i już dużo mniej zdecydowanie z Rosjankami.
Wygrałby z Francuzkami i Szwedkami a o reszcie nawet nie mówię a tak jak pisze Janko dziś też nie było fajerwerków biegowo (tym razem lepiej pobiegła Cyl a gorzej reszta Polek bo wszystkie 3 stać było na trochę więcej) Także byłby brąz. Wiem że nie ma co tak na to patrzeć ale niech nikt mi nie wmawia że dla Polek będzie dobre jakieś tam 8 miejsce. Dobre będzie od 6 wyżej bo musi być jakiś progres. 7 będzie porażką.

2) Który miała Tora Berger? 33;] A który ma Tomek? 29!

Starta Tomka do 7 jest mniejsza niż strata Berger a Panie wbrew pozorom prawie w ogóle nie pudłowały więc ciężko było awansować (pamiętacie świetny bieg Cyl z 3 pudłami? Dziś 3 pudła to było zdecydowanie za dużo) ale to nie znaczy że panowie nie będą pudłować.

Pozdrawiam :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Masha » 16 Lut 2010 20:29

:cry: W takich momentach brakuje mi słów. To były najpiękniejsze dwa pudła w historii.
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Duche » 16 Lut 2010 20:42

Świetny występ Leny, złoto w pełni zasłużone. Kuzmina także bardzo ładnie się zaprezentowała, choć biegowo już nie była tak doskonała jak w sprincie. Nieco niespodziewany medal dla Brunet, ale strzelała dzisiaj świetnie, biegowo także była dobra, więc medal zasłużony. Już dwa medale dla Francuzek, kto by pomyślał.

Rosjanki znów bez medalu. Znów było blisko, znowu blisko była Ania (ona ma pecha, te 4 i 5 miejsca na największych imprezach ją prześladują. Wielka szkoda, bo obok Ślepcowej to moja ulubiona Rosjanka - ze startujących, więc Katji nie liczę :P). Mam nadzieje, że w biegu długim sięgnie po jakiś krążek. Zajcewa także blisko, gdyby nie pudłowała to miałaby medal, szkoda, że się jednak nie udało :( A Swietik po raz kolejny zawiódł. Kochana, tak się bawić nie będziemy. Masz wrócić z Kanady z medalem! :)
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez karlos » 16 Lut 2010 21:55

Leguellec chyba pomylił trasę :?: 38 sekund odrobił w 1,5km :?:
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Sebastian Krystek » 16 Lut 2010 22:11

karlos napisał(a):Leguellec chyba pomylił trasę :?: 38 sekund odrobił w 1,5km :?:

Wygląda na to, że doliczono mu już pół minuty kary za naruszenie regulaminu.
Działa?
Awatar użytkownika
Sebastian Krystek
Site Admin

Postprzez RakuNH » 16 Lut 2010 22:15

Mateusz napisał(a):Medal?, co ty, nie ma żadnych szans. Bardzo kibicuję Sikorze i życzę mu w każdym starcie, aby osiągał jak najlepsze wyniki, ale dzisiaj stanięcie na podium jest po prostu niemożliwe.

No i znów się sprawdziło co napisałem :lol: Sikora przy 20/20 walczyłby spokojnie o medal (ja nie zakładałem że strzeli 20 na 20 :wink: )

Dzięki moim wyliczeniom biathlon.pl miał reklame :lol:

/Dzięki! ;)/ SK
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Kam » 16 Lut 2010 22:26

Szkoda tych pudeł, ale za to świetny czas biegu. Oby w indywidualnym miał więcej szczęścia :)
Awatar użytkownika
Kam
Junior młodszy

Postprzez Regis » 16 Lut 2010 22:28

Kurcze, nie było źle, na 20 km czekam nastawiony pozytywnie. Które mniej więcej miejsce musi zająć Tomek, aby zapewnić sobie udział w mass starcie? Chyba dobrze, że Jay znowu stanął na podium, do końca nie łapię tych zasad.
Regis
Junior

Postprzez kreftowiec » 16 Lut 2010 22:28

4 czas biegu, szkoda tych pudeł bo mógł walczyć o medal, ale wierze, że w indywidualnym będzie lepiej przede wszystkim na strzelnicy.
kreftowiec
Młodzik młodszy

Postprzez wiatr » 16 Lut 2010 22:31

Będzie się musiał Tomek przeprosić z biegiem indywidualnym, skoro twierdzi że go nie lubi. Liczę na medal Tomka w tym biegu. Nie będzie musiał tak gnać na złamanie karku jak tu i na pewno celniej strzeli.
wiatr
Młodzik

Miejscowość: Warszawa

Postprzez RakuNH » 16 Lut 2010 22:31

Brawo Tomek :wink: Świetny czas biegu. Szkoda paru punkcików przegranych na finiszu ale Brawo. teraz dwa ulubione biegi i mimo że Tomek nie lubi indywidualnego to jednak najsłabszy jest dla niego sprint więc jest dobrze bo jest forma :D

TERAZ MAM DOSYĆ ISTOTNE PYTANIE.

KTO MA ZAPEWNIONY UDZIAŁ W BIEGU MASOWYM?

Ja rozumiem że pewny udział mają medaliści i pierwsza 15 PŚ (czyli 17 zawodników poza Fakiem i Ferrym chyba którzy nie są w 15) Reszta to będą zawodnicy którzy zdobyli najwięcej pk na IO. Bo tak wszyscy o tym mówimy a nie wiem ilu z nas wie jak to dokładnie jest z tym masowym.

I ta 15 PŚ to jest liczona z punktacji przed Igrzyskami czy punkty z Igrzysk w to też wchodzą?
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez maksim » 16 Lut 2010 22:34

Igrzyska chyba wchodzą. W Turynie pamiętam było trochę stresu czy Tomek po nie najlepszych występach na początku igrzysk obroni miejsce w 15 by startować w MS.
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez RakuNH » 16 Lut 2010 22:39

Czyli tak logicznie rzecz biorąc jak medalistami indywidualnego będą zawodnicy z 15 to Tomkowi wystarczy chyba tylko miejsce w 30.

Postaram się to policzyć bo do zabiegu siedzę w domu także za wielu zajęć nie mam i jak będzie klasyfikacja pań to też wszystkim policzę :lol:

oczywiście liczę na medal w indywidualnym ale zakładam że może lać w jak w sprincie :wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Masha » 16 Lut 2010 22:42

RakuNH jesteś gwiazdą tego forum :wink:

Bardzo dobry występ Tomasza, tylko prosimy troszkę celniej. Cieszę się niezmiernie, że sprawiedliwości stało się za dość i wygrał zawodnik, który startował w tej paskudnej pogodzie. Nie Jonsson, nie Olofsson, a Ferry został medalistą IO w biathlonie, kto by pomyślał. Cieszy mnie także srebro dla Summana, który jest bardz sympatycznym człowiekiem.

Warto dodać, że na 4 starty na IO mamy aż 3 zaskakujących zwycięzców :wink:
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Dobry » 16 Lut 2010 22:43

A więc jednak sprawiedliwości stało się trochę zadość ;). Fuksiarz Jay się ostał na podium, ale najlepszy z przedwczorajszych ulewiarzy, czyli Ferry, dziś był nie do zatrzymania. Szkoda tylko Edera, który przedwczoraj startował z 42. nr, a do fuksańca stracił bardzo niewiele.
I dobry występ Tomka cieszy. Za to mniej cieszy kiepski - jak zwykle - sprint, w którym stracił ze trzy pozycje ;).
Dobry
Młodzik

Postprzez RakuNH » 16 Lut 2010 22:44

Masha napisał(a):RakuNH jesteś gwiazdą tego forum :wink:

Nie chce przejmować całej sławy :wink: Wcześniej pan Jaroński korzystał z wypowiedzi Figaro na temat niesprawiedliwości biegu pościgowego i 3 kompletach medali także nie przesadzajmy.

Figaro też jest gwiazdą :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 16 Lut 2010 22:48

Za jakie grzechy muszę oglądać suksesy Szwedów na igrzyskach ? :roll:
Normalnie uparli się by bić rekordy; wczoraj Kalla zdobyła pierwsze złoto dla Szwecji w biegach po 42 latach a dziś Ferry został szwedzkim mistrzem olimpijskim po pół wieku :shock: , jego poprzdnikiem był Klas Lestander który zdobył złoto na 20 km w 1960 roku.
Chyba przestanę oglądać igrzyska bo może przynoszę pecha Norwegom :wink:

Masha chyba pijana... ze szczęścia :wink:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez kreftowiec » 16 Lut 2010 22:48

Trochę skomplikowana ta kwalifikacja do biegu masowego, przydałby się jakiś mały poradnik, liczymy, że jakiś powstanie.
Wierzę, że w indywidualnym będzie medal, bo forma jest wyśmienita, tylko braknie trochę szczęścia. Wielki szacunek za dzisiejszy bieg, można mieć zastrzeżenia co do finiszu, ale to nigdy nie była mocna strona Tomka.
kreftowiec
Młodzik młodszy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość