Biegi narciarskie

Dział poświęcony XXI Zimowym Igrzyskom Olimpijskim w Vancouver.

Re: Biegi narciarskie

Postprzez Duche » 19 Lut 2010 10:52

Główne faworytki to wg mnie - Marit Bjoergen, Charlotte Kalla, Olga Zawiałowa, Jewegnia Miedwiediewa, Justyna Kowalczyk, może Riitta-Lisa Ropponen lub Arianna Follis. Postawiłbym także na Khazową ale on ma kontuzję palca po upadku na treningu i nie jest w najwyższej dyspozycji. Ciekaw jestem też jak spiszą się Norweżki - Steira i Skofterud.

Co do Justyny to ona dzisiaj powinna się cieszyć z jakiegokolwiek medalu. Choć szansa na złoto i tak jest, ale niezbyt duża.

Jeśli chodzi o ten jej bufonowaty wywiad, to także mnie w nim niemiło rozczarowała. Jakaś taka nieprzyjemna była udzielając odpowiedzi na pytania.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez karlos » 19 Lut 2010 10:58

Zapomniałeś o Smigun-Vaehl, gdyż po tym co pokazała na 10km, jako obrończyni tytułu chyba jest największą faworytką.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Duche » 19 Lut 2010 11:00

A no tak, zapomniałem o Estonce. Ona także ma wielkie szanse na medal, chyba obok Marit jest główną faworytką. Z Rosjanek najbardziej liczę na Zawiałową.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez maksim » 19 Lut 2010 15:16

Złoto w sprincie przypadło Norweżce Marit Bjoergen, która...jest chora na astmę. - Muszę się z tym pogodzić, że jest bardzo chora. Nie wygląda mi, ale jest - śmiała się Kowalczyk. - Przykro, samemu będąc zdrowym i silnym, przegrać z chorym. Przynajmniej powalczyłam. Ale pomyślałam: cholera, z taką chorą przegrać... Ale gratulowałam jej szczerze i szczerze powiedziałam, że sprawiedliwość jest na tym świecie. Bo tyle się "nawygrywała", ale olimpijskiego złota nie miała do środy.

Justyna mistrz :lol: :D
za http://www.sport.pl/celebrities/1,96807 ... edal_.html
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez markos7207 » 19 Lut 2010 15:29

Właściwie wszystkie faworytki już zostały przez Was wymienione, walka o medale powinna rozegrać się zatem między kwartetem - Bjørgen, Kowalczyk, Kalla, Smigun-Vaehi. Może jeszcze Steira. ale ona na tej trasie ze swoimi słabymi umiejętnościami sprinterskimi nie ma większych szans, Haag być może Follis, Sachenbacher-Stehle i Ropponen jeśli się uda im utrzymać.
Jedyną szansą Justyny na medal jest narzucenie mocnego tempa od początku i próbowanie zgubienia jak największej liczby rywalek bo ze wszystkich wymienionych to tylko Steira jest słabsza na ostatniej prostej w "łyżwie" od Justyny.
Osobiście liczę że znów Justyna stoczy pojedynek o złoto z Marit choć Norweżka dysponuje chyba najlepszą końcówką ze wszystkich faworytek, więc może być Polce niesłychanie ciężko wygrać z nią w bezpośrednim pojedynku. Ponadto dużym zagrożeniem jest Kalla ale mam nadzieję że jeśli będzie te ostre tempo od startu to straci Szwedka w klasyku sporo sekund :wink: .

Co do cytatu Maksima to mam wrażenie że Kowalczyk to taki żeński Dr Jekyll i Mr Hyde :wink:, raz tak, raz siak ; i dobra i zła :roll:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez thomas1991 » 19 Lut 2010 15:39

A ja liczę, że w dzisiejszym biegu Saarinen pomoże Justynie. Finka pociągnie ostro w klasyku i nie tracąc wiele sił będzie można zgubić Smigun czy Kallę. Oczywiście to życzeniowy scenariusz, ale Saarinen już wielokrotnie pokazywała, że ma gorącą głowę. A takie rozegranie biegu jest dla niej chyba jedyną szansą.

Finisz z grupy byłby dla Justyny niekorzystny. Dlatego myślę, że jeśli nie uda się rozerwać grupy, to Polka do niego nie dopuści i zaatakuje (zacznie finisz) jakieś 2km przed metą. Wytrzyma - będzie pięknie, pęknie - trudno. Medal już ma, więc można zaryzykować, walcząc o złoto.
thomas1991
Młodzik młodszy

Postprzez karlos » 19 Lut 2010 15:57

Mam nadzieję, że dziś Bjoergen powtórzy wyczyn z Turynu, a przygotowując się na igrzyska, nastawiała się głównie na krótsze dystanse i te 15km dla chorej zawodniczki okaże się za długim dystansem, szczególnie że po sprincie minęło niewiele czasu. Smigun w klasyku będzie ciężko zgubić, bo ona nawet chyba woli klasyk :( . Czarnym koniem może być dzisiaj Medvedeva, jeżeli za dużo nie straci w klasyku.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Masha » 19 Lut 2010 16:21

A tam czepiacie się Justyny, ma dziewczyna cięty język i tyle. Ja tam ją lubię. Według mnie jest główną faworytką dzisiejszego biegu. Będzie zaiwaniać jak Ferrari :wink: Jedyną groźną rywalką jest Charlotte Kalla, ale Kowalczyk ją wymęczy na pierwszych 7,5 km i będzie pozamiatane. Bądźmy dobrej myśli.

Moje typy:
1. Kowalczyk
2. Kalla (strata sekundowa +1:50:4 :lol: )
3. Steira
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Pietrol » 19 Lut 2010 16:41

A ja z niecierpliwością czekam co pokaże Johaug . Dystans nie do konca dla niej ale ciekawi mnie jak wypadnie w perspektywie 30 Km klasycznym
Awatar użytkownika
Pietrol
Junior młodszy

Miejscowość: Starachowice

Postprzez figaro56 » 19 Lut 2010 17:04

Byłbym spokojniejszy gdyby ten łączony był na odwrót. Najpierw łyżwa a później klasyk. Szkoda, że nie ma Majdic. Ona przy swojej słabszej łyżwie zawsze lubiła narzucać mocne tempo w klasyku aby w tym stylu jak najwięcej nadrobić. W każdym bądź razie faworytek jak pcheł na wiejskim kundlu i przy tym profilu trasy wszystkie scenariusze możliwe.

Wracając do ciekawych tekstów naszych kochanych połowic oto próbka. Kiedyś oglądałem relację ze zjazdu kobiet w alpejskim PŚ i słońce mojego życia odzywa się do mnie. "Zobacz ta to musiała szybko jechać, aż jej się te kijki powykrzywiały" :lol: Pomijam już notoryczne pytania jak zobaczy kogoś z karabinem w telewizorze "A Sikora startuje?" Nie kochanie bo to są kobiety i nie wiem czy Tomka by dopuścili to startu nawet jakby operacyjnie zmienił sobie płeć. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez maksim » 19 Lut 2010 22:48

i jest brąz brawo Justyna za ten finisz :)
Bjoergen zdemolowała konkurencję. Mam nadzieję, że Kowalczyk powalczy z nią na 30km o złoto do kompletu :)
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez Laleczka Chucky » 19 Lut 2010 22:51

Uff, ale emocje, udało się Justysiu.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 19 Lut 2010 22:54

Brawo Justyna! Brawo Haag! i to koniec tych braw :wink: Niesamowity finisz. Już byłem pewien że nie ma medalu na 50 metrów przed metą ale od razu widziałem na finiszu że wygrała Justyna. Kamień z serca :D

Szkoda Steiry no ale co zrobić? :D Justyna jej miejsca nie odda :wink:

Nie będę się wypowiadał na temat zwyciężczyni bo ktoś mi może zarzucić jakieś insynuacje :wink: Jak Bjoergen wróci z 6 medalami to wtedy myślę każdy sobie wyrobi zdanie na ten temat.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Masha » 19 Lut 2010 23:08

Bjoergen przywiezie 6 medali z tych igrzysk, to nie ulega wątpliwości. W sztafecie Norweżki zdemolują przecież konkurencję, a w sprincie drużynowy (biorąc pod uwagę nieobecność najlepszej sprinterki Majdić) złoto też ma gwarantowane. Może mieć spokojnie 5 złotych medali.

Łzy Justyny mówią wszystko, nie tak to miało wyglądać. My się cieszymy brązem, ale dla niej mistrzyni świata to porażka. Nie wiem jak ona musi pobiec by pokonać na 30 km Bjoergen.

Wielkie brawa dla Haag, 4 na 10 km, teraz zdobywa zasłużony medal. Brawo! Brawo! :wink:
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez matrix » 19 Lut 2010 23:10

Brawo Justyna!

ciekawe czy Bjoergen pomagają te leki na "astmę"? ;D

zdecydowanie wolałbym wiecznie czwartą Steirę na podium niż Marit echhh!!!
matrix
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 19 Lut 2010 23:10

Masha napisał(a):Łzy Justyny mówią wszystko, nie tak to miało wyglądać. My się cieszymy brązem, ale dla niej mistrzyni świata to porażka. Nie wiem jak ona musi pobiec by pokonać na 30 km Bjoergen.

Możesz coś więcej bo to ominąłem? Widziałem że jak podali wyniki to skakała z radości także po radości zaczęła płakać?:P Później coś mi się obiło o uszy bo płakała że miała złe smary.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez basten » 19 Lut 2010 23:12

szczescie w nieszczesiu
Pani Justyna nie ma juz takiej formy , ale nadrabia ambicja, niestety dzis smarowanie nie bylo dobre w klasyku na podbiegach slizgala sie podczas zjazdów musiala sie odpychac kijkami jak sikora w sprincie , pozniej w lyzwie juz miala lepsze narty, ale duzo sil stracila na poczatku i potem dala sie wyprzedzic , juz myslalem ze bedzie czwarta ale tak jak majdic nadludzkim wysilkiem wyrwała ten braz choc byla za steira ale jak powiedzial zimoch najdluzsza noga wygrala
wydaja mi sie ze na 30 bedzie znow bardzo ciezko
nie wazne mamy medal i to sie tylko liczy
basten
Młodzik

Postprzez RakuNH » 19 Lut 2010 23:16

basten napisał(a):Pani Justyna nie ma juz takiej formy , ale nadrabia ambicja, niestety dzis smarowanie nie bylo dobre w klasyku na podbiegach slizgala sie podczas zjazdów musiala sie odpychac kijkami jak sikora w sprincie , pozniej w lyzwie juz miala lepsze narty

Czyli Twoim zdaniem Justyna nie ma formy ale zdobywa brązowy medal na płaskich trasach i ze źle posmarowanymi nartami? :wink: No to to jest dobry hardcor :D

Druga sprawa to po czym sadzisz że nie ma formy? jakby nie Bjoergen to by miała jedno złoto i nie wiadomo czy by dwa razy minimalnie z Haag przegrała. Moim zdaniem formę ma taką samą. Nie od dziś wiadomo jakie tu są trasy a przecież nie można porównać jej formy do formy Bjoergen skoro Bjoergen nie startowała.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 19 Lut 2010 23:17

RakuNH napisał(a):Nie będę się wypowiadał na temat zwyciężczyni bo ktoś mi może zarzucić jakieś insynuacje :wink: Jak Bjoergen wróci z 6 medalami to wtedy myślę każdy sobie wyrobi zdanie na ten temat.

No to się nie wypowiadaj skoro nie potrafisz docenić jej klasy. Przegrywać też trzeba umieć.
Jeśli nawet zdobędzie Marit te 6 medali to co w tym będzie nadzwyczajnego ? Justyna może dominować od początku sezonu i to jest w porządku ale jak robi to już jej rywalka to nie ?
Bjørgen utrzymuje niesamowitą formę od połowy listopada gdy wygrała otwarcie sezonu w Beitostølen, a tydzień póżniej pierwsze zawody PŚ w tej miejscowości z ogromną przewagą, odpuściła TdS i parę innych zawodów oszczędnie gospodarując siłami, więc jakie to zaskoczenie że teraz święci triumfy na igrzyskach ? :roll:

I do wszystkich zazdrośników i frustratów apeluję aby się odpieprzyli od Marit raz a konkretnie.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez kocur1983 » 19 Lut 2010 23:17

A w sumie czemu nie mowic glosno o zwyciezczyni? Po prostu dzieki astmie i lekach, ktore "moze" stosowac jej wytrzymalosc jest niesamowita. Z drugiej strony ogladajac bieg wygladalo troche tak jakby narty Justyny nie byly najlepiej przygotowane. Moze sie myle, nie znam sie, ale tak to wygladalo. Brawa dla Haag i Steiry za walke, to swietne zawodniczki.
Justyna gratulacje. Nie ma co plakac, jest dobrze.
kocur1983
Junior młodszy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Vancouver 2010

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości