Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez Janko10 » 21 Gru 2010 22:07

Następny "odbije się" Kubacki. :)
Miałem sen, że łapie sie do "30" w T4S. ;)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez harding » 22 Gru 2010 17:06

Oczywiście, że weekendowe zawody nie świadczą o formie naszych zawodników. Trener jednak ma wymówkę: 3 w Top 10.
Czy warto było się cieszyć jesienią z powiększonej kwoty startowej jeśłi:
1) nie przełożyło się to na pkt PŚ
2) (to była) Krótka historia o skakaniu

Gdyby jeszcze Kamil osiągnął stabilną formę, bo o teraz powtarzalności wyników w pozytywnym znaczeniu nie ma co mówić.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez Krzychu90 » 23 Gru 2010 10:22

Dzisiaj jury odwołalo mistrzostwa Polski na średniej skoczni.
Krzychu90
Młodzik młodszy

Postprzez albatros » 23 Gru 2010 11:23

Jeśli mnie pamięć nie myli, to są to zawody przeniesione z tamtego sezonu, czyli za 2010 roku mistrzostw kraju na średniej skoczni nie będzie?
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez karlos » 23 Gru 2010 12:15

http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2010 ... nkoskiego/
Jak zobaczyłem tytuł wywiadu, to myślałem że z krzesła spadnę :lol: .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 23 Gru 2010 12:38

Ja do Kruczka się nigdy nie przekonam i jak stworzy drużynę na medal MŚ czy IO to wówczas będę musiał posypać głowę popiołem. Jak przeczytałem artykuł o Matei to też prawie spadłem. Niby nic do niego nie mam i cały ten artykuł byłby OK gdyby nie jego niewielka część.

http://sport.onet.pl/zimowe/skoki/rober ... omosc.html

Robert Mateja napisał(a):Właśnie w takich momentach, gdy ktoś mnie krytykował, nie znając sytuacji, jaka panowała na zapleczu, myślałem "przecież robię to, co kocham". Dzięki skokom odwiedziłem dziesiątki krajów, byłem na różnych kontynentach, widziałem na własne oczy miejsca, których ci krytykanci nigdy nie zobaczą. Owszem, czasem miało się już chwile zwątpienia, ale po trzech dniach znów ciągnęło do samochodu, samolotu i na skocznię. Najważniejsze jest robić w życiu to, co się kocha.

Jeśli miał takie podejście do swojej kariery i jeśli tak odpowiada na krytyczne głosy to jestem w głębokim szoku. Wszyscy pamiętają Ł.Rutkowskiego który suszył zęby po każdym skoku nawet jak spadł na bule. Aktualnie nie zdobył punktów nawet w PK w Turcji :shock:

A jeśli chodzi o wspomniane filmiki to niektóre są na prawdę fachowe :D Te 2 zdecydowanie najlepsze.
http://www.youtube.com/watch?v=NKw9NnWg9lA
http://www.youtube.com/watch?v=AC65Fi6RFbw

Kruczek już powiedział że pewniakami na TCS są Małysz, Stoch, Bachleda i Hula. A o 2 miejsca powalczą Śliż, Kubacki i Miętus. No chyba że ktoś wyskoczy na MP z super formą. Cieszy też trzeci konkurs w Zakopanem ale patrząc na zeszłoroczne poczynania naszych orłów w kraju to nie wiem czy tak sobie nabijemy punktów jak wszyscy mówią :D Jak jest forma to się wszędzie punktuje a jak nie będzie to może nas czekać powtórka z rozrywki.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 23 Gru 2010 14:41

Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Menson » 23 Gru 2010 15:31

Nie wiem jakim celem jest wożenie ciągle tego Kubackiego i Miętusa. :shock: Z pewnością będzie tak, że gdy reszta z PK będzie słabiej skakać, to nagle dostaną szansę, a taka się zdarzy z pewnością w Zakopanem... Na pewno w tych polskich skokach nie jest normalnie, i nie uwierzę w to, że będzie lepiej, dopóki będą chociażby takie powołania i takie decyzje trenerów.
Menson
Kadra B

Postprzez markos7207 » 23 Gru 2010 15:34

Menson nie marudż, Kojonkoski też się geniuszem nie urodził :lol:
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 23 Gru 2010 15:44

Menson przecież cytowałem wyżej powody tego powołania :mrgreen: Czytaj ze zrozumieniem ale dla Ciebie jeszcze raz ;)

Robert Mateja napisał(a): Dzięki skokom odwiedziłem dziesiątki krajów, byłem na różnych kontynentach, widziałem na własne oczy miejsca, których ci krytykanci nigdy nie zobaczą.

Oczywiście też bym wziął Śliża i nie dlatego że świetnie skacze ale dlatego że nie dostał jeszcze szansy a jest najlepszy w rezerwie. To powinna być normalna rotacja w składzie. Nie ma co wyrzucać zawodników po 1 konkursie ale Miętus tych szans już sporo dostał i się nie sprawdził. Do końca sezonu będzie heroicznie o 50 walczył? :roll:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Krzychu90 » 23 Gru 2010 15:54

Bez przesady Sliż na PK przegrał z takimi gwiazdami jak Brodauf czy Kraus. Bardzo w to wątpie czy zajął by w PŚ lepsze miejsce niż Miętus czy Kubacki. A poza tym Sliz ma jeszcze jedna wadę często w przypadku jakiegoś lekkiego podmuchu spada na bulę ( czym jednak nie różni sie od wyżej wymienionych). No i jednak taki Kubacki czy Miętus poprawili sie na początku sezonu przegrywali z Kazachami czy Ukraińcami :D
Krzychu90
Młodzik młodszy

Postprzez Janko10 » 24 Gru 2010 15:56

karlos napisał(a):http://www.sportowefakty.pl/zimowe/2010/12/23/tajner-o-kruczku-przypomina-mi-kojonkoskiego/
Jak zobaczyłem tytuł wywiadu, to myślałem że z krzesła spadnę :lol: .

Mi też przypomina, obydwa nazwiska są na "K". :lol:
Szkoda, że znowu wprowadzają w błąd czytelników, to nie było pierwszy raz w historii...

Rotacja w ekipie jest potrzebna, nie ważne kto by miał tego Miętusa wymienić, trzeba to było po prostu zrobić...
Ja tam Kruczkowi daję zazwyczaj :| ale tym razem :roll: .
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 26 Gru 2010 19:56

Mistrzostwa Polski za nami. W zasadzie wyniki nie mówią nic ciekawego poza tym że reprezentant na TCS przegrywa z zawodnikiem który 6 razy nie zdobył punktów w PK (w tym 2 razy w bardzo słabo obsadzonym PK). O dziwo tym zawodnikiem, który nie punktował 6 razy nie jest Turek ani Holender tylko Łukasz "susze zęby" Rutkowski. Kruczkowi się upiekło że jutro jest PK w Engelbergu bo jakby była cała ośmioosobowa ekipa to Miętus zapewne nie zmieścił by się w 10 krajowych zawodów a balansował by na granicy 15... Trener ma wymienić jednak 2 najsłabszych po pierwszych dwóch konkursach tylko jakiś słabe ma chłopak wyczucie i tym razem nie bardzo rozumiem ten rozmach. Jak Kubacki się woził bez formy to było OK a jak ją powoli łapie to on chce go wymieniać (trudno przypuszczać żeby Bachleda poszedł w odstawkę bo mimo że jest nieprzewidywalny to aktualnie potencjał ma większy). :roll: Powinien najlepszy z rezerwy (zapewne Śliż) wejść za Miętusa i powinien dostać 6 konkursów szansy (TCS + loty). Jak jest dużo czasu na zmiany to Kruczek nic nie robi a jak jest bardzo dynamiczny okres w PŚ to się mu zachciewa roszad. Ciężko mi za nim nadążyć. Jutro się dowiemy czy krytyka jest słuszna bo być może nasze orły się skompromitują w PK ale wydaje mi się że przynajmniej forma Śliża jest rosnąca albo chociaż stabilna.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 27 Gru 2010 00:16

W MP bardzo wielka niespodzianka. Złoto zdobył ten, po którym się tego w ogóle nie spodziewałem. To samo 2. miejsce. O 3. miejsce wiedziałem, że powalczy Hula z Bachledą, i raczej stawiałbym na tego drugiego, jednak zawalił sprawę pierwszym skokiem. Jednak przewaga pomiędzy nimi naprawdę ogromna... Zakładając, że Małysz raczej w 2.skoku już nie skakał na maxa, a pozostali mimo wszystko walczyli o srebro, to strata już Huli to jest na miejsce pod koniec 30. w 1.serii w PŚ, więc tak jak być powinno. Jednak w obrębie 4-7 wg. mnie znalazłaby się większość zawodników, którzy zostali posłani na PK. Czy nie było możliwe, aby wyruszyli tam dopiero po starcie w MP? Byli przecież nawet wszyscy na liście startowej... 6. miejsce zajął Łukasz Rutkowski, który w ostatnim PK skakał na poziomie Rumuńca, a dzisiaj wyprzedził K.Miętusa, który jedzie na T4S. Tak więc :lol: . Do tego Kubacki czy Bachleda oddali na 2 skoki jeden gorszy. Czyli jeśli tak będzie w PŚ, to albo odpadną w kwalifikacjach, albo w 1.serii.

Po raz kolejny dobrze w zawodach w Polsce wystartował Krzysztof Leja z rocznika 1996. Jak na mnie to jest aktualnie zawodnik, który ma największe szanse na to, żeby zostać przyzwoitym zawodnikiem w przyszłości z młodych.
Menson
Kadra B

Postprzez Krzychu90 » 27 Gru 2010 10:34

Warto zwrócić uwagę że bardzo dobrze skoczył Tomek Pochwała, który po takim skoku w PŚ w kombinacji spokojnie zajmowałby przed biegiem miejsce w 10.
Krzychu90
Młodzik młodszy

Postprzez markos7207 » 28 Gru 2010 14:02

Faktycznie, dwie pierwsze lokaty w MP to totalne zaskoczenie, Menson chyba ostro świętowałeś ;) .
A tak bardziej serio to fajnie obejrzeć zawody gdzie jeszcze nie obowiązuje kretyński przelicznik wiatru. Forma Adama potwierdza że po kontuzji kolana nie ma już chyba śladu a martwi trochę zbyt duża strata Stocha bo wydawało się że "dociąga" do Małysza.
Denerwuje mnie to stawianie Adama w roli pewniaka do wygranej w T4S tak jakby było to takie oczywiste... Jest jednym z faworytów ale raczej, póki co, do podium i nie ma sensu obciążać go dodatkową presją bo z nią nawet takiemu mistrzowi niełatwo sobie poradzić.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 28 Gru 2010 19:01

Mnie zastanawia tylko dlaczego zamiast Miętusa nie został wysłany Rutkowski???
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Daniel » 28 Gru 2010 19:39

Bo ostatnio skakał bardzo słabo ;) . W Pucharze Kontynentalnym w Vikersund był na końcu szóstej dziesiątki, w Vikersund na końcu czwartej, nie wychodziło mu nic. Na MP było już lepiej, ale i tak do Stocha stracił 50 punktów, nawet do Bachledy 15. Powoli skacze coraz porządniej, teraz wygrał Puchar TZN, ale jeszcze na Turniej Czterech Skoczni chyba za wcześnie.
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez karlos » 28 Gru 2010 20:15

Pięciu Polaków w konkursie głównym to nie jest zły wynik, chociaż akurat Bachleda miał sporo szczęścia. Oczywiście Miętus w takiej formie pojechał na TCS tylko jako turysta, ale z drugiej strony nie ma teraz w Polsce takiego skoczka, który mógłby zastąpić Miętusa i zdobyć punkty w którymś konkursie. Gdyż Rutkowski skacze trochę lepiej, ale wygrał niewiele z rosyjskimi młodymi kombinatorami norweskimi, więc wynik ten nie powala na kolana. Natomiast nasi skoczkowie skaczący w pucharze kontynentalnym w Engelbergu też zawiedli, bo żaden z nich nie zdołał zapunktować w obu konkursach, co prawda w drugim konkursie Śliż oddał 2 dobre skoki, więc to raczej on powinien jak najszybciej zastąpić Miętusa.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Krzychu90 » 28 Gru 2010 22:42

Bardzo ciekawie wyglądają pary Polaków: Stoch spokojnie powinien wygrać z Veltą, Małysz pewnie wejdzie jako LL a Kubacki i Hula powinni powalczyć z Koivurantą i Mechlerem. Bachleda raczej szans nie ma bo Schoft cały dzień skakał bardzo dobrze, ale może jutro nie wytrzyma ciśnienia. Co do śliża to mam nadzieje ze Kruczek wymieni Miętusa już po Oberstdorfie bo widać że chłopak sie niepotrzebnie męczy skacząc na pozimoie ukraińców
Krzychu90
Młodzik młodszy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości