Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez leosiek » 15 Sie 2013 13:10

Czy aby na pewno wszyscy? No to muszę cię uświadomić, że nie, bo wyobraź sobie, że istnieją wielcy kibice sportu, którzy piłkę nożną mają głębokim w poważaniu, chociażby ja :D Naprawdę nie wiem, dlaczego wiele osób nie rozumie, że jedno nie determinuje drugiego. Po drugie dziwi mnie to co mówisz zygy, bo tzw. niedzielnym kibicem to ty na pewno nie jesteś. Różne są koleje różnych dyscyplin sportu, czasami są one zdominowane przez jedną nacje, czasami jest w niej posucha, inne są bardziej prestiżowe od innych, ale czy to oznacza, że złoty medal jest gorszy w jakieś konkurencji od innej? Niby dlaczego? Czemu nie można postawić obok siebie najlepszego w rzucie młotem i najlepszego w skoku o tyczce?
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez zygy » 15 Sie 2013 13:45

Nie musisz mi tego pisać, bo sam kiedyś uprawiałem szermierkę- floret. Wyobraż sobie, że wiem, co to samotna walka o każdą złotówkę z bezdusznym systemem w kraju, gdzie każdy ma ten sport w głębokim poważaniu. A potem oczywiście po każdych igrzyskach lament, czemu nie ma żadnego medalu :shock: Po prostu nie przepadam za typowo siłowymi sportami- wszelakie rzuty- zwłaszcza młot, ciężary itp. Tam gdzie liczy się siła razy ramię, to najłatwiej jest coś wziąść i sukces masz murowany. Nie podobam mi się też formuła rozgrywania imprez w tychże konkurencjach- tzn, że wystarczy, że 1raz się przyłożysz i złoto masz jak w banku, jak choćby Włodarczyk w Berlinie. W takim tenisie, czy choćby szermierce nie ma przypadków, tam musisz udowodnić swoja wyższość od 1rundy do finału. To mi się zawsze najbardziej w tym podobało. Mogliby jakiś system pucharowy wprowadzić, choć i tak to by mnie nie przekonało do tych dyscyplin.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez leosiek » 15 Sie 2013 14:16

Ja naturalnie rozumiem, że rzut młotem może ci się nie podobać, ale po prostu nie zgadzam się z tym co wcześniej napisałeś. Jednak weź pod uwagę, że żeby wziąć tak raz machnąć młotem, żeby wygrać to trzeba najpierw osiągnąć niesamowity poziom sportowy. A kwestie finansowe to już inny temat ;)
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez zygy » 15 Sie 2013 17:11

Młot i chód sportowy, to najbardziej nienaturalne i nielubiane przez zemnie dyscypliny w lekkiej atletyce. Pech chciał, że akurat w nich od jakiegoś czasu Polacy odnoszą znaczące sukcesy... Przypadek?
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez snajper » 15 Sie 2013 19:12

Co to znaczy nienaturalne ?

PS: To na pewno nie jest przypadek i Ty o tym dobrze wiesz :D
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez zygy » 15 Sie 2013 20:00

Chód sportowy to jest coś sztucznego, nienaturalnego, wymyślonego... O kontrowersjach i ostrzeżeniach jury już nawet nie wspomnę. Naturalny to jest bieg np., maraton, więc po co wymyślać kolejne udziwnienia i przyznawać za to medale? A rzut młotem? Hm, jest już rzut dyskiem, oszczepem, pchnięcie kulą, nie wystarczy już ;) Na koniec wspomnę, że jest to konkurencja bardzo niebezpieczna i stąd zazwyczaj rozgrywana jest na samym początku sesji w danych zawodach, żeby przypadkiem komuś krzywdy nie zrobić.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez snajper » 15 Sie 2013 21:04

zygy napisał(a):Chód sportowy to jest coś sztucznego, nienaturalnego, wymyślonego... O kontrowersjach i ostrzeżeniach jury już nawet nie wspomnę. Naturalny to jest bieg np., maraton, więc po co wymyślać kolejne udziwnienia i przyznawać za to medale? A rzut młotem? Hm, jest już rzut dyskiem, oszczepem, pchnięcie kulą, nie wystarczy już ;) Na koniec wspomnę, że jest to konkurencja bardzo niebezpieczna i stąd zazwyczaj rozgrywana jest na samym początku sesji w danych zawodach, żeby przypadkiem komuś krzywdy nie zrobić.

Wiele sportów jest nienaturalnych i dziwnych. Nawet większość. Bejsbol, Futbol amerykański, siatkówka plażowa, badminton, itd...

zygy napisał(a):A rzut młotem? Hm, jest już rzut dyskiem, oszczepem, pchnięcie kulą, nie wystarczy już ;)

Równie dobrze można zapytać: Po co tyle tych dystansów w biegach ? Dajmy tylko 100,400 i 10000.
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez san » 16 Sie 2013 21:36

Szkoda Włodarczyk. Inna sprawa, że na twarzy Łysenko zauważyłem krosty, może będzie dogrywka w laboratorium :D
Zygy nie lubi sukcesów polskich sportowców stąd te jego łamańce myślowe :D
san
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 17 Sie 2013 12:47

[quote="san"]Szkoda Włodarczyk. Inna sprawa, że na twarzy Łysenko zauważyłem krosty, może będzie dogrywka w laboratorium :D
I ja też zawsze patrzę czy są krosty...rewelacyjna uwaga a myślałem ze na tym punkcie tylko ja jestem przewrażliwiony.Jako,że od lat odbieram TV Niemcy to zauważyłem że nawet Magdalena Nojna poza sezonem miała gładziutką cerą a w okresie biathlonowych sukcesów i jej piękna twarz była spowita krostami podobnie inna Magdalena nie mówiąc o siostrze Szipulina i o innych.Zawsze od krost zaczynam :( ocenę sportowca,
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez zygy » 17 Sie 2013 18:35

Łysenko nie tylko jest zupełnym zjawiskiem w tym przeznaczonym dla "babochłopów" sporcie, to jeszcze wygląda na całkiem sympatyczną. A, że coś jej tam na twarzy wyskoczy jest zupełnie normalnym, wszak nie jest to modelka, nie musi tylko leżeć i pachnieć, tylko ciężko trenować w pocie czoła. Nie lubię wprawdzie tej konkurencji, ale konkurs dość ciekawy, to przyznam. Rosjanka wygląda na specjalistkę od wielkich imprez, w których stawka jej nie paraliżuje, ale wręcz nakręca. Na drugim biegunie mamy Betty Heidler, która zazwyczaj wystrzeliwuje się na komercyjnych mitingach i póżniej brakuje jej pary w rękach. Póki co, rekord świata ciągle jeszcze należy do niej i za to trzeba mieć do niej szacunek. Włodarczyk znajduje się mniej więcej w połowie drogi pomiędzy wyżej wymienionymi paniami- tzn., rzuca równo i pewnie przez cały sezon ze szczytem przypadającym na imprezę docelową. Ma jednak to nieszczęście, że Łysenko jest zawsze o te kilkadziesiąt centymetrów lepsza. Czytając też o poważnych kłopotach zdrowotnych Polki, to mam obawy, czy będzie ona w stanie dotrwać w takiej formie do Rio i walczyć tam o medale.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zygy » 17 Sie 2013 18:40

mareqna napisał(a):
san napisał(a):Szkoda Włodarczyk. Inna sprawa, że na twarzy Łysenko zauważyłem krosty, może będzie dogrywka w laboratorium :D
I ja też zawsze patrzę czy są krosty...rewelacyjna uwaga a myślałem ze na tym punkcie tylko ja jestem przewrażliwiony.Jako,że od lat odbieram TV Niemcy to zauważyłem że nawet Magdalena Nojna poza sezonem miała gładziutką cerą a w okresie biathlonowych sukcesów i jej piękna twarz była spowita krostami podobnie inna Magdalena nie mówiąc o siostrze Szipulina i o innych.Zawsze od krost zaczynam :( ocenę sportowca,

To powinieneś być wielkim fanem Bjoergen, która po każdych zawodach wygląda tak, jakby od kosmetyczki dopiero co wyszła :D
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez san » 23 Sie 2013 18:35

Ocena MŚ- występ niezły a biorąc pod uwagę gigantyczne pieniądze, które państwo przeznacza na sport, dobry.
Krótka ocena:
sprint- najlepsze zmiany nie pomogą, trzeba biegać szybciej (pamiętajmy o Kuciu)
sprint wydłużony-dziewczyny za dużo biegały, u mężczyzn najwyższa pora zwolnić Lisowskiego
średnie- poza 800m mężczyzn katastrofa (niezrozumiała)
długie- pierwszy raz od wielu lat kobiety lepsze ale i tak słabo
płotki- tylko Noga, odrobienie pozycji po Jesień i Plawdze będzie trudne
skoki- z nieba spadły nam te skoczkinie wzwyż, Jagaciak nie wykorzystała szansy, Kiecana, Jaszczuk, Hoffmann- regres, jedyna nadzieja to odbudowa męskiej tyczki
rzuty- świetny występ a zabrakło Fiodorow, która powalczyłaby tu o medal
wielobój- niewiadomo co się stało z Tymińską
chód- znowu próbowali wepchnąć Sudoła na 20km (Londyn!), Nowak- za mały postęp, kobiety- klęska
san
Mistrz Świata

Postprzez Sebastian Krystek » 16 Wrz 2013 15:55

Oglądał wczoraj ktoś półmaraton w Newcastle?

http://zpierwszejpilki.blox.pl/2013/09/ ... uze-W.html
Działa?
Awatar użytkownika
Sebastian Krystek
Site Admin

Postprzez san » 05 Sty 2014 01:19

Nedops, czy ten wynik jest pewny?
san
Mistrz Świata

Postprzez Nedops » 05 Sty 2014 01:27

https://www.facebook.com/BukowieckiKonrad?fref=ts
Ale wciąż czekam na oficjalne potwierdzenie. Przed świętami w Niemczech miał raptem 19.31, ale tamten konkurs był specyficzny :)
Latem pchał nierówno: w Warszawie uzyskał 85 cm niż drugi najlepszy wynik w sezonie...
Tak czy inaczej przyszłość w męskiej kuli mamy zabezpieczoną.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez Peeta » 05 Sty 2014 09:42

Jest również Krzysztof Brzozowski w kuli, czekam aż się przebudzi po zmianie techniki na obrotową. Perspektywy w kuli mamy dobre, obyśmy tylko nie zmarnowali talentów jakie mamy.
Awatar użytkownika
Peeta
Junior

Postprzez Nedops » 05 Sty 2014 13:55

No i mamy oficjalne potwierdzenie: http://www.leichtathletik.de/index.php? ... wsID=45783
Brzozowski to się w 2013 nie załapał do kary na młodzieżowe mistrzostwa Europy :P
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez san » 19 Sty 2014 01:49

Paweł Wojciechowski po wyleczeniu kontuzji- 5.76, drugi wynik na świecie. Atakował 6 metrów :shock:
san
Mistrz Świata

Postprzez Janko10 » 20 Sty 2014 00:01

Można gdzieś ten atak obejrzeć? ;)
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez san » 21 Sty 2014 21:30

Też chciałbym to zobaczyć. A swoją drogą, ma chłop fantazję :)
san
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości