Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez mareqna » 14 Cze 2013 09:36

Marne pocieszenie.To dopingowicz odnosząc sukces jest wielkim bohaterem medialnym,zbiera zaszczyty,winduje wysoko reprezentacje danego kraju w klasyfikacji medalowej a po latach jak jest dyskwalifikowany to o tym już mało kto słyszy i mało to publikę i media interesuje.Francuska wyśmienita sprinterka Christine Arron była faworytką do medali przez 10 lat na wielkich imprezach ale niestety zawsze ją wyświniły ,,koksiary '' z Białorusi,USA,Grecji czy innej nacji,zawsze jakaś wystrzeliła rewelacyjnym wynikiem a o Niej mówiono,że zawodzi,że słaba psychicznie,nie wytrzymuje presji czy nie ma błysku na wielkiej imprezie.Tylko,że Ona na I.O.czy na M.Ś. uzyskiwała wyniki takie jak podczas wygrywanych zawodów Golden League a inne czasy kosmiczne na jednej imprezie a potem nagle znikały.Eh...szkoda gadać :(

Nie wierzę w nadludzi.....hegemonów nie do pokonania. ;)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez RakuNH » 14 Cze 2013 13:25

mareqna napisał(a):Nie wierzę w nadludzi.....hegemonów nie do pokonania. ;)

Polecam dokument Discovery "Super Humans" - całkiem niezly :mrgreen:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 15 Cze 2013 10:20

Gwarancji że szybkonodzy rodacy i rodaczki Boba Marleya, swoje rezultaty zawdzięczają tylko talentowi, wrodzonym predyspozycjom i tytanicznym treningom nie będzie nigdy. Choć o niespotykanej konstrukcji fizycznej Bolta i jego włókien mięśniowych napisano już tomy.
Niby wpadają co jakiś czas płotki, jak choćby parę dni temu Dominique Blake na sterydach anabolicznych, ale żadna wielka gwiazda do tej pory nie wpadła. No może oprócz Marlene Ottey choć sprawa rozeszła się po kościach. Ben Johnson to w sumie także Jamajczyk ;) .
Jeśli informacja się potwierdzi, to będzie wielki cios w wiarygodność czystości metod treningowych Jamajczyków. Jak podała gazeta The Gleaner, największa gwiazda sprintów ostatnich 10 lat, mistrzyni 200 metrów z Aten i Pekinu oraz brązowa w Londynie Veronica Campbell-Brown miała pozytywny test kontroli antydopingowej 4-go maja.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 15 Cze 2013 12:08

Może i mareqna ma trochę racji, ale prawdą też jest, że bez tych wielkich gwiazd sport nie mógłby istnieć. Jego promocja i popularność byłaby znacznie trudniejsza, jm trudniejsza?, niż teraz. Idealna jest sytuacja, gdy w danej dyscyplinie stają dwaj godni siebie rywale, stąd czasem nawet na siłe tworzenie wielkiej rywalizacji Armatronga z Ullrichem na TDF, Nadala z Federerem w tenisie, czy chociażby Kowalczyk z Bjoergen w biegach narciarskich. Z drugiej strony im mniej potencjalnych faworytów, tym bardziej zacięta i nieprzewidywalna rywalizacja- vel męski Roland Garros w erze przed nadalowskiej, gdzie wygrać mógł w zasadzie każdy Hiszpan, czy Argentyńczyk z powiedzmy czołowej "50" rankingu ATP.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Nedops » 15 Cze 2013 12:43

markos7207 napisał(a):Gwarancji że szybkonodzy rodacy i rodaczki Boba Marleya, swoje rezultaty zawdzięczają tylko talentowi, wrodzonym predyspozycjom i tytanicznym treningom nie będzie nigdy. Choć o niespotykanej konstrukcji fizycznej Bolta i jego włókien mięśniowych napisano już tomy.
Niby wpadają co jakiś czas płotki, jak choćby parę dni temu Dominique Blake na sterydach anabolicznych, ale żadna wielka gwiazda do tej pory nie wpadła.

Hmm, akurat sprinterzy z Jamajki wpadają nagminnie, dyskwalifikację przed VCB mieli m.in. Yohan Blake, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Marvin Anderson czy Steve Mullings. Wszyscy to medaliści mistrzostw świata/igrzysk olimpijskich, tylko Blake został złapany na dopingu przed tym jak stał się gwiazdą światowego sprintu.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 15 Cze 2013 16:20

Anderson i Mullings to płotki, trudno kwalifikować ich jako wielkie gwiazdy za medal(e) w sztafetach. Blake i Fraser to inna kategoria, ale ich wpadki nie poniosły za sobą większych konsekwencji, raptem 3 i 6 miesięczne zawieszenia plus anulowane wyniki.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Nedops » 15 Cze 2013 16:56

Nie ośmieliłbym się nazywać mistrza i rekordzistę świata "płotką" ;) Dyskwalifikacja VCB też nie spodowuje anulowania jej wyników z imprez mistrzowskich.
Na TVP Sport trwa już relacja z Memoriału Kusocińskiego, obsada bardzo dobra - warto oglądać :)
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 15 Cze 2013 19:22

Nie chcę analizować dokładnie wyników, ale wydaje mi się, że Ziółkowski od jakiegoś czasu rzuca w jedno miejsce - tzn. jest bardzo równy, nie jest to jakaś wielka forma, ale w przypadku "braku szału" pozwala mu myśleć o niezłych lokatach. Szkoda, że minimalnie mu brakło do minimum. Z naszą tyczką męską też nie jest tak źle skoro Ci bardziej znani znikli, a już dwóch chłopaków roczniki 91 i 92 ma minimum B na MŚ. No i Zalewski już jest chyba w tym momencie bezapelacyjnie najlepszym sprinterem w kraju. Jakby nie zły wiatr, to może by złamał minimum na MŚ, a ostatnio na docelowej imprezie "nieźle" mu poszło ;) Wyniki na tym mitingu chyba całościowo trzeba uznać za dobre.

Tak BTW - podrzuci mi ktoś listę startową na krakowskie zawody za tydzień, albo ewentualnie gdzie ją najszybciej znajdę? Jak mi się uda między egzaminami znaleźć czas to może się wybiorę ;)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez san » 15 Cze 2013 23:54

Ziółkowski ma ósmy wynik na świecie i na tą chwilę nie jedzie do Moskwy :evil: Powariowali z tymi minimami. Ogólnie, wygląda to dobrze- krok po kroku idziemy w górę. Mnie najbardziej cieszą wyniki skoczków, może pójdą śladami miotaczy.
san
Mistrz Świata

Postprzez Nedops » 16 Cze 2013 00:29

Zalewski pokonał naprawdę klasowych zagranicznych sprinterów, oby tak dalej.
Ziółkowski (jego dzisiejszy wynik dałby mu brąz na igrzyskach w Londynie) już jest bliziutko minimum, IAAFowski wskaźnik "A" wypełniło w tym roku 4 młociarzy i 5 dyskoboli... Inna sprawa, że Szymon pojedzie do Moskwy i bez minimum, z Urbankiem może być już gorzej.
W Krakowie szału nie będzie, bo wszyscy najlepsi jadą na Drużynowe Mistrzostwa Europy, lista zgłoszonych (na razie nader skromna) - http://www.domtel-sport.pl/zgloszenia/l ... E5&impr=11
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 16 Cze 2013 09:01

No tak - właśnie wczoraj przeglądałem program Eurosportu i zauważyłem, że są drużynowe ME, ale jakoś nie skojarzyłem tego z tym, że sporo naszych zawodników pojedzie :lol: To lekka lipa, bo to jedyna większa impreza w Krakowie. Ewentualnie jeszcze są MPJ i tyle.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 16 Cze 2013 09:03

Życzę Karolowi Zalewskiemu jak najlepiej no,ale niestety to nie ta dyscyplina i świata pomiędzy czarnoskórymi sprinterami nie podbije.W latach 90-tych był też świetny sprinter Marek Zalewski nie wiem czy to ojciec czy zbieżność nazwisk 16-sto krotny mistrz kraju,zdobywca 3 złotych medali na ME juniorów.Rekordy 10.36 na 100 (10.12 z wiatrem) i 20,82 na 200.No ale niech próbuje może obali stereotypy :) i wyjdzie zwycięsko z rywalizacji z murzynami ;)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Guarded » 17 Cze 2013 14:55

Ehh nie wiem czy ktoś poruszył ten temat, no ale.
Bardzo dobrą dla mnie wiadomością jest forma Christophe Lemaitre. Justin Gatlin najpierw pokonał Bolta, który swoją drogą nie błyszczy w tym sezonie, a potem Gatlina pokonał właśnie Lemaitre z czasem 9.98s
Image
Mam nadzieję, że ten pan nie odpuści 100m tak jak w tamtym roku na IO, tylko w Moskwie wystartuje na 100 i 200. Bardzo fajnie byłoby gdyby wskoczył choć raz na podium ^^
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez san » 17 Cze 2013 18:41

Nedops napisał(a):Szymon pojedzie do Moskwy i bez minimum,

Bez minimum?
Nedops napisał(a): z Urbankiem może być już gorzej

Niech PZLA kupi mu bilet do Chula Vista :D
mareqna napisał(a):świetny sprinter Marek Zalewski

Ten Zalewski się źle prowadził.
san
Mistrz Świata

Postprzez Nedops » 18 Cze 2013 17:24

san napisał(a): Bez minimum?

Tak :) Cieszy tak liberalne podejście do zawodników bez minimów, ale z szansami na wysokie lokaty.
san napisał(a): Niech PZLA kupi mu bilet do Chula Vista :D

W przypadku Urbanka (o ile oczywiście dalej będzie rzucał tak dobrze jak w pierwszej części sezonu) też wydaje się rozsądne wysłanie go do Moskwy bez wskaźnika, ale żadnego info na ten temat nie mam, może czekają aż zdobędzie medal na uniwersjadzie ;)
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez snajper » 18 Cze 2013 17:58

Urbanek i Ziółkowski prawdopodobnie pojadą do Moskwy nawet bez minimum. 4 lata temu do Berlina " na gapę " pojechali Kszczot i Bednarek. Ten drugi zdobył medal.
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez san » 21 Cze 2013 15:42

Cztery lata temu była inna sytuacja. Nasi nie mieli minimów PZLA ale mieli minima B IAAF. Teraz Małachowski i Fajdek mają minima A IAAF i kto chce do nich dołączyć musi mieć też takie minimum.
san
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 21 Cze 2013 16:09

Co więc oznacza ten punkt w zasadach kwalifikacji?

6.
Zawodnik, który uzyskał wskaźnik „B”, może być zakwalifikowany do reprezentacji Polski na 14. Mistrzostwa Świata, jeśli mniej niż trzech zawodników, uzyska wskaźnik „A”.

---

I jeszcze kolejne pytanie. Znajdę gdzieś program minutowy tego mitingu w Krakowie? Mógłbym na chwile skoczyć, ale przydałaby się jakaś informacja co gdzie i kiedy, ale nigdzie nie wygooglowałem takich informacji.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez san » 21 Cze 2013 18:46

Faktycznie, zmieniło się :o Czyli Ziółkowski i Urbanek jadą. Najbardziej niesamowite jest to, że teraz zawodnik z minimum B może zastąpić zawodnika z minimum A.
san
Mistrz Świata

Postprzez san » 22 Cze 2013 12:26

RakuNH napisał(a): Znajdę gdzieś program minutowy tego mitingu w Krakowie?

http://mzla.pzla.pl/regulaminy2013/Program-2013-06-22-OPK_korekta.pdf
san
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości