Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez harding » 21 Mar 2010 16:02

RakuNH napisał(a):powiedz mi co on może zrobić jak ma takiego skoczka jak Rutkowski?

Powinien zainteresować się osobistym podejściem Rutka do uprawianego sportu. Czy nigdy nie zauważył głupkowatych odpowiedzi jakich ten udzielał telewizji po kolejnym nieudanym skoku? Czy to nie świadczy o braku AMBICJI u naszego NIBYlotnika? Najbardziej doceniam u Kamila jego zaangażowanie i wolę walki. Gdy występ mu się nie uda, bardzo to przyżywa i najczęsciej ma pretensje do siebie. A Rutkowski? jest wiecznie zadowolony. Nie miejscu dziennikarzy TVP chyba nie zdzierżyłbym i dopuścił się na osobie Łukasza karalnych rękoczynów :x
harding
Młodzieżowiec

Postprzez harding » 21 Mar 2010 16:15

Janko10 napisał(a):Jeśli od jednego skoku uzależniasz wywalenie trenera to mogę Ciebie tylko pozdrowić. :wink:

Nie doczytałeś, że oceniam CAŁOKSZTAŁT dwuletnich dokonań? W pewnym sensie uzależniałem swoja opinię od tego jednego skoku, ponieważ była to ostatnia szansa, by podopieczni Kruczka, oczywiście z duża pomocą ADAMA, wykazali się czymś, co zostanie zapisane w annałach rodzimego sportu. Spokojnie czekałem na koniec sezonu, licząc, że może wreszcie coś z tego będzie.
Ze swojej strony również pozdrawiam i gratuluję Ci dobrego samopoczucia: skoro oceniasz naszych skoczków na 4.0 podobnie jak występ biathlonistów na IO.
Ostatnio edytowany przez harding 21 Mar 2010 20:32, edytowano w sumie 2 razy
harding
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 21 Mar 2010 16:18

harding napisał(a):Ze swojej strony również pozdrawiam i gratuluję Ci dobrego samopoczucia: skoro oceniasz naszych skoczków na 4.0 podobnie jak występ biathlonistów na IO.

To powiedz nam wreszcie co oni osiągnęli przed Kruczkiem... Czekam, czekam i się doczekać nie mogę.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez harding » 21 Mar 2010 16:25

Wiesz dobrze, że nic wartościowego. Czy jednak to jest wystarczający powód, by przedłużyć współpracę z obecnym trenerem? " Nie podziękujemy mu mimo wyników poniżej oczekiwań, bo przed nim też było źle." Jeśłi przyjąć Twój tok rozumowania, to w takim razie nie rozumiem, dlaczego po nieudanych eliminacjach czy mistrzostwach zmienia się selekcjonerów reprezentacji piłkarskiej, czy trenerów klubów (w tym wypadku nawet po kilku słabszych meczach...)
harding
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 21 Mar 2010 16:26

Ale zrozum że teraz jest lepiej. Nie ma stagnacji tylko jest poprawa. Patrząc choćby na zdobycze w PŚ. Powiedz mi na co Ty liczysz?

A druga sprawa to wybitny skoczek bardzo rzadko jest dobrym trenerem
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez harding » 21 Mar 2010 16:41

24, 41, 45, 59, 63 to nie szczęsliwe liczby wygenerowane przez genialne programy do Lotto oferowane m.in. w Telegazecie a miejsca kolegów Adama w końcowej generalce.
Jeśli wystarcza Wam kolejny rok bez medalu na najważniejszych imprezach, bez zawodnika, który walczyłby o 10 w konkursach PŚ, bez godnego zaprezentowania się w TCS, bez awansu na podium w Pucharze Narodów a zadowala niewielki postęp, to niech zostanie obecny skład...

Czy ktoś twierdzi, że utalentowany zawodnik to odpowiedni materiał na trenera? :shock:
Ostatnio edytowany przez harding, 21 Mar 2010 20:37, edytowano w sumie 1 raz
harding
Młodzieżowiec

Postprzez albatros » 21 Mar 2010 18:36

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 14:52, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez harding » 21 Mar 2010 20:44

Do trzech razy sztuka...

i z zupełnie innej beczki
"Frajer" to narusznie godności?? Także w zwrocie "nie bądź FRAJEREM" ? Jakież to obraźliwe epitety padają często na innych forach pod adresem osób publicznych przy których powyższy to nic.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 21 Mar 2010 21:16

Nie zaperzaj się tak Albatros bo trener narodowej kadry to osoba publiczna i jako taka podlega publicznej ocenia.
Zgadzam się, że nazwanie kogoś frajerem jest może i nieładne ale nazwanie jego osiągnięć jako trenera frajerskimi dopuszczalne i tak w sądzie będzie tłumaczył się ewentualny pozwany przez Kruczka za zniesławienie. Jest w tym względzie precedens prawny i dotyczył innej osoby publicznej. Wystarczy, że ktoś zapewni iż nazywając Kruczka frajerem nie miał na myśli jego jako osoby prywatnej ale oceniał jego pracę jako trenera a to mu wolno.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez harding » 21 Mar 2010 21:20

Oczywiście, że TYLKO w takim sensie oceniamy tutaj osoby publiczne. Dlatego też bawi mnie, gdy słyszę argument: Pokaż, jak sam umiesz grać w piłkę itp.
harding
Młodzieżowiec

Postprzez doliniarz » 21 Mar 2010 21:36

Nigdy nie byłem zwolennikiem Kruczka i dalej nie jestem, ale na Boga co on jest winien, że Rutkowski spadł na bulę? Oczywiście mógł wybrać Śliża i sam tego chciałem jednak czy zrezygnowałby z Rutkowskiego, którego uważali wszyscy za lotnika? Myślę, że raczej Hula by nie skakał ale nie jestem pewien. Po drugie mam wielki niedosyt, ale jednak realnie patrząc to 4 miejsce jest jednak sukcesem bo nie mamy nawet tak dobrych skoczków jak kraje które udało nam się wyprzedzić! Wina że mamy takich skoczków a nie innych stoi raczej po stronie związku, systemu szkolenia itd. Przecież nasi młodzi skoczkowie zdobywali wiele medali na MŚ w swoich kategoriach wiekowych jednak później ich talenty są MARNOWANE :!:
Awatar użytkownika
doliniarz
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 21 Mar 2010 22:52

Ten medal leżał na ulicy i wystarczyło się po niego schylić. Dlatego tak mnie to boli. Nie wykorzystywanie takich szans może się zemścić. Kto wie jak będzie wyglądał przyszły sezon. To 4 miejsce niby dobre ale zawdzięczamy to raczej słabości rywali niż własnej doskonałości. Mieliśmy dwie i pół drużyny a potrzeba na medal trochę więcej. Nigdy nie byłem zwolennikiem takiej trenerskiej karuzeli i głowy Kruczka nie żądam.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Menson » 21 Mar 2010 23:05

No ja pisząc o Rutkowskim miałem na myśli jego skok, a nie jego osobę, jako Rutkowskiego. Wiem, że to było w przypływie emocji, ale nie ulega zmianie, że wkurzyłem się na ten skok, ale nie chciałem obrazić Łukasza, jako człowieka, tylko jego skok...
Menson
Kadra B

Postprzez harding » 21 Mar 2010 23:21

Nie winię Kruczka za ten fatalny wySKOK podopiecznego. Po prostu nasz trener nie odniósl do tej pory wiekszych sukcesów i może pora go zmienić, choć raczej do tego nie dojdzie.
Niektórzy bronią Rutka, twierdząc, że miał wyjątkowo złe warunki. Tymczasem można je porównać w oficjalnych wynikach konkursu i okazuje się, że przy bardzo podobnym wietrze inni prócz słabego Rosjanina skakali 166,5-190 m.

Zgadza się, ze tym razem dzięki nieobecności Ahonena, słabości Niemców oraz, co mnie zaskoczyło, gospodarzy szansa była niepowtarzalna. Nie uważam zaś, że zmiana szkoleniowca po 2 latach to karuzela.
Ostatnio edytowany przez harding, 21 Mar 2010 23:31, edytowano w sumie 1 raz
harding
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 21 Mar 2010 23:25

Harding co do zmiany Kruczka to już znamy swoje stanowiska.

Wrócę do warunków. Na mamucie ten przelicznik to wielka lipa. Jeśli masz wszędzie zero to masz zero, jeśli an dole + , na górze - to 0, jeśli na górzy - a na dole + to też 0. Jeśli ktoś dostaje na progu boczny wiatr to do dołu nawet nie doleci a i tak za ten dolni wiatr ma nawet odjęte punkty.

Ten przelicznik jest dobry na K90 i ilekroć oglądałem kombinacje to nawet się to sprawdzało.

Być może Rutkowski miał złe warunki ale on powinien już Młotka zjadać na sniadanie... A tu fin zszedł z belki, pospinał się bo była na nim ogromna odpowiedzialność i dołożył naszemu asowi 20 metrów. Takiego rezultatu na pewno warunki nie usprawiedliwiają.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 22 Mar 2010 00:25

harding napisał(a):
Janko10 napisał(a):Jeśli od jednego skoku uzależniasz wywalenie trenera to mogę Ciebie tylko pozdrowić. :wink:

Nie doczytałeś, że oceniam CAŁOKSZTAŁT dwuletnich dokonań? W pewnym sensie uzależniałem swoja opinię od tego jednego skoku, ponieważ była to ostatnia szansa, by podopieczni Kruczka, oczywiście z duża pomocą ADAMA, wykazali się czymś, co zostanie zapisane w annałach rodzimego sportu. Spokojnie czekałem na koniec sezonu, licząc, że może wreszcie coś z tego będzie.
Ze swojej strony również pozdrawiam i gratuluję Ci dobrego samopoczucia: skoro oceniasz naszych skoczków na 4.0 podobnie jak występ biathlonistów na IO.

Nie doczytałem, bo nie napisałeś. :|
Ja Tobie gratuluję złego samopoczucia. I współczuję.
Co do biathlonu na IO to ile było lepszych występów??? Ile medali???
Powtarzam się za Raku...
Oglądaj więcej Wkurzajewskich i innych Nieszczęsnych, żądnych sukcesów z powietrza. Powodzenia. :|
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez markos7207 » 22 Mar 2010 15:13

Nie zdobyliśmy medalu, mówi się trudno i nie ma co się czepiać Łukasza Rutkowskiego że zawalił sprawę swoim skokiem bo przecież nie zrobił tego specjalnie. Nie on pierwszy i nie ostatni.
Nie takie asy potrafiły zniweczyć dorobek drużyny a najjaskrawszym przykładem niech będzie jeden z najlepszych skoczków lat 90-tych, Japończyk Masahiko Harada który podczas igrzysk w Lillehammer'94 kompletnie zepsuł skok i tym samym pozbawił Japończyków pewnego "złota" w konkursie drużynowym.

W Planicy zakończył swoją piękną karierę jeden z najlepszych skoczków ostatnich lat, znakomity "lotnik" Norweg Roar Ljøkelsøy.
Pewnie dlatego wybrał to miejsce bo tu tak na dobre zaczęła się jego kariera drugim miejscem w zawodach PŚ 10 grudnia 1995 roku.
Zadebiutował "Ljøken" w PŚ w wieku niespełna 17-tu lat, 34. miejscem na dużej skoczni w Lillehammer 11 marca 1993 roku a w rok póżniej był w składzie Norwegów w konkursie drużynowym podczas igrzysk. Ale do światowej czołówki wskoczył Roar dość póżno, dopiero po objęciu kadry Norwegów przez Mikę Kojonkoskiego w sezonie 2002/03 i w tym sezonie odniósł swoje pierwsze pucharowe zwycięstwo na ulubionej skoczni w Sapporo(na Okurayamie triumfował łącznie 5 razy).
Do kolekcji zabrakło Roarowi chyba jedynie złotego medalu z IO lub MŚ oraz zwycięstwa w klasyfikacji generalnej PŚ. Był srebrnym medalistą na dużej skoczni i brązowym w drużynie z Oberstdorfu'05 oraz brązowym na dużej i srebrnym w drużynie w Sapporo'07 a także wywalczył dwa brązowe medale podczas IO w Turynie, na normalnej skoczni i drużynowo.
Dwa razy Ljøkelsøy był drugi w "generalce" PŚ w obu przypadkach ustępując Ahonenowi, a w swoim najlepszym sezonie 2003/04 w którym wygrał 7 konkursów, gonił zaciekle Fina ale zabrakło mu niestety 10 punktów :? . Łącznie wygrał Norweg 11 konkursów a 32 razy stawał na podium zawodów PŚ.
Ale największe sukcesy święcił na "mamutach" dwukrotnie zdobywając tytuł indywidualnego mistrza świata oraz powtarzając te wyczyny z kolegami w drużynie w 2004 i 2006 roku.
"Stara gwardia" powoli odchodzi... Ostatni skok Roara Ljøkelsøya.
Tusen takk og lykke til videre, Roar ! :D
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 22 Mar 2010 19:30

Kilka słów ode mnie na temat zabawy z belką w Planicy i nie tylko tam. Ogólnie to bardzo mi się nie podoba ta ciągła zmiana belki przez wielmożnych szefów skoków. Wystarczyło, że jeden z zawodników skoczył ponad 220 metrów i już belka szła niżej, chociaż prawda jest taka, że na Velikance po przebudowanie spokojnie można skakać 240 metrów. Hofer z Tepesem jednak postanowili po raz kolejny zepsuć całą zabawę i obniżali co chwila belkę. Przykład Hajka, teoretycznie mało doświadczonego zawodnika pokazała, że spokojnie można wylądować w okolicach rekordu świata. Nie wiem dlaczego Austriak jest taki przewrażliwiony. Przecież wszystkie wypadki w skokach były spowodowane mocnym wiatrem na buli, a nie długością najazdu. Przez te decyzje cierpią tylko skoki.

Te nowe zasady są bez sensu i w ogóle ich nie popieram. Dzięki nim Hofer może co chwila zmieniać długość najazdu przez co nie mamy możliwości skonfrontowania skoczków w jednakowych warunkach. Taki Ammann skoczył niby tylko pół metra dalej niż Hajek, a skakał z bodajże trzech belek niżej. Podobnie inni. Mam wielką nadzieje, że w przyszłym sezonie powróci starty system, który był przez tyle lat i jakoś wszyscy żyli. Niespodzianki to element sportu, zwłaszcza tak nieprzewidywalnego jak skoki. Nie chcę, aby to komputer decydował kto jest pierwszy, a kto drugi.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez 19Kolejorz95 » 24 Mar 2010 18:13

Nowy system, pkt za wiatr i belkę, najprawdopodobniej będą obiązywały przez cały następny sezon... :( :( ...Najpierw powinni go dopracować, a nie wprowadzać coś co nie wiąże się w 100% ze sprawiedliwością.

http://www.skokinarciarskie.pl/aktualno ... ie_2010/11
Lindsey Vonn:*
Awatar użytkownika
19Kolejorz95
Junior młodszy

Miejscowość: Kalisz

Postprzez zdzichu » 24 Mar 2010 18:33

To zła wiadomosć nie potrzebny jest ten system szczescie to w sporcie rzecz fundamentalna ,a w skoki wiatr był zawsze wpisany jesl tego systemu nie dopracują to znów będzie krzywdził zawodników Małysz by mogł coś na ten temat z pewnością więcej powiedzieć.Dla mnie najbardziej frustrujące było to ciągłe zmienianie belki ,wydaje mi się ze Planica była gotowa na rekord ,ale niestety jury chyba chciało zeby Romoren dalej był jego posiadaczem .Strach pomyśleć co będzie za kilka lat co wtedy Hofer wymysli , strach sie bać
Ostatnio edytowany przez zdzichu, 24 Mar 2010 18:56, edytowano w sumie 1 raz
zdzichu
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości