Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez Sven » 05 Mar 2010 21:50

W kwalifikacjach dobrze wypadli Niemcy i mam nadzieję, że jutro minimum zajmą 2 miejsce :) W niedzielę zapowiada się bardzo interesujący konkurs :D
Du bist mein Glück, Groß wie ein Planet
Deutschland & Neuner & United
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Miejscowość: DE

Postprzez RakuNH » 06 Mar 2010 18:03

I okradli nas z 3 miejsca na podium. Małysz miał najgorsze warunki i 2 razy zdejmowali go z belki. Amman tuż za nim też nie poszalał a nagle super skoczył Niemiec. Szkoda no ale 4 miejsce też dobre.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 06 Mar 2010 18:06

1,3 punktu chyba za niemcami jestesmy szkoda mogło byc lepiej szkoda ale ten skok małysza był i tak dobry no ale wielka szkoda mogło byc 3 podium w hiostori naszych startów drużynowych w pucharze świata
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 06 Mar 2010 18:08

Trudno rozgrywać konkurs kiedy między pierwszym a ostatnim w grupie jest 30 minut różnicy. Szkoda bo wreszcie Stoch i Rutkowski skoczyli jak trzeba, Adam nie zawiódł a Hula skoczył tak jak tu od poczatku skacze czyli średnio ale na buli nie wylądował. ehh :evil:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 06 Mar 2010 18:10

Strasznie mnie zirytowała ta ostatnia seria, przed skokiem Małysza zrobiono chyba wszystko, aby Polacy stracili te 3 miejsce i się im udało :twisted: , mimo że Małysz skoczył, w warunkach jakich mu przyszło skakać, całkiem nieźle. Szwaby na podium jednym punktem, niech ich piorun za to kopnie, bo dzisiaj na to nie zasłużyli :twisted: .
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Sven » 06 Mar 2010 18:11

Zawody nieudane z powodu warunków z pomocą szefostwa ski... Neumayer bez wątpienia oddał fenomenalny skok czym w jakimś stopniu odrobił stratę "wykonaną" przez Schmitt'a.
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez karlos » 06 Mar 2010 18:16

Neumayer oddał bardzo dobry skok, ale wyprzedził Małysza tylko dzięki warunkom ...
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 06 Mar 2010 18:26

Zobaczymy jutro tego świetnego Neumayera :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 06 Mar 2010 18:36

jesłi jutro beda skakac w porownywalnych warunkach i jesli nie beda szachowac rozbiegiem to swietny bedzie małysz a neumayer jesli nie bedzie miął dobrych warunków to bedzie statysta w walce o podium :D
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Sven » 06 Mar 2010 20:13

Po komentarzach widać, że jednak jutro Neumayer stoi na przegranej pozycji :D Jeśli będzie skakać jutro Gregor to stawiam na niego :)
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 07 Mar 2010 12:34

Sliż jest w życiowej formie. W 6 konkursach PK był raz drugi, trzy razy trzeci i 2 razy w drugiej dziesiątce PK. Dziś było to miejsce drugie. :D

jeśli Hula dziś skoczy swoje (5 dziesiątka) i nie wymienią go za Śliża to będzie KOMPROMITACJA PZNu! Śliż jest od dawna popychadłem i zawsze był pomijany. W tym sezonie żaden Polak nie skakał tak dobrze w PK i jest aktualnie zdecydowanie nr 3 w Polsce i bez względu na to jakie miejsce zajmie to zasłużył sobie na start.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 07 Mar 2010 15:00

Straciłem już wszelką nadzieję na obiektywne i UCZCIWE ocenianie lądowań Ammanna.
Simon i Adam otrzymali identyczne noty za styl i chyba sędziowie oglądali inne skoki niż ja...
Owszem Ammann skoczył dalej od Małysza ale póki obowiązują oceny za styl to wk... jest wyciąganie ocen z kapelusza.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez doliniarz » 07 Mar 2010 15:05

markos7207 napisał(a):Straciłem już wszelką nadzieję na obiektywne i UCZCIWE ocenianie lądowań Ammanna.
Simon i Adam otrzymali identyczne noty za styl i chyba sędziowie oglądali inne skoki niż ja...
Owszem Ammann skoczył dalej od Małysza ale póki obowiązują oceny za styl to wk... jest wyciąganie ocen z kapelusza.

Popieram w 100%. Amman jak zawsze ląduje na dwie nogi bez telemarku i uchodzi mu płazem. Inni skoczkowie choćby za to, że odjeżdża im narta są karani odjęciem punktów. To są jaja.
Wogóle świtny skok Małysza i Stocha. Jednak według mnie Stoch wyleci poza 10 w drugiej serii bo jego przewaga nad kolejnymi skoczkami jest minimalna.
Awatar użytkownika
doliniarz
Młodzieżowiec

Postprzez Sven » 07 Mar 2010 15:06

Taaak, Ammann prawie idealne lądowanie ocenione "poprawienie" przez sędziwów nawet po 19,0 :lol:
Zaskoczenie 6 miejsce narazie Stocha.
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez karlos » 07 Mar 2010 15:07

Też mnie rozjuszyły te noty, bo było gołym okiem widać, że Małysz skoczył lepiej technicznie od Ammana i powinien zyskać ten punkt. A najgorsze było to, że to polski sędzia dał Małyszowi 18,5 a Ammanowi 19,0 :shock: , takiemu to powinni od razu zabrać obywatelstwo :lol: .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Duche » 07 Mar 2010 15:54

Mnie również bardzo zdziwiły noty dla Simona w pierwszym skoku. Simi wylądował wyraźnie na dwie nogi, a mimo to dostał 19. Po mojemu ten skok maksymalnie można było ocenić na 17.5, ale nic więcej. Lądowanie w drugim skoku Szwajcara było już o niebo lepsze. Pomijając już te zawyżone w pierwszym skoku noty dla Simona, to trzeba mu oddać, że jest teraz po prostu najlepszy - nie do pokonania. Co najważniejsze powiększył przewagę nad Gregorem i jego zwycięstwo w generalce PŚ jest coraz bardziej prawdopodobne, co mnie bardzo cieszy.

Adam w bardzo dobrej formie. W sumie to można powiedzieć, że wygrał ten konkurs, bo Ammann skacze w innej lidze i wygranie z nim jest prawie niemożliwe. Także brawa dla Polaka. To na pewno nie jest jego ostatnie podium w tym sezonie.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez góral'ka » 07 Mar 2010 15:57

pozytyw dla Stocha mimo tego 2 skoku pokazał że coś jest wart, po prostu głowa mu w tym 2 skoku wysiada....
i macie racje noty dla Ammana niesprawiedliwe no ale ciusz :roll: a no i Morgenstern wygrał wreszcie ze Ślirencałerem może pozbędzie się wreszcie tego Ślirencałerowego kompleksu :lol:

BRAWO ADAM!
brać nie tylko to co łatwe, lekkie i przyjemne
Awatar użytkownika
góral'ka
Młodzieżowiec

Miejscowość: okolice Zakopanego

Postprzez Sven » 07 Mar 2010 16:10

Morgi według Mnie zasłużył swoim lądowaniem nawet na ciut wyższe noty :) Bravo dla Adama, Simi pokazuje jednak go wciaż rządzi na skoczniach :)
Awatar użytkownika
Sven
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 07 Mar 2010 16:55

Amman był niby nie do pokonania ale gdyby nie nowy system i normalne punktowanie to by było na styku. W pierwszej serii Adam powinien mieć 3/4,5 więcej niż miał a w drugiej serii gdyby nie obniżenie belki to by Amman skoczył 133/134 i jego lądowaniem powinien mieć max 16/17 i byłoby to na styku.

Nie jestem zwolennikiem takiego wygrywania no ale po co są te noty? Jeśli już ma być ak jest to usuńmy coś takiego jak noty i można by założyć że podpórka to -20 pkt i tyle... A tak noty dostaje się za nazwisko i odległość.

Stoch faktycznie ma potencjał. zrobił w tym sezonie niewielki postęp i mam nadzieje że następny będzie przełomowy bo czas ucieka!

ŚLIŻ ZA HULE! KONIECZNIE!

A co do wiatru to nigdy nie przypuszczałem że ma tak duże znaczenie :shock: Jacobsen i Kranjec mieli prawie pół metra w plecy kiedy inni lekko pod narty (0,1/0,2) i kaplica. Jacobsen padaka a Kranjec ledwo wszedł.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 07 Mar 2010 17:21

a mnie noty się nie podobają jeszcze z jednego względu. Fajnie że wprowadzili punkty dodatnie/ujemne za wiatr i belkę ALE to będzie miało w pełni sens dopiero wtedy gdy sędziowie przestaną oceniać styl skoku po jego odległości. Bo w tej chwili jest tak skok 130m nota początkowa 19.0, 120 metrów już 18.0, 110 metrów 17.0. A to nie jest w porządku. Puszczą cię z niższej belki lub przy złym wietrze i możesz notami przegrać. A zmiany chyba nie w tą stronę miały iść.
ssonicsl
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości