Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez figaro56 » 06 Lut 2010 23:16

Raku to będzie ironia losu jak do przegrania przez ciebie zakładu przyczyni się twój ulubieniec "Diabełek" :D
Na szczęście w Zakopanem w PK dobra postawa naszych chłopaków. Już współczuję Kruczkowi jak ci co powołał do kadry na IO dadzą plamę. Miliony znawców skoków, trenerów, selekcjonerów z jakich słynie nasz kraj zjedzą go żywcem. Już to widzę a dlaczego Grzegorz Miętus nie pojechał a Kot jak ładnie na PK skakał i tak dalej.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 06 Lut 2010 23:27

figaro56 napisał(a):Już współczuję Kruczkowi jak ci co powołał do kadry na IO dadzą plamę. Miliony znawców skoków, trenerów, selekcjonerów z jakich słynie nasz kraj zjedzą go żywcem. Już to widzę a dlaczego Grzegorz Miętus nie pojechał a Kot jak ładnie na PK skakał i tak dalej.

Ja go wtedy z pewnością nie będę żałował :lol: . Może wreszcie doczekamy się trenera, który uporządkuje przy okazji nasze szkolenie młodych skoczków, bo jakoś mi się nie chce wierzyć, że w Austrii rodzi się tyle talentów, a u nas od czasu Małysza na razie żaden skoczek w Pucharze Świata nie udowodnił swojego talentu.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez boku_IBU » 07 Lut 2010 11:09

Janko10 napisał(a):.
Dawaj Boku takie ciekawostki następnym razem trochę wcześniej. :wink:

To dziś też dają na TVS :D
Awatar użytkownika
boku_IBU
Junior młodszy

Miejscowość: Katowice

Postprzez Menson » 07 Lut 2010 13:33

Rafał Śliż skoczył bardzo dobrze. Wypowiedź jego była najlepsza. Na treningach był jednym z najlepszych, ale trenerzy uważali, że dostał za dużo szans w sezonie, więc wczoraj nie skacze :lol: . Kubacki zaraz za podium. Widać właśnie po tym, jak dobry 2.skok miał Rafał Śliż. Kot i Murańka skoczyli nie tragicznie, ale też nie jakoś super. I szkoda drugiego skoku Ziobro :(. Pauli się popisał spadając z 2 na 28. miejsce :D .
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 07 Lut 2010 13:37

Menson napisał(a):Rafał Śliż skoczył bardzo dobrze. Wypowiedź jego była najlepsza. Na treningach był jednym z najlepszych, ale trenerzy uważali, że dostał za dużo szans w sezonie, więc wczoraj nie skacze :lol:

Nie no oni są pier*****. Śliż walczy o 50 CRLi i jest w dobrej formi a oni wystawiają Kowala który nie ma w tym sezonie żadnych punktów :shock:

Dla mnie to kompletny szok. Myślałem że Śliz skacze na poziomie Kowala i będzie mu ciężko o punkty ale dziś zdecydowanie najlepszy z Polaków. Nawet w próbnej.

BRAWO PZN :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 07 Lut 2010 20:41

A w Willingen to aż przykro było patrzeć. Pokonaliśmy Kazachstan po ciężkiej walce.
Czyżby Grzechu się już naskakał. Taki polski syndrom 2 góra 3 przyzwoite starty i wykończony klient na odnowę leczyć rany. :(
Podobnie jak wam jakoś trudno mi uwierzyć w cudowną poprawę formy naszej kadry na IO. No ale zobaczymy, najwyżej odszczekam. Pocieszam się myślą, że na IO nie potrzeba więcej jak te 3 występy, więc może będzie dobrze i wytrzymają.
Dobrze, że chociaż w PK dobry występ.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 07 Lut 2010 21:00

Nie żebym ich bardzo usprawiedliwiał ale mieliśmy niedoświadczoną kadrę juniorów + Bachledę. Skończyło się jak skończyło ale po serii próbnej i po dobrym skoku Kota liczyłem na 7 miejsce.

Skończyło się źle ale nie tylko z winy Polaków. Jak wiadomo Miętus zepsuł 1 na chyba 11 skoków. Wszystkie skoki treningowe i konkursowe w Klingethal i Willingen miał dobre poza tym jednym. Może będe gadał jak Tajner :lol: ale niestety to przez warunki i on nie popełnił wielkiego błędu. Wydawało by się niemożliwe ale tylko Miętus miał 0,4 m/s w plecy. Był to najmocniejszy wiatr w plecy w całej 1 serii....(56 skoków) Podczas gdy Słoweniec miał 0,5 pod narty a Japoniec 0,18. Jak wiadomo Miętus nie ma atomowego odbicia i po prostu w takich warunkach sobie nie poradził.

Drugi którego rozgrzeszam to Zapotoczny. Oddał na tej skoczni 4 skoki i wszystkie w dużo gorszych warunkach niż rywale (w kwalifikacjach największy wiatr w plecy z całej stawki). W drużynówce miał cieszę podczas gdy Japoniec przed nim miał 0,65 pod narty a Tepes 0,71 :D wtedy myślałem że odda jeden skok w dobrych warunkach ale jednak, skacze Zapotoczny to wiatr wie że ma wiać w plecy :lol: Uwierzył by ktoś Tajnerowi jakby powiedział nam że dwaj zawodnicy przed Zapotocznym mieli wiatr pod narty a on miał cisze? Ja na pewno nie. Ale natura niestety się zmówiła na Polaków :D (Zapotoczny w próbnej oddał całkiem niezły skok - oczywiście w zływch warunkach :lol: :lol: :lol: )

Kot i Bachleda mieli warunki porównywalne do innych i skoczyli przyzwoicie a byli to nasi dwaj najsłabsi zawodnicy w tej drużynie.

Wierzcie mi lub nie ale ja by tego występu tak nie przeżywał :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 07 Lut 2010 21:40

Raku, Ty jesteś HKS na pewnym portalu skokowym :shock: ?

Tam mi się zawsze wydawałeś skończonym chamem, który mnie o wszystko wkurza co pisze, bo się wymądrza, a na tutejszym forum jednym z najlepszych i przyjaznych użytkowników. :shock:
Menson
Kadra B

Postprzez figaro56 » 07 Lut 2010 21:50

Raku rozumiem i podzielam po części twoje wywody. Tylko Grzechu i tak miał szczęście, że dwa konkursy rozegrano generalnie przy sprzyjającym wietrze. Zgoda i chwała mu za to, ze umie takie warunki wykorzystywać lepiej niż inni. Niestety nie wszystkie zawody takie warunki mają i nie może być aż takich dysproporcji w wynikach. Jest młody i może się jeszcze nauczy skakać przy tych mniej korzystnych warunkach bo inni nasi jak widać nie potrafią skakać ani na przednich ani na tylnych ani na bocznych i bez wiatru zresztą też nie potrafią.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 07 Lut 2010 21:55

figaro56 napisał(a):Raku rozumiem i podzielam po części twoje wywody. Tylko Grzechu i tak miał szczęście, że dwa konkursy rozegrano generalnie przy sprzyjającym wietrze. Zgoda i chwała mu za to, ze umie takie warunki wykorzystywać lepiej niż inni. Niestety nie wszystkie zawody takie warunki mają i nie może być aż takich dysproporcji w wynikach. Jest młody i może się jeszcze nauczy skakać przy tych mniej korzystnych warunkach bo inni nasi jak widać nie potrafią skakać ani na przednich ani na tylnych ani na bocznych i bez wiatru zresztą też nie potrafią.

Ale Figaro to nie jest tak do końca. Chodzi o to że on wcale nie miał dużo lepszych warunków indywidualnie ale po prostu warunki było "w miarę" równe. 0,5 metra pod nart a 1,5 pod narty to dużo mniejsza różnica niż 0,5 w plecy i 0,5 pod narty. Ten przelicznik nie jest tego w stanie uwzględnić. Miętus ma jeszcze czas aby "przypakować" w nogach i złapać moc a na razie bazuje na technice i talencie.

Ważne że w ogóle od czasu do czasu potrafi skoczyć a Bachleda czy takie warunki czy takie to "skacze dobrze ale krótko". :wink:

----------------------------

Menson napisałem Ci PW. Jeśli jesteś tym użytkownikiem co ja myślę to też nie jesteś świętoszkiem i o różne teksty i złośliwości Cię nie podejrzewałem. :roll:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 07 Lut 2010 22:46

Zgadzam się z tobą i te przeliczniki trzeba jeszcze dopracować co do tego nie ma dwóch zdań. Ja tylko podkreślam, że nie może być takich dysproporcji u Grzecha przy nieco gorszych warunkach. Najlepiej widać to było w Klingenthal gdzie skakał przecież w 2 serii w porównywalnych warunkach do sąsiadów w klasyfikacji a skoczył od nich zdecydowanie najkrócej i w efekcie wypadł z drugiej dziesiątki na 22 miejsce(swoją drogą i tak dobre). Machnąłbym na niego ręką gdybym nie uważał, że chłopak ma talent i mogą być z niego ludzie.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 07 Lut 2010 22:52

Raku, pamiętaj, że Twój Świstak jest już mój. Niech się pasie na Twojej łące, ale praw własności już do niego nie masz. :wink: :lol:
Idziesz w zaparte z równym Miętusem Grzegorzem, dzisiaj Ci się wyrównał na maxa. :wink: Jakie warunki? Niebyło jakiś strasznych różnic, po prostu spierniczył ewidentnie ten skok. On nie skoczył 115 w słabszych warunkach tylko 99. Chyba jednak najlepsi pojechali na IO.
Nie jestem rozczarowany drużyną. Zauważcie, że gdyby Grzesio skoczył jak w indywidualnym to mielibyśmy "8", a to w tym składzie byłoby jednak sporym sukcesem.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 07 Lut 2010 22:59

Figaro bo jego miejsce jest w 3 dziesiątce i to 14 po 1 serii to było trochę za dużo ale jakby nie było nie zepsuł skoku tylko skoczył troszkę słabiej :wink:

Janko nie denerwuj że mnie :lol: Musze teraz zmieniać świstaka (pamiętajmy o nim jeszcze 10 miesięcy :twisted: ) i nie denerwuj mnie nierównym Miętusem! :evil: Specjalnie przeanalizowałem to dla Ciebie. :wink: Miętus zepsuł jeden skok na 13 oddanych, debiutując w PŚ. Myślę że 90% zawodników zepsuło conajmniej jeden skok a Miętusowi zdarzyło się to w drużynówce. Mówi się trudno :D

A warunki takie że miał najgorsze z 56 zawodników. Kilku zawodników miało w plecy a tylko on miał aż 0,4 w plecy. Ja uważam że od razu go przycisnęło i sobie nie poradził. Chedal w takich warunkach skoczył 122 a później 140 (miał 0,2 w plecy) a Chedal jest czołowym skoczkiem PŚ.

MIĘTUS JEST RÓWNY I JUŻ!
:cry: :wink:

Teraz będziemy mieli PK i kolejna super decyzja Celeja się szykuje. M.Kot i Śliż mają nie jechać :lol: No super. To Kot chyba by musiał 2 razy wygrać żeby sobie zasłuzyć na wyjazd. Ciągali go na PŚ rok temu i nic a teraz go nie chcą na PK brać :lol: Super filozofia.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 07 Lut 2010 23:05

Ja chciałem być delikatny a Janko przywalił ci z grubej rury. :lol:
Może i najlepsi pojechali na IO. Pytanie czy ci najlepsi są dobrzy? :wink:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez dan » 08 Lut 2010 12:51

Figaro to było pytanie retoryczne? Po wypowiedziach Kamila Stocha wnioskuję, że zadowolony jest ze swoich skoków i podobno jest znacznie lepiej niż ostatnio w Pucharze Świata, podobnie sytuacja ma wyglądać ze Stefanem Hulą. Dopóki nie zobaczę nie uwierzę.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez RakuNH » 08 Lut 2010 14:13

Przeciez oni cały sezon skaczą dobrze. Kruczek dobrze ocenił występ Rutkowskiego na mamucie także dobrze to pojęcie względne :lol:
Ostatnio edytowany przez RakuNH, 08 Lut 2010 17:30, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 08 Lut 2010 17:25

Bachleda też cały czas oddaje dobre skoki. No może nieco "przypóźnione".

Bardzo ładny Świstak Raku :D
Dan możesz mi wytłumaczyć dlaczego na twoim zdjęciu Paulina Bobak ma uszy Myszki Miki? :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 10 Lut 2010 06:10

Niedługo nas tu wszystkich wybanują i zostanie administracja a pomyśleć jak łatwo temu zaradzić :wink:

żeby nie rozmywać następny Puchar Kontynentalny odbędzie z w Kranj :wink: Prawdopodobnie pojadą na niego: Zapotoczny, k.Kot, Kubacki, Miętus i Murańka :wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 10 Lut 2010 12:34

Raku a gdzie Śliż? Sam o ile dobrze pamiętam upominałeś się nie tak dawno o niego a teraz go pomijasz.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 10 Lut 2010 15:17

Celej chyba za dużo się nasłuchał że nie bierze młodych a bierze Śliża bez formy. Kiedy Śliż ma formę to go nie bierze no bo miał już dużo szans :lol:

Mam nadzieje że będzie skład: Kubacki, Maciej Kot, Śliż, Miętus i Zapotoczny. Pierwsza 4 może zajmować bardzo wysokie miejsce i może wywalczyć miejsce na PŚ. Łatwiej będzie to zrobić 1 z 4 niż 1 z 2.... :? Mam nadzieje że Poleci optymalna kadra.

Kot też wożony po PŚ bez formy a jak formę ma to go na PK nie biorą. ehhh PZN to prawdziwi stratedzy.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości