Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez RakuNH » 05 Lut 2010 21:18

figaro56 napisał(a):Acha RakuNH. Przypominam ci, że Zapotoczny wygrał z Bachledą. :D

Hmmm? Czy to powód do zaszczytu? :D Jakby go pokonał o jakieś 10 metrów to by było OK. Ja po prostu nie jestem zwolennikiem nazywania Bachledy nielotem bo Zapotoczny ma już 19 lat i skacze na poziomie Bachledy także jest również nielotem. Podobnie ma się sytuacja całych Polskich skoków.

Możemy się licytować ostatnimi startami Bachledy, Kota czy Zapotocznego. Bachleda jest lepszy pare metrów ale to nie świadczy dobrze o nim a tym bardziej nie świadczy dobrze o naszych czołowych juniorach.

Jutro wyczuwam kolejną kompromitacje w PK w Zakopanem.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 05 Lut 2010 21:50

To prawda. Prześledziłem wyniki z 3 sesji treningowych i jak na skoki u siebie na dobrze znanej sobie skoczni to mizernie. Strasznie nierówni. Jedynie Murańka skacze powtarzalnie ale blisko, chociaż poprawia się z każdym skokiem to 118 metrów na kolana nie powala. Pozostali dość dobre skoki przeplatają z szorowaniem buli. Co się dzieje z tymi naszymi skokami. Wszystkich dopadła jakaś choroba grawitacyjna?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 06 Lut 2010 17:57

Brawa dla Miętusa Grzegorza. :D
Obyśmy za 2 tygodnie nie marudzili, że na IO nie pojechał...
Ostatnie dobre skoki (a raczej skok) Grzegorza S. w tym sezonie. :wink:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 06 Lut 2010 18:03

Sugerujesz że cała nasza 4 wejdzie do 30 na IO? :wink: Bo tylko wtedy można by nie narzekać. Dziś było powiedzmy 75% zawodników z czołówki i przy pełnej obsadzie (uwzględniając że tylko 4 na Igrzyskach startuje) miętus by spokojnie do 30 wszedł....

Jakoś trudno mi uwierzyć że reszta naszych skoczków tak się spisze na IO. Moim zdaniem powinno jechać 6 skoczków. Skoro odpuszczają jedną biegaczkę to może warto zainwestować dla dobra druzyny.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 06 Lut 2010 18:13

RakuNH napisał(a):Sugerujesz że cała nasza 4 wejdzie do 30 na IO?...

Nie. Mówię o sytuacji gdy któryś zawali drużynę. :wink: Co Grzegorz zrobiłby na IO też nie wiadomo, formę ma zmienną jak cała reszta.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez karlos » 06 Lut 2010 18:18

Kolejny bardzo dobry konkurs Grzegorza Miętusa, ale jego występ w Vancouver to niestety już tylko science fiction. Trzeba wierzyć w to co powiedział Kruczek podczas wywiadu, że po bardzo udanych treningach nasi skoczkowie wrócili do dobrego skakania. Chociaż ja mam co do tego wątpliwości, bo skoro 2 tygodnie treningów przed Zakopanym nie pomogło, a wręcz tylko zaszkodziło, to dlaczego tym razem treningi miałyby pomóc ?
Martwi powrót do dobrej dyspoozycji Schlirenzauera, ale ja też mam nadzieję, że to ostatki jego wspaniałej formy z stycznia. Ponadto chyba szczęście zaczyna się od niego odwracać, skoro miał takie problemy techniczne przy drugim skoku.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 06 Lut 2010 18:19

Janko10 napisał(a):
RakuNH napisał(a):Sugerujesz że cała nasza 4 wejdzie do 30 na IO?...

Nie. Mówię o sytuacji gdy któryś zawali drużynę. :wink: Co Grzegorz zrobiłby na IO też nie wiadomo, formę ma zmienną jak cała reszta.

Zmienną? Oddał już chyba 9 dobrych skoków. Najsłabsze z tych skoków to okolice 35 miejsca :wink: a najlepszy w okolicach 15 także jest to dosyć równa forma

W MŚJ drugi skok zawalił przez wiatr. Stać go było na miejsce w okolicach 8/10. :wink:

W Zakopcu Polacy na 2,3,13 i 19 miejscu więc sensacja :shock: Nie wiem czemu skacze Kamil Kowal a nie Rafał Śliż bo oboje formy nie mają a Śliż paroma punkcikami by miejsce np. Murańce na Pk wywalczył a tak bez 6 miejsce komuś zabraknie :wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 06 Lut 2010 18:51

Ojj, Raku... Znowu chcesz się ze mną spierać. :lol:
9 równych skoków - no jestem pod wrażeniem! W ciągu kilku (chyba 5-ciu) dni. No równa forma. :wink:
A na MŚJ mógł ale się nie udało. No, szkoda. :lol:
Też mam co do niego wątpliwości czy nie powinien pojechać. Jako 6-ty nie ma sensu, bo chyba nawet w wiosce nie mógłby mieszkać. Tak naprawdę, z wyjątkiem Adama, niewiele a raczej nic nie wiemy o formie naszych olimpijczyków.

Co do Zakopca to chyba mówisz o pierwszej serii. Nie zapeszaj. :wink:
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 06 Lut 2010 18:58

Janko10 napisał(a):Ojj, Raku... Znowu chcesz się ze mną spierać. :lol:
9 równych skoków - no jestem pod wrażeniem! W ciągu kilku (chyba 5-ciu) dni. No równa forma. :wink:
A na MŚJ mógł ale się nie udało. No, szkoda. :lol:
Też mam co do niego wątpliwości czy nie powinien pojechać. Jako 6-ty nie ma sensu, bo chyba nawet w wiosce nie mógłby mieszkać. Tak naprawdę, z wyjątkiem Adama, niewiele a raczej nic nie wiemy o formie naszych olimpijczyków.

Co do Zakopca to chyba mówisz o pierwszej serii. Nie zapeszaj. :wink:

To lubie :lol:

Zobacz wyniki choćby z drużynówki na MŚJ. :twisted: Tam takie odległości dałby mu może miejsce w okolicach 10. Dwa równe i dosyć dalekie skoki. W treningach też skakał najlepiej z naszych i zepsuł jeden skok (91 metrów) a Bodner po nim chyba 93 :D Po 1 serii w MŚJ był 10 o ile dobrze pamiętam. także uważam jego formę za stabilną. Skoro 2 razy był w drugiej serii i dwa razy nie spadł na bule a dziś skoczył nawet niewiele gorzej i brakło minimalnie do utrzymania 18 lokaty. :D

Nic nie wiemy o formie naszych ale jakoś trudno mi uwierzyć że Rutkowski w ciągu tygodnia skacze o tyle lepiej że będzie w okolicach 20 jak Miętus. Widzimy po Bachledzie jaka może być forma podopiecznych w kadrze A :wink:

Ja jestem pewien że będzie żałował że nie wziął Miętusa. Klamka raczej zapadła.

Jak się utrzymają w 6 w Zakopcu to będzie dobrze.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 06 Lut 2010 19:21

Kot Maciej - 2
Kubacki - 5
Murańka - 12
Ziobro - 27
No dobrze w PK. :shock:
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez boku_IBU » 06 Lut 2010 19:22

Co u siebie to u siebie 8) A komentator na TVS nawet dawał radę :lol:
Awatar użytkownika
boku_IBU
Junior młodszy

Miejscowość: Katowice

Postprzez RakuNH » 06 Lut 2010 19:25

boku_IBU napisał(a):Co u siebie to u siebie 8) A komentator na TVS nawet dawał radę :lol:

Niestety nie mam TVS... :(

Cieszy miejsce Kubackiego i Murańki. Punkty Ziobry to też nie najgorszy wynik. Drugie miejsce Kota bardzo dobre. No ale co z tego? Pojedzie na jakiś PŚ i będzie śrubował swój rekord startów w PŚ bez punktów. Niedługo dobije do 30 a później jego celem będzie 50 startów w PŚ bez punktów...

Jakoś do Kotów się nie mogę przekonać. Wystarczy popatrzeć na Miętusów i ich postępy.

Oczywiście kolejna zajeb**** decyzja sztabu szkoleniowego :D Są dwaj zawodnicy bez formy i bez perspektyw i dlatego wystawili Kowala zamiast Śliża. Jutro ponoć Śliż wystartuje ale chyba łatwiej by mu było zdobyć 2 razy po mniej punktów niż raz więcej... teraz IO i młodzi będą startować w PK i zamiast im wyrobić limit do 6 to nasi błyskotliwi działacze wystawiają Kowala. BRAWO!
Wole żeby punktów nie zdobył Śliż niż nie zdobył Kowal....

Jakby ktoś mówił że limity nie ważne to ciekawe po co Norwegowie przywieźli tu Roara Ljokelsoja. Polecam przejrzeć ranking CRL. Widać że w Norwegii ktoś myśli o takich sprawach :(
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 06 Lut 2010 19:40

Zawaliłem... Nie wiedziałem, że na TVS dają i śledziłem tylko w Internecie... :oops:
Raku, gdybyś tak nie zapeszał to byłoby dwóch na podium... :wink:
Do głowy mi nie przyszło, że na TVS coś ciekawego dają...
Dawaj Boku takie ciekawostki następnym razem trochę wcześniej. :wink:
Dzisiaj Miętusy, jutro Koty, kto wie...
A co do Śliż/Kowal to pełna zgoda. O takich sprawach trzeba myśleć, od tego jest PZN. :|
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 06 Lut 2010 20:39

Jutro 14 drużyn :lol:

Stawiam że pokonamy Szwedów i Rosjan i..... tyle :shock:

12 miejsce - Polska. Choć przed bulą Bachledy będzie jeszcze nadzieja na 8 :wink:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 06 Lut 2010 21:45

No bez przesady... Nie wiem jak to policzyłeś ale wychodzi mi 9 miejsce... Czyli 2 seria sukcesem jednak. :|
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 06 Lut 2010 21:51

Janko10 napisał(a):No bez przesady... Nie wiem jak to policzyłeś ale wychodzi mi 9 miejsce... Czyli 2 seria sukcesem jednak. :|

To zakładamy się? :D Jak wygram to biorę sobie Twoje zdjęcie ś.p Świstaka. :lol:

Uważasz że jeszcze kogoś pokonamy? :wink:

Nie mamy szans z: Austrią, Norwegią, Niemcami, Japonią, Słowenią, Czechami, Włochami, Finami
Mamy minimalne szanse z: Francją, Kazachami
Możemy powalczyć z Szwajcarią

Także zajmiemy 11/12 miejsce.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 06 Lut 2010 22:00

Dobra. O zdjęcie ś.p. Świstaka Twoje lub moje. :lol:
Ja obstawiam 9, Ty 12. Stoi? :wink:
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 06 Lut 2010 22:05

Janko10 napisał(a):Dobra. O zdjęcie ś.p. Świstaka Twoje lub moje. :lol:
Ja obstawiam 9, Ty 12. Stoi? :wink:

OK. Przy 11 wygrywam ja a przy 10 Ty :D

Do boju Kazachstan :wink: Martwi mnie junior na pierwszej zmianie Kazachów a nie Karpienko ale dadzą radę :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Menson » 06 Lut 2010 22:13

Co do PŚ - postawa Grzegorza Miętusa naprawdę wyśmienita. Do końca sezonu niech skacze w PŚ, jeśli olimpijczycy na IO się nie popiszą, to i nawet zabrać go na loty do Planicy... Ale w Turnieju Nordyckim skakać powinien. Dzisiejszy finisz skoków był naprawdę wyśmienity. Takie zawody aż chce się oglądać. Zaskoczył mnie Hayboeck, o którym pewna mi osoba pieprzy od kilku lat, że będzie wyśmienity, ale ja zawsze się kłóciłem, że nie będzie, ale jednak chyba się pomyliłem. Zwycięstwo Schlierenzauera pokazuje, że będzie on walczył do końca o PŚ. Mam nadzieję, że walka będzie do samego Oslo. W drużynówce, to jeśli będziemy w pierwszej 10, to już dla mnie będzie wielki sukces, ale szanse na to są mikroskopijne.

PK - Szkoda, że Kubacki w 2.skoku nie skoczył tak, żeby podium utrzymać. Nieco słabiej niż się spodziewałem skakał Ziobro. Natomiast po Kocie się nie spodziewałem, że skoczy aż tak dobrze. Murańka skoczył natomiast na miarę możliwości. Jakby jutro ponownie na podium byłby Polak, to i tak weekend PK można by uznać za udany.
Menson
Kadra B

Postprzez Janko10 » 06 Lut 2010 22:21

Raku: fajnie, będę miał 2 Świstaków. Bezcenne. :lol:
Drużyna Kazachstanu w kwalifikacjach Willingen była chyba ok. 50 metrów za nami. 8)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości