Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez karlos » 01 Sty 2010 22:07

Fan napisał(a):Może te nowe skocznie mu naprawdę nie leżą.

Ostatnio się wypowiadał, że się już przestawił na nowe skocznie, więc raczej nie w tym problem.
Trochę mnie zaniepokoiła wypowiedź Kruczka: http://www.sport.pl/vancouver2010/1,103 ... znowu.html
Bo skoro szuka on już wytłumaczenia słabych występów w taki sposób, to raczej czarno widzę występ naszej drużyny na IO :( .
Na szczęście z Małyszem pracuje Lepistoe, a forma podobna jak w ostatnich latach, tylko żeby jej szczyt nie przyszedł za późno jak to miało miejsce rok temu.
RakuNH napisał(a):wystarczy że Adama lekko podskoczy a reszty lekko opadnie i już jest medal.

Zgodzę się, tylko jest jeden problem, że ciężko żeby nikomu z czołówki forma nie wyskoczyła w czasie igrzysk. A obawiam się, że Małysza stać na bardzo dobrą formę, ale nie taką jak kiedyś, gdyż ma już swoje lata i jeżeli będzie wygrywał to raczej minimalnie, gdy żaden z jego konkurentów nie będzie w fenomenalnej formie i oczywiście przy odrobinie szczęścia, bo bez niego czasami w skokach ciężko. Małysz według mnie powinien się na same igrzyska skupić na K-90, bo tam ma większe szanse.
Trochę mnie też dzisiaj zaniepokoiło sędziowanie, gdy Amman skacząc łącznie 5,5m dalej od Loitzla, przegrał z nim. Według mnie sędziowe trochę przesadzają z tymi wysokimi notami dla Loitzla, a w konkursie K-90 noty będą bardzo ważne.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez figaro56 » 02 Sty 2010 16:21

Ja akurat do Loitzla i jego wysokich not nie mam zastrzeżeń. Skoro jest oceniany styl to on jest prawdziwym fachurą co widać. Natomiast drażnią mnie niekiedy noty pozostałych Austriaków i tu widzę niekiedy wyraźne forowanie skoczków takich jak Schlierenzauer czy Morgenstern.
O Ammanie to już książkę można napisać i jego udawanych telemarkach. To co on pokazuje to nie telemark ale lądowanie na dwie podkurczone nogi i tylko sprytnie markuje telemark. Wiele razy udało mu się oszukać sędziów i niezasłużenie dostał tak wysokie noty. W pamięci mam jego mistrzostwo świata w Japonii gdzie ewidentnie skrzywdzono Harrego Olli bo to on powinien wtedy wygrać. Mówią o tym jego lądowaniu wszyscy znający się na skokach ludzie, szkoleniowcy, dziennikarze i obiektywni kibice i tylko sędziowie pozostają ślepi.
Można się spierać o to ocenianie stylu i w jakim procencie powinien on decydować o wysokości noty za skok ale skoro jest jak jest to powinno być to oceniane rzetelnie. Tym czasem mamy niekiedy rozbieżności w ocenach rzędu dwóch punktów co moim zdaniem jest skandalem i potrafi zupełni wypaczyć sportowy wynik.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez komando77 » 03 Sty 2010 16:16

To, co się dzisiaj stało w 2. serii, nie wymaga większego komentarza. Jeden skok powyżej punktu konstrukcyjnego, w dodatku ze słabym lądowaniem. Chyba czas na zmiany w FIS. Panom Hoferowi i Tepesowi jak najszybciej bym podziękował.
Szkoda, że w taki sposób psuje się zawody coraz częściej. Pozostaje tylko westchnąć...
"Cały czas do przodu, staramy się, cały czas do przodu."
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez RakuNH » 03 Sty 2010 16:28

Stoch i Małysz skakali na swoim poziomie (Stoch jakby nie noty byłby w 15) ale martwić się można powoli o Hulę, nie wspominając o Miętusie który nie powinien jechać do Bischofschofen.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 03 Sty 2010 17:22

Szkoda bo w tej chwili znów posypała się nam drużyna a w tym roku można realnie myśleć o medalu na IO. Wiadomo Austriacy poza zasięgiem i chyba do gry wracają Norwegowie ale to trzecie miejsce ja najbardziej realne. Finowie poza Ahonenem słabiutcy jak nigdy. Niemcy bez rewelacji. Rosjanie słabi. Czesi nic nie pokazują podobnie jak Słoweńcy. Francja poza Chedalem nie istnieje. No ale ostatnie wyniki naszych "Orłów" to katastrofa. Szkoda bo szansa taka jak teraz to może się już nie powtórzyć.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 03 Sty 2010 17:27

figaro56 napisał(a):. Rosjanie słabi. Czesi nic nie pokazują podobnie jak Słoweńcy. Francja poza Chedalem nie istnieje. No ale ostatnie wyniki naszych "Orłów" to katastrofa. Szkoda bo szansa taka jak teraz to może się już nie powtórzyć.

Zgadzam się ale mam zastrzeżenie co do Czechów. Janda i Hlava aktualnie w dobrej formie. Do tego nieźli Matura i Cikl i aktualnie to są najgroźniejsi rywale do medalu (może na równi z Niemcami) bo Finowie, Słoweńcy nie istnieją. Japończycy też mają dwóch.

3 miejsce jest otwarte moim zdaniem dla Niemców, Polaków, Słoweńców, Czechów i Japończyków. Zobaczymy kto zbuduje najlepszą drużyne na luty. Hula wydaje się pewnym punktem bo jak mu skok wyjdzie to odwołują skoki albo sa to kwalifikacje a jak mu nie wyjdzie to akurat ten najważniejszy ale nie kompromituje się tak jak Miętus.

Myślę że Rutkowski się "otrząśnie" do lutego i on będzie skakał.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 03 Sty 2010 17:54

Mam nadzieję, że macie rację. Jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu, że czym bliżej igrzysk nasi coraz słabsi, a rywale coraz lepsi. Ale zobaczymy.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Janko10 » 03 Sty 2010 21:29

Dan,
kraczesz kurde. :wink: Ale przyznam, że mam podobne odczucia i to już chyba od 3 tygodni. :(
Figaro,
nie przesadzałbym z tą "katastrofą". Ale fakt, że drużyna się sypie... Wierzę jednak, że mamy trzech (Hula) a czwarty się znajdzie...
Raku,
wierzysz w Rutkowskiego, oby Cię nie zawiódł jak Pochwała... Ja bardziej liczę na Miętusa Grzegorza.

Ta czwórka jakoś się skleci, tylko obawiam się, że będzie 2 pewnych i 2 nieprzewidywalnych a to oznacza, że jak nie będzie farta to d...
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 03 Sty 2010 21:37

Na loty do tej czwórki (nie wiem czemu dalej skacze Miętus a nie daje się szansy drugiemu :? ) dołączą Rutkowski i Bachleda także masakra.

Kruczek traci w moich oczach. Że tak brzydko powiem na ch** on bierze tego Bachledę? Czy G.Miętus nie zasłużył sobie na jakiś start? Skoro uważa że brat może jechać na loty to Grzesiek chyba też. Zresztą robi dobrą minę do złej gry i mówi że krzysiek miał tylko problem z pozycją dojazdową :shock: Jasne i od 3 konkursów skacze dramatycznie słabo...

Kadra na loty powinna być: Małysz, Stoch, Hula, Rutkowski, Miętus, Miętus. Cieżko tu coś innego skompletować. Zresztą zacząłbym od tego żeby Rutkowski jechał na 4 konkurs TCS no ale... zobaczymy.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 03 Sty 2010 21:43

RakuNH napisał(a):Czy G.Miętus nie zasłużył sobie na jakiś start?

Zasłużył, ale na mamuta też nie wysyłałbym, aż tak młodego zawodnika. Mam nadzieję, że nasi się nie będą wlec się do Japonii (kogoś z drugiej kadry możnaby tam posłać) :D, bo te wojaże zwykle wszystkim wychodziły bokiem :).
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez swistak » 03 Sty 2010 21:49

karlos napisał(a):
RakuNH napisał(a):Czy G.Miętus nie zasłużył sobie na jakiś start?

Zasłużył, ale na mamuta też nie wysyłałbym, aż tak młodego zawodnika. Mam nadzieję, że nasi się nie będą wlec się do Japonii (kogoś z drugiej kadry możnaby tam posłać) :D, bo te wojaże zwykle wszystkim wychodziły bokiem :).

Właśnie!!!
Mietus się pewnie wykopyrtnie tak jak Pochwala w 2001, kiedy miał 18 lat
18 Grudnia 2009r
3 rano stworzono temat o mnie
6 rano Dostałem ostrzeżenie ze robienie syfu
8 rano Usunięcie 10 mocih postów
10 Rano Usunięcie 8 moich postów
16 po południu Wywiadówka szkolna
20 wieczorem ZAMKNIĘTO TEMAT O MNIE.
NIENAWIDZE 18 Grudnia
swistak
Junior

Postprzez RakuNH » 03 Sty 2010 21:50

Byłem przekonany że jest z rocznika 92 ale jest z 93 :shock: Czyli jest tylko rok starszy od Murańki i Zniszczoła o których na szczęście zrobiło się cicho.

W takim razie wycofuje się z lotów ale dalej uważam że powinni go na 4 konkurs TCS wysłać i dać Krzyskowi odpocząć.

A jeśli chodzi o Bachlede to chyba lepiej jakby Kruczek skakał albo Mateja. Może Maciek Kot? Ale litości - nie Bachleda :(
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 03 Sty 2010 22:38

Kiedy do jasnej cholery zmienią się władze w skokach? To co dzisiaj znowu Hofer i spółka nawyrabiali to przechodziło wszelkie granice. Ta ich bojaźliwość i zerowe czucie tego sportu doprowadzą to rychłego upadku tego sportu. Tak marnego pod względem poziomu konkursu dawno nie widziałem. Druga seria to była parodia całkowita, aż szkoda o tym pisać. W dodatku znowu wygrał ten Schlirenzauer. Mam serdecznie dość tego człowieka. Niech wreszcie jego forma siądzie, bo mnie coś strzeli oglądając ciągle tą jego zadowoloną gębę.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Menson » 03 Sty 2010 22:44

2 seria faktycznie stała na wysokim poziomie. To nawet w PK pozwalają zawodnikom skakać dalej, a w PŚ się boją, że znowu Gregor puknie się w czoło... Natomiast jednak Austria ma teraz niezwykłą formę... Co do Polski to mam nadzieję, że na loty nie pojedzie główna kadra przygotowująca się do IO. To samo z Sapporo. Widać, że forma nie jest dobra, i zamiast skakania w PŚ, przyda się trening...
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 03 Sty 2010 23:11

Przecież już jest decyzja że jadą na loty.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 05 Sty 2010 21:59

No i się okazało że Miętus jest bez formy. Nie wiem co się stało z nim w tak krótkim czasie i nie wiem jaki jest sens zabierania go na loty :roll:

Małysz, Stoch i Hula skaczą nieźle i trafili na bardzo dobrych rywali jak na zajęte miejsca (nawet Huli daje spore szanse na wygraną)
Ostatnio edytowany przez RakuNH, 05 Sty 2010 23:29, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 05 Sty 2010 23:28

Mam nadzieję, że Hula wreszcie skoczy dobrze w konkursie bo mam dość jego dobrych skoków na treningach i w kwalifikacjach. Trzeba poszukać tego czwartego do drużyny. Zdaje się, że Miętus już się naskakał na tę chwilę i trzeba mu dać potrenować w spokoju. Pytanie kto za niego?
Co by nie mówić to każdy z naszych powinien wejść na to jedno piętro wyżej jeśli marzy nam się walka o medal w drużynówce.
Adam musi bardziej zbliżyć się do czołówki bo wyniki na początku drugiej 10 to za mało.
Stoch powinien skakać przynajmniej tak jak Adam w tej chwili.
Hula tak jak Stoch a ten czwarty tak jak Hula na treningach i w kwalifikacjach i medal mamy :D
Zgrabnie to wykombinowałem?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez swistak » 05 Sty 2010 23:30

Na mamuty trzeba zabrać doświadczonych : Tomisława Tajnera, Wojciecha Skupnia, Roberta Mateje i Adama małysza
18 Grudnia 2009r
NIENAWIDZE 18 Grudnia
swistak
Junior

Postprzez RakuNH » 05 Sty 2010 23:36

Czy ja wiem :wink: Przesadziłeś chyba. Moim zdaniem brakuje tylko 4. Apropo Huli to nie wiem skąd wziąłeś teze że lepiej skacze w treningach. On jako jedyny lepiej skacze w zawodach (znaczy zazwyczaj najlepiej w kwalifikacjach) i w pierwszej serii się nie kompromituje. Tylko tu spisywał się podobnie w treningach jak w Q.

Hoffer mu zabrał ok 30 pkt więc to też trzeba uwzględnić w każdym razie jutro ma szanse pokonać Kuetela bez jakiegoś mega skoku.

Na PK do Saporro jedzie 2/3 garnitur i się przekonamy czy jest tam ktokolwiek wart. Bo na razie ciężko znaleźć kogoś czwartego. Ja dalej uważam że tym 4 będzie Rutkowski.
Macieja Kota, Dawida Kubackiego, Piotra Żyłę, Dawida Kowala i Kamila Kowala. To skład.

Jeśli by skakali jak w Twojej kombinacji to stawiam na ZŁOTO 8) Austriacy trochę osłabną w lutym :wink:

Do Bad Mittendrofu na loty jadą na 100%: Małysz, Stoch, Hula, Miętus, Rutkowski, Bachleda.

dziwi mnie że Tajner nie dostane szansy po MP. Czyżby nawet ojciec miał go w tyłku? :lol:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez swistak » 05 Sty 2010 23:45

Mamy nadal 6 zawodników?

Tajner mówił, że teraz skacze już tylko dla przyjemności, i bez żadnej presji.
Ja chce żeby naprawdę i mówie serio Mateja w Planicy nadawałby się jak nikt inny
18 Grudnia 2009r
NIENAWIDZE 18 Grudnia
swistak
Junior

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości