Tenis

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Tenis

Postprzez Guarded » 24 Lut 2014 15:36

Finał w Rio był strasznie nudny. Jak wcześniej wspomniałam, żal patrzeć na tenisistów, którzy spisują się dobrze w turnieju, a potem trafiają na Nadala i nie potrafią się zaprezentować. Niestety teraz jest tak z większością zawodników, zarówno z czołówki jak i z dalszych miejsc. Finał w Marseille był o wiele lepszy. Gra była zdecydowanie bardziej emocjonująca. Coś się działo i Tsonga próbował do końca, ale jedno przełamanie w drugim secie wystarczyło, bo Gulbis bardzo dobrze serwuje ;) Co może cieszyć najbardziej to to, że jemu chce się grać i te sukcesy powinny go jeszcze napędzić. Zaczął grać w tenisa jak to powiedział :D

Genie ma jutro urodziny i dobry występ w turnieju na pewno nadałby się na prezent urodzinowy ;)

Novak Djokovic napisał(a): I felt that I have dropped two or three titles in the big tournaments during the last two years.
I'm still excited to have a tennis legend like Boris in my team.

Juan Martin del Potro napisał(a):My doctor is positive with my wrist.

Roger Federer napisał(a):It's clearly inspiring to hear Stefan Edberg speaking about the game.

Youzhny ma bilans w tym roku 1-4, a Przysiężny 1-7, więc pewnie będzie to zacięty pojedynek.

W następnym tygodniu (4-5 marca) odbędą się mecze pokazowe w trzech wielkich miastach. Całość można będzie obejrzeć na Eurosporcie(god bless). Program:

3 marca:

12:30: Tomas Berdych - Lleyton Hewitt, Hong Kong

14:30: Na Li - Samantha Stosur, Hong Kong

20:30: Pat Cash - Ivan Lendl, Londyn

22:00: Andre Agassi - Pete Sampras, Londyn

4 marca:

01:15: bracia Bryan- bracia McEnroe, Nowy Jork - na żywo w Eurosporcie 2, z odtworzenia o 12:15 w Eurosporcie

02:30: Andy Murray - Novak Djokovic, Nowy Jork - na żywo w Eurosporcie 2, z odtworzenia o 14:15 w Eurosporcie

Najciekawsze mecze to chyba te nowojorskie, ale londyńskie też nie są gorsze.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 24 Lut 2014 23:44

Jak powszechnie wiadomo lub też nie wiadomo Mistrzostwa WTA przenoszą się w tym roku ze Stambułu do Singapuru. Najlepsza ósemka powalczy o zwycięstwo w nowo budowanym sportowym kompleksie Singapore Sports Hub.

W ramach projektu między innymi rozsuwany dach, dwie hale widowiskowe (po 3 000 miejsc każda), hala do zawodów kartingowych, 4 boiska do koszykówki, światowej klasy skatepark, pływalnia z basenem olimpijskim (6 000 widzów), park wodny, sztuczny tor do spływu górskiego ("white water"), tory do zawodów wioślarskich i kajakowych, promenada z kompleksem komercyjnym łącząca wszystkie elementy kompleksu oraz oczywiście korty tenisowe. Kopuła stadionu głównego to największa na świecie kopuła bez podpór o rozpiętości 315 metrów. Pojemność głównego stadionu to 55 tysięcy miejsc.

Dodam, że całościowy koszt został oszacowany na 1,3 biliona $ ;)

Kilka grafik ;)
Image
Image
Image

A tu ciekawa grafika drogi do Singapuru poprzez najważniejsze turnieje sezonu:
Image
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Guarded » 25 Lut 2014 18:00

Różni eksperci wypowiadali się na temat Chin jako ewentualnego miejsca na 5 turniej Wielkiego Szlema. Pewnie tylko na rozmowach się skończy, ale trzeba przyznać, że obiekt prezentuje się bardzo fajnie.

Pierwsze rundy w Dubaju i Acapulco. W Acapulco jeszcze nie zdążyli zagrać najwięksi faworyci, ale dzisiaj wieczorem i w nocy czasu polskiego będą miały miejsce spotkania Murraya, Ferrera, Isnera i Dimitrova. Z pań zagrają dzisiaj Cibulkova z Urszulą Radwańską i Genie Bouchard, która miała wczoraj okazję zagrać mecz na korcie na wodzie wraz z Gregorem Dimitrovem. Wszystko wyglądało naprawdę świetnie. Po "meczu" wskoczyli do wody i potem wrócili helikopterem na miejsce. Całość można zobaczyć na stronie turnieju. Poza tym Genie ma dzisiaj urodziny :)
W Dubaju swoje mecze rozegrali już Berdych pokonując Copila 6:3, 6:4, Federer pokonując Beckera 6:1, 6:4. Niestety z turnieju odpadł Przysiężny, który przegrał z Youzhnym 3:6, 4:6. Michał dał się przełamać w ostatnim gemie drugiego seta -.- Swój pierwszy mecz od ponad miesiąca zagrał też Djokovic, który pokonał Istomina 6:3, 6:3. Na początku meczu nie grał dobrze swoim firmowym backhandem, ale dobrze serwował i grał przy siatce. Serb raczej nie prezentował swojego poziomu, ale o to jest trudno, gdy wraca się po takiej przerwie na kort. Szanse na przełamanie miał w każdym gemie serwisowym Uzbeka. Wykorzystał tylko 3 okazje. Del Potro przegrał mecz po kreczu. Mówiłam, że raczej za szybko wrócił i potwierdzają się moje słowa. Stracił pierwszego seta i potem z bólem zszedł z kortu.
Ciągle nieobecny Stanislas Wawrinka nie wie jeszcze, czy zagra w Indian Wells. Podobno ma kontuzję, którą chce wyleczyć, ale ostatnio nie robi wiele, tylko jeździ na jakieś wywiady, sesje zdjęciowe i takie sprawy.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 26 Lut 2014 13:43

Azjaci coraz śmielej wkraczają do WTA, co sezon jakieś nowe turnieje w Chinach ... Michał przegrał z Michaiłem a Ulka z Dominiką, nieciekawie się rozpoczął tydzień dla Polaków choć i większych szans też nie było.
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez Guarded » 27 Lut 2014 01:59

Federer zaskoczył mnie przegrywając drugiego seta ze Stepankiem. Gra była niestabilna i jeszcze te podwójne błędy. Wygrał jednak w trzech setach 6:2, 6:7, 6:3.
Nie oglądałam spotkania Tomasa Berdycha, ale Czech wygrał ze Stakhovskyim 6:2, 6:1.
Novak Djokovic zagrał o niebo lepiej niż wczoraj i w pierwszym secie pokazał naprawdę bardzo wysoką formę. W drugim miał szansę na zakończenie 6:2, ale przegrał parę 100% piłek i musiał się wykazać dobrą grą przy returnie. Niby bilans miał 22-20, ale te błędy były spowodowane brakiem koncentracji w drugim secie. Pokazał się też przy siatce i nie wyglądało to źle ;)

Plan na jutro: (lokalny czas)
15:00
Kohlschreiber - Jaziri
Tsonga - Berdych
19:00
Djokovic - Youzhny
Federer - Rosol

Duży problem jest według mnie w Acapulco. Super turniej, ale kamera tylko na głównym korcie i mecze od 16:00 czasu lokalnego to zdecydowanie duży minus. Niby w Dubaju też kamera tylko na centralnym, ale tam jest tylko turniej męski, czyli o wiele mniej spotkań do pokazania.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Guarded » 27 Lut 2014 02:04

Karlovic grał wczoraj z Isnerem i wygrał w dwóch setach po tie-breakach. Muszę powiedzieć, że strasznie nie lubię tych dwóch graczy. Dołączyć do nich może jeszcze Raonic. Cała trójka nie prezentuje nic poza serwisem i forehandem. Nienawidzę takich tenisistów :evil: Jak nie zadziała im serwis, to mogą się pożegnać z wygraniem meczu. Nie rozumiem, jak Raonic i Isner mogą być w pierwszej 15 rankingu.
EDIT: Tak samo Fognini ze swoimi wyprostowanymi nogami przy każdym uderzeniu.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Kacpero221 » 27 Lut 2014 15:31

Guarded napisał(a):Karlovic grał wczoraj z Isnerem i wygrał w dwóch setach po tie-breakach. Muszę powiedzieć, że strasznie nie lubię tych dwóch graczy. Dołączyć do nich może jeszcze Raonic. Cała trójka nie prezentuje nic poza serwisem i forehandem. Nienawidzę takich tenisistów :evil: Jak nie zadziała im serwis, to mogą się pożegnać z wygraniem meczu. Nie rozumiem, jak Raonic i Isner mogą być w pierwszej 15 rankingu.
EDIT: Tak samo Fognini ze swoimi wyprostowanymi nogami przy każdym uderzeniu.

To, że Ivo ma jeden z najlepszych wolejów w stawce i slajs opanowany do perfekcji (zwłaszcza przy jego gabarytach), się nie liczy? Jeden z ostatnich przedstawicieli s&v w stawce, czyli czegoś co teraz, w erze totalnej defensywy, wolnych kortów i cięższych piłek ze świecą szukać. Ale przecież Karlovic, Isner, Anderson i Raonic to wszystko wielkoludy i ta sama tenisowa nuda opierająca się na serwisie.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Guarded » 27 Lut 2014 16:26

Rzeczywiscie.
Raonic jest troche nizszy od Jerzego, ale poruszanie na korcie i gre nie samym forehandem ma slabsze od Polaka.
Czytaliscie juz moze swietny artykul na onecie o turnieju miedzy sezonami?
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez mariusz_pol » 27 Lut 2014 16:35

Lista na turniej w Katowicach:

1. Agnieszka Radwanska (Polska) - Top10
2. Roberta Vinci (Włochy)
3. Carla Suárez Navarro (Hiszpania)
4. Kirsten Flipkens (Belgia)
5. Klara Zakopalova (Czechy)
6. Magdalena Rybarikova (Słowacja)
7. Yvonne Meusburger (Austria)
8. Francesca Schiavone (Włochy)
9. Tsvetana Pironkova (Bułgaria)
10. Annika Beck (Niemcy)
11. Monica Niculescu (Rumunia)
12. Yanina Wickmayer (Belgia)
13. Polona Hercog (Słowenia)
14. Alexandra Cadantu (Rumunia)
15. Maria-Teresa Torro-Flor (Hiszpania)
16. Mona Barthel (Niemcy)
17. Silvia Soler Espinosa (Hiszpania)
18. Camila Giorgi (Włochy)
19. Shahar Peer (Izrael)
20. Mirjana Lučić-Baroni (Chorwacja)
21. Misaki Doi (Japonia)
22. Katarzyna Piter (Polska)
23. Petra Martic (Chorwacja)
24. [WC] Magdalena Fręch (Polska)

Szczerze mówiąc mogło być lepiej, ale jak na International i to w dodatku hard zaraz przed sezonem na mączce to mogło być gorzej. Aga raczej powinna tutaj wygrać, po pierwsze dlatego że nie ma nikogo kto przy jej średnio-dobrej grze mógłby jej zagrozić, po drugie jakby przegrała wcześnie to znowu by się pojawiły komentarze że olewa kibiców, kraj itd. :roll:
Nie ma Uli jak rok temu, coraz bardziej przestaję ją lubić, zamiast grać tutaj ma podobno wziąć udział w Bogocie :| No cóż, tutaj by pewnie odpadła na początku turnieju, więc może nie chce robić sobie wstydu...

------
Agnieszka w International Premier Tennis League (IPTL)

Najlepszy tenisista świata Rafael Nadal otrzymał bardzo intratną propozycję. Za trzy występy podczas inauguracyjnych rozgrywek International Premier Tennis League (IPTL) Rafael Nadal ma otrzymać 3,3 miliona dolarów. Mowi się, że w imprezie weźmie udział także Agnieszka Radwańska. Na pomysł ekskluzywnych rozgrywek wpadł już jakiś czas temu Mahesh Bhupathi. Świetny hinduski deblista zebrał wielki budżet i teraz wszystko wskazuje na to, że projekt ruszy pod koniec roku. Pięć zespołów będzie rywalizowało w ciągu kilku tygodni w Hongu Kongu, Bombaju, Singapurze, Bangkoku i Kuala Lumpur. Każda z azjatyckich imprez będzie miała co najmniej 4,4 miliona dolarów budżetu.

W zmaganiach mają wziąć udział najlepsi zawodnicy z całego sezonu, zarówno kobiety, jak i mężczyźni.

Oprócz Nadala, który ma być najlepiej opłacanym uczestnikiem, w turnieju mają wziąć udział również m.in. Novak Djoković, Andy Murray i Roger Federer. Z grona pań umowy podpisały ponoć już takie zawodniczki jak Agnieszka Radwańska, Wiktoria Azarenka i Caroline Woźniacki.

Turnieje nowej ligi tenisowej mają trwać od 28 listopada do 20 grudnia. Wielkie pieniądze mają spowodować, że najlepsi gracze zrezygnują z odpoczynku między sezonami.

Cytat z eurosport.onet.pl

Pomysł dość intrygujący, kolejne turnieje w Azji, to pewnie będzie coś w stylu pokazówek. Ciekawe skąd on wziął tyle pieniędzy, na pewno nie z własnej kieszeni :shock: pewnie znalazł jakichś sponsorów
mariusz_pol
Młodzik

Postprzez Guarded » 27 Lut 2014 16:45

Ten dziennikarzyna super odmienil Hongkong. W sumie o to mi chodzilo haha
To w koncu Azja :D Nishikori jest przeciez 5 w rankingu najlepiej zarabiajacych tenisistow ;)
Pomysl tragiczny jak dla mnie i mam nadzieje, ze Novak nie wezmie w tym udzialu. Podobno Becker ma cos z tym turniejem, ale na wielu stronach Novak nawet nie jest wymieniany w gronie osob, ktore chca wziac udzial. Marne pokazowki rozgrywane tylko i wylacznie dla kasy. Rozumiem tydzien jak np. w tamtym roku, ale miesiac? Wszyscy narzekaja na bardzo dlugi sezon i czekaja na koniec, a z tym turniejem ja nie widze ani poczatku ani konca.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez mariusz_pol » 27 Lut 2014 17:09

Wiem, Hongo Kongo? :roll: Czasami mam wrażenie że te wszystkie pomyłki są celowe, żeby było więcej komentarzy.

Co do pomysłu to się jeszcze nie wypowiadam, bo nie znam wszystkich szczegółów, ale faktycznie tenisiści sami sobie przeczą, narzekają że jest przeładowany kalendarz, a tutaj skracają sobie jeszcze "wakacje", ale czemu się dziwić, w grę wchodzą pieniądze, których pewnie nikt z nas nie widział na oczy
mariusz_pol
Młodzik

Postprzez Guarded » 27 Lut 2014 17:23

Mogliby tak robić, ale w tym wszystkim żal mi eurosportu, który musi się podpisywać pod tymi żenującymi artykułami. Czasami jak czytam ich wypociny, to mam wrażenie, że nie oglądaliśmy tych samych meczów.
Czytałam, że Nadal ma zarobić 1 mln za jeden mecz, czyli wychodzi na to, że rozegraliby tylko trzy mecze. Na razie jedynie Roger na wstępie już powiedział, że na pewno nie wystąpi. Pieniądze go raczej nie przyciągną ;)
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 27 Lut 2014 18:42

Głupota dla mnie z tym turniejem jeśli rzeczywiście jest to prawda ....

Szczerze mówiąc mogło być lepiej, ale jak na International i to w dodatku hard zaraz przed sezonem na mączce to mogło być gorzej. Aga raczej powinna tutaj wygrać, po pierwsze dlatego że nie ma nikogo kto przy jej średnio-dobrej grze mógłby jej zagrozić, po drugie jakby przegrała wcześnie to znowu by się pojawiły komentarze że olewa kibiców, kraj itd. :roll:

Obsada do przyjęcia ale w następnych latach będzie tylko gorzej ... W 2015 Katowice mają być zaraz po Indian Wells i Miami w tym samym tygodniu co Charlestone (ranga Premier). Biorąc pod uwagę, że po tych dwóch turniejach mało komu chce się grać w Charlestone to nieciekawie to wygląda dla Katowic ...
Tomek Bednarek w półfinale debla w Dubaju :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez mariusz_pol » 27 Lut 2014 19:28

Allaster jest do niczego, to co ona robi zabija tenis... Jeśli tak dalej pójdzie i wszystkie ważne turnieje pojadą do Azji (są już plotki o piątym szlemie - oczywiście w Chinach), to tenis będą uprawiać tylko Azjatki.
Wszystko robi się żeby zniszczyć wszystkie piękne tradycje, skrócenie okresu na trawie (teraz będą go jednak nieznacznie wydłużać), skracanie turnieju na mączce (dzisiaj się Sarita użalała z tego powodu), Tokio przeniesione do Wuhan... :evil:
mariusz_pol
Młodzik

Postprzez Guarded » 28 Lut 2014 00:18

Pisalam o tym 5 szlemie.
A Maria Sharapova chyba zapomina, ze jest tenisistka. Powoli wszyscy zaczynaja sie z tego smiac, bo Rosjanka najpierw byla reporterka w Sochi, a teraz reklamuje swoje cukiereczki.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Guarded » 03 Mar 2014 19:07

Żenada roku, czyli turniej International Premier Tennis League, dojdzie do skutku i grupy są już rozlosowane. Chcecie, poszukajcie, bo takich głupot nie będę tu wstawiać. Gratulacje dla Rogera, który jako nieliczny z czołówki mężczyzn, postanowił jednak odpocząć. "Turniej" będzie trwał miesiąc i z moich obliczeń wynika, że każdy zagra trzy mecze WOOHOO
Dzisiaj jest World Tennis Day i warto sobie zrobić ten eurosportowy maraton z trzech miast. Potrwa to do koło 4 rano :) Plan na górze ;) Mecze, które postanowiłam obejrzeć to Agassi - Sampras o 22:00, bliźniaki Bryan - bracia McEnroe 1:15 i Murray - Djokovic o 2:30 :)
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez mariusz_pol » 03 Mar 2014 20:26

Guarded napisał(a):Żenada roku, czyli turniej International Premier Tennis League, dojdzie do skutku i grupy są już rozlosowane. Chcecie, poszukajcie, bo takich głupot nie będę tu wstawiać. Gratulacje dla Rogera, który jako nieliczny z czołówki mężczyzn, postanowił jednak odpocząć. "Turniej" będzie trwał miesiąc i z moich obliczeń wynika, że każdy zagra trzy mecze WOOHOO
Dzisiaj jest World Tennis Day i warto sobie zrobić ten eurosportowy maraton z trzech miast. Potrwa to do koło 4 rano :) Plan na górze ;) Mecze, które postanowiłam obejrzeć to Agassi - Sampras o 22:00, bliźniaki Bryan - bracia McEnroe 1:15 i Murray - Djokovic o 2:30 :)

Jak ty wstaniesz jutro do szkoły/pracy? :D

Aga też nie bierze udziału w tym "turnieju", według mnie bardzo dobry pomysł
mariusz_pol
Młodzik

Postprzez Guarded » 03 Mar 2014 21:02

Beda jeszcze podobno jakies eliminacje, wiec moze tam ja wciagneli. Nie wiem nic o jej wystepie.
Tak jak wstaje podczas US Open, Australian Open, Indian Wells i Miami :)
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 04 Mar 2014 17:04

Dawno mnie tu nie było :) Zeszły tydzień należał do naszych południowych sąsiadek. Jeden turniej powędrował na konto Dominiki, drugi na konto Klary - w końcu się przemogła i zdołała wygrać mecz w finale :) Martwi mnie ta Genie, od AO niczego tak naprawdę nie pokazała a liczyłem , że będzie w stanie zamieszać trochę czołówką - póki co idzie jej to mozolnie :D W rankingach bez większych zmian, do pierwszej 10tki puka Dominika, która jest już 11sta.

Na horyzoncie Indian Wells. Z kwalifikacji odpadła Magda i Kasia, w turnieju głównym Urszula i Agnieszka. Młodsza zagra z Kanadyjką o polskich korzeniach - Olą Woźniak. Agnieszka trafiła do dolnej drabinki z Azarenką. Losowanie nie najgorsze choć w trzeciej rundzie może zagrać z groźną Cornet. Agnieszka broni nie wiele punktów, rok temu odpadła w trzeciej rundzie. Najlepsza była wówczas Sharapova, sporo punktów do obrony ma też Kerber i Wozniacki.
Dobre losowanie także dla Any Ivanovic choć ona jest nieobliczalna i spodziewać się po niej można wszystkiego :)

W ATP bez większych zmian, Jerzyk pozycja w dół na 20stce miejsce.
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez mariusz_pol » 04 Mar 2014 20:17

Indian Wells to jeden z moich ulubionych turniejów, a okres od marca do maja jest zdecydowanie najlepszy :D
Losowanie Agi bardzo dobre, dla mnie minimum do QF, ale bardzo liczę na SF. W II rundzie kwalifikantka lub Bencic, której nie można zlekceważyć, bo w tym sezonie pokonywała już wiele wyżej sklasyfikowanych zawodniczek, dalej pewnie Beck, bo Voegele i Vesnina raczej bez formy. W IV rundzie najprawdopodobniej Cornet i to może być trudny mecz, bo Alize ostatnio jest w niezłej formie, a podczas ich meczu na HC były 3 sety. W QF Jelena i mam nadzieję, że i ją uda się pokonać, w tym sezonie jeszcze nie ma jakichś spektakularnych wyników. W ewentualnym półfinale Vika, albo Halep i tutaj będzie już naprawdę ciężko...
Tak powinna wyglądać i mam nadzieję, że będzie turniej dla Agi. A Ula? Jeśli wygra z Olą to byłoby super, Ola też niedawno wróciła po kontuzji i jeszcze nie odzyskała dawnej dyspozycji, ale jest znacznie bardziej ograna, bo wróciła już chyba latem.

Kasia i Magda :evil: Nie wiem co w tym sezonie dzieje się z Kasią :roll: Przed tym meczem bilans z Michaellą miała chyba 2-0. Magda powalczyła, ale Yaroslava ostatnio była w niezłej formie, ale choke oczywiście musiał być, Magda prowadziła 3:0 w trzecim secie z dwoma przełamaniami. :cry:
mariusz_pol
Młodzik

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 36 gości