Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez figaro56 » 23 Sie 2015 21:06

Obejrzałem wszystkie MŚ jakie rozegrano i muszę ze smutkiem stwierdzić, że jest coraz gorzej. Wyjątkiem MŚ w Berlinie. Jeżeli to prawda, że Włosi pokazywali rzut młotem to kpiną są narzekania komentatorów TVP na realizatora skośnookiego. Trzeba przeprowadzić śledztwo.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 24 Sie 2015 08:38

Dzisiaj w sesji porannej taki dzień bez Polaków. No bo dysk kobiet, 3000 m przez przeszkody kobiet i skok w dal mężczyzn. Tym bardziej szkoda, że nie wysłali Zabawskiej.
No ale 400 m kobiet mnie ucieszyło. Rekordy życiowe Hołub, Baumgart i Wyciszkiewicz i awans tej ostatniej do półfinału. No brawa wielkie dla dziewczyn. Właśnie po to jedzie się na MŚ. Oby tylko za wiele sił Wyciszkiewicz nie straciła, no bo przed nią sztafeta.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 24 Sie 2015 11:12

figaro56 napisał(a):Dzisiaj w sesji porannej taki dzień bez Polaków. No bo dysk kobiet, 3000 m przez przeszkody kobiet i skok w dal mężczyzn. Tym bardziej szkoda, że nie wysłali Zabawskiej.
No ale 400 m kobiet mnie ucieszyło. Rekordy życiowe Hołub, Baumgart i Wyciszkiewicz i awans tej ostatniej do półfinału. No brawa wielkie dla dziewczyn. Właśnie po to jedzie się na MŚ. Oby tylko za wiele sił Wyciszkiewicz nie straciła, no bo przed nią sztafeta.

Skoro na 400 metrów nie będzie ani Rochards-Ross ani McCorrory, to jestem ciekawy która sprinterka wygra?
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez Bocian » 24 Sie 2015 12:40

Niezwykłe zestawienie zawodniczek w półfinałach 100 metrów. 1,2 i 3 najszybsza zawodniczka sezonu w jednym półfinale.....Nieźle. Pamiętam, takie coś było w "95. Jak Torrence, Ottey i Priwałowa biegły w jednym półfinale a potem podzieliły się medalami. Ciekawe czy tak będzie w Pekinie?
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 24 Sie 2015 12:58

Holenderka Schippers 10,83 w półfinale 100 metrów. Fiu...fiu.....:)
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 24 Sie 2015 14:43

Dwa medale tyczkarzy :)
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 24 Sie 2015 14:44

Mam też osobistą satysfakcję w sprintach. Wczoraj Gattlin przegrywa finał. A dzisiaj w końcu medal, dla Europejki na 100 metrów. :mrgreen: 10 lat na to czekałem, aż nareszcie się doczekałem :geek:
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 24 Sie 2015 15:10

Ale ten Żabojadzik to ma pecha do MŚ. Jak skoczył z tak wielkim zapasem 5,80 to byłem pewien, że nikt mu złota nie zabierze a tu masz. Chyba największa sensacja MŚ.
Kibicowałem Holenderce ale za dużo została na starcie. Może na 200 się uda.
Na 3000 Kenia zdominowała poraz kolejny świat. Myślałem, ze ten Amerykanin się bardziej postawi. Zalewski nieźle bo i tempo było w jego zasięgu dopiero na końcówce jak poszło ostrzejsze to odpadł.
Na 10 000 m stawiałem na Etiopki a wygrała Kenijka. Medal brązowy dla Amerykanki. Do ostatnich metrów aż trzy z nich liczyły się w rozgrywce. Wielka praca poszła w USA jeśli chodzi o średnie i długie dystanse bo w sprintach mają kryzys. Oczywiście daj nam Boże taki kryzys.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 24 Sie 2015 15:48

figaro56 napisał(a):Ale ten Żabojadzik to ma pecha do MŚ. Jak skoczył z tak wielkim zapasem 5,80 to byłem pewien, że nikt mu złota nie zabierze a tu masz. Chyba największa sensacja MŚ.
Kibicowałem Holenderce ale za dużo została na starcie. Może na 200 się uda.
Na 3000 Kenia zdominowała poraz kolejny świat. Myślałem, ze ten Amerykanin się bardziej postawi. Zalewski nieźle bo i tempo było w jego zasięgu dopiero na końcówce jak poszło ostrzejsze to odpadł.
Na 10 000 m stawiałem na Etiopki a wygrała Kenijka. Medal brązowy dla Amerykanki. Do ostatnich metrów aż trzy z nich liczyły się w rozgrywce. Wielka praca poszła w USA jeśli chodzi o średnie i długie dystanse bo w sprintach mają kryzys. Oczywiście daj nam Boże taki kryzys.

* Lavillenie ma pecha do tej imprezy. Przypomina mi się Jan Żelezny, który wygrał w oszczepie wszystko....poza mistrzostwem Europy.

* Jamajka miała nad Holenderką przewagę, głównie w budowie ciała. Schippers ma 179 centymetrów wzrostu, więc jest bardzo wysoka, jak na zawodniczkę biegajacą 100 metrów. Fraser-Pryce jest od niej aż 27 centymetrów niższa :shock: ....więc wiadome było, że na pewno trochę zostanie na starcie. Zresztą setka kobiet była pełna niespodzianek. Gardener i Ahouree....2 i 4 najszybsza sprinterka sezonu nie awansowały do finału. Numer 3, Nigeryjka Okagbare była w finale....ostatnia :shock: Holenderka mile zaskoczyła. 10 lat już minęło, od kiedy ostatnia Europejka stawała na podium MŚ na 100 metrów. Holenderka, przypomina mi trochę rekordzistkę Europy, Christine Arron. Ona też była wysoka i miała nie najlepszy start....przy czym to był raczej efekt słabej psychiki Francuzki. Poza tym, w przeciwieństwie do Arron Holenderka, aż tak dużo nie traci na początkowych metrach. Wydaje się stabilniejsza psychicznie od Arron, i mam nadzieje, że to nie będzie jej jedyny sukces na tych mistrzostwach i w późniejszych latach. Allyson Felix z tego co wiem, nie wystartuje na 200 metrów, więc Schippers urasta do roli być może głownej faworytki.

* Niestety, te 3 kilometry z przeszkodami wieją nudą, że hej! Na każdych igrzyskach i mistrzostwach wygrywa Kenijczyk. Trochę, straszył ich Francuz Benabad. Swoją drogą to ciekawe, dla czego nie przyjechał na mistrzostwa?
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 24 Sie 2015 16:07

Benabad miał w kwietniu bodaj jakąś operację, bo go noga ciągle bolała i sobie odpuścił sezon, skupia się na IO.

A co do tyczki to brawa dla Polaków i nagana dla realizatorów i sędziów. Powiem szczerze, że już mnie męczą te MŚ. Rozumiem, że konkurencji technicznych w przekazie międzynarodowym nie pokazuje się live. Przyjąłem to do wiadomości, jakoś z tym żyje. Oglądałem sobie streama Rai Sport i tam mieli podzielony ekran i cały czas była tyczka. Dałem radę. Ale do jasnej cholery, po co sędziowie tak rozrzucili wysokości? Czy nie można było dać tyczkarzom tej przyjemności, żeby to oni kończyli rywalizacje po sprincie? Przecież ostatnia konkurencja techniczna powinna mieć taki przywilej... Już nie mówię o tym, że to sportowo wypacza wyniki.

5,65-5,80-5,90-6,00 - z wysokości którą skacze prawie każdy (5,65) przechodzimy na wysokość osiąganą kilka razy w sezonie (przy dobrych wiatrach) przez wąskie grono zawodników (5,80), a później przechodzimy na wysokość którą skacze TRZECH (5,90). No a walka o złoto odbywa się na 6,00 zamiast na 5,95 i ta walka odbywa się pod a nie nad poprzeczką :lol: Dla mnie parodia.

Nie można było dać 5,50-5,65-5,75-5,80 i dalej też co 5? Co by się stało jakby się tyczka skończyła 10 minut po sprincie? Świat by się zawalił? Niestety organizacja i transmisja to antyreklama lekkoatletyki i emocji jakie ma powodować sport. Śledzić live timing to sobie można ale bez jaj.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Bocian » 24 Sie 2015 17:09

Bo wiesz, sprinty są podobno ważniejsze:P

Znamy już wyniki 100 metrów. Więc czas chyba obstawiać kto wygra sztafety 4 x 100 ?

Jak dla mnie :

Meżczyźni:

Złoto - Jamajka/USA

Srebro - Jamajka/USA

Brąż -...................???????

Kobiety -

Złoto - Jamajka

Srebro - USA

Brąz -....może Holandia z Schippers sprawi niespodziankę?
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 24 Sie 2015 18:24

W natłoku zdarzeń nikt nie odnotował, że tradycyjnie nie będzie Polaka w finale rzutu oszczepem. Co by było gdyby wysłano dwóch jego kolegów. Trzej by odpadli? Trochę robię szyderę ale ileż można czekać żeby w końcu się jakiemuś oszczepnikowi udało. W kuli sobie radzimy, w dysku również, że już o młocie nie wspomnę i tylko ten nieszczęsny oszczep to jedno pasmo rozczarowań.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez san » 24 Sie 2015 23:52

Tak się ucieszyłem, że Zosia odpadła w półfinale (miałaby trzeci ciężki bieg w ciągu kilku dni a ona nie ma jeszcze 20. lat) a tu masz babo placek- na fb napisała, że kto nie ryzykuje ten nie pije szampana :D , wobec czego wystartuje na 800m. Ale trzeba powiedzieć, że jej finisz jest niesamowity. Do tej pory widzieliśmy go na tle polskich zawodniczek albo słabszych Europejek a tutaj w końcówce łykała zawodniczki z czołówki światowej. Zabrakło centymetrów żeby wyeliminować z finału Amerykankę Rowbury, która kilka tygodni temu pobiegła 3.56 i pokonała naszą o ponad 50m. Zosia będzie wielką zawodniczką o ile jej nie zamęczą.
san
Mistrz Świata

Postprzez san » 25 Sie 2015 00:50

Tutaj widać skąd taka pewność siebie Kszczota:
https://www.youtube.com/watch?v=j2WSHvzYixM
san
Mistrz Świata

Postprzez Bocian » 25 Sie 2015 16:20

Dobek 7 w finale 400 metrów przez płotki.

A dominatorka dysku Perković w końcu została pokonana na mistrzowskiej imprezie.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 25 Sie 2015 17:37

Przestraszyłem się jak Kszczota zablokowali i mało nie wpadł na trawę. Myślałem, żeby nie było tak jak z Lewandowskim. No ale wszystko dobrze się skończyło. Rudisha to jednak stary cwaniak. Jak tylko wyczuł, że Kszczot chce go wyprzedzić po wewnętrznej natychmiast go zablokował. Miał z resztą do tego prawo. Każdy na jego miejscu zrobiłby to samo.
Cichocka 8 miejsce i nie musi się martwić w najbliższym czasie o pieniądze. Dobek już wcześniej sobie to zapewnił. W finale był wydawało mi się jakiś spięty. Może to tylko moje subiektywne odczucia ale tak to odbierałem.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 25 Sie 2015 18:04

Dobek i tak przyzwoity czas a się wydawało, że jest lata świetlne z tyłu. Swoje zrobił. Co do Kszczota i Rudishy to Aman dostał DSQ za takie wpychanie się od wewnątrz łokciami więc się bałem i o Polaka i o Rudishę bo by mogli otworzyć rywalom podium. Kszczot na pewno wykorzystał swoją szansę i będzie pewniejszy przed IO, ale tam się wydaje że będzie trudniej. Tak czy siak brawo, wreszcie medal w biegach :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 26 Sie 2015 09:52

Włodarczyk bez wysiłku, planowo w finale młota. Zawiodły natomiast dwie pozostałe dziewczyny Kopron i Fiodorow. Wynik dający awans absolutnie w ich możliwościach. Kolejne dwie kandydatki do powrotu w luku bagażowym.
Na 800 awans naszych dziewczyn. Zośka wygrła swój bieg eliminacyjny a Jóźwik była druga. Obydwie zaimponowały przy słabszym tempie. Zobaczymy jak im pójdzie kiedy tempo będzie ostrzejsze.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 26 Sie 2015 11:10

Nie mam wątpliwości, że aby w ogóle zacząć myśleć o finale, trzeba będzie złamać w końcu 2 minuty. Joasię na pewno na to stać, co do Zośki mam wątpliwości, tym bardziej, że kilka biegów w nogach już w tym tygodniu.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 26 Sie 2015 17:34

Swietny był finał rzutu oszczepem czy konkurs tyczkarek. Na pewno ciekawsze niż eliminacje i półfinały biegów na 200 m.
Kenia rządzi.Trzeba będzie obserwować kenijskich lekkoatletów wszędzie gdzie się pojawią a nie tylko jak dotąd w biegach długich i średnich.
Na 400 m zawsze ktoś nowy na tronie.
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości