Lekkoatletyka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Lekkoatletyka

Postprzez san » 11 Sie 2015 22:25

Gdyby ode mnie zależało, juniorzy by nie pojechali. Swoboda już jest kontuzjowana teraz kolej na Bukowieckiego. Już widzę jak zaczął znowu przerzucać tony żeby ...no właśnie co, przebrnąć eliminacje? Właściwa jest tu postawa Niemców. Harting by wiele namieszał ale najważniejsze jest Rio.
san
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 12 Sie 2015 07:26

San- skąd ta pewność, że kontuzja Swobody miała coś wspólnego z MŚ. Ja bym powiedział, że jej dolegliwość jest powiązana z przygotowaniami do juniorskiej imprezy. Nikt od Bukowieckiego nie żąda awansu do finału. Wiadomo, że jedzie tam po naukę i doświadczenie. Jeżeli ma przerost ambicji to od tego jest trener by to hamować. Piszesz o juniorach a za przykład dajesz Hartinga? No w tym wypadku nic się nie stanie jeśli nie podrze kolejnej koszulki.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 12 Sie 2015 08:10

Moim zdaniem powinien jechać każdy kto się łapie z listy, chyba że sam zrezygnuje po konsultacji z trenerem. Powiedzmy sobie szczerze że obecnie sztafeta 4x100 jedzie po wycieczkę, więc jakby ktoś wystartował z listy rezerwowej to by po większą wycieczkę nie jechał. Ewentualnie Ci oszczepnicy i Szyszkowski by mnie męczyli, ale podobno mają kontuzje :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 12 Sie 2015 08:55

Pierwszą z list bym wysłał do Pekinu Darię Zabawską. Tym bardziej, ze nie jedzie Żaneta Glanc. Dziewczyna ma 20 lat, więc co tu dużo mówić jak najbardziej perspektywiczna. Rekord życiowy troszkę ponad 60 m. Rzuca trochę tak jak Kubacki do niedawna skakał. Na pewno dużo pracy przed nią ale niechby się otrzaskała z wielką imprezą bo co by nie mówić to nasza nadzieja w dysku kobiet.
Podobnie jak Raku myślałem , że Jaszczuk z tym swoim 8,05 będzie wyżej na liście.

Jeszcze jedno. Wie ktoś kiedy smutni panowie z IAAF-u ustalają minima jakie w Pekinie trzeba osiągnąć aby awansować do szerokiego finału. Moze już są znane? Dobra nie będę ściemniać. Nedops wiesz coś na ten temat? :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez san » 12 Sie 2015 23:09

Figaro- tu nie chodzi o MŚ ale o nadmierną eksploatację młodzieży. Sezon juniorów dawno się skończył, tymczasem dla Bukowieckiego i Andrejczyk został przeciągnięty o miesiąc. Mam nadzieję, że ich trenerzy będą przytomni i nie będą budować kolejnego szczytu formy. Swobodę wykończyła hala. Jak to możliwe, że jej trenerka (tak ostrożna) pozwoliła jej na 17 biegów w niecałe 2 miesiące. Skończyło się to kontuzją, teraz znowu- chyba, że to lipa, zawodniczka nie chce się szarpać w Pekinie.
Podałem przykład Niemiec a Hartinga jako dowód, że postępują właściwie. Tu nie chodzi o żadną koszulkę ale o groźbę ponownego zerwania więzadeł. Niemcy w 2009r. na MŚ w Berlinie wystawili 19-letniego Storla. Ten pchnął ponad metr krócej od życiówki, odpadł w eliminacjach, przyjrzał się wielkiej imprezie i za dwa lata został mistrzem świata- to jest wzór dla Bukowieckiego.
san
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 13 Sie 2015 08:40

Japończycy wysyłają sprintera z rocznika 99, który by pewnie wygrał MP na 100 i 200 metrów, więc bym nie przesadzał. Jak młodzi prezentują odpowiedni poziom to zazwyczaj jadą.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 13 Sie 2015 09:02

San- ale piszesz, ze w ogóle byś młodzieży na MŚ nie wysyłał. Każdy rozsądny trener będzie wiedział, że taki młody organizm łatwo przetrenować i skutkiem może być wynik poniżej możliwości albo co gorsza kontuzja. Skoro mają minima to zabraniać nam nie wolno. Pozostaje liczyć na mądrość trenerów.
Moim zdaniem niech jadą. Nikt od nich żadnych cudów nie oczekuje. Mają oddychać atmosferą wielkiej imprezy i się z nią oswoić. To może procentować w przyszłości kiedy już będziemy na nich liczyć. Kiedy mam nadzieję będą walczyć o medale.
Inna para kaloszy to sezon halowy. Lista tych którym hala wyszła bokiem i w sezonie zasadniczym albo forma nie ta albo kontuzja długa, długaśna. Tak to już jest, że jednym hala nie bardzo przeszkadza a inni powinni omijać ją szerokim łukiem i to również seniorzy. Niestety ale nie ma innego wyjścia jak samemu się o tym przekonać.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez san » 13 Sie 2015 22:20

Niech jadą, żeby tylko nie szarpali się o jakieś rekordowe wyniki. Dla nich przykładem powinien być Partyka, który w 1988r. w nagrodę za wygranie MŚJ pojechał do Seulu. Tam się nie wysilał, był jednym z najgorszych a za 4 lata mieliśmy medal.
san
Mistrz Świata

Postprzez Nedops » 13 Sie 2015 22:43

figaro56 napisał(a):Jeszcze jedno. Wie ktoś kiedy smutni panowie z IAAF-u ustalają minima jakie w Pekinie trzeba osiągnąć aby awansować do szerokiego finału. Moze już są znane? Dobra nie będę ściemniać. Nedops wiesz coś na ten temat? :D

Musisz się uzbroić w cierpliwość, minima kwalifikacyjne do finałów będą znane za ok tydzień ;)
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez Bocian » 18 Sie 2015 13:33

Jest już dzisiejsza decyzja IAAF-. Za ustanowienie rekordu świata na mistrzostwach w Pekinie, federacja będzie wypłacać lekkoatletOM 100 tysięcy dolarów premii.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Miejscowość: Bikini Dolne

Postprzez figaro56 » 18 Sie 2015 17:19

Szkoda, że rzut młotem to nie na przykład skok o tyczce gdzie Bubka i Isinbajewa poprawiając RŚ o jeden centymetr zbili niezły majątek. W młocie tak się nie da. Obawiam się, że Anicie będzie trudno poprawić wynik ustanowiony na tej łące. Oczywiście życzę jej tego aby zgarnęła te 100 000 zielonych.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Duche » 18 Sie 2015 19:46

Takie pytanie mam :P

Nie siedze ostatnimi czasy w temacie lekkiej, ale zblizaja sie MS i tak sobie przegladam swiatowe listy na stronie IAAFu, aby zobaczyc jak tam moja Rosja stoi z wynikami. Ze zdziwieniem widze, ze Rosjanek w konkurencjach biegowych wlasciwie nie ma... Co sie dzieje z nimi? Maciezynstwo masowe, jakies bany z doping, czy cos jeszcze innego. Nie ma ani Kriwoszapki, ani Sawinowej i calej reszty dziewczyn. Ktos cos wie?
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez nicpoń » 18 Sie 2015 21:11

Duche napisał(a):Takie pytanie mam :P

Nie siedze ostatnimi czasy w temacie lekkiej, ale zblizaja sie MS i tak sobie przegladam swiatowe listy na stronie IAAFu, aby zobaczyc jak tam moja Rosja stoi z wynikami. Ze zdziwieniem widze, ze Rosjanek w konkurencjach biegowych wlasciwie nie ma... Co sie dzieje z nimi? Maciezynstwo masowe, jakies bany z doping, czy cos jeszcze innego. Nie ma ani Kriwoszapki, ani Sawinowej i calej reszty dziewczyn. Ktos cos wie?

Doping. Część złapali, reszta dyplomatycznie wycofana.
nicpoń
Junior młodszy

Postprzez Duche » 18 Sie 2015 21:49

Tzn kogo konkretnie zlapali :P
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez figaro56 » 18 Sie 2015 22:14

Ty nie śledzisz, to ja tym bardziej. Jedne co zauważyłem to duża ilość nSQ na światowych listach przy rosyjskich nazwiskach. Na ten przykład ąż trzy Rosjanki w rzucie młotem Bułgakowa, Biespałowa i córeczka Siedycha Kondratiewa. Dodać do tego nie startującą obrończynię tytułu Łysenko to jakaś epidemia.

p.s. Druga córeczka Siedycha ta z Francji też nie startuje. No ale ona ma tylko małe q, więc pewnie jej nie wystawiono jak naszej Zabawskiej.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 19 Sie 2015 04:41

Ja bym jeszcze zdyskwalifikował Botswańczyka Makwalę, od razu bez żadnych badań.
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 19 Sie 2015 23:09

Bocian - super, świetnie. Widzę, że swoim postępowaniem przebiłbyś największych dyktatorów, bo oni przynajmniej pozorny proces są w stanie przeprowadzić, nawet jak wynik postępowania jest z góry znany :lol:
A teraz już poważnie. Wiedzy Ci nie brak, pewnie w większości dyscyplin masz ją większą ode mnie czy dużej części forumowiczów, ale znaczna część Twoich postów to jakieś totalne dyrdymały nic nie wnoszące do tematów. Mam tutaj na myśli wyssane z palca podejrzewanie wszystkich o doping (po jaką chorobę oglądasz?). Do tego pragnę zwrócić uwagę, że bardzo często wyskakujesz totalnie z kapelusza z tematami, które albo były już poruszane na forum, a Twoje posty nie wnoszą zupełnie nic nowego, albo wrzucasz informacje, które są tak świeże jak ryby po podróży z Chin do Sztokholmu, albo umieszczasz informacje, które są mało istotne, tudzież mało interesujące, ewentualnie na siłę próbujesz robić z czegoś sensację, chociaż w tych ostatnich kwestiach akurat może być to tylko mój subiektywny odbiór.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez figaro56 » 20 Sie 2015 11:00

Damian daj spokój. Nie będziemy wprowadzać cenzury. Możesz się z Bocianem nie zgadzać ale pisać mu wolno co chce. Takie są demokratyczne zasady i to nas odróżnia do dyktatury.
Mnie też zdarzało się rzucac zdawałoby się niczym nie poparte oskarżania na sportowców. Jak na przykład na Halkię czy dwie tureckie biegaczki na 1500. Można przeczytać na tym forum co pisałem w 2012 roku po zdobyciu przez Turczynki złotego i srebrnego medalu w biegu na 1500 m. Po latach życie przyznaje mi rację ale to wątpliwa satysfakcja. Oszuści okradają tych uczciwych z tego co najpiękniejsze w sporcie po zwycięstwie. Co z tego, że medal odbieramy dajmy na to Ostapczuk i umyślnym wysyłamy do Valerie Adams jak ta ostatnia nie wysłuchała hymnu przy 80 000 widowni i nie mogła cieszyć się tuż po zawodach.
Na zwycięstwo w sporcie składają się dwie rzeczy a mianowicie telent i praca i nie nie ma żadnych dróg na skróty. Zawsze w mojej głowie zapala się ostrzegawcza lampka jak widzę przeciętnego sportowca, który nagle bije rekord za rekordem w wieku powiedzmy 25-26 lat. To pozbawiony talentu przeciętniak, który postanowił dojść na szczyt zakazaną drogą. Turczynka w rok poprawiła rekord życiowy o 20 sek. !!! czy Halkia na 400ppł o 5 sek. To są cuda w które dawno przestałem wierzyć.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 20 Sie 2015 12:55

damian940915 napisał(a):Bocian - super, świetnie. Widzę, że swoim postępowaniem przebiłbyś największych dyktatorów, bo oni przynajmniej pozorny proces są w stanie przeprowadzić, nawet jak wynik postępowania jest z góry znany :lol:
A teraz już poważnie. Wiedzy Ci nie brak, pewnie w większości dyscyplin masz ją większą ode mnie czy dużej części forumowiczów, ale znaczna część Twoich postów to jakieś totalne dyrdymały nic nie wnoszące do tematów. Mam tutaj na myśli wyssane z palca podejrzewanie wszystkich o doping (po jaką chorobę oglądasz?). Do tego pragnę zwrócić uwagę, że bardzo często wyskakujesz totalnie z kapelusza z tematami, które albo były już poruszane na forum, a Twoje posty nie wnoszą zupełnie nic nowego, albo wrzucasz informacje, które są tak świeże jak ryby po podróży z Chin do Sztokholmu, albo umieszczasz informacje, które są mało istotne, tudzież mało interesujące, ewentualnie na siłę próbujesz robić z czegoś sensację, chociaż w tych ostatnich kwestiach akurat może być to tylko mój subiektywny odbiór.

Nie ma to jak wykład wygłoszony, przez forumowego snoba :ugeek: Dziękuję, za zwrócenie i uwagi i obiecuję szanownemu panu, że się poprawię. :roll:....Może :lol:
Ostatnio edytowany przez Bocian, 20 Sie 2015 13:09, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

Postprzez Bocian » 20 Sie 2015 13:05

figaro56 napisał(a):Damian daj spokój. Nie będziemy wprowadzać cenzury. Możesz się z Bocianem nie zgadzać ale pisać mu wolno co chce. Takie są demokratyczne zasady i to nas odróżnia do dyktatury.
Mnie też zdarzało się rzucac zdawałoby się niczym nie poparte oskarżania na sportowców. Jak na przykład na Halkię czy dwie tureckie biegaczki na 1500. Można przeczytać na tym forum co pisałem w 2012 roku po zdobyciu przez Turczynki złotego i srebrnego medalu w biegu na 1500 m. Po latach życie przyznaje mi rację ale to wątpliwa satysfakcja. Oszuści okradają tych uczciwych z tego co najpiękniejsze w sporcie po zwycięstwie. Co z tego, że medal odbieramy dajmy na to Ostapczuk i umyślnym wysyłamy do Valerie Adams jak ta ostatnia nie wysłuchała hymnu przy 80 000 widowni i nie mogła cieszyć się tuż po zawodach.
Na zwycięstwo w sporcie składają się dwie rzeczy a mianowicie telent i praca i nie nie ma żadnych dróg na skróty. Zawsze w mojej głowie zapala się ostrzegawcza lampka jak widzę przeciętnego sportowca, który nagle bije rekord za rekordem w wieku powiedzmy 25-26 lat. To pozbawiony talentu przeciętniak, który postanowił dojść na szczyt zakazaną drogą. Turczynka w rok poprawiła rekord życiowy o 20 sek. !!! czy Halkia na 400ppł o 5 sek. To są cuda w które dawno przestałem wierzyć.

Zwłaszcza, że moje podejrzenia co do Botswańczyka są w pełni uzasadnione. Nikt mi nie wmówi, że normalne jest to, że sprinter, który cały sezon biega 400 metrów w 45,20-45,50 s. Jedzie sobie na zawody do Szwajcarii i ni z gruszki, ni z pietruszki wali 5 wynik w historii (43,72) a zaledwie dwa tygodnie później, jedzie na Diamentową Ligę do Londynu i biegnie aż półtorej sekundy wolniej, niż w czasie rekordowego biegu. To, że zawody w Szwajcarii były 900 metrów nad poziomem morza to dla mnie żadne wytłumaczenie. Albo Makwala ma niesamowite, wahania forymy....albo coś tu śmierdzi. :roll:
Awatar użytkownika
Bocian
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości