Tenis

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Tenis

Postprzez Guarded » 14 Sty 2014 00:00

weiner napisał(a):Petra od wygrania turnieju mistrzyń gra strasznie nierówno. Dla mnie jest to zadziwiająca tenisistka - w jednym meczu potrafi zagrać genialnego seta z pięknymi winnerami, a w kolejnym wyrzuca piłkę za piłką. Potencjał ma ogromny ale chyba jest słaba psychicznie. Co prawda nie płacze, nie rzuca rakietą i wygląda jakby mało ją obchodziło co się dzieje, to inaczej nie potrafię tego sobie wytłumaczyć :)
Jestem bardzo ciekawy dyspozycji Dominiki Cibulkovej - uwielbiam tą małą, waleczną tenisistkę. Gdy jest w dobrej dyspozycji gra niesamowicie efektywnie pomimo niskiego wzrostu. Jej mecz z 2012 z Azarenką w Miami był niesamowity - jak dla mnie jeden z piękniejszych pojedynków ostatnich lat. Jakby ktoś chciał pooglądać - link do highlights - http://www.youtube.com/watch?v=CjVWBx1TusI
Viktoria - wielka tenisistka, jedna z nielicznych, która potrafi stawić opór Serenie i pomimo ogólnej niechęci w naszym kraju lubię ją właśnie za wolę walki i waleczność. Co do dyskusji apropo rozgrywek ATP i WTA - zdecydowanie wolę oglądać rozgrywki kobiece. Tenis męski jest bardziej zamknięty i mniej się w nim dzieje choć stoi na zdecydowanie wyższym poziomie. Rozgrywki kobiece - bardziej dynamiczne (poza wyjątkiem w postaci Sereny), więcej dramatów, niespodzianek i zaskoczeń :) Tenis kobiecy śledzę już ponad 10 lat a zaczynałem kiedy na szczycie obecne były jeszcze takie zawodniczki jak Capriatti, Davenport, Myskina, Henin czy Clijsters :)

Kobiety są bardzo nieobliczalne i bardzo nierówne. Dla jednych to zaleta, dla drugich wada. Szczerze mówiąc czasami mam dosyć kobiecego tenisa. Trzeba mieć stalowe nerwy, by wytrzymać te wahania formy ;) Wolę męski tenis, bo panowie reprezentują po prostu inny poziom. Poza tym mam tam swojego małego idola ;p Według mnie Vika to jedyna zawodniczka, która może zagrozić Serenie nie przez przypadek. Nawet, gdy ma gorszy turniej, to na Serene się tak mobilizuje, że gra o wiele lepiej. Jest to zawodniczka, której Williams się obawia i to widać na korcie. Można sobie przypomnieć ten pojedynek http://www.youtube.com/watch?v=yIduqoV_gxw ciekawie się robi od 8 minuty. Charakter ma niesamowity, co też pokazała, gdy Agnieszka Radwańska zarzuciła jej, że ta nie miała kontuzji podczas ich meczu w Doha w 2012r.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez mareqna » 14 Sty 2014 09:17

Już myślałem,że wygrany niedzielny finał w stolicy Nowej Południowej Walii odbije się czkawką bo przedstawiciel Państwa Zulusów stawiał zaciekły opór, no ale wszystko się dobrze skończyło,,La torre de Tandil" poszła dalej.Aga też z kłopotami ale w dalszej rundzie.Zobaczymy jak zdemolowany w niedzielę Tomic poradzi sobie z ,,Byczkiem z Majorki",reszta faworytów lekko,łatwo i przyjemnie oprócz kreczującego Wielkiego Johna.
Dobra rada koleżanko Olmo,przynajmniej tu nie biesiadują Vikingowie ;)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez markos7207 » 14 Sty 2014 11:09

Nie chwal dnia... kolego Mareqna :)
A ja wolę kobiecy tenis, przyjemniejszy dla oka ;) .
Widzę że Aga męczyła się trochę, zwłaszcza w drugim secie, ale upał niemiłosierny i rywalka straszyła pierwszą częścią nazwiska :P .
Kaśka bez żadnych szans z Rumunką. Dziewczyna coraz śmielej sobie poczyna, jednak brakuje mi Simony 'before' , jak heroicznie walczyła z grawitacją 8-) . Ale skorzystała wynikowo no i kręgosłup ma lżej :D
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez weiner » 14 Sty 2014 11:12

Agnieszka nie be problemów po ponad dwóch godzinach awansowała do drugiej rundy ;) 6:0 5:7 6:2 dla Polki. Niestety Kasia Piter nie dała rady fenomenalnie grającej w zeszłym sezonie Simonie Halep. Ta tenisistka może wkrótce sporo namieszać :) W drugiej rundzie zameldowała się też między innymi Cibulkova - pokonała Francesce Schiavone 6:3 6:4, Viktoria Azarenka, Jelena Jankovic, Caroline Wozniacki, Slo Stephens oraz Anastsia Pawlyuchenkova. Niespodzianki? Odpadła rozstawiona Kaia Kanepi choć można to było przewidzieć - Muguruza wygrała ostatnio swój pierwszy turniej WTA. Z turniejem pożegnała się Andrea Petkovic, która próbuje wrócić po długiej kontuzji. Odpadła również Swietlana Kuznetsova, która lata świetności ma zdecydowanie za sobą.
W dolnej części drabinki w drugiej rundzie ciekawie zapowiada się mecz Wozniacki z McChale - Amerykanka gry ma dobry dzień potrafi być groźna. Ponadto Alize Cornet zagra z coraz lepszą Camilią Giorgi. Agnieszka spotka się z Białorusinką Olgą Govortsovą. W drugiej rundzie jest też australijska tenisistka o polskich korzeniach - Olivia Rogowska.

Z turnieju męskiego odpadł Leyton Hewitt, który zapowiadał, że czuje się mocno i powalczy w AO. Awansował także Michał Przysiężny, który w trzech setach pokonał Argentyńczyka Zeballosa. W drugiej rundzie spotka się z nieznanym mi Francuzem Stephane Roberto.

Z meczów aktualnie rozgrywanych na kortach w Melbourne mamy ciekawy pojedynek pomiędzy młodym Australijczykiem Bernardem Tomiciem a Rafaelem Nadal. Na razie trwa pierwszy set i jest po trzy. Po ich pojedynku na kort wyjdą Maria Sharapova i Bethanie Mattek Sands.
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Guarded » 14 Sty 2014 11:27

Co sie stalo z Tomiciem?
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 14 Sty 2014 11:41

Chyba coś było nie w porządku z jego nogą ale pewny nie jestem ;)
Dziś w Melbourne 43 stopnie w cieniu. W słońcu piekiełko ... ;)
Ostatnio edytowany przez weiner 14 Sty 2014 11:45, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez mareqna » 14 Sty 2014 11:43

Kontuzja nogi kangura a więc byczek ma już autostradę gdyż odpadł też stary kangur ;) i groźny Holender.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Guarded » 14 Sty 2014 11:51

Wlasnie widze, ze skreczowal, ale nie wiem dlaczego. Do drugiej rundy awansowal Nick Kyrgios. Chlopak jak ma dzien to potrafi zagrac fajne spotkanie. Stawiam na to, ze w przyszlosci troche o nim uslyszymy ;)
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Guarded » 14 Sty 2014 13:41

Co do warunkow pogodowych, to gdzies czytalam, ze mecze sa przerywane, gdy temperatura wynosi powyzej 36'C. Dzisiaj bylo o wiele cieplej. Zaslabniecie ballboya to juz przesada. Nie powinnu dopuscic do takich sytuacji. Zagraza to zdrowiu zdecydowanie! Nie wiem tylko, co mogliby zrobic, bo przesuniecie godzin, a w wyniku tego dni, wywrocilo by do gory nogami plan rozgrywek. W tym roku wazne nie sa tylko umiejetnosci, ale tez aklimatyzacja do ekstremalnych warunkow panujacych w Australii. Nie chce tylko widziec zawodnikow padajacych ze zmeczenia po kilku wymianach, bo poziom widowiska wtedy spada.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 14 Sty 2014 14:57

Gdyby trzymano się tego przepisu mecze musiałyby być rozgrywane chyba między północą a szóstą rano ;) W sesji wieczornej 'ochłodziło się' do 38 stopni :P
Maria mimo słabej gry awansowała do drugiej rundy - gdyby Bethanie nie popełniała tylu błędów miałaby dzisiaj kłopoty.
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez Guarded » 14 Sty 2014 16:01

Plan transmisji

Eurosport:
1. mecz:Tomas Berdych (Czechy)[7] - Kenny
De Schepper (Francja)
2. mecz:Serena Williams (USA)[1] - Vesna
Dolonc (Serbia)
3. mecz:Leonardo Mayer (Argentyna)-
Novak Djokovic (Serbia)[2]
4. mecz:Annika Beck (Niemcy) - Ana
Ivanovic (Serbia)[14]
sesja wieczorna
5. mecz:Stanislas Wawrinka (Szwajcaria)[8]
- Alejandro Falla (Kolumbia)
6. mecz:Matthew Ebden (Australia) - Vasek
Pospisil (Kanada)[28]
Eurosport 2 :
1. mecz:Monica Niculescu (Rumunia) -
Sabine Lisicki (Niemcy)[15]
2. mecz:Pablo Andujar (Hiszpania) - Jerzy
Janowicz (Polska)[20]
3. mecz:Adrian Mannarino (Francja) -
David Ferrer (Hiszpania)[3] lub Tommy
Robredo (Hiszpania)[17] - Julien Benneteau
(Francja)lub Angelique Kerber (Niemcy)[9]
- Ałła Kudriawcewa (Rosja)
4. mecz:Fabio Fognini (Włochy)[15] -
Jarkko Nieminen (Finlandia)
sesja wieczorna
5. mecz:Samantha Stosur (Australia)[17] -
Cwetana Pironkowa (Bułgaria)
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Guarded » 15 Sty 2014 08:36

Ogladalam dzisiaj Janowicza i pierwszy set byl podobny do spotkania z pierwszej rundy. Niby wygrywal swoje serwisy, ale brakowalo mu werwy itp. Przegral tego seta sama nie wiem jak, bo wygrywal podania, a nagle w ostatnim gemie wyszlo kompletnie inaczej. Podczas przerwy medycznej lekarz nie tylko zobaczyl, co jest z jego stopa, ale tez zmierzyl puls, wiec prawdopodobnie to tez wplynelo na jego gre. W nastepnych setach gral juz lepiej, a gdy przelamywal rywala, mial zacisnieta piesc, co oznaczalo, ze sam juz czuje sie pewniej. Pokazal chlopak to, co ma najlepsze: serwis, serce do walki i charakter. Na korcie mozna bylo caly czas slyszec polska grupke wspierajaca Jurka. 5 osob caly czas wspieralo Polaka zarowno w momentach slabszej oraz lepszej gry. A ich okrzyki byly bardzo podobne do tych australijskich. W kolejnej rundzie czeka F. Mayer i to bedzie bardzo duzy sprawdzian dla Jurka nie tylko pod wzgledem gry, ale tez zdrowia. Mayer mial bardzo dlugi pojedynek z Juznym i tez swiezy nie bedzie, wiec szanse moga sie wyrownac.

Ogladalam tez Djokovica. Pierwszy set byl niemal perfekcyjny, ale rywal tez swoje dokladal. Pozniej L. Mayer sie ocknal i zaczal grac lepiej, ale Novak nie mial najmniejszych problemow z wygraniem spotkania. Teraz zagra z Istominem.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 15 Sty 2014 10:11

Myślę, że Jurek na początku meczu nie był jeszcze w 100% skoncentrowany, grunt że potrafi się rozegrać i nie paraliżuje go stres. Jakoś jestem o niego spokojny - tzn. gdy przegrywa w setach nawet dwa do zera to nie poddaje się i można być pewnym że przynajmniej powalczy. W przypadku Agnieszki gdy przegra seta zawsze jestem pełny niepokoju o to czy się nie posypie psychicznie:) Mecz z Mayerem będzie ciężki i ciekawy, Niemiec jest ostatnio w formie. Ciekawie zapowiada się również mecz Ferrea i Chardego, choć Francuz chyba bez większych szans. Robredo zagra z Gasquetem a Djokovic z Istominem.
Oglądałem seta z meczu Gulbisa i Sama Querrey - Amerykanin niesamowicie serwował i co jest nie zwykłą rzadkością ,przegrał po trafionym pierwszym podaniu zaledwie sześć piłek (czyli ponad 90% skuteczność).
Z turnieju odpadła rozstawiona Sabine Lisicki. W trzeciej rundzie jest Daniela Hantuchova - wygrała z Pliskovą w trzech setach. W ostatniej partii było 12:10 dla Słowaczki a teraz spotka się z Sereną Williams. Z turnieju odpadły obydwie Belgijki oraz Tajka Kumkhum, któa wyeliminowała w pierwszej rundzie Kvitovą. Awans do trzeciej rundy wywalczyła Eugenie Bouchard, Alison Riske i Lucie Safarova.
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez Bedrzich » 15 Sty 2014 10:31

Wydaje się, że mecz Janowicza z Mayerem będzie dla Polaka bardzo ciężki, Niemiec gra naprawdę bardzo dobrze. To nie będą tacy leszcze jak dotychczas...
Z tych mało chwalonych bardzo dobre mecze zagrali dziś Gasquet, Stosur, Niculescu (pokonała Lisicki, bardzo lubię ten jej nieszablonowy tenis), Šafářová i Riske. W kobicej drabince może być bardzo ciekawie...
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez Guarded » 15 Sty 2014 12:03

Genie idzie jak burza :D trzymam kciuki za nia. Teraz zagra Davis. Mysle, ze na cwiercfinal ma wielkie szanse.
Querrey wygral z Gulbisem, ale czy ten serwis jest taki dobry, to sie przekonamy w czwartej rundzie. Wtedy moze sie spotkac z Novakiem.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 15 Sty 2014 15:13

Z dzisiejszych wyników kobiecych spotkań najbardziej cieszy mnie pewna wygrana Any Ivanovic - uwielbiam jej styl gry i piękne forehandy;) Mam nadzieję, że powalczy i wygra z Sam Stosur - mecz będzie bardzo ciekawy :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez Guarded » 15 Sty 2014 15:34

Fani na tym turnieju są niesamowici: Genie wspierają od pierwszego meczu, Janowicza dopingowali między każdą wymianą.

http://www.youtube.com/watch?v=ykh7Y_zzr6s

http://www.youtube.com/watch?v=Ii7P_fFUZDU

Już wiem, co było Janowiczowi - od słońca bolała go głowa.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez uszko » 15 Sty 2014 17:59

Pierwszy set w meczu Na Li i Belindy Bencic wyglądał obiecująco. Chinka grała swoje a Belinda strasznie przewidywalnie. To co grała Szwajcarka to nic dla Na. Zaś drugi set co zupełnie inna bajka. Panie rozegrały aż 13 gemów. Kilka lepszych zagrań Belindy + errorMode Chinki i proszę bardzo problemy gotowe.
Co do meczu Lisickiej i Niculescu to nawet nie ma co pisać. Porażka mega zasłużona 56 niewymuszonych błędów wszystko wyjaśnia. Rumunce wystarczyło głównie przebijanie na drugą stronę :roll:
Na korcie numer 13 też działo się. Ponad trzygodzinny mecz mojej ulubienicy Danieli. Trzeci set 12-10 :shock: Gratulacje dla Danki

Jutro zagra Agnieszka z Govortsovą na Hisense Arena. Myślę że 98 rakieta świata nie będzie sprawiać trudu Agnieszce. A co do jej gry. Marzą mi sie dwa łatwe sety i ogólnie spotkanie łatwe i przyjemne dla Polki. Chciałbym aby zagrała tak jak na Hopman Cup tak jak z Pennettą. wtedy grała agresywnie (jak na nią) i nie bawiła się w jakieś trzy sety. DAWAJ AGA!!

Brawa dla Alicji Rosolskiej i Kasi Piter w deblu
uszko
Młodzik młodszy

Postprzez Guarded » 15 Sty 2014 18:24

Do następnej rundy przeszedł nasz debel - Matki i Frytki, ograli Bednarka i Karlovicia. Swoje spotkanie wygrał Kubot w parze z Lindstedtem. W deblu odpadł Przysiężny, który występował z Matoseviciem.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 15 Sty 2014 19:08

Ładnie dziewczyny pograły - 12:10 robi wrażenie :) Ale rekord należy jak na razie do panów - Simon i Brand w piątym secie grali do stanu 16:14 :)
Agnieszka powinna sobie poradzić, Olga nie jest zbyt wymagającą przeciwniczką choć w tym upale nie można niczego być pewnym. Może to tylko moje wrażenie ale od jakiegoś czasu Agnieszka gra trochę tak, jakby nie sprawiało jej to przyjemności. Wydaje mi się, że rok temu tak nie było i sama Agnieszka grała trochę inaczej, bardziej finezyjnie. Mimo wszystko kciuki zaciśnięte i liczę na dobry występ w Melbourne ;)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości