Tenis

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Tenis

Postprzez Guarded » 11 Sty 2014 09:50

Kasia Piter w glownej drabince Australian Open!!
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 12 Sty 2014 14:02

Drabinka Agnieszki w AO nie najgorsza ale kilka 'ale' jest :)

Na sam początek Yulia Putintseva zajmująca 112 pozycję w rankingu WTA. Bilans 1:0 dla Agnieszki ale mecz może być trudny - pamiętam ich pojedynek, który był dla naszej tenisistki ciężki - Yulia biegała do wszystkiego, przebijała wszystko i Agnieszka sporo się z nią wymęczyła. Wynik 7:5 6:3. Ostatnio jednak Yulia nie radzi sobie najlepiej - druga runda w Sydney, pierwsza w Brisbane. Pod koniec zeszłego sezonu startowała w ITF-ach osiągając najwyżej ćwierćfinały.

Teoretycznie kolejną zawodniczką (biorąc pod uwagę ranking) powinna być Olga Govortsova. Bilans 2:1 dla Agnieszki. Ostatni ich pojedynek miał miejsce w 2012 w New Haven - wygrała Białorusinka po kreczu Agnieszki. Olga zajmuje 91 miejsce w rankingu WTA. W tym roku startowała w Shenzhen, gdzie odpadła w pierwszej rundzie. we wrześniu 2013 w Taszkiencie osiągnęła finał (przegrała z Jovanovski). Potem było już tylko źle - do końca roku odpadała w pierwszych rundach.

Następna w kolejce jest Anastasia Pavlyuchenkova (30) jednak do trzeciej rundy może nie dojść - Rosjankę trapią ciągle kontuzje i trochę obawiam się o jej stan zdrowia. W Hobart (w tym roku) odpadła w pierwszej rundzie, w Brisbane druga runda (skreczowała). W zeszłym sezonie w drugiej połowie radziła sobie nieźle - była w półfinale w Moskwie, osiągnęła też dobry wynik w "turnieju pocieszenia" w Sofii - półfinał. Bilans 3:1 dla Agnieszki. Ostatnio grały ze sobą w Seulu w finale 2013 - po zaciętym i długim meczu wygrała Radwańska.

Czwarta runda - Caroline Woźniacki (10) lub Kaia Kanepi (23). Teoretycznie i ranking i bilans (4:2) przemawia za Woźniacki ale Caroline radzi sobie, mówiąc delikatnie, kiepsko. Co prawda w tym roku jedna i druga odpadły w Sydney w drugiej rundzie ale Woźniacki przegrała z Safarovą a Kaia z Kerber czyli finalistką turnieju. Mecz będzie na pewno ciekawy o ile oczywiście obie panie się spotkają. Z Kanepi bilans 4:0 dla Agi, z Caroline 4:5 ale trzy ostatnie mecze wygrała Agnieszka.

W ćwierćfinale teoretycznie Azarenka - o bilansie lepiej nie mówić. Azarenka pozbierała się po kiepskiej końcówce zeszłego sezonu i dotarła w Brisbane do finału gdzie ładnie powalczyła z Sereną. W jej części drabinki kilka ciekawych nazwisk - Kuznetsova, Stephens, Jovanowski.

Co do innych meczy pierwszej rundy - ciekawy pojedynek zapowiada sie pomiędzy Cibulkovą a Schiavone, Sharapovą a Mattek-Sands, Venus Williams i Makarową oraz Errani i Goerges.

I jeszcze słowo o Kasi Piter - Simona Help na pewno łatwą przeciwniczką nie będzie. Mimo wszystko rok temu też nikt nie wierzył w pokonanie Flipkens i Wickmayer w Luksemburgu a Kasia zrobiła niespodziankę i ograła dwie mocne zawodniczki. Gra Kasi bardzo mi się podoba i w tym momencie, dzięki dojściu do głównego turnieju AO rozpoczyna się dla niej nowy rozdział w karierze :) Powodzenia! :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez mareqna » 13 Sty 2014 12:06

Jerzy Janowicz prawie został znokautowany przez młodego kangura ale powstał i żyje :)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Guarded » 13 Sty 2014 16:29

Janowicz już przed Australią mówił, że nie trenował jak należy. Musiał wyleczyć kontuzję i rakietę w dłoni trzymał kilka razy. Teraz potrzebuje sobie trochę pograć i myślę, że wróci do formy.
Serena Williams bez przeszkód w drugiej rundzie, za to Venus była bardzo bliska pokonania Makarovej, ale ostatecznie uległa jej w trzech setach. Na plus też Ana Ivanovic, tylko, że jej losowanie jest wręcz tragiczne ;( Duże zaskoczenie to porażka Petry Kvitovej. Wyeliminowana została też Sara Errani i szczerze mam nadzieję, że Genie Bouchard to wykorzysta. Djokovic zagrał typowy początkowy mecz w Wielkim Szlemie. Tym samym trwa jego passa wygranych od finału US OPEN.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez markos7207 » 13 Sty 2014 16:38

Widzę że mamy tenisowego hulsa w spódnicy na forum ;) , tak trzymaj Guarded, nie śledzę za bardzo w tej fazie turnieju, więc wystarczy że zajrzę tutaj i już będę wiedział co i jak :D
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Olma » 13 Sty 2014 16:57

Szkoda Kubota, niewiele brakło do awansu, ale Dawidience nie można odpuścić nawet na chwilę. Janowicz na pewno sobie dużo pogra w następnej rundzie z Hiszpanem Andujarem, tylko czy to odbijanie będzie miało szczęśliwe zakończenie?
Utalentowana szwajcarska juniorka Belinda Bencic wygrała dzisiaj z Kimiko Date-Krumm. Niesamowite, ale między paniami jest 27 lat różnicy, jeśli chodzi o wiek. Rzadki przypadek na kortach :).
Nikt chyba nie będzie miał kłopotów z zapamiętaniem nazwiska pogromczyni Kvitovej, Luksiki Kumkhum. Komentatorzy dzielnie powstrzymywali się od uwag i nie proponowali Tajce imienia Rere ;).
Olma
Junior

Postprzez Guarded » 13 Sty 2014 18:00

Dzieki! Tenis to zawsze byl moj ulubiony sport, ogromna pasja. Sledze wiele turniejow i przy okazji pisze tutaj ;)

Jutro kontynuacja pierwszej rundy. Gra gorna czesc drabinki panow i dolna czesc drabinki pan. Co ciekawe od wtorku do piatku mam byc w Australii strasznie goraco - 40-45'C.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 13 Sty 2014 18:12

U Jerzego ciągle odzywa się problem ze stopą - dziś wyraźnie miał problem z poruszaniem się. Trzeba jednak przyznać, że młody Australijczyk dwa pierwsze sety zagrał na bardzo wysokim poziomie i moim zdaniem nie podołał kondycyjnie (to jego pierwszy mecz w którym zagrał więcej niż trzy sety). W drugiej rundzie Jurek zagra z Pablo Andujarem, który dziś się nie namęczył i w trzech setach pokonał Ramosa. Zapowiada się kilka ciekawych pojedynków drugiej rundy: Youzhny y Mayer, Chardy i Dolgopolov, Robredo i Benneteau oraz Davidienko z Gasquetem.

Co do singla kobiet - mieliśmy kilka niespodzianek o których wspomnieli poprzednicy. Szkoda mi Venus ale ona nie jest już w stanie rywalizować na najwyższym poziomie. Ciekawie zapowiada się mecz drugiej rundy pomiędzy zawodniczką gospodarzy Sam Stosur i zwyciężczynią w Sydney Pironkovą. Ana Ivanovic rzeczywiście nie ma szczęścia - zagra z coraz mocniejszą Niemką Annicką Beck, która w pierwszej rundzie pokonała rywalkę 6:0 6:0. Spora niespodzianka to odpadnięcie Roberty Vinci - dwie czołowe rakiety włoskie poza turniejem. Zdecydowanie to nie ich nawierzchnia ale nawet na twardych kortach potrafiły dochodzić do wyższych rund. Z turniejem pożegnała się także zajmująca niegdyś drugie miejsce w rankingu, wracająca po długiej kontuzji Vera Zwonareva. Z awansem namęczyła się także Angelica Kerber, która w drugim secie całkiem odpłyneła i przegrała go do zera. Trzeci set powrót i wygrana do dwóch. Jutro ciąg dalszy :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez weiner » 13 Sty 2014 18:16

A co do pogody - obawiam się trochę o dyspozycję fizyczną Agnieszki. Jej głównym atutem jest umiejętna obrona a wiadomo co dzieje się z człowiekiem kiedy biega w pełnym słońcu. W nocy pierwszy sprawdzian - orientuje się ktoś czy mecz Agnieszki będzie transmitowany? Dziewczyny grają na Hisense Arena trzeci w kolejności mecz więc teoretycznie kamery kort obejmują :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez Guarded » 13 Sty 2014 18:43

tak, bedzie transmisja w drugim kanale eurosportu
rozklad transmisji:
Eurosport
1. mecz: Johanna Larsson (Szwecja) - Wiktoria
Azarenka (Białoruś)[2]
2. mecz: James Duckworth (Australia)- Roger
Federer (Szwajcaria)[6]
3. mecz: Andreas Seppi (Włochy)[24] - Lleyton
Hewitt (Australia)
sesja wieczorna
4. mecz: Rafael Nadal (Hiszpania)[1] - Bernard
Tomic (Australia)
5. mecz: Bethanie Mattek-Sands (USA) - Maria
Sharapowa (Rosja)[3]
Eurosport 2 :
1. mecz: Katarzyna Piter (Polska) - Simona
Halep (Rumunia)[11]
2. mecz: Jo-Wilfried Tsonga (Fracja)[10] vs.
Filippo Volandri (Włochy)
3. mecz:Agnieszka Radwanska (Polska)[5] vs.
Julia Putincewa (Kazachstan)
sesja wieczorna
4. mecz : Andy Murray (Wielka Brytania)[4] -
Go Soeda (Japonia)
5. mecz : Ryan Harrison (USA) - Gael Monfils
(Francja)[25] rozklad transmisji:
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Guarded » 13 Sty 2014 18:54

Jestem ciekawa, jak transmisje beda sie prezentowac w kolejnych dniach turnieju. Eurosport zawsze radzi sobie z tym o wiele lepiej niz polsat sport. Niestety Eurosport nie transmituje teraz wielu turniejow, ale dobrze, ze trzy Wielkie Szlemy zostaly. Na Eurosporcie jest tez, moim zdaniem, lepszy komentarz.

Agnieszka nie grala tak duzo przed AO co rok temu, wiec teoretycznie powinna byc swiezsza, ale czy mozna mowic o swiezosci w takim upale? Co do Jurka, to mam nadzieje, ze jego nastepny mecz bedzie rozegrany troche pozniej. Nie dosc, ze goraco, to jeszcze slonce oslepia.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez weiner » 13 Sty 2014 19:09

Moim zdaniem Eurosport zdecydowanie najlepiej radzi sobie zarówno z transmisjami jak i komentowaniem tenisa. Widać że się na tym znają, operują fachowym nazewnictwem i fajnie rozbudowują przekaz np o wiadomości na temat przeszłości zawodników/zawodniczek, często z humorem i jajem :)
Na TVP - możną usnąć i mam wrażenie, że komentatorzy są słabo przygotowani do komentowania. Na Polsat Sport - jeden i drugi Pan Tomaszewski często się myli i ulega nadmiernym emocjom nie potrafiąc zachować obiektywizmu. Pani Kasia Nowak komentując sama ma często w zwyczaju milczeć przez dłuższe okresy czasu a komentując z drugą osobą lubi wchodzić komuś w słowo. Tak więc w moim rankingu Eurosport wygrywa :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Postprzez Guarded » 13 Sty 2014 20:53

Na TVP to ja nawet nie ogladam xd Z automatu wybieran brytyjski/amerykanski komenatarz. Coraz czesciej dzieje sie tak tez z Polsatem. Powiem tak: nir lubie tam zadnego komentatora. Pan Lorek to masakra. ,,Koldra ciszy'' , ,,jakby kolo Rogera stal Stanislas Wawrinka to wszystko byloby okej'' (gdy pilka wyjdzie w korytarz deblowy), czy ,,Rafa Nadal Parera'' to sa juz klasyki. Mlodszy pan Tomaszewski wszystko myli, mowi, ze Dimitrov jest urodziwy i nie potrafi nawet z kartki podac informacji. Jego ojca szanuje, ale komentarza po prostu nie lubie. Nie lubie jak ktos po jednym przelamaniu podaje wynik meczu. Do tego denerwuje mnie troche odzywanie sie podczas wymiany, gdzie inni sie tego bardzo trzymaja. No i ostatnia sprawa to wspominanie czasow przed wojna. Nawet pan Karol Stopa sie z tego niezle usmial :D Komentatorki tez wybitne nie sa niestety.
Co do Eurosportu to moge przebolec kazdego komentatora. Kazdy wypowiada sie w jasny sposob i podaje wazne informacje. Sa bardzo profesjonalni. Moj ulubiony duet to Karol Stopa z Dawidem Olejniczakiem. Pan Karol Stopa ma wielka wiedze, a pan Dawid Olejniczak jest super na czasie. Moglabym ich sluchac w nieskonczonosc. Mowia z sensem. Jak ktos nie zna sie na tenisie, to duzo tlumacza. Do tego pan Olejniczak podaje fajne ciekawostki. Zaimponowal mi swoja wiedza, jak powiedzial, ze Novak wystapil w teledysku. Dla mnie to bardzo wazne, by urozmaicac komentarz o takie ciekawostki. Do tego pan Lech Sidor, ktory genialnie zna sie na tenisie i tlumaczy wiele zagran.

Poza komentowaniem jest tez transmisja. Mastersy nie latwo jest zespuc, ale przy Wimbledonie niezle sie gubia. Eurosport prawie zawsze zmienia transmisje, gdy mozemy byc swiadkami jakiejs sensacji. Na polsacie nie ma tej elastycznosci. Jak jest jeden mecz, to chocby nie wiem, co sie dzialo, transmisji nie zmienia. Gdyby nie internet, nie zobaczylabym porazki Williams czy Sharapovej rok temu. Oni skonczyli poprzednie transmisje i z duma wlaczyli reklamy, ktore trwaly bardzo dlugo :/
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez mariusz_pol » 13 Sty 2014 21:07

Guarded napisał(a):Dzieki! Tenis to zawsze byl moj ulubiony sport, ogromna pasja. Sledze wiele turniejow i przy okazji pisze tutaj ;)

Jutro kontynuacja pierwszej rundy. Gra gorna czesc drabinki panow i dolna czesc drabinki pan. Co ciekawe od wtorku do piatku mam byc w Australii strasznie goraco - 40-45'C.

To fajnie, że ktoś oprócz mnie na tym forum (chociaż ja rzadko tutaj piszę) tak bardzo lubi tenis, to też jest moja ulubiona dyscyplina :) Masz konto na TF?

Odpadnięcię Włoszek to jest zaskoczenie tym bardziej że obie były w tej same ćwiartce i panie, które w niej są mają ogromną szansę na wielki sukces, ja stawiam na Bouchard, zresztą przed rozpoczęciem czułem, że może tutaj osiągnąć życiowy sukces :mrgreen:

Petra to naprawdę musi mieć problemy z głową, zawodniczka z tak ogromnym potencjałem, która według mnie mogłaby ogrywać nawet Serenę przegrywa w pierwszej rundzie i to mało znaną Tajką, o której mało kto nawet słyszał :roll:
mariusz_pol
Młodzik

Postprzez Guarded » 13 Sty 2014 21:13

Nie mam konta na zadnym innym forum. Polecasz jakies?
Mam nadzieje, ze Genie pokaze swoj najlepszy tenis. Uwielbiam te zawodniczke. Styl gry i charakter mnie do niej niesamowicie przekonuja.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez uszko » 13 Sty 2014 21:18

O wynik pierwszej rundy w przypadku Agi jestem bardzo spokojny. Julia jest bez formy, w tym sezonie pokonała tylko deblistkę Raquel Jones. Jest to dla mnie jakiś wyznacznik. Poza tym Aga pokonała Kazaszkę gdy była lepiej dysponowana. Trzeba też pamiętać ze w Dubaju (gdzie ost grały) Aga była w fatalnej fornie ;) Świetnie że wygrała Daniela :D mega się cieszę !! Szkoda porażki Zakopalovej. Stosur zrewanżowała sie za Hobart :( Porażka Kvitovej jak dla mnie sensacyjna. Zaznaczam od razu, że Czeszka wyrzucała dużo ale też przeciwniczką grała świetnie :shock: Jej oburęczny backhand i forhend PALCE PIZAĆ. Porażka Errani- żadna mi nowość. Posypała się juz w tamtum sezonie w Hew Haven.. z taką grą jaką pokazuje może przegrać z każdym :roll: Szykuje sie wypad z Top 10 :twisted:
uszko
Młodzik młodszy

Postprzez mariusz_pol » 13 Sty 2014 21:19

nie wiem konkretnie, czym się bardziej interesujesz, ja głownie śledzę WTA, mam konto na wtatenis.pl i radwanskie.net, ale rzadko tam piszę, głównie czytam, drugie jest głównie o Radwańskich, jest jeszcze tennisforum.com i mentennisforums.com, to są duże międzynarodowe fora, ja mam konto na pierwszym (które jest właśnie o WTA) i polecam, szczególnie dział z grami ;) Natomiast ogólnie na tym forum panuje dosyć luźna atmosfera , za bardzo nikt tam nie pilnuje żeby się nie wyzywali :? Ogólnie zależy, co kto lubi :) Możesz wejść i zobaczyć
mariusz_pol
Młodzik

Postprzez Guarded » 13 Sty 2014 21:32

Na menstennisforums.com wchodze od dawna, ale jakos nie po drodze mi z zakladaniem tam konta. Ja skupiam sie na glownie na ATP. WTA tez sledze, mam kilka ulubionych zawodniczek, ale to wszystko.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez mariusz_pol » 13 Sty 2014 21:36

Ja w sumie na TF jestem tylko dla gier, jak wielu użytkowników, reszta jest dla mnie trochę za bardzo o tym, oczy być nie powinno
mariusz_pol
Młodzik

Postprzez weiner » 13 Sty 2014 22:46

Petra od wygrania turnieju mistrzyń gra strasznie nierówno. Dla mnie jest to zadziwiająca tenisistka - w jednym meczu potrafi zagrać genialnego seta z pięknymi winnerami, a w kolejnym wyrzuca piłkę za piłką. Potencjał ma ogromny ale chyba jest słaba psychicznie. Co prawda nie płacze, nie rzuca rakietą i wygląda jakby mało ją obchodziło co się dzieje, to inaczej nie potrafię tego sobie wytłumaczyć :)
Jestem bardzo ciekawy dyspozycji Dominiki Cibulkovej - uwielbiam tą małą, waleczną tenisistkę. Gdy jest w dobrej dyspozycji gra niesamowicie efektywnie pomimo niskiego wzrostu. Jej mecz z 2012 z Azarenką w Miami był niesamowity - jak dla mnie jeden z piękniejszych pojedynków ostatnich lat. Jakby ktoś chciał pooglądać - link do highlights - http://www.youtube.com/watch?v=CjVWBx1TusI
Viktoria - wielka tenisistka, jedna z nielicznych, która potrafi stawić opór Serenie i pomimo ogólnej niechęci w naszym kraju lubię ją właśnie za wolę walki i waleczność. Co do dyskusji apropo rozgrywek ATP i WTA - zdecydowanie wolę oglądać rozgrywki kobiece. Tenis męski jest bardziej zamknięty i mniej się w nim dzieje choć stoi na zdecydowanie wyższym poziomie. Rozgrywki kobiece - bardziej dynamiczne (poza wyjątkiem w postaci Sereny), więcej dramatów, niespodzianek i zaskoczeń :) Tenis kobiecy śledzę już ponad 10 lat a zaczynałem kiedy na szczycie obecne były jeszcze takie zawodniczki jak Capriatti, Davenport, Myskina, Henin czy Clijsters :)
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości