Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez damian940915 » 22 Sty 2011 22:44

Byrt, Śliż, Stoch, Hula, Żyła, Małysz w jutrzejszym konkursie. Optymalny skład w mojej opinii.

Stoch świetnie, Małysz nieźle w dzisiejszym konkursie. Poza tym Byrt skoczył ładnie.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez dan » 23 Sty 2011 09:30

Kruczek zrezygnował z usług "diabełka". Przecież do tej pory tak w niego wierzył. Według mnie też na chwilę obecną ten skład jest optymalny. Liczę jeszcze na to, że może do mistrzostw świata Łukasz Rutkowski będzie skakał na przyzwoitym poziomie.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez karlos » 23 Sty 2011 10:47

Skład faktycznie optymalny, ale jak różny od tego na początku sezonu, gdzie Bachleda, Kubacki, K.MIętus, Murańka, którzy mieli z czasem dochodzić do formy, na razie bezskutecznie i to najlepszy dowód klęski Kruczka. Ja nie mam cierpliwości czekać 5 lat, aż Kruczkowi się uda ustalić tak plan treningowy, aby nasi skoczkowie mieli szczyt formy zimą. a nie latem :mrgreen: .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 23 Sty 2011 12:07

albatros napisał(a):Narzekanie ciągłe na Kruczka. Trzeba sobie jasno powiedzieć to jest najlepszy trener na miarę naszych czasów. Dobrej klasy szkoleniowiec z zagranicy sporo kosztuje, ale to jest pikuś z tym, że będzie chciał dostosować polskie realia do swoich, mieć profesjonalnych asystentów, normalnie funkcjonujące zaplecze, szkolenie młodzieży. To dopiero kosztuje, ale i powoduje straszny opór środowiska, tak więc Kruczek jest w sam raz. I jak na średniego trenera ma średnie wyniki.

Brawo dla Adama, należała mu się ta wygrana.

Nie wiem czy takie średnie wyniki. Wczoraj w moim mniemaniu była to po prostu żenada. Małysz i Stoch bardzo dobrze ale gdzie reszta? Nieźle spisał się Żyła, który przygotowywał się poza kadrą a większość zawodników Kruczka przepadła w kwalifikacjach... tak więc nie wymaga to chyba komentarza. Ja uważam że nie można porównywać wyników z lat wcześniejszych bo Kruczek zbiera teraz owoce Małyszomanii i ma dużo lepsze warunki do trenowania. Kto wie jakby skakał Mateja gdyby skoki były wtedy tak popularne i finansowane. Jak Małysz skończy karierę to już nie będzie miał się za czyimi plecami wozić i mówić że u Bachledy, Kubackiego, Miętusa itp. itd. widać progres. Tak czy siak start Bachledzie w tej 12 się należał. Już nie przesadzajmy w drugą stronę ale stracił on życiową formę z pierwszej części sezonu i trzeba zrezygnować z jego usług ;) W PK możemy zauważyć że raczej Bachleda nie ma groźnych rywali za plecami bo takiej kompromitacji sobie nie przypominam a nie pojechali tam anonimowi zawodnicy.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 23 Sty 2011 16:53

Ależ dzisiaj mieliśmy konkurs! Ten upadek Adama i świetne skoki Kamila. Bałem się, że nie wytrzyma presji, myślałem, że będzie ciężko po świetnych skokach Uhrmanna i Hilde, a jednak nasz skoczek pokazał, że dorósł do tego by walczyć z najlepszymi. Mam nadzieję, że po Zakopanym będzie również w stanie skakać tak dobrze. A teraz w telewizji słyszałem, że to wielki sukces Kruczka. Można się było tego spodziewać. W PŚ Małysz jest nadal 4, a Stoch awansował już na 11 miejsce i ma zaledwie 8 punktów straty do 10 Loitzla.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez karlos » 23 Sty 2011 16:57

No akurat sukces Kamila to w dużym stopniu jego zasługa, więc tym razem zasłużone pochwały, ale patrząc na cały obraz naszych skoków, to nadal wygląda to kiepsko, bo drużyny na Oslo, to my na razie nie mamy :( .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 23 Sty 2011 17:36

A ja uważam, że to zasługa żony Kamila. :D Widocznie skoczkom posiadanie małżonki wychodzi na dobre. Wniosek, trzeba ożenić Murańkę.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez damian940915 » 23 Sty 2011 18:02

Kolejny wspaniały konkurs w Zakopanem! Jeden z najpiękniejszych jaki widziałem! Taka dramaturgia i takie zakończenie! Ale się cieszę z tego zwycięstwa Stocha! Nie ma co ukrywać, że zasłużył, mam nadzieję, że go to zmobilizuje jeszcze bardziej. I szczerze mówiąc, to nie wierzyłem, że wytrzyma 2 skok. Co do tego upadku Adama, to uważam, że reakcje po nim były przesadzone, to super, że wszyscy tak się nim interesują, ale bez przesady! Wiadomo, że jest idolem wszystkich od wielu lat, moim też, ale upadki się zdarzają, szkoda, że u nas w Polsce, ale każdy przechodzi mniejsze, bądź większe kontuzje. Inna sprawa, że po dwóch upadkach w 1 serii, i niepewnym lądowaniu Ammanna, nie wiem czy nie przerwałbym tego konkursu. Na całe szczęście, śnieg w II serii już tak nie sypał. Cieszy dobry występ Stefana i Tomka Byrta. Załamany jestem natomiast 2 skokiem Żyły, bo myślałem, że to on będzie 4 do drużyny, a to okazuje się, że może być nim zdolny junior Byrt, no i zostaje jeszcze Śliż. Mam nadzieję, że Diabełek nie poleci do Oslo :D Prawda jest też taka, że myśmy nigdy nie mieli pewnej 4, o których skoki nie trzeba byłoby się obawiać.

A sukces Stocha jest na pewno w dużym stopniu sukcesem Kruczka, to pod jego wodzą ta forma ulega coraz większej stabilizacji. Jest to jego sukces!
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Krzychu90 » 23 Sty 2011 19:40

Po dzisiejszym konkursie troche skomplikowały sie plany dotyczące drużyny. Wydawało się, że do trójki Małysz, Hula, Stoch dojdzie Żyła, ale nie wytrzymał presji i zawalił 2 skok. A skoro on nie potrafi wytrzymać presji i się stresuje gdy zajmuje 11 miejsce po 1 serii konkursu PŚ, to trochę ryzykowne brać go do drużyny, która ma walczyć o medal na MŚ.
Krzychu90
Młodzik młodszy

Postprzez Janko10 » 23 Sty 2011 21:56

Zwycięstwo Stocha to dla mnie największa radość w skokach od paru lat z wyjątkiem medali Adama na IO. Wspaniale się cieszył! :D
W kwalifikacjach na TVPS porównali tę radość do radości Hannawalda. Chyba ich pogięło. :shock:
Krzychu90 napisał(a):...Wydawało się, że do trójki Małysz, Hula, Stoch dojdzie Żyła, ale nie wytrzymał presji i zawalił 2 skok. A skoro on nie potrafi wytrzymać presji i się stresuje gdy zajmuje 11 miejsce po 1 serii konkursu PŚ, to trochę ryzykowne brać go do drużyny, która ma walczyć o medal na MŚ.

No nie przesadzajmy, jeden skok spaprał i już "nie potrafi wytrzymać presji". Może to i dobrze, czegoś się nauczył.
Drużyna na MŚ powoli się jednak klaruje. Mój optymizm rośnie. ;)
figaro56 napisał(a):A ja uważam, że to zasługa żony Kamila. :D Widocznie skoczkom posiadanie małżonki wychodzi na dobre. Wniosek, trzeba ożenić Murańkę.

Święte słowa! :lol: Wszystkich ich pożeńmy!!! :lol:
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez damian940915 » 23 Sty 2011 22:48

Ja wiem, czy drużyna na mistrzostwa się klaruje. Moim zdaniem mamy 6 zawodników: Małysz, Stoch, Hula, Żyła, Byrt, Śliż, cała 6 może pojechać na mistrzostwa bez zbędnych selekcji, bo przeważnie kadra na MŚ liczyła 6 skoczków. W kolejce przy wybitnych występach są Miętus i Kot. I teraz z tej 6 nie ma czwartego pewniaka do drużyny. Owszem są Małysz (oczywiście jeżeli kontuzja zostanie zaleczona), Stoch, Hula - pewniacy, a kto będzie 4 w konkursie drużynowym? Żyła miał szansę, której dzisiaj nie wykorzystał, a trener nie jest samobójcą by w walce o medal wystawiać juniora, który skakał ledwie w 3 konkursach PŚ. Żyła ma szansę na niemieckich PŚ i na uniwersjadzie, oby je wykorzystał, pojechał do Oslo i skakał tak jak dzisiaj w 1 serii.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 23 Sty 2011 23:03

Hmmm... Żyła dostał szansę w PŚ i był 21,32 i 31. Jeśli ktoś uważa że on nie wykorzystał szansy to na prawdę musiał mieć wcześniej dobre pijaństwo :shock: Przez cały sezon Kubacki z Miętusem sobie robili wycieczki w momencie kiedy Żyła oscylował na granicy drugiej dziesiątki PK. Wreszcie dostał szansę w PŚ i okazało się że w Zakopanem był zdecydowanie nr 3 (dziś się Huli udało ale nikt nie wspomina że wczoraj była żenada). O Kruczku zdanie mam takie samo ale zażarcie będę bronił zawodnika, który trenował w kraju a bije ponad połowę kadry A (a przecież ta kadra według selekcji naszego trenera powinna być od niego dużo lepsza).Brawo Piotrek a to że raz nie wytrzymał presji to sprawa drugorzędna. Dostał szansę w PŚ i nagle był na 10 miejscu (i treningi i kwalifikacje mówią że to nie przypadek) więc mógł się trochę zestresować. Mam nadzieje że Kruczek się będzie od niego trzymał z daleko to będziemy mieli czwartego zawodnika do drużyny. Brawa należą się Stochowi (jestem w szoku i dalej nie mogę zrozumieć jakim cudem dwukrotnie w złych warunkach skoczył rewelacyjnie!) oraz Byrtowi. Drugi skok zawalił ale dobrze się w Zakopcu prezentował. Największe zaskoczenie in minus to Bachleda i Kubacki. Pracowali z Kruczkiem i efekty widać jak na dłoni. Jakim cudem Stoch się obronił przed naszym świetnym trenerem to ja nie wiem :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RychuGKM » 23 Sty 2011 23:34

Bez przesady z tą presją , miał trudne warunki i zawalił , bywa. Jest jeszcze sporo zawodów w PŚ i zobaczymy jak się pedzie spisywal. A co do tego , że jest poza kadrą , to w momemcie wyboru kadr nikt nie mógł przewidzieć takiej formy Żyły. Tak to już czasem jest ze skoczkami , że przychodzi forma , i nikt (włącznie z zawodnikiem) nie wie dlaczego tak się dzieje :lol:
RychuGKM
Kadra B

Postprzez RakuNH » 24 Sty 2011 09:25

Moim zdaniem nie wytrzymał presji bo w Zakopanem często skakał w gorszych warunkach niż rywale ale jednak sobie radził i widać było że skacze potwarzalnie. Dla niego 11 miejsce po 1 serii to jak prowadzenie dla Stocha i po prostu się za bardzo spiął. A dlaczego ma lepszą formę po wywaleniu z kadry? Nic nie dzieje się bez przyczyny ;) Może pomysłem na dobre wyniki jest rozwiązanie kadry i treningi w klubach? :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 24 Sty 2011 10:40

Nauczyłem się nie wyciągać zbyt daleko idących wniosków na podstawie konkursów w Zakopanem. Poczekam spokojnie na to co pokażą na innych obiektach. Po co ma mnie Raku besztać za nieuzasadniony optymizm. :D
Janko do drużyny to jeszcze daleka droga. Przypominam, że drużyna to 4 a my mamy 2 i nadzieję że z tej trójki Hula, Śliż i Żyła coś się wykluje.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 28 Sty 2011 19:15

Toczyłem z Wojtkiem w innym temacie dyskusje na temat oceny pracy Kruczka. ;) Chciałem teraz króciutko zaznaczyć że w pierwszym konkursie po Zakopnem do konkursu wszedł JEDEN podopieczny ów wybitnego trenera. Reszta albo odpadła albo jest tak słaba że ich Kruczek ze wstydu po prostu nie wziął a dalej mamy 6 miejsc. Miętus prowadzony od dłuższego czasu przez Kruczka ledwo łapie się do 30 w juniorach. Jest to ogromny powód do dumy dla Polski ale mimo wszystko wywaliłby jego i Celeja tak szybko jak jest to możliwe. ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 28 Sty 2011 19:24

Muszę przyznać, że ten Celej jest niesamowity :lol: , z nacji będącej jedną z rozdających karty w rywalizacji juniorów, staliśmy się chłopcami do bicia :roll: . Podczas gdy w Willingen nasi na treningach spisują się bardzo słabo i zapewne w konkursach nie będzie lepiej. Chociaż w kwalifikacjach podopieczny Szturca spisał się rewelacyjnie, tylko musi jeszcze ustabilizować formę, natomiast Stoch dosyć dobrze.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Postprzez Krzychu90 » 28 Sty 2011 19:38

Bez przesady z tymi chłopcami do bicia, warunki dzisiaj na skoczni w Estonii były bardzo nierówne. Może jednak wyjdzie to na plus, że Byrt nie zdobył tego medalu.Upadł ostatni argument na obronę "trenera" Celeja. Mam nadzieję (jaki jestem naiwny), że po tym występie prezesunio Polo T. zastanowi się nad zmianą szkoleniowca kadry młodzieżowej.
Polacy mają spore szanse na medal w drużynie i obawiam się, że gdy go zdobędą sprawi to, że Celej zostanie trenerem na kolejny sezon i niestety będzie to kolejny zmarnowany rok dla tych chłopaków.
Krzychu90
Młodzik młodszy

Postprzez komando77 » 28 Sty 2011 19:51

Występ Polaków słaby, a balonik pompowano.
Ktoś widział już Byrta w Oslo. Niech on się ustabilizuje i pomyśli o Soczi.
Za to Zografski - :D
Niech się częściej w PŚ pokazuje, bo na top 20 stać go bez problemu. Talent jakich mało. Aż dziwne, skąd w Bułgarii takiego znaleźli.
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Duche » 28 Sty 2011 19:57

No, no, Zografski potwierdził swój wielki talent. Bez problemów wygrał, co mnie bardzo cieszy. Jeśli jego kariera dobrze się rozwinie to w Soczi może walczyć o medale czego mu z całego serca życzę :)
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości