Skoki narciarskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Skoki narciarskie

Postprzez albatros » 09 Sty 2011 00:23

RakuNH napisał(a): Jeśli chodzi o wiatr to tu jest chociaż jakiś zamysł i mimo że ułatwia to oszukiwanie ten przelicznik można jakoś na upartego zrozumieć bo co by nie mówić to parę razy konkurs uratowały mimo że "wyrównują szansę" w jakiś 20% .

Ja nie potrafię zrozumieć jak mozna wyciągnąć średnią z pomiarów, w których żeby sie znaleźć wpływ mają poprzednie prędkości. Nie wiem czy to prawda, bo FIS szanuje tajemnice swojego systemu i trudno mi wyszukać cały opis, ale wg jednego średnią wyciagają z pomiaru, do którego zawodnik mógł nie dolecieć.
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 15 Sty 2011 11:44

Miałem dziś nadzieję na to że w końcu Adam przełamie serię trzecich i drugich miejsc i w końcu zwycięży, bo po jego skokach w treningach i kwalifikacjach można było poważnie na to liczyć.
No i po pierwszej serii wszystko pięknie się układało mimo że przeliczniki znów chciały popsuć mi humor. Ale po raz kolejny specyficzne warunki w Sapporo dały znać o sobie, tam raz na jakiś czas musi wygrać fuks(choć akurat Freund nieżle sobie radzi w tym sezonie ale jeśli ktoś widział go dziś na pierwszym miejscu to musiałby mieć instynkt wróżki ;) ). Wystarczy zobaczyć jakie odległości osiągnęła ostatnia trójka skoczków by stwierdzić że Adam nie miał wielkich szans na dalszy skok...
Mówi się trudno, może jutro w końcu będzie te 39 zwycięstwo w karierze. Z dwojga złego wolę już że wygrał młody Niemiec niż kolejną wygraną zanotowałby Morgenstern.
Z pozostałych naszych skoczków pecha miał Żyła bo zabrakło mu naprawdę niewiele, Kot i Śliż słabo... Taki sobie występ norweskich rezerw; 3 w "30"-ce w tym jeden w "10"-e.
Wyniki
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Krzychu90 » 15 Sty 2011 11:57

Jednak należą sie brawa dla Freunda. Przez cały sezon zdarzało mu sie oddawać skoki na miarę czołówki pucharu świata, jednak z reguły miał w konkursie jeden skok bardzo dobry, a drugi zawalał.Dzisiaj jednak w obu seriach dobrze skoczył. Warunki jak na Sapporo nie były złe. W poprzednich latach była w Japonii większa loteria. Wydaje się, że Adam drugi skok trochę jednak zepsuł. A co do pozostałych "orłów". Kot i Żyła na swoim poziomie, troche zawiódł Śliż, ale wydaje sie że trochę nie trafił z warunkami.
Krzychu90
Młodzik młodszy

Postprzez markos7207 » 17 Sty 2011 12:40

Jakoś bez większego echa przeszły konkursy w Japonii...
Chyba Raku zbiera siły na zawody w Zakopcu ;) albo może sam się tam pofatyguje, wszak to od NH rzut beretem :lol: . No a Góralka to już powinna się w stolicy polskich Tatr zameldować obowiązkowo ;) .
Ale do rzeczy. Adam ponownie trafił gorsze warunki w 2. serii i ponownie zepsuł także skok co przełożyło sie na miejsce poza podium, niestety. A znów jak co roku zarwałem noc by śledzić konkurs w Sapporo, tym bardziej że po dłuższej nieobecności Małysz zawitał do Kraju Kwitnącej Wiśni i miałem w końcu nadzieję na adamowe zwycięstwo. Ale to Japonia a tylko chyba tam zdarzają sie przypadki by po skoku 140 metrowym w chwile po tym był o 30 metrów krótszy , i bynajmniej jakichś leszczy tylko skoczków z czołówki.
Ten Freund mnie mocno zaskoczył, bo omal nie wygrał także drugiego konkursu. Zobaczymy co pokaże w Zakopanem no i może w przypadku Adama sprawdzi się powiedzenie "co się odwlecze to nie uciecze" ;) . Razy 3 :lol: .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez dan » 17 Sty 2011 17:04

Adam miał szanse nawet na zwycięstwo, ale trochę zawalił w II serii. Oczywiście, że warunki były takie, a nie inne, ale mimo wszystko chyba można było dalej skoczyć. Jednak cieszy to, że Małysz dalej jest w formie. Pierwsze punkty w sezonie zdobyli Rafał Śliż i Piotr Żyła.
Jestem ciekawy co dały treningi Stefanowi Huli i Kamilowi Stochowi. Przekonamy się w Zakopanym.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Daniel » 17 Sty 2011 17:09

markos7207 napisał(a):Chyba Raku zbiera siły na zawody w Zakopcu ;) albo może sam się tam pofatyguje, wszak to od NH rzut beretem :lol: . No a Góralka to już powinna się w stolicy polskich Tatr zameldować obowiązkowo ;)

Ja będę w Zakopanem na pewno już w czwartek ;) ktoś jeszcze się wybiera z forum?
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez zdzichu » 17 Sty 2011 17:28

Wszystko fajnie,tylko że w Zakopanem pewnie wystawimy dodatkowa kwote zawodników ,a w tej chwili to tak na drugą serie mamy tylko dwóch pewnych ,skoczków ,mysle że także Hula powiniem wejsc, a to jak na nasze tegoroczne aspiracje troche za mało .No chyba że te treningi w Zakopanem przyniosa jakies nadspodziewane efekty, i zobaczymy troche lepsza forme ,naszych pozostałych skoczków.
Niewiem jak dla was ,ale dla mnie jakos ta magia konkursów w Zakopanem sie ulatnia ,kiedys bardziej mi sie podobały te konkursy ,choc przyznam że uwazam tak jako obserwator z przed telewizora,bo na żywo jeszcze nie miałem okazji ogladac tych zawodów
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 17 Sty 2011 17:44

Niestety w tym roku mnie nie będzie. ;) Ogólnie rzecz biorąc nie odpowiada mi za bardzo klimat na skokach a szczególnie te trąby, które na miejscu są jeszcze bardziej denerwujące niż w telewizji :D Za rok się zamierzam pojawić na PŚ w kombinacji norweskiej bo prawdopodobnie już będzie w Zakopnem a jak się skończy Małyszomania to i może na skoki wpadnę bo pewien element już zaprzestanie wyjazdów a i bilety pewnie zrobią tańsze. Teraz jeszcze muszą na Adamie robić biznes.

Odnośnie konkursów w Japonii to na pewno punkty Żyły i Śliża są zaskoczeniem. Dzięki temu w Zakopcu nie będą skakać na początku :D Małysz bardzo dobrze ale widać że przy słabszych albo równych warunkach czołówka mu odskakuje i wydaje się że jeśli Amman będzie dalej dołował to na zakończenie kariery wywalczy sobie trzecie miejsce w generalce. Na więcej bym nie liczył choć może w lutym czeka nas wybuch jego formy. Jeśli chodzi o dodatkową kwotę zawodników to mamy ją bardzo słabą i w ogóle nie porównywalną z Niemcami, Austriakami czy Norwegami. Zapewne wystartują: Małysz, Stoch, Hula, Kubacki, Bachleda, Miętus, Murańka, Żyła, Śliż, Byrt i Koty. W rezerwie na drugi konkurs będą jeszcze jacyś juniorzy czy Dawid Kowal ale poza Hulą, Stochem i Małyszem wydaje się że będziemy oglądać heroiczną walkę o wejście do 50.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 17 Sty 2011 17:51

RakuNH napisał(a):Małysz, Stoch, Hula, Kubacki, Bachleda, Miętus, Murańka, Żyła, Śliż, Byrt i Koty.

Ja chętnie zobaczyłbym, w jakiej formie jest Łukasz Rutkowski, mógłby skakać zamiast jednego z Kotów, którzy się w Japonii nie popisali.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 17 Sty 2011 18:00

Tak wypisałem pierwsze lepsze nazwiska na szybko ale wydaje się że kandydatami do startu w miejsce Kotów powinni być Jan Ziobro i właśnie Rutkowski o którym zapomniałem. Jak dla mnie taki skład byłby optymalny i Koty ewentualnie na podmianę drugiego dnia bo swoje szanse mieli i w Japonii była jedna wielka żenada w ich wykonaniu. Nawet ojciec się zdenerwował :D Tak czy siak kto by nie wystartował to czterech w 30 i ośmiu w 50 to będzie wielki sukces jeśli w kwalifikacjach zobaczymy najlepszych i 60/65 zawodników. Spodziewam się jednak że kwalifikacje przebrnie podobna liczba zawodników zarówno w piątek i w sobotę z grupą krajowa jak i w niedzielę bez niej. Wymagań wielkich nie mam więc mogą mnie tylko pozytywnie zaskoczyć. ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Krzychu90 » 17 Sty 2011 19:04

No trzeba przyznać, że podczas przerwy drugiego konkursu, siedzący w studiu stary Kocur był nieźle wkurzony :D . Nie chciałbym byc w skórze Kociaków po powrocie do chaty :lol:
Krzychu90
Młodzik młodszy

Postprzez markos7207 » 19 Sty 2011 17:44

Nasz "Kojonkoski" odkrył karty, w Zakopanem będą mieli okazję poskakać Adam Małysz, Marcin Bachleda, Tomasz Byrt, Stefan Hula, Jakub i Maciej Kotowie, Dawid Kubacki, Krzysztof Miętus, Łukasz Rutkowski, Kamil Stoch, Rafał Śliż i Piotr Żyła.
A gdzie Klemens ? :o
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Krzychu90 » 19 Sty 2011 18:18

Spokojnie to dopiero wstępny skład ze strony TZN-u. Na tej liście jest między innymi 8 finów (chociaż moga wystawić 6) i 3 Włochów choc przyjeżdża tylko Colloredo. Pewnie z tego składu ubędzie Kuba Kot a dojdzie Murańka lub drugi miętus.
Krzychu90
Młodzik młodszy

Postprzez komando77 » 19 Sty 2011 19:08

Ja znalazłem taki skład, jest on bardziej prawdopodobny:

* Adama Małysza,
* Kamila Stocha,
* Stefana Hulę,
* Marcina Bachledę,
* Krzysztofa Miętusa,
* Dawida Kubackiego,
* Rafała Śliża,
* Piotra Żyłę,
* Jana Ziobro,
* Macieja Kota,
* Klemensa Murańkę,
* Tomasza Byrta.

Macie tutaj Klimka :)
Awatar użytkownika
komando77
Młodzieżowiec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Menson » 19 Sty 2011 19:16

Skład, który wystąpi będzie dopiero jutro wieczorem... Dzisiaj na stronie TZN pojawił się skład wstępny, co onet, wp i inne portale uznały za skład 100-procentowy... A składy wstępne zgadzają się czasem z tymi oficjalnymi, ale nie zdarza się to zawsze, a już zwłaszcza w przypadku gospodarzy...
Menson
Kadra B

Postprzez RakuNH » 19 Sty 2011 19:21

Skład podany na stronie PZNu jest pewny i oficjalny.

http://www.pzn.pl/skoki-narciarskie/akt ... panem.html

Dziwi brak Rutkowskiego ale nieoficjalnie słyszałem że znowu ma jakieś problemy zdrowotne. Reszta zgodna z przewidywaniami i raczej optymalna.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 20 Sty 2011 19:14

No i nie było jednak klęski w kwalifikacjach wręcz przeciwnie swietny wynik aż 11 naszych skoczków zobaczymy jutro w konkursie , w sumie przyznam ze nie spodziewałem sie az tak dobrego wyniku,swietną forme zaprezentował Malysz który dzisiaj zdominował treningi i kwalifikacje ,także pozostali nasi skoczkowie zaprezentowali sie dobrze nie awansował tylko młody Jan Ziobro
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez karlos » 20 Sty 2011 19:19

Trzeba przyznać, że nasi bardzo dobrze spisali się w kwalifikacjach, jednak jutro dla większości dostanie się do 30 może być zadaniem ponad obecne umiejętności, chociaż jak będą sprzyjające warunki, to może znowu nas spotka przyjemna niespodzianka.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 20 Sty 2011 19:47

Ja jestem zaskoczony tylko świetną formą Żyły, który skacze na poziomie Huli albo i nawet lepiej i w tym momencie jest zdecydowanym nr 4 mimo że przygotowywał się poza kadrą :shock: Trzeba powiedzieć jasno że nasza szóstka na początku miała dobre warunki i dzięki temu z mniejszymi bądź większymi problemami awansowali bo w treningach wyglądało to źle. Tak czy siak dalej sytuacja wygląda tak że jak zapunktuje czterech to będzie to dobry wynik bo ze świecą szukać po tych trzech skokach kogoś piątego kto może o 30 zawalczyć.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Krzychu90 » 20 Sty 2011 19:53

Trzeba przyznać że jednak polacy mieli troche szczęścia. Większość z nich startowała na początku kiedy był jeszcze wiatr pod narty. Jednak mimo wszystko jestem zaskoczony, bo patrząc na ich formę z tego sezonu bałem sie że nawet z huraganem pod narty będą mieli niektórzy z nich problemy w kwali. Wydaje się,że powoli krystalizuje się drużyna na Oslo. Dobry skok Stocha na 10 PŚ, Hula oddał dzis 3 dobre równe skoki. Zaskoczył pozakadrowiec Żyła który skakal dzis naprawde dobrze, oddając dobry skok w kwali i w 2 treningu (zdaje się,że 12 miejsce) i troche gorzy w 1 treningu (30 miejsce) i wygląda na to, że to on jest obecnie najbliżej uzupełnienia składu na MŚ.
Krzychu90
Młodzik młodszy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości