friducha napisał(a):Jakieś 3 sekundy zabrało mi znalezienie internetowych sklepów z najprzeróżniejszymi "koneserskimi" piwami.
Sam napisałem, że akcja rodzi reakcję. Chodziło mi o przejęcie
najpopularniejszych marek i rodzimych firm. Które do dziś udają "związane z regionem" i jadą na sentymencie jego mieszkańców. Choć Warka rozlewana jest w Żywcu, Kasztelan w Łodzi czy w Szczecinie, w Zwierzyńcu nie ma nawet czynnego browaru, a Łomża. O tym, że poza masówką istnieją do wyboru towary ekskluzywne, dobrze wiem. Super. To, co było normą, staje się wyjątkiem, a w marketach można się faszerować produktami piwo- (wędlino-, sero-...) podobnymi, spełniającymi unijne kryteria przydatności do spożycia (tudzież nazewnicze). Dzięki ci, Unio.
friducha napisał(a):
I uważasz, że to przepisy unijne są temu winne?
Pisałem wyżej: Unia jest jeszcze jednym narzędziem, które standaryzację umożliwia.
friducha napisał(a):Nie twierdzę, że prywatyzacja była przeprowadzona prawidłowo i nie było wałków, bo były i to grube natomiast za kuriozalne uważam obwinianie UE za pazerność czy też niekompetencję ówczesnych elit polskich.
Tak, Friducha, UE z łezką w oku przyglądała się dzikiej prywatyzacji. Bądźmy poważni.
friducha napisał(a):Znowu kiedy brak Ci konkretnego argumentu uciekasz w szyderę. Nawet nie kumam tego "dowcipu"...
Sprowadzasz mnie sama na taki poziom, każąc tłumaczyć rzeczy oczywiste. Znaczy ja wiem, że tylko udajesz, że nie rozumiesz. Jakubiak powiedział straszne i homofobiczne rzeczy, więc w klubach homoprzyjaznych wylewano jego piwa w ramach protestu.
friducha napisał(a):Mylisz decyzje czysto biznesowe z prawodawstwem.
Nie zauważasz oczywistej korelacji.
friducha napisał(a):Naprawdę już się gubię co stanowi clue Twojego problemu?
Powiem Ci. To, że wchodzisz w rozmowę tydzień po jej zakończeniu, wyrywasz zdania z kontekstu, autorytatywnie rozstrzygasz, kto miał rację, a potem prowadzisz polemikę sama ze sobą w oderwaniu od wcześniejszej rozmowy, skupiasz się w swoim stylu na jakichś oderwanych wyjątkach i wyprowadzasz "reguły".