Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez Heidi » 07 Sty 2014 15:34

Wlasnie przeczytałam, ze Lindsey nie pojedzie do Soczi. Wielka szkoda. Być moze zbyt wcześnie po kontuzji wróciła do ścigania? :| W takim razie największymi faworytkami do złota w zjeździe będą Tina Weirather i Lara Gut. A na igrzyskach ma wystąpić Marion Rolland?
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez zygy » 07 Sty 2014 19:22

Obawiam się, że to koniec kariery dla Vonn. Czy jest sens dalej ryzykować zdrowiem, skoro osiągnęło się w sporcie praktycznie wszystko, jest się ustawionym do końca życia itp. Riesch też odchodzi po Soczi, podobnie jak Schild, Goergl i pewnie Maze. Już w tym sezonie do głosu zaczyna dochodzić pokolenie urodzone w końcu lat 80-tych i na początku 90-tych, tak więc starszym gwiazdom będzie coraz trudniej o sukcesy.

A Flemmen, Bakke? MŚ w Vail 1999 były chyba najlepsze w historii dla norweskich alpejczyków.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zdzichu » 07 Sty 2014 20:03

Raczej to jeszcze nie jest koniec kariery Vonn. Za rok mistrzostwa świata odbędą się niejako u niej w domu, więc zapewne zrobi wszystko, żeby pojawić się tam na starcie i ewentualnie po tych mistrzostwach zakończyć karierę. Mam nadzieję, że wróci.Bo bez dwóch zdań była najbarwniejszą postacią tej dyscypliny w ostatnich latach.Tylko teraz musi wszystko zrobić bez zbędnego pośpiechu.Z takimi urazami nie ma żartów.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Guarded » 08 Sty 2014 15:16

Vonn powiedziała, że teraz chce się jak najlepiej przygotować na MŚ, więc kariery raczej nie kończy.
Awatar użytkownika
Guarded
Kadra B

Postprzez Masha » 08 Sty 2014 21:49

Przecież ona będzie startować do IO w Ping-pong. To jest babka, która nigdy się nie poddaje i ciągle czuje głód zwycięstw. Chyba nie jest tak durna by zakładać rodzinę z Tygrysem? :shock:
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez zygy » 09 Sty 2014 01:43

Niedawno jeszcze twierdziła, że lada chwila skończy swoją karierę, tym bardziej, że sporo ryzykuje tymi kolejnymi upadkami. Być może uda jej się wrócić w przyszłym roku, ale to będzie najprawdpodobniej jej ostatni sezon. Tymczasem Maze zmienia trenera od konkurencji szybkościowych. Trochę to ryzykowne w tej fazie sezonu i trudno wierzyć w powodzenie tej operacji. W przypadku Słowenki aż sie prosi o jakiś spokojny trening, a nie gonienie z zawodów na zawody i ciułanie tych pojedynczych punktów w kolejnych slalomach. Chociaż w obecnej sytuacji na czele generalki, to każdy punkt może się liczyć. Czasem wygląda to tak, jakby nikt nie chciał wygrać w tym sezonie KK. Riesch popełnia szkolne błędy i nie kończy co drugiego slalomy, podobnie jak Larka giganta. Cała nadzieję w młodszej Tince, lub pięknej Ani, bo Shiffrin jeżdżąc tylko konkurencje techniczne jest raczej bez szans.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez mareqna » 09 Sty 2014 09:41

W narciarstwie alpejskim kobiet jakieś fatum zawisło nad moimi faworytkami. Worley,Rolland i teraz Vonn.Nie będę miał komu kibicować na IO,no może trochę córce Hanni Wenzel,albo co tam trochę.... będę jej kibicował bardzo.Narkomanka seksualna widocznie za dużo nagrzeszyła z drugim maniakiem seksualnym Tigerem Woodsem więc niebiosa się obraziły. ;)Wszystko jest dla ludzi,nno,ale żeby ogórka bez przerwy kisić.... :)
Lindsey Kildrow-Vonn po przez opuszczenie ostatnich Mistrzostw Świata i Igrzysk Olimpijskich niestety pogrzebała szansę na zostanie najlepszą alpejką świata,zdrowie jednak u sportowca jest najważniejsze i żeby nie wiem jakim był ogromnym talentem i nie wiem jak harował na treningach, bez zdrowia i szczęścia sukcesów nie zdobędzie.A swoja drogą ile medali i jakich historycznych wyczynów dokonałaby Janica ,,Diablia" :) Kostelić?
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Bedrzich » 09 Sty 2014 17:57

Tego już teraz nikt nie wie, ale ja bym chyba nie odsyłał jeszcze Maze na emeryturę, wydaje mi się, że ten sezon bez sukcesów (jak na razie, ale nie widać poprawy), może ją podrażnić i może w przyszłym roku tez ją zobaczymy. Pewnie spora grupa zawodniczek zakończy w tym roku kariery, moja niegdysiejsza faworytka gigantowa Karbon pewnie też. Piszę niegdysiejsza, bo już nie wygrywa choć nadal ją lubię...
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez zygy » 09 Sty 2014 19:51

Pamiętam sezon 2007/2008, kiedy Włoszka wygrywała seryjnie giganty. To też jedna z moich ulubienic. Szkoda tylko, że w kolejnych latach spuściła z tonu. Kontuzje też swoje zrobiły, podobnie jak u Karen Putzer, która mogła osiągnąć znacznie więcej, niż osiągnęła. W przypadku Maze bardziej chodzi mi o to, że powinna postawić na specjalizację np., przed laty jeżdziła tylko giganty i spergiganty. Co innego jest wybrać sobie 1-2 konkurencje, a co innego jeżdzić wszystko i wszędzie gdzie się da, co w przypadku tak zaawansowanego wieku może być mocno utrudnione. Dość powiedzieć, że gdyby w tym sezonie Maze udało się objąć porwadzenie w PŚ, to była by to najstarsza liderka w historii całego cyklu.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Masha » 09 Sty 2014 21:31

Zygy no to zniszczyłeś moje nadzieje :roll:
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Bedrzich » 09 Sty 2014 21:49

No fakt, może Maze powinna trochę spuścić z tonu i nie jeździć wszystkiego co się da, w końcu w tamtym sezonie się mocno wyeksploatowała. Ale póki co, to widać u niej jakieś nerwowe ruchy, a nie namysł nad sytuacją. Widać to nie był dobry pomysł, aby wymieniać "zwycięski skład" trenerski...
Karen Putzer też była świetna, dzięki za przypomnienie :)
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 09 Sty 2014 22:48

Putzer swego czasu była 2 w generalce, tylko za Paerson. Szkoda, że kontuzje uniemożliwiły w pełni rozwinąć talent, jaki posiadała. Maze powoli staje się zakładniczką sukcesów z poprzedniego sezonu. Wygląda na to, że w konkurencjach szybkościowych jest nieżle przygtowana, ale zupełnie zawaliła przygotowanie w technicznych. Oczywiście nadal kwestia PŚ jest otwarta, ale 162pkt., starty do Riesch, może być trudno odrobić, tym bardziej, że wyprzedza ją jeszcze kilka innych zawodniczek. Zastanawiam się, czy Słowenka wystartuje we wtorek we Flachau, jeśli w weekend znowu coś nie pójdzie po jej myśli.

Z tego ci mi wiadomo, to Włosi podkupili jej Magoniego przed sezonem, który teraz odpowiada za przygotowanie włoskich gigancistek. Na ile sama Maze była zdeterminowana, żeby o niego walczyć, to inna sprawa. Mnie bardzo cieszy, że powoli Włoszki odbudowują swoją ekipę, która kilka lat temu była najmociejszą nacją w gigancie pań, lepszą nawet od Austriaczek. Co prawda dla Karbon, to już zapewne ostatni sezon, ale zaplecze jest spore i jest z kogo wybierać. Najbardziej martwi mnie postawa Moelgg, która ma ewidentne problemy psychiczne i to od wielu lat. Ciągle mam w pamięci jej wypadnięcie ze slalomowej trasy na ostatniej dosłownie tyczce podczas MŚ w 2009r., kiedy jechała po złoty medal. Ostatnio zupełnie się pogubiła i nie kończy większości zawodów, w których startuje, zaś na listach slalomowych wypadła z czołowej "50".
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Bedrzich » 09 Sty 2014 23:30

No więc właśnie, ta sprawa z Manuelą, to już jest w ogóle totalna porażka. Pogubiona, to ona była w poprzednim sezonie, teraz to jest bezdenna katastrofa. Taka zawodniczka, a teraz wygląda na to, że trzecia dziesiątka, to jest szczyt jej aktualnych możliwości!!!!
Mi się w ogóle podoba, to wyrównanie ostatnio stawki, już nie ma dominacji Austriaków i Austriaczek, wiele reprezentacji wyciągnęło wnioski z batów, jakie dostawało w ostatnich sezonach.
Bardzo mi się podobają w konkurencjach technicznych Szwedki, które atakują szeroką ławą i widać kilka zawodniczek, z których mogą mieć pociechę, a w konkurencjach szybkościowych dzięki Kaisie Kling zdobywają przyczółki :)
Do Włoszek mam dużo sentymentu, bo zawsze też lubiłem siostry Fanchini, widać też, że po ostatnich kłopotach odbudowują się też Brignione i Costazza, może być bardzo ciekawie w Soczi...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez Bedrzich » 09 Sty 2014 23:31

A że Putzer była 2 w generalce to nie pamiętałem ;)
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 10 Sty 2014 01:07

2002/2003, ale stratę miała wielką do Szwedki.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 11 Sty 2014 12:56

Taki sezon jaki miała Maze w ubiegłym roku, zdarza się raz w życiu. Nie ma co patrzeć na jej obecne wyniki przez jego pryzmat, ale w Soczi może Słowenka narozrabiać bardziej niż w Schladming ;)
Co do Lindsey, mam także nadzieję że wróci w przyszłym roku w pełni sił, należy jej się pozytywne zakończenie kariery, bez względu ile będzie jeszcze trwała. Chociaż nie sądzę żeby do Korei dotrwała. Najpierw niech solidnie stanie na własnych nogach ;)

Mało wypadków, to jeszcze jakieś barany łażą po otwartej trasie :evil:

Image
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 11 Sty 2014 13:28

Wypadków niestety bardzo dużo.W Zauchensee bardzo groźnie wyglądającego dzwona zaliczyła Elena Fanchini.Włoszka mocno uderzyła twarzą o stok.Na szczęście podniosła się o własnych siłach.Zjazd dosyć zdecydowanie wygrała Elisabeth Goergl.Chociaż po przejeździe Fenninger, która minimalnie wyprzedziła Riesch, wydawało się, że to piękna Anna sięgnie po kolejne zwycięstwo przed własną publicznością.Ogólnie świetny występ Austriaczek, bo znakomite piąte miejsce zajęła Niki Hosp.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 11 Sty 2014 14:35

Feluś się rozbrykał, znowu na szczycie, tym razem w gigancie w Adelboden ;) . Niezniszczalny jeszcze niedawno Ted, już nie jest niezniszczalny, Marcelemu też już coraz więcej ludzi dobiera się do skóry, a to bardzo dobrze dla Aksela :) .
Chociaż on mógłby też nacisnąć bardziej na gaz bo druga dziesiątka i ciułanie drobniaków, to może być za mało na Austriaka.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 12 Sty 2014 14:25

I Heniek znów na podium :D , radość mąci nieco ten mały na pierwszym miejscu, już ścierpiałbym jakoś Szweda na jego miejscu :P
Nordbotten tez zapunktował, szkoda że Solevaag wypadł. To samo spotkało Neureutera ale miał ostatnio zbyt dobra passę ;)

Kurde, zapomniałem o Ragnhild która dzisiaj pokazała w supergigancie swój potencjał zajmując miejsce tuż za podium(w superkombi spadła ale slalom to nie jej działka ;) ), wkrótce przyjdzie czas że zamelduje się na najwyższym stopniu, i Figaro będzie zadowolony że doczekał :)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bedrzich » 14 Sty 2014 20:08

A ja to się cieszę ostatnio, że zmiana warty następuje powoli i Ci 'młodzi obiecujący' się pojawiają. Miło widzieć w końcu siostry Loeseth na dobrych miejscach, Bernadette Schild, która w końcu zaczyna stawać na podium, Christiansena, czy te młode Szwedki.
Choć z drugiej strony jak Goergl wygrała ten zjazd i zaczęła się bardzo cieszyć, tom się wzruszył - chyba sentymentalny jestem, ot co :D
Bedrzich
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości