Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez markos7207 » 02 Gru 2013 12:59

Vonn czeka kolejna operacja ale chce ją odłożyć na później, po Soczi. O ile kolano wytrzyma...
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Olma » 02 Gru 2013 13:14

Jakoś czarno widzę przyszłość tego Lindseyowego kolana, no ale może się uda dociągnąć do IO.
Tina Maze zapomniała wylansować przed sezonem jakiś skoczny motywacyjny przebój i teraz nie wie, co robić ;).
Gratulacje dla Aksela, niech jak najbardziej wyśrubuje ten norweski rekord, to młodzież będzie miała za czym gonić. A norweska młodzież wygląda na stokach coraz lepiej :D.
Olma
Junior

Postprzez zygy » 02 Gru 2013 13:39

Nigdy nie przepadałem za Mazę, więc jakoś mi jej nie szkoda ;) Za to Gut uwielbiam, chociaż też charakterek ma. Już kilka lat temu, jako nastolatka zapowiadała się świetnie, ale widać musiała dojrzeć, żeby poważnie liczyć się w generalce. Szkoda wczorajszego startu, ale w jej przypadku kluczowe będzie utrzymanie formy w konkuencjach szybkościowych. Coraz ciekawiej wygląda też Shiffrin. Na chwilę obecną jest konkurencyjna w slalomach i gigantach, ale wśród pań to może być mało, żeby zawalczyć o wielką KK. Z tego co mówią eksperci, to Amerykanka już od przyszłego sezono ma mocniej przykładać się do zjazdów i supergigantów, co już diametralnie zmieni stan rzeczy. Po tym sezonie zapowiada się pradziwa rewolucja i młode na dobre powinny przejąć stery.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 04 Gru 2013 13:01

Zawsze jest coś za coś. Postawienie na szybkość odbija się w technicznych i na odwrót. Miller jest sztandarowym przykładem, albo pyzata Anja ze Szwecji ;). Chociaż są wyjątki jak Janica Kostelić, ale jej slalomy też nieco "siadły" gdy zaczęła wygrywać w zjazdach.

Stary, dobry Didier, wciąż w formie :mrgreen:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Kacpero221 » 04 Gru 2013 21:17

zygy napisał(a):Nigdy nie przepadałem za Mazę, więc jakoś mi jej nie szkoda ;) Za to Gut uwielbiam, chociaż też charakterek ma. Już kilka lat temu, jako nastolatka zapowiadała się świetnie, ale widać musiała dojrzeć, żeby poważnie liczyć się w generalce.

Nie dojrzeć, a znaleźć trochę szczęścia i przestać łapać kontuzje. Przez nie straciła cały sezon 2009/10 (razem z Vancouver) i praktycznie całe przygotowania do 2011/12.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Duche » 06 Gru 2013 15:21

A więc Lindsey Vonn dzisiaj jednak wystartuje. Rewelacji nie ma się raczej co spodziewać, ale najważniejsze, by weszła w rytm startowy i przede wszystkim żeby dotrwała do Soczi bez żadnych urazów.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez markos7207 » 06 Gru 2013 15:39

Wystartuje ale nie daj Boże znowu coś się jej przytrafi, to może być koniec Amerykanki. Już teraz ciąży na jej psychice kamień młyński ale życzę jej jak najlepiej, niech się odbuduje a dobry wynik jej to znacznie ułatwi.
Mam nadzieję że Lotte wreszcie zacznie tak zjeżdżać jak w treningach ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 06 Gru 2013 21:41

Aksel nie zwalnia tempa za Oceanem, drugie zwycięstwo tym razem w zjeździe w Beaver Creek i 23 wygrana stała się faktem(zrównał się z królem giganta, Michaelem von Grünigenem :) . Mimo że wciąż zmaga się ze skutkami grypy i dość kiepskiego wczorajszego treningu, dzisiaj pocisnął od startu zyskując kilkanaście setnych nad Reicheltem. I choć za półmetkiem nieco przegrywał, końcówka była piorunująca ;) . Jutro w mrożnym BC specjalność Wikinga czyli Super-g i liczę na hattrick w jego wykonaniu :D
Jednak zawsze gdy Svindal mknie po Birds of Prey przechodzą mnie ciary po plecach.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 07 Gru 2013 10:49

Królowa Lindsey wróciła do rywalizacji. Amerykanka zajęła odległe miejsce, ale nie to było najważniejsze.Vonn dojechała do mety, a myślę, że to był główny cel.Jej przejazd był bardzo asekuracyjny, jednak to nie może dziwić.W dodatku w końcówce jakby osłabła, ale moc powróci z czasem .Nerwy przed startem po tak długiej przerwie zapewne również zrobiły swoje.Jeśli Vonn zrzuci blokadę ze swojej psychiki, i zacznie jeździć z odpowiednia dozą ryzyka, to znów może powrócić do czołówki.Tam jest jej miejsce.

Dobrze, że po przejeździe numeru 18 wichury pozbawiły mnie elektryki, dlatego nie musiałem się delektować przejazdem Riesch :twisted: Warto podkreślić kolejny udany występ Eleny Fanchini i przeciętny Lary Gut.A Svindal jednak robi wszystko, żeby Hirscher nie miał spacerku w drodze po trzeci kryształ ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Heidi » 07 Gru 2013 11:32

A dlaczego Tina Weirather zostala wczoraj zdyskwalifikowana? :shock:
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez Kacpero221 » 07 Gru 2013 14:05

Heidi napisał(a):A dlaczego Tina Weirather zostala wczoraj zdyskwalifikowana? :shock:

W oficjalnym raporcie z wynikami jest wpisane "Rule #5", a z tego, co kojarzę to 5-ka = "niedozwolona długość nart".
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Peeta » 07 Gru 2013 19:31

Czy tylko ja wolę słuchać w roli komentatora Marcina Szafrańskiego, zamiast Witolda Domańskiego?
Awatar użytkownika
Peeta
Junior

Postprzez Kacpero221 » 07 Gru 2013 21:21

Peeta napisał(a):Czy tylko ja wolę słuchać w roli komentatora Marcina Szafrańskiego, zamiast Witolda Domańskiego?

Oczywiście, że tak. U Domańskiego cały komentarz opiera się na linii jazdy, prędkości i obliczaniu różnic pomiędzy poszczególnymi sektorami, a Szafrański zwraca też uwagę na technikę jazdy, na ruchy zawodnika, pozycję. Komentarz tenisowy w wykonaniu Domańskiego też dosyć kulawy, ale znośny.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez RakuNH » 07 Gru 2013 21:59

Ja się nie znam na alpejskim i lubię każdego komentatora w Eurosporcie. Szafrański mi się kojarzy na pewno z najmniejszym krytykowaniem Polaków - zawsze znajdzie coś, żeby występ uznać za dobry.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 07 Gru 2013 22:27

Jak dla mnie zdecydowanie Szafrański.Dzięki niemu można dowiedzieć się więcej o aspektach technicznych. Poza tym ma żywszy głos ;) Chociaż ja przeważnie oglądam alpejczyków na Rai Sport, więc komentarz nie ma dla mnie większego znaczenia ;) Właśnie tam obejrzałem dzisiejszy zjazd kobiet i naprawdę udany występ Lindsey Vonn. Amerykanka skończy prawdopodobnie w pierwszej dziesiątce. Dzisiaj pojechała już znacznie lepiej, z większym ryzykiem.Czyli wygląda na to, że w tym wczorajszym starcie w trudniejszych warunkach skupiła się tylko na bezpiecznym dojechaniu do mety.Jeśli na dobre rozjeździ się, to można spodziewać się powrotu do ścisłej czołówki.Zobaczymy jak będzie na bardziej wymagających trasach.Ale po tym dzisiejszym starcie powiało optymizmem.Niestety optymistycznie nie nastraja forma Riesch.Zanosi się na powtórkę wyniku Vonn z dwóch ostatnich sezonów.Riesch i hard trick w Lake Louise :? Niestety jutro planów Niemki nie pokrzyżuje raczej Lara Gut.Pięknej Szwajcarce najwyraźniej nie leżą kanadyjskie trasy ;) Jednak patrząc na dotychczasowe poczynania Szwajcarów, to już można powiedzieć, że w tych kilku startach zrobili więcej niż w całym ubiegłym sezonie.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Heidi » 08 Gru 2013 11:41

Gut nie pasuja warunki. Narzekala na Fejsbuku na niskie temperatury, a i chyba tez nie lubi zbytnio az tak zlodzonych tras ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez Kacpero221 » 08 Gru 2013 12:17

RakuNH napisał(a):Ja się nie znam na alpejskim i lubię każdego komentatora w Eurosporcie. Szafrański mi się kojarzy na pewno z najmniejszym krytykowaniem Polaków - zawsze znajdzie coś, żeby występ uznać za dobry.

To jeszcze z czasów kiedy Polacy załapywali się na transmisję :( A teraz 2. miejsce od końca Bydlińskiego jest sukcesem.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Heidi » 08 Gru 2013 22:28

No i jakie przyjemne podium w zjezdzie! :D Lara pierwsza, Tina z Liehtensteinu druga. Lubie jak mlode zawodniczki zaczynaja odnosic sukcesy. :) U panow takze bardzo fajne podium. Cieszy mnie bardzo, ze znalazl sie na nim Bode. Moze ono zadzialac jako kop do dalszej pracy. :)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez markos7207 » 13 Gru 2013 14:35

Image

Co za ujęcie :D

W mgnieniu oka, takiego ok 2 minutowego ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 14 Gru 2013 12:25

Zanosi się na drugie zwycięstwo młodszej Tiny, oprócz urodziwej Anki z Austrii resztę znokautowała ;) . W LL Larcia sprzątnęła jej wygraną sprzed nosa w ostatniej chwili, dzisiaj na jej podwórku był rewanż ;) .

Aj, Akselowi sprzęt odmówił posłuszeństwa, szkoda punktów. Ale gdzie Tadek, gdzie Bodzio ? Jeszcze Marceli pasowałby do kolekcji :P
Mam nadzieję że Mareqna odprawia już swoje zaklęcia aby Alexis półkrwi norweskiej utrzymał pozycję :)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości