Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez kat. » 30 Kwi 2012 12:34

figaro56 napisał(a):Kukurydziani" ostro zapukali do bram pałacowych.

Tak, i już ploty krążą, że Witkowski wystawi licencję na allegro, a prezes tej, która "nigdy nie spadnie" jest poważnie zainteresowany :D Inna sprawa, że przykład kukurydzy pokazuje, że jeden człowiek z głową na karku może dla zabawy (bo przecież robienie wielkiej piłki na wsi trudno traktować w aspekcie marketingowym itd.) zamieszać w tym naszym piekiełku zwanym krajowym podwórkiem piłkarskim.

Ssonicsl - prawda, że ścisk w czołówce, ale naprawdę po obejrzeniu meczu takiego Śląska, Ruchu czy ostatnich wyczynów Legii trudno się komuś niezwiązanemu emocjonalnie z żadnym z klubów w czołówce jakoś bardziej interesować, kto zgarnie majstra. Ta wiara w większy "potencjał" europejski Legii niż np. Korony też jest nieco irracjonalna.

Dziś derby w mieście maczet i noży. Niby o pietruchę, ale trzeba obejrzeć, bo następne małopolskie derby mogą być rozgrywane w kukurydzianym polu :D
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez dan » 30 Kwi 2012 13:12

Mówiąc (a raczej pisząc) o ciekawych sytuacjach w innych ligach europejskich spójrzcie na Eredivisie (ligę holenderską). 6 drużyn miało szansę na mistrzostwo, dopiero teraz Ajax niemal zapewnił sobie koronę. Ciekawe, że następne zespoły mają już sporą stratę. Zostały 2 kolejki do końca, a sytuacja w walce o europejskie puchary jest niesamowicie zacięta:

1 Ajax 70
2 Feyenoord 64
3 PSV Eindhoven 63
4 Alkmaar 61
5 Heerenveen 61
6 Twente 60
7 Vitesse 52
8 Roda 44
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez ssonicsl » 30 Kwi 2012 14:02

kat. napisał(a):prawda, że ścisk w czołówce, ale naprawdę po obejrzeniu meczu takiego Śląska, Ruchu czy ostatnich wyczynów Legii trudno się komuś niezwiązanemu emocjonalnie z żadnym z klubów w czołówce jakoś bardziej interesować, kto zgarnie majstra. Ta wiara w większy "potencjał" europejski Legii niż np. Korony też jest nieco irracjonalna.

Oj przepraszam. Akurat ostatni mecz Śląska z Zagłębiem był naprawdę niezły. Niezły w skali europejskiej. Jagiellonia z Legią też pokazała się z dobrej strony, piłkarsko dobrej, a nie tylko defensywa, defensywa, defensywa.
Wiara w potencjał. To nie wiara, to fakty. Ruch będzie się znowu męczył z zespołem z Malty, Korona może powtórzyć wyczyn Jagiellonii, ze Śląskiem trudna sprawa, bo zależy od tego co zrobi Dutkiewicz i co zrobi Solorz-Żak. Można zbudować tam bardzo dobry zespół, tylko najpierw trzeba trochę zainwestować, a pewien biznesman nie chce. Lech i Legia mają potencjał, mają doświadczenie z pucharów, mają dobre szkółki piłkarskie, mają nowe stadiony i najwyższe frekwencje w lidze, no i są to duże miasta, a do takich łatwiej sprowadzić lepszych piłkarzy z zagranicy (bo to też jest jeden z czynników wyboru).

Termalica w Ekstraklasie. Coś jak Hoffenheim w Bundeslidze. To jak kat będziesz jeździł na mecze? :D

Tak liga holenderska też jest wyrównana, tylko że tam Ajax odjechał. W hiszpańskiej wszystko jasne, we włoskiej niepokonany Juventus blisko scudetto, we Francji została dwójka Montpellier i PSG, w Anglii dziś może się wszystko rozstrzygnąć, w Niemczech Borussia, w Portugalii jeszcze walczą, Rosja dla Zenitu. Więc nasza liga naprawdę ekscytuje.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez kat. » 30 Kwi 2012 15:04

Co do Śląska z Zagłębiem to racja, że mecz ciekawy i piłkarsko dobry, choć trochę dziwne, że potencjalny mistrz broni się rozpaczliwie na własnym boisku w starciu z ligowym średniakiem. Ale już występ Śląska w Bielsku to dramat. Z Lechią nie oglądałem, ale zapewne było podobnie. Legii z Jagą też nie widziałem, więc nie komentuję.

Hoffenheim to dzielnica 30 tys. Sinsheim, więc od bidy można porównać doń Łęczną, Radzionków albo Brzesko, a nie liczącą kilka setek mieszkańców Niecieczę. Nie, raczej nie wybiorę się, mam alergię na kukurydziane pyłki ;)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 02 Maj 2012 16:10

Jak wiesz Kat przebywałem jakiś czas w Sinsheim i nazywanie Hoffenheim dzielnicą Sinsheim to trochę może wprowadzać w błąd. Ta nazwa "Wieśniaki" nie wzięła się z chmur. Hoffenheim to wioska położona kilka kilometrów od właściwego Sinsheim ale podlegająca administracyjnie pod tak zwane duże Sinsheim. W każdym bądź razie nie ma nic wspólnego z tym jak przeciętny mieszkaniec miasta wyobraża sobie miejską dzielnicę. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 02 Maj 2012 19:24

Ale stadion jest chyba położony w jeszcze innej dzielnicy Sinsheim. Wpisałem w gugle -grafika i jakiś kukurydzianych pól nie widać w okolicy, więc gdzie im tam do Niecieczy ;)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 02 Maj 2012 19:49

Dzisiaj wybieramy pieśń a Dyzma uchyli rąbka. :lol:
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez figaro56 » 02 Maj 2012 21:14

Niestety ale kiedy ja tam przebywałem to nie było ani drużyny na tym poziomie ani stadionu. Jeżeli stadion powstał w miejscu starego stadionu to powinien być w dzielnicy Steinsfurt. Ta już bardziej przypomina dzielnicę miejską chociaż jeszcze po wojnie była osobną wioską. Kukurydzy sobie nie przypominam ale inne uprawne pola pomiędzy poszczególnymi "dzielnicami" już tak. Pamiętam też rzekę Elsenz taką mniej więcej jak ta twoja w Tarnowie. Dopływ Neckaru. Jak mi się nudziło to chodziłem nad nią karmić pstrągi.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 03 Maj 2012 01:05

No piękna pieśń. :lol: :lol: :lol:
A skład wersja 1.0. chyba nie zaskoczył za bardzo.
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez ssonicsl » 03 Maj 2012 09:24

Tak. Pieśń cudowna. Ciekawi mnie tylko czy to wyraz jajcarskiego podejścia szerszej publiki, czy może jednak KRRiTV aż tak bardzo się nie pomyliła wstawiając Polo TV do Mux1 (np zamiast Rebel.tv)...

Skład. Kilka uwaga. Perquis - nawet jak zdąży się wyleczyć po przypominam, że on nic nie grał przez ostatnie miesiące; Boenish - a ten za to zaczął grać w rezerwach Werderu (naprawdę nie można zabrać kogoś innego? Kuś, Lisowski, ktokolwiek); Kucharczyk - czy Smuda oglądał jakikolwiek mecz Legii? Jak on gra to zawsze jest najsłabszy; Matuszczyk - rezerwowy w 2 Bundeslidze, no cóż Borysiuk jest tylko podstawowych graczem Kaiserslautern; Brożek - od pół roku nie gra w piłkę; Fabiański -rezerwowy w Arsenalu to i rezerwowy w kadrze, po co?; Sobiech - ten też prawie nic nie gra. 600 minut przez cały sezon...

Ale co się przejmować na Euro i tak zagra max 14 piłkarzy...

No i Franek. Jak zagubione dziecko na tej scenie. Miotający się jak zwykle, chciał coś powiedzieć, ale nie wiedział jak. Chciał już zejść, ale go Kurowski za garniaka zaczął szarpać. W ogóle cała ta "impreza" wyglądała ŻAŁOŚNIE. Smuda pozwolił zrobić z siebie pajaca, małpkę. Małpkę, która miała zabawić publikę między śpiewami a ogłoszeniem wyników tychże śpiewów. Ogłoszenie kadry było dodatkiem, zdałoby się wręcz niepotrzebnym...
ssonicsl
Kadra A

Postprzez zdzichu » 03 Maj 2012 09:56

Oszczędziłem sobie oglądania tej szopki przygotowanej przez tvp , ale na powołania rzuciłem okiem ,i nie ma raczej żadnych zaskoczeń(niestety).Zawsze Smuda mówił że pojadą bramkarze którzy bronią w klubach , Kuszczak nie był brany pod uwagę bo nie bronił ,teraz zaczął bronić , i oczywiście nie ma go w kadrze , a jest Fabiański , który grzeje ławę , w Arsenalu ,ale to akurat zaskoczenie nie jest , bo Kuszczak ulubieńcem Smudy nie jest.Co do Boenisha to zaskoczenie nie jest , bo przecież swojego "syna " Smuda nie mógł pominąć w powołaniu.I jestem pewien że Boenish znajdzie się też w tej głównej kadrze na Euro.Matuszczyk wynalazek Smudy ,więc też można było się spodziewać ,że znajdzie się wśród wybrańców. Zamiast Kucharczyka to powinien tam być Piech ,a Brożek dobrze że w tej kadrze jest.

Na koniec coś przyjemnego dla oka (oczywiście nie mojego , bo ten mecz zamknął drogę do ligi mistrzów ,jeśli nie będzie wygranej nad Bayernem ,to nie będzie ligi mistrzów w przyszłym roku :cry: )
http://www.youtube.com/watch?v=zgmUO77HWa0
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez RakuNH » 03 Maj 2012 12:39

Jak widać obcokrajowcy w reprezentacji PZPNu mają pewne miejsca :lol: Mogłoby by się to Euro zacząć jutro, bo jeszcze miesiąc biadolenia... :roll:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 03 Maj 2012 19:33

Tymczasem ligowi kopacze zakończyli właśnie 29 kolejkę , i już wiadomo że z walki o tytuł odpadła Korona. Śląsk , Ruch i Lech zrobiły swoje , Widzew po frajerskim meczu z Lechią został potężnie zjechany w mediach , co poskutkowało tym ze wrócił z "wakacji" , i ograł Korone.Kłopoty Legii w Gdańsku były do przewidzenia ,spodziewałem się straty punktów ,ale nie porażki :roll: Teraz pewna utrzymania Lechia przyjedzie do Chorzowa , i tak patrząc na Lechie to jakoś nie wydaje mi się , żeby w Chorzowie umierali za wynik .Lech pewnie trochę pomęczy się w Łodzi , ale raczej wygra , Śląsk też powinien ograć Wisłę ,więc dla Legii powinno zabraknąć miejsca na podium.A na Konwiktorskiej Polonia dostaje czwórkę od Zagłębia , a konkretnie od Pawłowskiego , Wojciechowski chyba już nieuchronnie wybędzie stamtąd.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 03 Maj 2012 19:51

Ktoś tu o słabiutkiej Lechii pisał ? ;)

Legia zrobiła wszystko, żeby tego mistrzostwa nie zdobyć. Naprawdę, wielka sztuka. Lechia zagrała dla Śląska, teraz Śląsk jedzie do Krakowa i wszystko wskazuje, że mimo fatalnego sezonu dla krakowskich drużyn w lidze, znów w mieście będzie mistrzowska feta.

I w ogóle taka refleksja jeszcze malkontenta. Wszystkie kolejki powinny być rozgrywane o tej samej godzinie. Oglądanie relacji symultanicznej idzie znieść.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 03 Maj 2012 20:13

No i Śląsk będzie mistrzem. Do czasów prawdopodobnej kompromitacji w LM we Wrocławiu będzie euforia. Dobrze, że z pucharów prawdopodobnie odpadnie Korona. Nie dość, że nijak ich tam nie widzę to jeszcze mają najsłabszy ranking. Legia i Lech to wiadomo, a Ślask i Ruch swego czasu też czoś nabili. Cieszy mnie też to że będę mógł kibicować czterem drużynom w pucharach :lol: Mistrzem wiosny prawdopodobnie będzie... Zagłębie :D
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 03 Maj 2012 20:22

Bo Lechia jest słabiutka. Jeden mecz (znowu się trafiło, że najlepsze spotkanie w sezonie każdy zespół rozgrywa z Legią) mojej opinii nie zmieni. W Gdańsku należy gruntownie przemeblować skład. Gruntownie.

Co do samego spotkania. Wiedziałem, że będzie lipa od momentu kiedy zobaczyłem skład. Jak to ten radomski wuefista powiedział po meczu "Myślałem o zmianach po Jagiellonii, ale nie zdecydowałem się na nie - myślałem, że będzie to podobne spotkanie do ostatnich". No i brawo. Było podobne. Podobne kopanie się po czole. Wypuszczanie Żyro i Kucharczyka to zaczynanie meczu w 9. Dodatkowo wyczerpany sezonem Wawrzyniak na lewej flance, a na prawej ofensywne zero Jędrzejczyk i skrzydła same się neutralizują. Rywalom pozostaje pilnowanie środka boiska i po sprawie. Trener, który na ostatnie 8 spotkań wygrywa tylko raz i NIE WYCIĄGA ŻADNYCH WNIOSKÓW I NIC NIE ZMIENIA jest sabotażystą. Radomski wuefista nim jest. Dokonał rzeczy niemalże niemożliwej, której pewnie żadnemu z nas by się nie udało. Przegrał, nie tylko tytuł, przegrał nawet miejsce na podium.

Śląskowi Wrocław gratuluje tytułu mistrzowskiego. Mam nadzieje, że Solorz coś w końcu dorzuci do sakiewki, bo samo miasto klubu z aspiracjami europejskimi nie utrzyma. A i jeszcze jedno. Jak nie lubię Agresta, tak chapeau bas. Wygrać ligę Ćwielongami, Wasilukami, Pietrasikami to naprawdę wyczyn.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez dan » 04 Maj 2012 09:21

Jeszcze jedna kolejka i Śląsk mistrzem jeszcze nie jest. Wszyscy gratulujecie już mistrzostwa, ale może powinno się poczekać do końca? To jest prawdopodobny scenariusz, ale teoretycznie jest możliwy inny finał. I Lech i Ruch mają szanse (przynajmniej na papierze). Dużo zależy od tego jak zagra Wisła.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez karlos » 04 Maj 2012 10:34

Też wydaje mi się zdecydowanie za szybkie gratulowanie Śląskowi mistrzostwa, bo to jednak drużyna w dużym stopniu nieobliczalna i nawet z grającą o pietruszkę Wisłą może się im przydarzyć wpadka, tym bardziej że Wisła jakiś poziom jednak prezentuje.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez RakuNH » 04 Maj 2012 10:42

A ja nie wierzę, żeby działacze Wisły aż tak się narazili i zepsuli mega bibę przed, w trakcie i po meczu :D Hektolitry sprzedanego alkoholu, to duży zysk dla miasta, a jak Wisła nie ma czego świętować, to zapewne prawie pełny stadion będzie świętował ze Śląskiem. Jak Wisła tego meczu nie odpuści to będę w ciężkim szoku.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 04 Maj 2012 11:05

Panowie, Panowie, Panowie. Ci piłkarze, przynajmniej niektórzy jeszcze w Krakowie zostają na przyszły rok. Po co się narażać "kibolom", prawda? Odpowiedni przedstawiciele grup kibicowskich już im przekazali co mają grać w niedziele.

Zależeć może jedynie Probierzowi, ale z drugiej strony trener Wisły i tak robi przegląd generalny (słusznie zresztą) żeby wiedzieć, który szrot zostawić na przyszły sezon, a którego się pozbyć.

Śląsk jest już mistrzem. Naprawdę nie wiem co by się musiało stać, aby tytuł powędrował do Chorzowa. Lech swoje zrobił, ma puchary, a przecież już wydawało się, że będzie to niemożliwe.

Rano myślałem, trochę się łudziłem, że przeczytam "Skorża podał się do dymisji", no ale niestety to nie w jego stylu. 20 porażek ligowych w dwa lata. Mistrz. Urban przy nim wyglądał jak Ferrari przy trabancie. Urban musiał grać Majkowskimi... Skorża partacz jakich mało.
Tymczasem do dymisji podał się ... Mariusz Walter (z funkcji przewodniczącego RN). Szykują się zmiany i chyba w końcu Walter uległ pozostałym współwłaścicielom ITI i rzuca to w cho.... Ciekawe kto odkupi Legię... Byleby nie jakiś szejk, bo ja szejkowym klubom nie kibicuje :D
ssonicsl
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości