Kolarstwo

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kolarstwo

Postprzez Bartek10982 » 08 Sie 2011 17:59

Te baloniki na Tour de Pologne były dobijające. Nie wiem czy jest jeszcze jeden taki wyścig Pro Tour'owy gdzie jest tyle sponsorskich reklam. Za niedługo to kibice nie będą mogli stanąć przy trasie, bo wszystko przez te balony będzie zajęte :D Co do poziomu komentowania w TVP to całkiem nieźle. Wolę TVP niż Polsat z poziomem komentowania, bo Ci panowie co komentują w Polsacie Sport są do bani. Szkoda, że na TVP Sport nie było relacji na żywo od startu do mety, chociaż z tych najważniejszych etapów. Ogólnie to wyścig ciekawy, cztery etapowe zwycięstwa Kittela. Dobrze, że Czesław Lang zaprosił ekipę Skil - Shimano na nasz narodowy wyścig, bo pokazała się ze znakomitej strony.

Za rok podobno Tour de Pologne ma być zorganizowane równolegle z Tour de France, ponieważ Czesław Lang nie chcę żeby jego wyścig był rozgrywany równolegle z Igrzyskami Olimpijskimi. Wstępna data wyścigu to 15-21 lipca, czyli ostatni tydzień Tour de France.

A co do Vuelty to wiadomo kiedy ogłoszą wstępne składy ekip na Vueltę i jakie cztery ekipy dostały dziką kartę na ten wyścig?
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez Duche » 08 Sie 2011 18:07

Składy ekip na Vuelte zostają już się powoli krystalizują, ale jeszcze oficjalnie nic nie ma. Natomiast dzikie kary otrzymał następujące zespoły: Andalucia, Geox, Cofidis i Skil-Shimano - Kittel wybiera się na Vuelte, zobaczymy czy tam także coś wygra.
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez markos7207 » 11 Sie 2011 09:36

Zgodnie z przewidywaniami Thor Hushovd przechodzi do BMC. Norweski mistrz świata będzie jeżdził w amerykańskiej grupie do 2014 roku.
Cieszy mnie ta wiadomość bo tu w zależności od rodzaju wyścigu będzie współdzielił rolę kapitana z Cadelem Evansem, a ostatnio w Garminie narzekał na to że sam musi często robić za pomocnika.

Z nieco zaległych informacji, bardzo uradowała mnie wiadomość że dawna dominatorka Gunn-Rita Dahle Flesjå trochę niespodziewanie także dla siebie sięgnęła po tytuł mistrzyni Europy w kolarstwie górskim :) . Stało się to troszkę kosztem Majki Włoszczowskiej ale jej srebro to także świetny rezultat po zawirowaniach jakie w ostatnim czasie się wokół niej działy.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karlos » 29 Sie 2011 20:40

Jak na razie bardzo ciekawa Vuelta, w szczególności podobał mi się etap, w którym Liquigas zaatakował drużynowo na zjazdach :lol: , czegoś takiego na wielkim Tourze sobie nie przypominam. W sumie wyścig zdecydowanie ciekawszy niż Tour de France, ale tak jest co roku ;), bardzo pozytywny wpływ na widowiskowość mają również bonifikaty, który na wielkiej pętli ewidentnie brakowało.
Po 10 etapach liderem jest kolarz rodem z Afryki, a konkretnie z Nairobi 8-) , a obstawianie zwycięzcy w Madrycie nastręcza wiele trudności. Ja kibicuje Nibalemu, aby powtórzył zeszłoroczny sukces. Kto będzie dla niego największym zagrożeniem ? Wiggins, Mollema, J. Rodriguez, a może Menchow, który powoli niepozornie pnie się w generalce do góry. Po klasyfikacji generalnej widać lekki kryzys w hiszpańskim kolarstwie, bo obecnie najlepszy Hiszpan jest na 8 pozycji, a w pierwszej 25 generalki jest zaledwie 5 Hiszpanów :mrgreen: , coś takiego kilka lat temu było nie do pomyślenia, ale lata afer dopingowych robią swoje.
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez markos7207 » 16 Wrz 2011 20:11

Jeden z najlepszych specjalistów od wieloetapówek i jazdy po górach ostatnich lat, Hiszpan Carlos Sastre postanowił odstawić rower w kąt. Największym sukcesem w karierze 36-letniego Hiszpana było zwycięstwo w Wielkiej Pętli, a wisienką na torcie był tryumf na królewskim etapie w Alpe d'Huez 3 lata temu ale w czołówce był obecny w całej minionej dekadzie.
Nie jest to najradośniejsza informacja dla Duche...
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 16 Wrz 2011 21:38

Moj ulubiony kolarz konczy kariere. Smutna chwila. A liczylem na to, ze jeszcze chociaz przez jeden sezon sie posciga, wystartuje na Vuelcie i wygra tam swoj premierowy etap. Nie stanie sie tak, ale i tak mimo wszystko kariera Carlosa byla piekna kariera.

Niewatpliwie jeden z najlepszych specjalistow od trzytygodniowych wyscigow. Kapitalny goral, przez spory okres czasu wg mnie byl najlepszym goralem w peletonie. Zaliczyl podia na Giro, Tourze i Vuelcie, wygral Tour de France, wygral na Alpe d'Huez, pomagajac przez wiele lat innym potrafil meldowac sie na wysokich pozycjach w generalce. Piekna kariera, chociaz ostatnie dwa sezony byly juz raczej nieudane.

Warte odnotowanie jest takze to, ze Sastre to chyba jedyny kolarz z czolowki co nie byl zamieszany w zadna afere dopingowa. No moze jeszcze Sanchez.
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 21 Wrz 2011 20:49

MŚ w kolarstwie i jak na razie kompromitacja polskiej ekipy. Przegrywamy z jakąś egzotyką co to pewnie pierwsze rowery dostali miesiąc temu góra. Trenerzy tłumaczą, że nastawiamy się na wyścigi ze startu wspólnego. Pożyjemy, zobaczymy ale czy my naprawdę w tych czasówkach taką nędzę prezentujemy. Chyba nie do końca bo Bodnar w zeszłym roku potrafił być w pierwszej 10 a teraz iście turystyczny występ. W młodszych kategoriach wiekowych też katastrofa może poza juniorkami bo znając realia podejścia do kobiecego kolarstwa w kraju nad Wisłą to po prostu odzwierciedlenie ich poziomu. Jednym słowem to co włożysz to wyjmiesz. Czekam z niecierpliwością na te wyścigi ze startu wspólnego bo taką napinkę trenerzy i sami zawodnicy robią, że będziemy Polaków oglądać cały czas w czołówce, że nie mogę tego przegapić. :D W elicie mężczyzn nokaut Martina co niespodzianką nie jest bo to ostatnio bezsprzecznie najlepszy czasowiec na świecie. Trochę mnie Wigins tym miejscem na podium zaskoczył. Owszem wiedziałem, że to dobry czasowiec ale mimo wszystko na podium go nie liczyłem. U kobiet na podium też faworytki w głównych rolach i oczywiście tradycyjnie bez Polek bo się nastawiamy na występ ze startu wspólnego. :roll:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 23 Wrz 2011 16:19

Jakoś szału nie ma w tych wyścigach ze startu wspólnego ze strony naszych reprezentantów. Jeszcze ta juniorka przyzwoicie w końcówce ale zabrakło sił na lepsze miejsce. Popełniła błąd i za szybko zaatakowała. No ale chociaż deczko emocji było. Natomiast młodzieżowcy zniknęli gdy przyszło do decydującej rozgrywki w efekcie najlepsze miejsce Polaków w tych MŚ to tej naszej juniorki w połowie drugiej 10. Nazwisko zacne a mianowicie takie samo jak panieńskie Ireny Szewińskiej. Cóż wypada życzyć tej młodej dziewczynie aby jej kariera potoczyła się podobnie do tej jaką miała pani Irena. :D
Jutro wyścig juniorów i elity kobiet i może teraz będzie lepiej. ;)
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 25 Wrz 2011 17:51

Cavendish mistrzem świata! Na tej trasie był faworytem i nie zawiódł, chociaż powinien część tego medalu oddać swoim kolegom którzy wykonali naprawdę świetną robotę na całej trasie. Występ naszych taki jak całej ekipy na tych MŚ, czyli bez wyrazu i tylko nasze juniorki mogą wracać do kraju umiarkowanie zadowolone. Jedyne pokazały się w końcówce i gdyby trochę więcej zimnej krwi zachowały byłaby pierwsza 10. Do tego wszystkie to 17 latki a więc mają szansę to doświadczenie wykorzystać za rok.
Na uwagę zasługuje powrót wyścigów drużynowych na czas w MŚ. Pewnie by mnie to ucieszyło ale zrobiono z tego parodię bo ścigać się nie będą drużyny krajowe a grupy zawodowe. Nie wiem kogo będzie interesować taki wyścig międzynarodówek a już o jakimkolwiek ładunku emocjonalnym zapomnij. Jak tym tworom kibicować jak tu Polak i tam a jeszcze w innej dwóch. Wiem, że za tą decyzją stoją pieniądze ale na miły Bóg komercjo łapy precz od MŚ. Nie wiem jak wy ale ja coś takiego nie myślę oglądać bo mam to na wszystkich wielkich tourach. MŚ były jedyną imprezą gdzie można było obejrzeć zawodników w reprezentacyjnych koszulkach a teraz nawet to nam zabierają.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 25 Wrz 2011 18:14

Mnie dziś zadziwił Cancellara, kto by się spodziewał, że przy takiej końcówce będzie w stanie powalczyć o medal z rasowymi sprinterami, a zabrakł mu dosłownie włos :( . W sumie srebrny medalista Goss to dla mnie spora niespodzianka, bo to dla mnie kolarz, jak dotąd anonimowy, chociaż jak teraz sprawdziłem, to coś tam już zdołał wygrać ;) .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Duche » 25 Wrz 2011 20:16

Goss anonimowy na pewno nie jest. Dobry sprinter, wazny pomocnik Cavendisha, no i w marcu tego roku wygral Mediolan - San Remo.
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 27 Wrz 2011 11:26

Wygrał największy pewniak do złota na tej trasie i jednocześnie najmniej oczekiwany przeze mnie ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 27 Wrz 2011 11:50

markos7207 napisał(a):Wygrał największy pewniak do złota na tej trasie i jednocześnie najmniej oczekiwany przeze mnie ;) .

Czy ja wiem. U buków można było za niego sporo zarobić i raczej nie typowano go do TOP 5. Żałuje, że nie postawiłem, bo dałem się omamić, że Gilbert wygra ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 27 Wrz 2011 11:56

To raczej nie była idealna trasa dla Gilberta i Hushovda. Taki hazardzista z Ciebie Raku ? ;)
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 27 Wrz 2011 14:14

Niemal plaska jak stol trasa i Cavendisha nie bylo wg bukow w top5? To fajni bukmacherzy to musieli byc :lol:
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 27 Wrz 2011 14:47

No nie wiem Duche. Wielu było jednak sceptycznych czy Brytyjczycy dowiozą Cavendisha do końca. Dla rywali niestety ale Brytyjczycy byli zmotywowani aby to wygrać i dość silni. Wigins wyprowadził Cavendisha na ostatnią prostą na pierwszym miejscy a ten po profesorsku nie pomknął jak dziki do przodu tylko dał się wyprzedzić i zajął dogodną pozycję do ataku a ruszył wtedy kiedy było potrzeba. Niemniej nie wstawienie Cavendisha do pierwsze piątki to jednak duże nadużycie.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 27 Wrz 2011 16:03

Duche napisał(a):Niemal plaska jak stol trasa i Cavendisha nie bylo wg bukow w top5? To fajni bukmacherzy to musieli byc :lol:

Czołówka u buków to Gilbert, Sagan i dwaj Norwegowie. Teraz sobie mogą pluć w brodę Ci co byli pewni jego zwycięstwa, bo kurs był bardzo wysoki (u niektórych zapewne ponad 10) ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez and220 » 05 Gru 2011 23:11

Faber est quisque suae fortunae.
Awatar użytkownika
and220
Junior

Miejscowość: Radom

Postprzez Predator » 06 Lut 2012 14:28

Boski Alberto jednak skazany! Nie dowiemy się jak to naprawdę było, dla mnie szkoda tylko , że Szrek zostaje uznany zwycięzcą TDF 2010 - nie cierpię tego gościa....
Daszka ruuuuleeez!
Marek Kolejarz
Awatar użytkownika
Predator
Kadra B

Miejscowość: Małopolska

Postprzez damian940915 » 06 Lut 2012 15:26

Predator napisał(a):Boski Alberto jednak skazany! Nie dowiemy się jak to naprawdę było, dla mnie szkoda tylko , że Szrek zostaje uznany zwycięzcą TDF 2010 - nie cierpię tego gościa....

:shock:, nie myślałem, że go skażą, zwłaszcza, że jego wina nie jest dla mnie oczywista. To wszystko jest bez sensu. Po pierwsze odebrano mu zwycięstwa, m.in. za Giro w 2011 roku, gdzie jechał czysty, a po drugie wraca do ścigania już w sierpniu. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że znowu ucierpi cały wizerunek kolarstwa.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości