Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez ssonicsl » 08 Lut 2011 10:38

1. Tina Maze
2. Lara Gut
3. Anna Fenninger/Johanna Schnarf
Nie pogardziłbym również gdyby na najniższym stopniu podium stanęły Merighetti, Ruiz Castillo, Fanchini, Rebensburg czy nawet ta gruba Szwedka ;) A i jeszcze jedna Fabianne Suter, należy się jej coś za Vancouver, wtedy była tak blisko medalu 4, 5, 6 miejsce...

Takie podium byłoby cudowne. Ale znając życie to będzie nudnawo czyli Vonn, Riesch, Mancuso. Blee oby tak nie było.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez markos7207 » 08 Lut 2011 12:22

No i mamy sensację ! I nie jest sensacją że wygrała Goergl ale że nie wygrała, ba, nawet nie zdobyła medalu, bita faworytka Lindsey Vonn. Jednak chyba Amerykanka po tym upadku nie doszła w pełni do siebie. Inna sprawa że Goergl pojechała jak natchniona, szkoda że Julii Mancuso zabrakło tak niewiele, może Akselowi jutro pojdzie jeszcze lepiej. No i Lara bez medalu... Że też Fischbacher musiała sprawdzić wytrzymałość siatek bo długie oczekiwanie na swoją kolej na pewno mogło wybić młodą Szwajcarkę z rytmu i koncentracji.
Brąz dla Riesch :( , dobrze że chociaż opasła Anja nie spieszyła sie za mocno ;) .
To jak pojechała Tina Maze pozostawię bez komentarza... Mistrzyni świata juniorek w zjeżdzie Lotte Smiseth Sejersted dziśiaj jeszcze nie dojechała do mety ale za dwa lata wygra super-g i zjazd :) .
Wyniki
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bartek10982 » 08 Lut 2011 12:40

Szkoda, że Lindsey nie zdobyła żadnego medalu w supergigancie, no ale jest po wypadku na treningu do giganta. Świetnie dolny odcinek przejechała Julia Mancuso, panowie komentatorzy z Eurosportu nie stawiali na Amerykankę po tej stracie na górnym odcinku, a potem się zdziwili, a Julia przegrała tylko o 5 setnych sekundy, gdyby trasa była troszkę dłuższa to może byłoby złoto dla Mancuso. Polka Chrapek dojechała do mety z 6 sekundową stratą do Goergl. Druga Polka Gąsienica - Daniel jechała niezwykle agresywnie i bardzo dobrze jak na nią, no ale nie dojechała, szkoda.

Ja cieszę się z medalu Julie Mancuso, szkoda że Lindsey nie zdobyła, ale jest ok :)
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 08 Lut 2011 12:52

A co nie mówiłem? Ziemniakowaty do roboty!
Ta opasła Szwedka może jeszcze 20 kilo przytyć a i tak będzie lepsza od najlepszej z chudych Norweżek. :D Nie dojechała do mety gwiazda narciarstwa alpejskiego z Norwegii? Jaka szkoda :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 08 Lut 2011 13:16

Dobra, dobra, niedługo karta się odwróci i to Szwedki będą zazdrościć sukcesów sąsiadkom ;) .
Tylko jak pulchna Anja przytyje te 20 kilo to kto ją upcha w kombinezon :lol: i żadna siatka jej nie zatrzyma w razie upadku.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 08 Lut 2011 14:39

Metalową założą :lol: a Norweżki niech biegówki założą to może im lepiej pójdzie. Kto wie może nawet do 60 awansują. :D Mogą też wystartować w mistrzostwach Afryki. Tam mają szansę nawet na 10. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karlos » 08 Lut 2011 14:44

markos7207 napisał(a):Kobiety
Lotte Smiseth Sejersted

Za różowo to w norweskim kobiecym narciarstwie alpejskim nie jest, skoro na MŚ jedzie tylko zawodniczka :shock: , to już Polek jest więcej :lol: , chociaż dziś po przejeździe Chrapek (srebrnej medalistki Uniwersjady w SG) to było widać ile te medale na Uniwersjadzie są warte :mrgreen: .
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Duche » 08 Lut 2011 14:46

Pff, też mi wyniki. Jedynie srebro Juli mnie cieszy. Goergl to jedna z tych zawodniczek, których najbardziej nie lubię, więc tym bardziej mnie jej wygrana wnerwia. Ogólnie mam ostatnio jakiegoś pecha. W biathlonie wygrywa Berger, tutaj Goergl, ciekawe, która z moich "ulubienic" wygrana znowu... Brąz dla Riesch mógłbym jakoś przełknąć, ale skoro to właśnie Maria sprawiła, że moja Lara Gut nie wywalczyła medalu to ten medal dla Niemki bardzo mnie boli.

Zawiodła na całego Tinka, nie wspominając już o Vonn. Amerykanie na pewno są teraz smutni i nawet srebro pięknej Mancuso im humorów bardzo nie poprawiło.

Markos, a czemu na MŚ nie ma sióstr Loeseth? Jakieś masowe kontuzje w rodzinie?
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Kacpero221 » 08 Lut 2011 14:56

Riesch. Jeszcze nigdy tak bardzo znienawidziłem kogoś w ciągu kilkunastu minut. Ale przed Larą jeszcze superkombinacja, zjazd i turniej drużynowy. ;)
Markos, Maier była Niemką, nie Austriaczką.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez zdzichu » 08 Lut 2011 15:00

No i Lindsey dopiero siódma :roll: :roll: ,chyba jednak odczuwa skutki upadku,tym bardziej ze podobno zastanawia sie nad opuszczeniem superkombinacji.Szkoda ,ale mam nadzieje że Lindsey jeszcze cos tu zdobedzie .Ogromna szkoda mi Julii ,tak niewiele zabrakło do zlota ,była już w swojej karierze mistrzynią olimpijska ,wiec fajnie bylo by gdyby zostałą tez mistrzynia swiata ,wogóle beznadziejne podium po za Julia oczywiscie ,bo ani za Goergl ,ani za Riesch delikatnie mówiac nie przepadam.Takze ten pierwszy dzien mocno rozczarowujacy :(
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 08 Lut 2011 16:19

Kacpero221 napisał(a):Markos, Maier była Niemką, nie Austriaczką.

Rozumiem że możesz tego nie wiedzieć bo Ulrike zginęła zanim Ty sie urodziłeś, ale gdy postanowisz kogoś poprawiać upewnij się bo wyszłeś na, lekko mówiąc, niedoinformowanego. Owszem jeżdziła w tym samym czasie niemiecka alpejka o identycznie brzmiącym nazwisku ale była to Christine Meier.

Lindsey powiedziała po zawodach dla NRK że nie była dzisiaj sobą. Po prostu żle się czuła, ma silne bóle głowy i wstrząs mózgu po upadku. Ma problemy z koncentracją i z pamięcią, zawsze pamiętała jaki jest układ bramek a dzisiaj nie potrafiła niczego odtworzyć w pamięci. Chciała bronić tytułu ale teraz wie że nie powinna stawać na starcie. Najgorsze jest to że ten rodzaj wstrząsu który u niej stwierdzono może ciągnąć się bardzo długo, nawet rok. Raz jest lepiej a za chwilę gorzej, do tego nie może przyjmować leków by poprawić koncentrację.
Teraz zastanowi się co dalej, być może odpuści treningi zjazdu i start w superkombinacji.

Wszystko to mówila z niby lekkim uśmiechem ale głos się jej łamał. Widać że jest mocno rozbita tą sytuacją. Oby te objawy szybko ustąpiły i piękna Amerykanka mogła pokazać pełnię swoich możliwości na tych mistrzostwach. Ale wydaje się ze będzie to trudne.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 08 Lut 2011 16:57

Szkoda Lindsey. Ciekawe czy jej "wielka" przyjaciółeczka Riesch ją jakoś wspiera na duchu.
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez zdzichu » 08 Lut 2011 16:57

No to mnie Markos dobiles do reszty,nie sądziłem ze kłopoty Lindsey moga byc,aż tak poważne ,zjazd chyba dopiero w niedziele ,wiec może do tego czasu cos sie poprawi z jej zdrowiem, w tej sytuacji chyba rzeczywiscie lepiej bedzie jak opusci superkombinacje,bo jesli nie czuje sie dobrze to nie ma sensu startowac ,zwlaszcza w tak trudnej konkurencji jak superkombinacja.
Jutro natomiast jest supergigant męzczyzn,faworytów wydaje sie byc kilku,ale ja postawie na Svindala .
Mój typ na jutro to 1 Svindal 2 Walchofer 3 Cuche
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez ssonicsl » 08 Lut 2011 17:23

No pewnie na podium Riesch i Mancuso, tylko Vonn zabrakło. Ale kogo mamy w jej miejsce, Goergl :( No gorzej już być nie mogło. Na początek mała wpadka przy przejeździe Maze, czas pokazywany nie był czasem rzeczywistym (w ogóle grafika jak z Kitzbuhel, i pomiary chyba robi kto inny niż normalnie w zawodach PŚ). Od razu mi coś nie pasowało, aby przy w miarę płynnym przejeździe traciła blisko 3 sekundy do Fenninger. Okazało się, że strata nieco ponad 0,4s. Ostatecznie 11 miejsce. Taki wynik jestem przynajmniej w stanie zaakceptować. Ale w gigancie musi być lepiej.

Na jutro, hmm. Svindal mi kiepsko ostatnio wyglądał, więc on nie, niestety. Nawet zerknąłem do klasyfikacji PŚ i ze zdumieniem zobaczyłem że 1 w supergigancie jest Strietberger. Ale na niego też bym nie stawiał.
1. Cuche
2. Miller
3. Janka
Cucha lubię, Janka dobrze i równo jeździ, a Miller po ostatnich zawodach - forma idzie ostro w górę. Choć gdyby znowu wyskoczył taki królik z kapelusza jak Dominik Paris ostatnio to bym się bardzo uradował. Polakom życzę dojechanie do mety. O dobrych, jak na siebie, wynikach niech myślą w innych konkurencjach (czytać superkombinacji).
ssonicsl
Kadra A

Postprzez Kacpero221 » 08 Lut 2011 20:16

markos7207 napisał(a):
Kacpero221 napisał(a):Markos, Maier była Niemką, nie Austriaczką.

Rozumiem że możesz tego nie wiedzieć bo Ulrike zginęła zanim Ty sie urodziłeś, ale gdy postanowisz kogoś poprawiać upewnij się bo wyszłeś na, lekko mówiąc, niedoinformowanego. Owszem jeżdziła w tym samym czasie niemiecka alpejka o identycznie brzmiącym nazwisku ale była to Christine Meier.

Zwracam honor. Rzeczywiście Ulrike była Austriaczką. Nie wiem dlaczego, ale zawsze myślałem, że była Niemką :| Ach, ta moja sympatia do Niemiec.
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez Daniel » 08 Lut 2011 21:16

Znalazłem kolejną wypowiedź Vonn, tym razem mówi już, że może opuści wszystkie pozostałe konkurencje MŚ za wyjątkiem zjazdu ...
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez markos7207 » 09 Lut 2011 09:41

W dzisiejszym supergigancie panów faworytów jest sporo. Cuche, Janka, Walchhofer, Svindal, Reichelt, Miller, Kostelić może jeszcze któryś z nieobliczalnych Włochów. Myślę że jednak największe szanse ma obrońca tytułu, szwajcarski weteran Cuche. Aksel też jest w gronie faworytów ale będę zadowolony jak zdobędzie choćby brązik bo nie jeżdzi zbyt dobrze w tym sezonie supergigantów i zjazdów, przede wszystkim nierówno. Ale Svindal to Svindal, jak jego dwaj wielcy poprzednicy - Aamodt i Kjus - ma wielką zdolność pokazania co ma najlepszego w najważniejszej imprezie. Aksel startuje z 20-tym numerem jako ostatni z faworytów i po jego przejeżdzie wszystko powinno być już jasne. Nie sądzę by Raich coś ugrał.
Mimo wszystko moje typowanie jest cholernie optymistyczne 8-)
1. Svindal
2. Cuche
3. Miller albo Kostelić
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bartek10982 » 09 Lut 2011 11:27

Co za zjazd MIllera :D Górną część trasy przejechał znakomicie, potem na środku zahaczył prawą ręką o bramkę i zgubił kijek, a mimo to cały czas jechał i powiększał przewagę nad prowadzącym Baumannem. Na dolnej części trasy wyjechał bardzo mocno i wrócił, ale już jechał po to tylko żeby dojechać, a mógłby jeszcze pojechać normalnie to może objąłby prowadzenie. Szkoda, bo trzymałem za niego kciuki.
Awatar użytkownika
Bartek10982
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 09 Lut 2011 12:15

I znowu mamy niespodziankę choć pisałem że wśród faworytów może być jakiś nieobliczalny Włoch. A Innerhofer spełnia to kryterium jak najbardziej ;), wyszedł mu przejazd życia bo znokautował konkurencję mimo że on także nie ustrzegł się błędów . Ale narty niosły go aż miło, dawno już nie pamiętam takiej przewagi zwycięzcy nad reszta. Włoch powtórzył wynik swojego rodaka Staudachera sprzed 4 lat który też wygrał wtedy nieco niespodziewanie, ale Włosi lubią zaskakiwać :lol: . Zawiódł nieco Cuche a już bardzo rozczarował mnie Aksel który dał sie wyrzucić z trasy :( , choć wiedziałem że o medal będzie ciężko, bo Norweg ostatnio popełnia masę błędów, to jakąś nadzieję miałem że pójdzie w ślady chociażby swojej dziewczyny.
Miller na swoim szalonym poziomie ;) i gdyby nie ta "wycieczka" na dolei mimo straty kijka, to kto wie czy to nie Kostelić a on, cieszyłby sie z brązu.
Chorwat potwierdził ponownie że w tym sezonie opanował szybkość i może być największą gwiazdą tych mistrzostw. Superkombinację powinien wygrać w cuglach a i w slalomie niewielu może mu podskoczyć.
Honor Austriaków uratował srebrnym medalem Reichelt, zwycięzca ostatniego supergiganta przed MŚ więc jego medal to potwierdzenie świetnej formy. Ogólnie Szwajcarzy poniżej oczekiwań i Norwegowie bo choć po Jansrudzie za wiele nie można było się spodziewać to niestety oboje nie dojechali do mety... A przecież supergigant to najbardziej norweska z alpejskich konkurencji.
Wyniki
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez matti » 09 Lut 2011 12:47

A zawody ciągle trwają. Nasi też mają szanse na medale. Bydliński jechał po złoto, ale tuż przed metą wypadł z trasy. Jest jeszcze Kłusak!
matti
Kadra B

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości