Katastrofa Smoleńska

O wszystkim.

Re: KATASTROFA PREZYDENCKIEGO SAMOLOTU W SMOLEŃSKU

Postprzez Duche » 12 Kwi 2010 17:39

Ja nigdzie nie napisałem, że nie lubiłem Lecha Kaczyńskiego. Miałem do niego obojętny stosunek, nadal mam, bo nigdy się jakoś polityką nie interesowałem. Po prostu nie widzę sensu, aby teraz nazywać stadion narodowy imieniem tego pana. Rozumiem jakąś ulicę, np. tam gdzie mieszkał, ale żeby stadion? Poroniony pomysł, zresztą widzę że się w tym przypadku ze mną zgadzasz.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez matti » 12 Kwi 2010 17:43

W takim razie przepraszam za swoje stwierdzenie.
http://www.olimpijskienewsy.pl/- serdecznie zapraszam!
matti
Kadra B

Postprzez skucinka » 12 Kwi 2010 18:05

matti napisał(a): Wielu zrozumiało, że bardzo kochał swoją żonę, bo przecież mógł tak jak Sarkozy mieć żonę piękną (z zewnątrz) no bo przecież miał władzę! !

a cóż to za argument?

Ktoś powiedział i ja się z tym zgadzam, że Polacy może nie do końca umieją się cieszyć, smucenie znacznie lepiej im wychodzi.
Jak się smucić to z rozmachem i nieraz z przesadą. Nazywać stadiony, grać mecze w butach z nazwą samolotu, robić krzyże ze świateł na akademikach i sadzić kwiatki typu "wszyscy musimy teraz szybciej dojrzeć"
skucinka
Junior

Miejscowość: Kraków

Postprzez san » 12 Kwi 2010 18:15

Imieniem Lecha Kaczyńskiego powinien być nazwany nowy stadion lekkoatletyczny w W-wie. On i jego brat byli jedynymi polskimi politykami, którzy mówili o konieczności rozegrania w Polsce wielkiej imprezy la, która odoowiadałaby sile (i historii) naszej królowej sportu.
san
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 12 Kwi 2010 18:35

To że coś tam powiedzieli jest powodem do tego, by nazywać stadion czyimś imieniem? Nie żartujmy. Czy Lech Kaczyński miał jakieś powiązania z lekkoatletyką? Czy przyczynił się do jej rozwoju w Polsce? Chyba nie, więc nie ma tematu.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Adrian Woźniak » 12 Kwi 2010 18:57

RakuNH napisał(a):Oczywiście masz prawo się nie zgadzać ale każde życie jest w moim odczuciu jednakowo ważne. Kwestia ogromnego potencjału intelektualnego to osoba sprawa i raczej większa strata dla państwa. Nie interesuję się na tyle polityką aby znać większość osób na pokładzie dlatego czuję tak jak napisałem. Myślę że nie obrażę nikogo jeśli powiem że Ci ludzie mimo wszystko w dużej części byli mi obcy. Oczywiście boli strata głowy państwa bo ma to ogromny wydźwięk jeśli ginie pierwszy obywatel RP i boli strata wielu polityków ale ja tych osób po prostu nie znałem. Dla mnie każde życie jest jednakowo ważne i powiem więcej, czułbym jeszcze większy żal gdyby zginęły dzieci które nie zdążyłyby nawet w części nacieszyć się życiem.

Oczywiście, ja tego nie kwestionuje. Sęk w tym, że to były osoby, do których byliśmy w pewnym sensie przyzwyczajeni, które widywaliśmy prawie codziennie w mediach, dlatego w jakimś tam stopniu stali nam się bliżsi, niż Jacek N. czy Jakub W. (przypadkowe imiona), którzy zginęli w wypadku pod Krakowem, a o istnieniu których wcześniej nie mieliśmy pojęcia.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 12 Kwi 2010 19:06

"Wielki, bo wam z oczu zszedł" - S. Wyspiański

Taki cytacik dobrze pokazujący obraz całej tej sytuacji. Nagle Lech Kaczyński stał się bohaterem dla milionów Polaków. Szkoda, że jeszcze w piątek nikt tak nie mówił.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez doliniarz » 12 Kwi 2010 19:10

Adrian Woźniak napisał(a):Nie zgodze się (bodajże z Raku), że ta śmierć miała taki sam wydźwięk, jak choćby wypadek polskiego autokaru, w którym zginęło przecież także kilkadziesiąt osób. W sobotę zginęli ludzie, którzy nie byli nam obcy. Owszem nie znaliśmy ich osobiście (przynajmniej większość z nas), ale kojarzyliśmy z ekranów, z niektórymi pewnie sympatyzowaliśmy, zgadzaliśmy się. Teraz ich zabraknie :( Zawsze, gdy giną ludzie jest pewien żal, ale w moim przypadku był on niewspółmiernie większy w porównaniu z wypadkiem tych turystów, którzy byli dla mnie całkowicie anonimowi. Każda śmierć jest tragedią, ale nie każda tragedia dotknie nas w równym stopniu...

Ja się z tobą zgodzę w tej kwestii. Mam takie samo zdanie. Pomimo tego czy ich lubiłem czy nie śmierć ich poruszyła mnie napewno bardziej niż jakiejś tam ofiary X, której nawet nie wiem jak wygląda, dlatego też ta tragedia wzbudziła we mnie dużo większe emocje.
Awatar użytkownika
doliniarz
Młodzieżowiec

Postprzez Fevon » 12 Kwi 2010 19:14

Niestety zaczynają się teorie spiskowe, szukanie winnych i jakieś chore pytania o wybory i zawłaszczanie urzędów.
Chciałby się powiedzieć: ciszej nad tymi trumnami ...
Fevon
Junior młodszy

Miejscowość: Sosnowiec

Postprzez RakuNH » 12 Kwi 2010 19:18

We mnie wzbudza głównie emocję ze względu na transmisje w TV. I jestem pewien że gdyby podobnie realizowano transmisję z X ludźmi to byłbym podobnie wzruszony. To tak na zakończenie bo nie ma się co kłócić a zdania mamy różne.

Żal zależy głównie od zainteresowania danym segmentem (polityka, sport, film) i nie chce nawet mówić co dla wielu z nas mogłoby być jeszcze tragiczniejsze. Jako że nie interesowałem się polityką to po prostu nie kojarzę wielu z tych osób. bez względu na zainteresowania tragiczne jest to że zginęło prawie 100 naszych rodaków... :(

Duchę ma trochę racji bo ludzi z pozycji agresywnej przeszli w wielbicieli i na neutralne opinie trzeba będzie poczekać kilka miesięcy. Aczkolwiek Duche ma zawsze specyficzne wypowiedzi :wink:
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 12 Kwi 2010 19:35

Kolejna specyficzna wypowiedź z mojej strony :P

Lekki uśmiech pojawia się na mojej twarzy, gdy słyszę teraz o tym, że zginęła elita polski, kwiat polski, a jeszcze kilkaset godzin temu wielu ludzi mówiło o nich jako o darmozjadach, złodziejach etc. Ileż to było wypowiedzi "To nie jest mój prezydent", a teraz chcą mu zrobić pogrzeb na miarę papieskiego. Jeszcze chwila, a ludzie będą krzyczeć Lech Kaczyński santo subito.

Sorry, że w ten sposób, ale cynizm wielu milionów ludzi mnie przeraża.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez matti » 12 Kwi 2010 20:13

Duche powtarzam ci jeszcze raz ludzie wiele zrozumieli! Zrozumieli szczególnie, że stracili wybitną postać, wybitnego i bez dwóch zdań najlepszego prezydenta od 1990r. Ciężko przecież do Kaczyńskiego porównywać gburowatego Wałęsę czy slalomistę Kwaśniewskiego. Obaj żadnego honoru nie mieli co wielokrotnie udowodnili swoim zachowaniem. Duche i reszto nie ma się co dziwić takiemu zachowaniu. To był przecież Prezydent RP. Dla was może to nic albo niewiele znaczy. Dla tych ludzi może znaczy to trochę więcej. Ja mam nadzieję, że to wydarzenie zmieni naród i spowoduje, że w czerwcu na wyborach będzie olbrzymia frekwencja i wygra człowiek, który nie będzie chciał sprzedać Polski (ziemi, nieruchomości itp.) innym narodom. Będzie realizował politykę historyczną tak jak Kaczyński i nie będzie się bał mówić prawdy nawet przed takimi "szychami" jak Putin czy Obama!
matti
Kadra B

Postprzez karlos » 12 Kwi 2010 20:17

Duche napisał(a):Sorry, że w ten sposób, ale cynizm wielu milionów ludzi mnie przeraża.

Ja uważam, że przesadzasz z tym mówieniem o cynizmie milionów, to że można takie wrażenie odnieść po tym, co transmitują media 24 godziny na dobę, to nie ma jak zwykle dużego związku z tym co dzieje się w rzeczywistości. Lech Kaczyński miał przez całą swoją kadencję minimum 15-20% poparcia wśród Polaków i dla tych ludzi od początku do końca był mężem stanu, wielkim patriotą i nie dziwi mnie ich szczera rozpacz. Istnieje też spora grupa Polaków, która poparła go w ostatnich wyborach, ale pod wpływem negatywnego jego wizerunku przedstawianego przez media, przestało go popierać i teraz w obliczu tej tragedii, gdy media pokazują wiele pozytywnych stron jego kadencji, weryfikują swoje poglądy na jego temat. Co do nazwania jego imieniem Stadionu Narodowego, to nie popieram, ale nie miałbym nic przeciwko nazwaniu jego imieniem jakiegoś innego obiektu sportowego np. wspomnianego stadionu lekkoatletycznego. Co do tego, że Polska jako państwo straciło w katastrofie wielu wartościowych ludzi (szczególnie związanych z wojskiem), temu się nie da zaprzeczyć, dlatego też moja żałoba jest podwójna, raz z powodu śmierci tak wielu ludzi, którzy też mieli swoje życie prywatne, rodziny, a po drugie z powodu straty naszej ojczyzny.
Co do tego, że już niektórzy zaczynają snuć teorie spiskowe, a politycy powoli wracają do swoich uszczypliwości, to jest to faktycznie smutne, ale moim zdaniem wynika to też z tego, że media na siłę już zaczynają szukać tematów i zamiast potrzebnego wyciszenia są prowadzone niepotrzebne rozmowy oraz stawiane nieprzemyślane hipotezy.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez Duche » 12 Kwi 2010 20:20

Dla tych ludzi, którzy wcześniej tak psioczyli na Kaczyńskiego? Skoro tak się zachowywali, to raczej prezydent dla nich mało znaczył. Rozumiem, że przejęli się śmiercią człowieka - tak po ludzku, ale nie prezydenta, nie polityka. Kaczyński miał całe mnóstwo przeciwników, a teraz ma całą watahę zwolenników.

Kampania prezydencka także może być okrutna. Tylko czekać, że PiS będzie podpierał się tą tragedią w wyborach, żeby wyborcy głosowali na ich kandydata ze względu na Lecha, żeby uczcić w ten sposób jego pamięć etc.

Gdzieś wyczytałem (może tutaj ktoś to napisał) wypowiedź Komorowskiego: "Jaki prezydent, taka tragedia".
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez doliniarz » 12 Kwi 2010 20:37

Duche napisał(a):Dla tych ludzi, którzy wcześniej tak psioczyli na Kaczyńskiego? Skoro tak się zachowywali, to raczej prezydent dla nich mało znaczył. Rozumiem, że przejęli się śmiercią człowieka - tak po ludzku, ale nie prezydenta, nie polityka. Kaczyński miał całe mnóstwo przeciwników, a teraz ma całą watahę zwolenników.

Ale czy Kaczyński był tylko zły albo tylko dobry? Za życia większość wyczekiwała jego wpadek i mówiła o tylko o jego błędach, a nie sukcesach niestety tacy już jesteśmy. Potrzeba było tragedii abyśmy mogli zauważyć to co w człowieku było dobre. Dlatego oczywiste jest, że teraz wszyscy skupiają się raczej na tym jakim był człowiekiem albo co dobrego on zrobił, a nie co złego. Też za nim nie przepadałem, ale nie będę o nim mówił w zły sposób bo jakby nie było zasługuje na szacunek.

Duche napisał(a):Kampania prezydencka także może być okrutna. Tylko czekać, że PiS będzie podpierał się tą tragedią w wyborach, żeby wyborcy głosowali na ich kandydata ze względu na Lecha, żeby uczcić w ten sposób jego pamięć etc

Bez przesady! Przecież nie tylko PiS stracił tam kolegę z partii. Na pewno nikt tak się nie zachowa i o to myślę możesz być spokojny, bo to by był jakby nie patrzeć brak szacunku z ich strony do byłego kolegi. Choć może jakaś część głosujących ludzi z tego względu zagłosuje na PiS. Ktoś na pewno.
Ostatnio edytowany przez doliniarz, 13 Kwi 2010 10:34, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
doliniarz
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 12 Kwi 2010 20:40

Duche zrozum kilka kwestii.

W takich sytuacjach wypowiadają się głównie zwolennicy. Podczas wpadek wypowiadają się głównie przeciwnicy i to można powiedzieć Ci sami bo jak weryfikujesz wpisy na forach? Tak poza tym to jego zwolennicy zapewne nie tracili bez sensownie czasu na czytanie obelg formułowanych przez ludzi z nudów.

polecam przeczytać

http://blogmedia24.pl/node/27483

Co do wyborów to moim zdaniem już je wygrał Komorowski.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez matti » 12 Kwi 2010 21:05

Obyś się mylił z tym Komorowskim. On przypomina mi gbura Wałęsę. Jego chamstwo już przeszło do historii! PO nie może tego wygrać... to będzie kres najjaśniejszej Rzeczypospolitej!
matti
Kadra B

Postprzez Fevon » 12 Kwi 2010 21:25

Na razie nie czas myśleć o wyborach. Wielu pisało głupoty o prezydencie, może teraz się zreflektują i pomyślą zanim kogoś obrażą. Media może też w jakiś sposób przestaną szukać najmniejszych potknięć, wielkich ludzi.

Fajny materiał o parze prezydenckiej:
http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny ... 10/1491068

I coś o reakcji pewnej części świata i poziomie mediów u nas:
http://operujewperu.bloog.pl/id,5751702 ... caid=69fa6
Fevon
Junior młodszy

Postprzez Masha » 12 Kwi 2010 22:37

matti napisał(a):Duche powtarzam ci jeszcze raz ludzie wiele zrozumieli! Zrozumieli szczególnie, że stracili wybitną postać, wybitnego i bez dwóch zdań najlepszego prezydenta od 1990r. Ciężko przecież do Kaczyńskiego porównywać gburowatego Wałęsę czy slalomistę Kwaśniewskiego. Obaj żadnego honoru nie mieli co wielokrotnie udowodnili swoim zachowaniem.
Ja mam nadzieję, że to wydarzenie zmieni naród i spowoduje, że w czerwcu na wyborach będzie olbrzymia frekwencja i wygra człowiek, który nie będzie chciał sprzedać Polski (ziemi, nieruchomości itp.) innym narodom. Będzie realizował politykę historyczną tak jak Kaczyński i nie będzie się bał mówić prawdy nawet przed takimi "szychami" jak Putin czy Obama!

matti napisał(a):Obyś się mylił z tym Komorowskim. On przypomina mi gbura Wałęsę. Jego chamstwo już przeszło do historii! PO nie może tego wygrać... to będzie kres najjaśniejszej Rzeczypospolitej!

W samolocie TU-154 zginęli przedstawiciele wszystkich frakcji z naszego parlamentu. Tragedia nie ominęła PO, PiS, PSL i SLD. To miało nakierować Polaków, że może lepiej znieść granice nas dzielące. Ale chyba nie do wszystkich trafiło przesłanie tej katastrofy. W naszym sejmie zawsze było wiele kłótni, awantur, poszukiwań przeróżnych afer, a teraz w telewizji jawi nam się obrazek posłów wszystkich partii siedzących przy jednym stoliku i wspominających swoich przyjaciół z ław poselskich. To jest bardzo piękna chwila, pewnie ulotna, ale warto ją zauważyć. Szkoda, że w takim momencie najeżdżasz na wszystkie możliwe ugrupowania za wyjątkiem PiSu, to bardzo smutne. Też mogłabym wyskoczyć z jakimś atakiem na ugrupowanie Kaczyńskich, np. jak pięknie potraktowali dziennikarkę "w czerwonym", ale po co? Puszczam to w niepamięć. Chcę zapamiętać wszystkie ofiary smoleńskiej katastrofy z ich bardziej ludzkiego oblicza, więc pana prezydenta będę pamiętać jako wielkiego miłośnika historii (to akurat aspekt który nas łączy) i mojego rodaka dla którego ważne było dobro Polki.

Odnośnie tych słów, które skierowałeś pod adresem pana Kwaśniewskiego, Wałęsy i Komorowskiego. Są bardzo niesprawiedliwe i pisane pod wpływem zaślepienia jedną partią. Spójrz na nich z innej strony. Lecha Wałęsę szanuje cały świat, to człowiek, który zrobił wiele dobrego i właściwie dzięki niemu mamy okazję cieszyć się III RP. Może po jego śmierci (oczywiście niech żyje 100 lat i życzę mu tego z całego serca) Polacy zrozumieją jak wielkiego rodaka mieli (nota bene laureata pokojowej Nagrody Nobla).

I na koniec kilka słów na temat pana Komorowskiego. Nie jest to mój kandydat marzeń, po stokroć wolałam Radosława Sikorskiego (możesz sobie to wytłumaczyć tym, że młody, reprezentacyjny, no po prostu white-Obama), ale jak patrzę na zachowanie marszałka w tym trudnym dla nas momencie, pójdę na wybory i oddam na niego głos, nawet mi ręka nie drgnie podczas zaznaczania jego nazwiska. Matti możesz wziąć kamień i rzucić we mnie jak będę szła do urny. Każdy ma inną filozofię życia i polityki. Ja szanuję ludzi, którzy myślą inaczej niż ja. Może pójdź tym tropem.

Najjaśniejsza Rzeczpospolita już raz straciła swój blask gdy Polacy ulegli wpływom zuchwałych Czartoryskich, powiązanych różnymi koligacjami z Rosją Katarzyny II. Teraz nie ma Katarzyny i nie ma Czartoryskich, a zęby złego Donalda Tuska nie są aż tak wilcze jak sądzi posłanka Nelly Rokita. On podobnie jak prezydent Kaczyński chce dobra Polski i tuż przed wylotem do Smoleńska pan Stasiak, jeden z głównych współpracowników pana prezydenta pochwalił działania naszego premiera podczas spotkania z Putinem. Może to kolejny znak?
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Fevon » 12 Kwi 2010 23:09

Fevon
Junior młodszy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość