Polityka

O wszystkim.

Re: Polityka

Postprzez snajper » 29 Sie 2014 08:36

W UE nie traktują Polski jak cud gospodarczy tylko jak kolejny stan USA, a przy okazji pitbulla Niemiec. Tusk dyplomatą ?! Przecież największym sukcesem zawodowym tego człowieka jest oblanie milicjanta wężem ogrodowym na meczu Lechii. To nieudacznik i figurant. Tak samo jest w rządzie, tak samo będzie w RE. Będzie po prostu posłusznie wykonywał polecenia cioci Andżeli, bo to ona odpowiada w dużej mierze za relacje z Moskwą. Byłem 2 tygodnie temu w Niemczech i nie traktują nas jak cud gospodarczy ! To jest propaganda ! Oni się dziwili, że przyjechałem swoim, kupionym samochodem. Myślę, że ten incydent z ME w pływaniu idealnie pokazuje jaki jest stosunek zachodu, a przynajmniej Niemiec do Polaków. Nie jest to odosobniony przypadek.

Banderowców sam nie poznałem, ale mój znajomy podczas pobytu na Ukrainie 3-4 lata temu, kiedy był tam spokój spotkał ich paradę, oczywiście nielegalną. Też było o nabijaniu na pal Polaków, Rosjan, Żydów i Tatarów. Teraz stanowią sporą część ukraińskiej armii, a my im jeszcze kocyki i jedzenie przesyłamy..... Najgorsze co może nas spotkać to zalanie Polski przez imigrantów-banderowców.
Awatar użytkownika
snajper
Junior

Postprzez matti » 29 Sie 2014 09:58

1. Ale ja nie piszę o mieszkańcach innych krajów... . Raczej mam na myśli media zachodnie, polityków, ekonomistów. To oni pokazują nas jako cud gospodarczy... . A ludzie no cóż wiedzą swoje i żyją stereotypami (tak jak z Tobą było - to znaczy z samochodem)

2. Imigrantów ukraińskich jest coraz więcej. W Rzeszowie studiuje wielu Ukraińców i z którym nie gadam to twierdzi, że Polska to "raj" i że chce tu zostać. Znajomy prowadzi biznes kulinarny na rzeszowskim rynku - otworzył go w maju. Zatrudnił 10 osób. 80% podań do pracy było od Ukraińców!!!
http://www.olimpijskienewsy.pl/- serdecznie zapraszam!
matti
Kadra B

Postprzez Odyn » 29 Sie 2014 10:43

Tusk został zostanie zatrudniony na szefa RE z powodu polityki wschodniej związanej z Ukrainą i dania jakiegoś stanowiska krajom wschodnim,bo w tym rozdaniu stołków akurat kraje naszego regionu dużo nie dostały.Zresztą szef RE nie ma jakiś w cale dużych uprawnień.Jest głównie organizatorem,ale o polityce UE i tak decydują głowy państw.Teraz szefem RE jest Herman Van Rompuy i nie jest to główny i najważniejszy grasz UE,wiadomo,że kierunkiem Uni i tak kieruje Merkel.Tusk niech tam jedzie,bo nie będzie miał tam takich możliwości,żeby tak zjebać i rozwalić Unię.
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez Odyn » 29 Sie 2014 12:14

Wygląda na to,że Binkowska też może nie zostać premierem

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-b ... Id,1491646
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez kat. » 29 Sie 2014 16:38

Weiner - w jakich latach studiowałeś w Lbn, jeśli to nie tajemnica? ;)

Pisząc o studentach ukraińskich (białoruskich, rosyjskich itd.) trzeba mieć na względzie, że oni w większości pochodzą z polskich rodzin i przyjeżdżają tu jako Polacy, ale szybko się ta ich polskość po zetknięciu z naszym krajem ulatnia, na co składa się i izolacja (w Lbn większość studiowała w Centrum Kultury i Nauki Języka Polskiego czy jak to się zwie / zwało, czyli jednostce tylko dla obcokrajowców), i stosunek Polaków, nazywających ich zbiorczo "ruskimi" i ogólnie omijających z daleka. Poznałem to środowisko trochę, miałem kobitę z Białorusi, najlepszy ziom, jakiego poznałem na studiach, był Ukraińcem, niektórzy byli sympatyczni, inni po libacjach wybywali na miasto, żeby "lać Polaków", ale generalnie 95 % utrwalała w Polsce swoją ukraińską / białoruską / itd. tożsamość. Nie dlatego, że tęsknili za domem, ale dlatego, że Polska była im niechętna i oni - w reakcji obronnej - stawali się coraz bardziej antypolscy.

A w kwestiach politycznych, to nie wiem, o czym piszecie. Szczęśliwie byłem w ostatnich dniach odcięty od świata :D Polecam dla psychicznego zdrowia ;)
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez matti » 30 Sie 2014 09:25

Czyli to nasza wina, że Ukraińcy wzmacniają swój antypolonizm? Napisz to w stosunku do Brytyjczyków, że to ich winą jest, że muzułmanie tamtejsi są antybrytyjscy... .

Tymczasem spada gwałtownie stopa bezrobocia liczona według metodologii Eurostatu; W Polsce mamy 9% (stan na koniec lipca). W ubiegłym roku o tej samej porze było to ponad 10%. Najniższa stopa jest w Niemczech i w Austrii (4,9%). Wyższa stopa bezrobocia niż w Polsce jest m.in. we Francji, we Włoszech, na Słowacji, w Słowenii, Chorwacji, Bułgarii, Portugalii i Irlandii
matti
Kadra B

Postprzez kat. » 30 Sie 2014 09:43

Nie znam realiów brytyjskich, ale analogia nie wydaje mi się trafna. Jakkolwiek naiwnie to zabrzmi, wielu tych studentów naprawdę przyjeżdża do Polski, aby szukać swej tożsamości, wielu czuje się Polakami (za takich byli uznawani "u siebie", doświadczając antypolonizmu). Potem coś pęka, na co składa się wiele przyczyn, stosunek Polaków do "Ruskich" jest moim zdaniem jedną z głównych.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez matti » 30 Sie 2014 13:40

Szczerze to chyba masz na myśli jakiś niewyedukowanych debili. Bo ciężko mi inaczej określić człowieka, który wyzywa obywatela Ukrainy od "Ruska"
matti
Kadra B

Postprzez kat. » 30 Sie 2014 15:07

Nie chcę się bawić w procenty, ale dla przeciętnego Polaka każdy przybysz ze wschodu to "Ruski", może obecna proukraińska propaganda w mediach coś w tej kwestii zmieni, ale to na krótką metę, podobnie jak było z pomarańczową. W sumie jeśli uznać, że Rusek pochodzi od Rusina, a nie Rosjanina, to nie jest to jakieś nadużycie, ale Ukraińcy byli na tym punkcie wrażliwi, woleli już być "Sowietami", bo przecież urodzili się w ZSRR (ci, których znałem).

Ukraińska tożsamość narodowa, choć silniejsza o wiele od białoruskiej, wciąż jest nieukształtowana, a jej jedynym w zasadzie silnym spoiwem jest wrogi nam kult Bandery (tam, gdzie ten kult nie kwitnie, czyli na wschodzie i w centrum - poza Kijowem, gdzie język ukraiński jest mocno "promowany", Ukraińcy są na etapie obecnej Białorusi, czyli narodu bez wyrazistej tożsamości). Kumpel mawiał - tak, chciałbym, żeby moje dzieci mówiły po ukraińsku, ale sam z trudem klecił po ukraińsku zdania i już nie miał ochoty się uczyć.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 30 Sie 2014 20:09

No i stało się, to co zapowiadałem już w czwartek.
Gratulacje dla Donalda Tuska.
Jeśli się trochę uwolni od tego takiego ciągłego spoglądania na "słupki" to może być lepszym Przewodniczącym RE niż był Premierem.
A w Polsce, no cóż jadka się dopiero pewnie zacznie.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Odyn » 30 Sie 2014 20:28

Wybitny ekspert napisał(a):No i stało się, to co zapowiadałem już w czwartek.
Gratulacje dla Donalda Tuska.
Jeśli się trochę uwolni od tego takiego ciągłego spoglądania na "słupki" to może być lepszym Przewodniczącym RE niż był Premierem.
A w Polsce, no cóż jadka się dopiero pewnie zacznie.

Przewodniczący RE to nie premier kraju, po prostu nie ma możliwości czegokolwiek z*****.
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez weiner » 31 Sie 2014 10:51

kat. - w tym roku zakończyłem studia :)

Nie wiem kiedy Ty byłeś w Lublinie, teraz sytuacja wygląda chyba trochę inaczej. Raz, że jest większa akceptacja - szczególnie wśród polskich studentów - a dwa, że w Lublinie co roku jest coraz więcej studentów. Ukraińców jest szczególnie dużo na KULu, całkiem sporo na moim UMCSie. UM za to przyciąga obywateli państw arabskich i wschodnich. Na pewno na większą akceptację obcokrajowców składa się również coraz bardziej popularny program ERASMUS ;) Osobiście nie miałem na roku zagramanicznych na stałe (poza tymi z wymiany) ale spotykałem się na zajęciach międzywydziałowych również z Ukraińcami i jakiś kontakt się załapywało i złego słowa nie mogę powiedzieć ;)

Kogo obstawiacie na nowego premiera RP? Mówi się, że liczą się dwa nazwiska - Siemoniak i Kopacz. Ten pierwszy jest inteligentnym i mądrym politykiem ale chyba brakuje mu trochę osobowości przywódcy. Ewki kiedyś nie lubiłem (jako Minister Zdrowia) ale jako Marszałek się wyrobiła. Tylko czy da radę?
Awatar użytkownika
weiner
Młodzieżowiec

Miejscowość: Wrocław

Postprzez kat. » 31 Sie 2014 12:55

Stołowałem się w Lbn na początku tego stulecia, ostatni raz odwiedziłem bodajże w 2007 i na razie żadna siła mnie tam nie zaciągnie :D /a byłem rok temu blisko, bo na Roztoczu i w Zamościu/. Nie, za dużo wspomnień, których wolę nie aktywizować, a zbyt sentymentalny ze mnie facet. :D

Za mojej kadencji 90 % ludzi we wschodu (+ czasem jakieś rzuty Albańczyków, Rumunów, Bułgarów) "studiowało" w tym wspomnianym centrum i to była sytuacja dość patogenna, raz, że studia owe nie bez powodu ubieram w cudzysłów, dwa, że zamykały ich w hermetycznym gronie. W akademikach też rzucali ich zazwyczaj na jedno piętro (skrzydło) i jeśli kierownik umieszczał tam jakiegoś Polaka, była to kara za ekscesy z poprzedniego roku :D Choć z tym omijaniem ich z daleka trochę przesadzam, bo gdy w trzech pokojach obok siebie gnieździło się dwanaście uroczych Białorusinek, to niejeden Polak przełamywał swą wyssaną z mlekiem macierzy rusofobię :D
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez Wybitny ekspert » 02 Wrz 2014 13:05

No i najlepsza kandydatka też "sobie" wyjeżdża do Brukseli, szkoda.
Media ją zniszczyły nie wiadomo za co tak naprawdę, bo przez pół godziny przepraszała, tłumaczyła, a końcu zrobiono aferę z jednego "Sorry, taki mamy..."

Tu trzeba kogoś z takim błyskiem, z tym czymś. Tusk to miał niezależnie od tego czy go lubimy czy nie. Kopacz?! To jakiś żart. Czasami jest tak smętna że trudno to znieść, a czasami jest po prostu arogancka.
Siemoniak - 90% Polaków nie ma pojęcia że ktoś taki istnieje.
To wszystko ewidentnie zmierza w stronę miażdżącego zwycięstwa PiS-u, tym bardziej jak socjal rządu ograniczy się do 36 złotych podwyżki emerytur.
Wybitny ekspert
Kadra A

Postprzez Odyn » 02 Wrz 2014 13:28

Wybitny ekspert napisał(a):No i najlepsza kandydatka też "sobie" wyjeżdża do Brukseli, szkoda.
Media ją zniszczyły nie wiadomo za co tak naprawdę, bo przez pół godziny przepraszała, tłumaczyła, a końcu zrobiono aferę z jednego "Sorry, taki mamy..."

Tu trzeba kogoś z takim błyskiem, z tym czymś. Tusk to miał niezależnie od tego czy go lubimy czy nie. Kopacz?! To jakiś żart. Czasami jest tak smętna że trudno to znieść, a czasami jest po prostu arogancka.
Siemoniak - 90% Polaków nie ma pojęcia że ktoś taki istnieje.
To wszystko ewidentnie zmierza w stronę miażdżącego zwycięstwa PiS-u, tym bardziej jak socjal rządu ograniczy się do 36 złotych podwyżki emerytur.

O wyjeździe Binkowskiej do EP była mowa jeszcze przed aferą z bramkami,więc nie ma co mówić,że media ją zniszczyły,bo tak naprawdę to media na siłę kreowali doskonały wizerunek Binkowskiej,Newsweek to już w ogóle robił z niej świętość i ideał.premier to stanowisko w dużej mierze polityczne, czyli musi być podparte zdolnościami medialnymi,a Binkowska ze swoim niewyparzonym językiem się do tego kompletnie nie nadaje.Sama Binkowska mówi o sobie,że jest raczej ministrem technicznym,a nie politycznym,więc sama zapewne nawet nie chciała tego stanowiska.Jakoś sobie nie wyobrażam Binkowskiej w kaloszach na wałach.

Siemoniak wbrew pozorom nie jest złym kandydatem.Ma wygląd idealnego zięcia,w dodatku jest nie znany,co może okazać się walorem.Według CBOS 80% ludzi,nie wie kim on jest,a ludzi których nie znamy,też nie nie lubimy,przez to Siemoniak może dostać duży kredyt zaufania,a jeśli Siemoniak nic nie będzie robił i już niczego nie zjebie,to okres jego panowania może być dobrze zapamiętany.Kopacz nie jest zbytnio lubiana z powodu sytuacji jaką zostawiła w służbie zdrowia.

Mi już to osobiście zwisa czy wygra PIS czy PO.Kiedyś PO jawiło się jako partia liberalna,a przez swoje całe panowanie okazał się mocna socjalna,nawet sam premier to przyznał.Nawet to PIS okazał sie bardziej liberalny,bo obniżył podatki i zniósł ten cholerny podatek od wdów i sierot zwany podatkiem spadkowym.To PIS był przedstawiany jako partia niszcząca biznes tym czasem PO też nie jest lepsze.Tak naprawdę jeden wart drugiego.Pytanie tylko,kto do koalicji z PISem,bo samodzielnie rządzić na pewno nie będzie.
Mi już to osobiście zwisa czy wygra PIS czy PO
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez mareqna » 12 Wrz 2014 10:19

Strasznie się wzruszyłem jak wczoraj przepełniony bulem nasz Prezydent żegnał najwybitniejszego polityka trzeciego tysiącleclecia.To był nasz chłop,takie dobro i ciepło biło z twarzy Naszego Premiera,aż mi sie nie chce załączać ukochanego TVN-u :( Ból nie do opisania rozdziera moje serce i jak mam teraz żyć? :oops:
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Adrian Woźniak » 13 Wrz 2014 18:06

weiner napisał(a):
Kogo obstawiacie na nowego premiera RP? Mówi się, że liczą się dwa nazwiska - Siemoniak i Kopacz. Ten pierwszy jest inteligentnym i mądrym politykiem ale chyba brakuje mu trochę osobowości przywódcy. Ewki kiedyś nie lubiłem (jako Minister Zdrowia) ale jako Marszałek się wyrobiła. Tylko czy da radę?

Nikt nie da rady...oby do wyborów...oby w Polsce można było w końcu normalnie żyć...
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez Odyn » 13 Wrz 2014 19:10

Adrian Woźniak napisał(a):
weiner napisał(a):

Nikt nie da rady...oby do wyborów...oby w Polsce można było w końcu normalnie żyć...

A niby która partia obecna na scenie politycznej może po wyborach wprowadzić normalność?
Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez Adrian Woźniak » 13 Wrz 2014 21:30

Nie wiem która, ale na pewno nie obecnie rządząca. Nieoficjalne doniesienia są niewyobrażalnie przerażające, aż strach pomyśleć co by się działo, gdyby scena polityczna nie uległa żadnym zmianom.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez matti » 14 Wrz 2014 15:46

Ja najbardziej się wzruszyłem po obejrzeniu programów z posłem Andrzejem Halickim - wymieniał wielkie sukcesy partii. A zapytany o bezrobocie stwierdził, że bylo 14% w styczniu. Teraz już tylko 11,7% (sierpień) i że do 2020 r. będzie 5%! Następnie zapytany o emigrację z Polski stwierdził, że w Polsce osiedla się wielu imigrantów, a i obecnie więcej ludzi do kraju wraca niż z niego emigruje.

Inny poseł Stefan Niesiołowski potrafił kilka dni temu mówić, że Polska dziś jest jak Ameryka w XIX w. - bo on zarabiał kilkadziesiąt lat temu 15 dolarów/mies. a dziś każdy spokojnie wyciąga 1000 dolców/mies. Mówił, że wszyscy nam zazdroszczą. Mówił, że Hiszpanie się osiedlają u nas - koło Wrocławia...

Ogólnie Panowie jest tak dobrze, że ciężko ludzi do roboty znaleźć. Koło Wrocławia i Poznania otwarte będą w najbliższym czasie magazyny Amazon. Mają zatrudnić po 2000 osób - pensja 1550zł netto+premie, darmowe dojazdy, darmowe obiady i specjalny pakiet medyczny. Chętnych brak!!! Nawet połowy wakatów nie udało się dotychczas uzupełnić... .
Ostatnio wicepremier Piechociński na pytanie o brak pracy powiedział, że w Trójmieście potrzebowano kilkudziesięciu stoczniowców i prawie nikt się nie zgłosił. Sprowadzono ich więc z Indii..

Moi mili radujmy się. Żyjemy w raju!!!
matti
Kadra B

PoprzedniaNastępna

Wróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości