Polityka

O wszystkim.

Re: Polityka

Postprzez zygy » 03 Paź 2013 22:23

W Niemczech w 2005r., panowała bardzo zła koniunktura, kraj notował wyrażne spowolnienie gospodarcze i stąd była potrzeba stworzenia silnego rządu posiadającego mocną legitymacje do sprawowania swojej funkcji. Na dodatek wyniki wyborów były bardzo wyrównane i inny scenariusz- niż "wielka koalicja", nie wchodził w grę. Teoretycznie była szansa na 3 kadencję dla Schroedera, ale musiał by włączyć do swojej koalicji skrajną lewicę, prócz Zielonych oczywiście. Paradoksalnie w tym roku SPD+ Zieloni i die Linke mogły by też się dogadać i utworzyć bardzo kruchą, ale jednak większość. W praktyce jest to mało realne, gdyż z postkomunistami w Niemczech żadna inna partia nie chce mieć nic wspólnego i jeśli przeczyta się jeden z ich głównych punktów z zakresu polityki zagranicznej- chęć wystąpienia z Nato, to raczej trudno się temu dziwić... W chwili obecnej powtórka sojuszu CDU/CSU- SPD jest nadal możliwa, ale na pewno położenia socjaldemokracji byłoby znaczenie trudniejsze z racji dużo lepszego wyniku Chadecji w niedawnych wyborach, aniżeli przeszło 8 lat temu. Niedługo będzie zjazd SPD, na którym podjęte zostaną decyzje co do ew., wejścia do nowego rządu z partią Merkel, ale już teraz słychać dość spory opór z wielu wpływowych środowisk z otoczenia tej partii. Nie można zatem wykluczyć koalicji CDU/CSU- Zieloni, która też uzyska stabilną większość w Bundestagu. Pewne na razie jest jedno- 3 kadencja dla Merkel, która póki co wydaje się być niezatapialna.

Dzięki, że poświęciłeś trochę czasu i przybliżyłeś mi trochę sytuację polityczną w Norwegii, która była dla mnie dotąd raczej mało znana. Wiedziałem tylko, że największe poparcie ma tam zazwyczaj socjaldemokracja i dopiero po zamachu Breivika coś tam, kiedyś czytałem o tej partii Postępu. O jego związkach z tą partią wiadomo niewiele- pojawiła się tylko krótka informacja, że postanowił z niej wystąpić jakiś czas temu w momencie, kiedy jego poglądy stały się zbyt radykalne. Z tego co piszesz, to jednak widać, że demokracja w Norwegii, a u nas, to jak dzień i noc. Trudno się temu dziwić, skoro scena polityczna kształtowała się tam przez cały wiek XX., a u nas dopiero od nieco ponad 20 lat. Dlatego też nie chcę sobie nawet wyobrażać sytuacji, która jest bardzo realna już w 2015r.,- mianowicie Pis wygrywa wybory, ale nie rządzi. Zaraz się pewnie zaczną jakieś wypowiedzi Kaczyńskiego w stylu-, że to zamach na demokracje, spisek Putina z Merkel, Obamy, a może i Marsjan razem wziętych :lol: I nie było by w tym nic złego, gdyby ta partia miała 5-6% w sondażach, a nie ponad 35% i póki co jest największą opozycyjną siłą w polskim parlamencie. W każdym kraju jest jakiś polityczny folklor- w Niemczech wspomniana już skrajna lewica, w Italii- Lega Nord itp. Korwin-Mikke też plecie głupoty, ale mało kogo to interesuje w mass mediami na czele. Problem w tym, jeśli taki folklor zaczyna realnie myśleć o przejęciu władzy w danym kraju, a "milcząca większość" tylko im to umożliwia. To jest jednak temat na inną dyskusję- idę jednak o zakład, że jeśli u nas frekwencja byłaby taka, jak chociażby w Niemczech, to Pis mógłby tylko pomarzyć o przekroczeniu 15-20% w obojętnie jakich wyborach.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez san » 09 Paź 2013 16:21

A ja mam nadzieję, że polski folklor wygra tak jak wygrał węgierski. W końcu ktoś musi ukrócić to złodziejstwo.
san
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 09 Paź 2013 17:38

zygy napisał(a):To jest jednak temat na inną dyskusję- idę jednak o zakład, że jeśli u nas frekwencja byłaby taka, jak chociażby w Niemczech, to Pis mógłby tylko pomarzyć o przekroczeniu 15-20% w obojętnie jakich wyborach.

To akurat jasne, ale jakie z tego wnioski? O "dojrzałej demokracji" czy o umiejętnym wykorzystaniu głosów ludzi o polityce niemających pojęcia - czytaj - głosujcie na kogoś, kto się ładniej uśmiechnie. Wyższa frekwencja nie znaczy bardziej świadomy wybór, a wręcz przeciwnie, włączenie w krąg decydentów ludzi o mniejszej świadomości politycznej. Trzeba poszerzać tę świadomość? Oczywiście, ale to utopia, zważywszy na fakt, że kreują ją w głównej mierze media. W naszych polskich realiach główne gwiazdki najbardziej popularnych stacji tv mają aż nazbyt określone preferencje polityczne i nawet nie starają się ich zbytnio maskować pozorami obiektywizmu. Polska demokracja to teraz alternatywa nieudolnej PO i powarkującego na wszystkich PIS-u (dwie partie udające prawicę, z czego jedna jest lewicowa gospodarczo, a druga światopoglądowo) z zepchniętymi na bok partiami stricte lewicowymi, które tak naprawdę interesują się tylko marginalnymi problemami lansowanymi przez media, bo w innych kwestiach już im nic lewicowego do zaoferowania nie zostało. Żadna inna siła nie jest w stanie w tej demokracji zaistnieć, bo zostanie zniszczona w zarodku. Nie tylko przez media, ale i partie mające w tym układzie interes. Tak, chodzi mi zwłaszcza o PiS.

Taka nam się wykuła pseudo-demokaracja na gruzach kolejnych klęsk komuchów i solidaruchów.

Piszę to jako osoba ideologicznie stroniąca od wyborów. Powiedzmy, że dla mnie nikt na obecnej scenie politycznej nie uśmiecha się z wystarczającym wdziękiem ;)
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez san » 09 Paź 2013 20:17

PiS niszczy konkurencję ? Jak ?
san
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 09 Paź 2013 20:54

Rozmaicie. Aferami albo zwykłym, codziennym podgryzaniem w publicznej debacie. Wykończyli politycznie niegdysiejszych koalicjantów (tak, chuligańska koalicja PiS - GW), teraz podgryzają przy każdej okazji SP (akurat dobrze dla PiSu, że Ziobro i s-ka założyli sobie własna partyjkę) i RN, bo obok nich po prawej stronie może być tylko ściana.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez san » 09 Paź 2013 23:29

Koalicjanci wykończyli się sami, złodziejstwem lub głupotą. Podgryzaniem to można wykończyć marchew :D Jeżeli RN będzie dryfował w stronę Rosji, będzie atakowany.
san
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 10 Paź 2013 00:40

Czemu uważasz, że RN dryfuje w stronę Rosji?

A może szerzej - gdzie polska prawica (czy ogólnie, scena polityczna) może, a gdzie nie powinna dryfować?
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez leosiek » 10 Paź 2013 12:47

kat. napisał(a):Czemu uważasz, że RN dryfuje w stronę Rosji?

Pozwolę się wtrącić :D Ostatnio od mojego kolegi, który należy do Młodzieży Wszechpolskiej usłyszałem, że Putin bardzo dobrze zarządza państwem.
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez san » 10 Paź 2013 18:17

Napisałem- jeżeli. Polska scena polityczna może dryfować tylko w stronę Polski a już na pewno nie w stronę wschodu- Winnicki z Kowalskim powinni to zrozumieć.
san
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 10 Paź 2013 18:21

leosiek napisał(a):
kat. napisał(a):Czemu uważasz, że RN dryfuje w stronę Rosji?

Pozwolę się wtrącić :D Ostatnio od mojego kolegi, który należy do Młodzieży Wszechpolskiej usłyszałem, że Putin bardzo dobrze zarządza państwem.

I ja jako ultraprawicowiec to potwierdzam.Mam nadzieję,że i u nas wszystko wróci na swoje poczesne miejsce i silny wódz na czele silnej partii zaprowadzi porządek i Bóg będzie Bogiem,honor będzie honorem,Ojczyzna będzie Ojczyzną a rodzina będzie rodziną ,większość będzie większością a mniejszość mniejszością.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez matti » 10 Paź 2013 18:26

Podczas najbliższych wyborów parlamentarnych jest bardzo możliwy taki scenariusz, że będziemy mieli najniższą frekwencję w historii. Powodów tego stanu rzeczy można mnożyć. Według mnie podstawowym i najważniejszym jest brak wiary Polaków w to, że może być lepiej. Ludzie mają świadomość, że lepiej już było (przed 1989 r. - wiadomo im człowiek starszy tym lepiej wspomina dawne czasy. Przynajmniej większość tak ma) i teraz jest coraz gorzej. Do tego ludzie mają od 2004 r. możliwość porównania zarobków i cen do krajów zachodnich. Wiedzą, że zarabiają 4 lub 5 razy mniej wykonując to samo. Do tego ceny wielu towarów są bardzo zbliżone do tych na zachodzie (tańsze na zachodzie są np. towary dziecięce). Rodzi to potężną frustrację i jednoznaczne stwierdzenia, że "sprawy kraju idą w złym kierunku" (w sondażach jest to około 75%). Jakby tego było mało Polacy widzą, że ich znajomi albo dzieci uciekają na potęgę za granicę. Z Podkarpacia zniknęło 10% populacji zaledwie w ciągu 9 lat!!! Podobnie albo jeszcze gorzej jest na Podlasiu, Warmii i Mazurach, Opolszczyźnie, Łódzkiem, Lubuskiem i Dolnośląskiem. Niewiele lepiej sytuacja wygląda na Pomorzu (w tym Pomorzu Zachodnim). A fakt emigracji znajomych, kolegów, członków rodziny lub wręcz własnych dzieci tylko potęguje brak wiary w pozytywne zmiany... .

Jeżeli więc frekwencja będzie niewielka (poniżej 40%) to pewnym na dzień dzisiejszy jest zwycięstwo PiS-u. Partia ta ma bardzo zmobilizowany elektorat w którym dominują osoby starsze, ale też coraz więcej ludzi w wieku średnim a nawet młodych. Głosowanie na PiS przestaje być "obciachowe". Wielu ludzi zauważyło, że byli oszukiwani w ostatnich 6 latach. Zauważono, że obecna władza nie spełniła bardzo wielu (prawie wszystkich) obietnic wyborczych związanych z gospodarką (ułatwienia dla przedsiębiorców, niższe podatki i składki). Do tego kolejne wypowiedzi polityków formacji rządzącej wywołują zażenowanie ("kryzys się skończył", "reforma OFE jest dla dobra przyszłych emerytów" itd.). Jakby tego było mało coraz częściej widzimy w mediach krytykę projektów PO np. dotyczących programu "Mieszkanie dla młodych, MdM" - ukazano, że owy projekt obejmie tylko bogatych i to z dużych miast.
Pytanie jakie należy postawić to ile procent głosów uzyska PiS? Czy jest możliwy wynik ponad 45%? Według mnie NIE! Na dzień dzisiejszy NIE, ale przez dwa lata jeszcze może się wiele wydarzyć. Jeżeli nie poprawi się nagle sytuacja gospodarcza (na rynku pracy) i nie zostanie zatrzymany exodus na emigrację to PiS może osiągnąć i 45%.

PO to partia na którą głosują prawie wyłącznie ludzie związani z budżetówką. To znaczy elektorat PO dominuje wśród urzędników, mundurowych, nauczycieli (w tym akademickich), pracowników sądownictwa i lekarzy. Są to wszystko ludzie mający stabilną sytuację zawodową i finansową. Im niczego nie brakuje i co istotne oni zauważają "Zieloną Wyspę" - bo ona istnieje, ale tylko dla nich. Zresztą na temat tzw. klasy średniej (złożonej prawie wyłącznie z budżetówki) pisał poseł PO Adam Szejfeld na swoim blogu. Nieprzypadkowo pisał o klasie średniej w której jest tylko budżetówka!

Szansę na wynik w granicach 15% a nawet 20% ma SLD. Część dotychczasowych zwolenników Palikota obudziła się i zauważyła, że ów Pan i jego formacja dziwolągów jedyne co potrafią to się wygłupiać. Z tego powodu rośnie poparcie dla SLD, które przejmuje elektorat RP. Więcej niż 20% ta partia nie uzyska. Polacy jeszcze nie zapomnieli do końca afery Rywina i ona ciągle rzutuję na tę partię.

PSL mam nadzieję, że nie wejdzie do parlamentu. To samo tyczy się dziwolągów z "Twojego Ruchu". Wątpliwym jest też sukces SP, PJN, Republikanów... . Namieszać może Jarosław Gowin. Mam wrażenie, że dużo ludzi go polubiło i dzięki temu może zbudować sobie z 7-10% poparcia i wejść w koalicję z PiS-em (jedyna realna koalicja?).

Nie bez szans jest też Nowa Prawica JKM - Janusz Korwin - Mikke ma wiele wartościowych pomysłów gospodarczych, które są może ostatnią nadzieją dla naszego kraju. Kibicuje też Ruchowi Narodowemu - ich prorosyjskość to fikcja. Oni widzą w Rosji to co jest dobre. Nie negują tam wszystkiego co próbuje robić choćby PiS
http://www.olimpijskienewsy.pl/- serdecznie zapraszam!
matti
Kadra B

Postprzez zygy » 10 Paź 2013 19:01

Jeśli Gowinowi udało by się przekroczyć próg wyborczy i wejść do nowego parlamentu, co i tak będzie bardzo trudne, to musiałby chyba na głowę upaść, żeby wejść w koalicje z Pis-em, czytaj stać się jego kolejną przystawką. Powinien raczej zostać w opozycji i powoli ugruntowywać swoją pozycję. Ja mu tam żle nie życzę, bo chciałbym, żeby wreszcie powstała w Polsce prawicowa formacja z prawdziwego zdarzenia, która będzie uzyskiwała przynajmniej te 10-15% w każdych wyborach, a póżniej kto wie... Kaczyński z Tuskiem nie będą trwali wiecznie, a bez nich ich formacje rozlecą się jak domki z kart, czym stworzą szanse na wreszcie jakieś nowe twory na umownej centroprawicy. Dużo też będzie zależeć od ostatecznego wyniku Pis-u. Jestem jednak zdania, że jeśli nawet wygrają nieznacznie, to niech rządzą. Większa będzie wtedy szansa, że się skompromitują do reszty i Kaczyński ze swoją przyboczną gwardią raz na zawsze znikną z polskiej polityki. Tusk przepadnie pewnie już po następnych wyborach, Pawlaka już nie ma, jeszcze tylko jakoś tego Millera usunąć, choć on wydaje się być niezatapialny. Mam nadzieję, że jeszcze jedna, maksymalnie 2 kadencje i ta cała armia politycznych dinozaurów wyginie na dobre.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez zygy » 10 Paź 2013 19:09

san napisał(a):A ja mam nadzieję, że polski folklor wygra tak jak wygrał węgierski. W końcu ktoś musi ukrócić to złodziejstwo.

Zamienił stryjek siekierkę na kijek... Jeśli myślisz, że Pis coś zmieni, to musisz być albo bardzo młody, albo naiwny... Sięgnij pamięcią, co ten Wasz ukochany ś.p. Prezydent- Kaczyński robił w trakcie swoich rządów w Warszawie... Włos się na głowie jeży i przy tym nawet nieudolność Waltz, to pikuś. Najlepiej jednak się zasłonić budową Muzeum Powstania Warszawskiego, zaś resztę brudów zamieść pod dywan. Trudno też porównywać pragmatycznie myślącego wizjonera- Orbana z zakompleksionym i zaślepionym własnymi uprzedzaniami Kaczyńskim. Zresztą, on miał już swoją szansę kilka lat temu i coś za bardzo mu nie wyszło. Teraz będzie podobnie, ale tym lepiej, bo szybciej zniknie.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez mareqna » 11 Paź 2013 07:23

Zygy muszę cie zmartwić ale Jarosław Kaczyński przyszły Naczelny Wódz Rzeczpospolitej tak szybko nie zniknie a PIS wygra wybory z większością parlamentarną pozwalającą na samodzielne rządzenie a może nawet z większością konstytucyjną.I muszę Cię też zmartwić ale PIS to jedyna prawica i J.K. jedyny prawdziwy przywódca na prawicy.Gowiny,Wyplery,Kowale,Poncyliusze,Ziobry,Kurski i inni harcownicy na prawicy nie mają żadnych szans i ich los szybko zweryfikują wyborcy bo jedynie wielki PIS daje szansę na wyjście z marazmu polityczno-gospodarczego.A jeśli chodzi o ś.p. ukochanego prezydenta Lecha Kaczyńskiego to bez wątpienia był to najlepszy Prezydent po 89 roku bo miał moralne prawo być Prezydentem pomimo swojej może trochę nieporadności a może i ułomności fizycznej.Miał moralne prawo bo był czystym Polskim Patriotą i miał ideę Wielkiej Ojczyzny.A czy miał moralne prawo być prezydentem chłopski cwaniak i kombinator,sprzedawczyk,szczęśliwy gracz totolotkowy Bolek? albo pijak z zatoki czerwonych świń? a co robi celebryta Komorowski?
W następnych wyborach mam nadzieje tak jak Matti,że zniknie prostytutka PSL i tęczowe nie wiadomo co oszołoma Paligłupa.W systemie dwupartyjnym amerykańskim po rozpadzie Nierządów Tuska lewa strona Po utworzy partię z SLD a prawa strona PO przejdzie do partii rządzącej do końca świata czyli do PIS-u :) :) :) czy to się komuś podoba czy nie :lol:

I jeszcze jedno jak Marek Jurek odchodził z PIS-u to miał 30 procent poparcia a Hrabia Komorowski życzył mu na odchodne ,,Szczęść Boże Marku Jurku na nowej drodze"" ja też życzę faworytom Zygiego,, Szczęść Boże........na nowej drodze a wieczór wyborczy za 2-lata będzie piękny oj będzie piękny tak jak zwycięstwa Juana Martina Del Potro albo Martina Fourcade mam tylko nadzieję że dożyję tych pięknych chwil.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez nicpoń » 11 Paź 2013 09:08

W tym bagnie niech wygrywa kto chce. Młodzi i energiczni w coraz większej masie wyjeżdżają za granicę i tam na ogół w lepszych warunkach układają sobie życie. Mamy szczęście że są otwarte granice i nie trzeba tu cewieć za wszelką cenę. Wiadoma w innych krajach też są problemy, ale takiego dziadostwa jak tu w większości krajów uni nie ma. A w Polsce zostanie parę milionów osób mniej i szlag trafi do końca i emerytury, i resztę systemu. Kto ma możliwość, niech zabiera manatki i stąd jedzie. W takiej Szwecji przekwalifikują, nauczą języka, dadzą socjal na dzieci i nawet ślusarz, czy sprzątaczka może żyć na dobrym poziomie. Takie dywagacje kto u naswygra i co to da, to pieprzenie farmazonów i nie ma żadnego większego znaczenia.
nicpoń
Junior młodszy

Postprzez zygy » 11 Paź 2013 10:42

Jurek w żadnym momencie tworzenia nowej partii nie miał nawet 5% w jakimkolwiek sondażu, a co dopiero mówić o 30% :o Może wpierw podaj jakieś wiarygodne żródło, zanim napiszesz kolejną taką głupotę. W najlepszej pozycji była swego czasu PJN, kiedy w okresie tuż po wyjściu z Pis-u- jeszcze z Kluzik- Rostkowską notowała w niektórych sondażach nawet ok.- 20% poparcia. Do tego wyczynu nie zbliżył się nigdy Ziobro ze swoją Solidarną Polską i nie sądzę, żeby był w stanie zbliżyć się też Gowin. Nie ma to jednak większego znaczenia, gdyż liczy się końcowy efekt... Co z tego, że PJN miał takie poparcie, jak póżniej w wyborach nie był w stanie przekroczyć nawet marnych 3%, zaś taki Palikot, który przez długie miesiące notował regularnie wyniki grubo poniżej progu wyborczego, ze świetnym wynikiem wszedł do nowego parlamentu.

Orientuje się ktoś jaka jest oficjalna linia partii- Pis-u w sprawie mniejszości seksualnych w Polsce? Ponieważ słuchając wypowiedzi niektórych jego posłów- np., pana Tomaszewskiego można mieć wątpliwości, kto tu dryfuje w stronę Rosji, a kto nie ;)
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez leosiek » 11 Paź 2013 15:28

mareqna napisał(a): większość będzie większością a mniejszość mniejszością.

Też tak uważam! To skandal, żeby mężczyźni, którzy są mniejszością w tym kraju mieli największy udział we władzy i mieli te same prawa, co większość, czyli kobiety. Dlatego mam nadzieję, że ty Mareqna i inni ultraprawicowcy postarają się to zmienić i oddadzą władze kobietom.
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez matti » 11 Paź 2013 15:42

nicpoń jesteś takim (jakby to określić?) wytworem III RP. Obecne państwo polskie stworzyło ludzi, którzy mają (jak im się coś nie podoba) wyjechać za granicę. Nadrzędnym stwierdzeniem w ich wszelkiej argumentacji jest to, że "Takie dywagacje kto u nas wygra i co to da, to pieprzenie farmazonów i nie ma żadnego większego znaczenia". Obecni młodzi ludzie są właśnie tak nauczeni... . "Polskość to nienormalność" no chyba, że należę do rodu urzędniczego to wtedy jest OK.

Nicponiu drogi. To nie tak. Jest rozwój - i on jest zauważalny gołym okiem. Problemem jest to, że Polacy nie potrafią się zmobilizować, żeby wybrać ludzi, którzy chcą coś zmienić. Jak pójdzie 40% na wybory to nic się nie zmieni... . Najwyższy czas dojrzeć i zacząć działać. Najwyższy czas odpuścić dobie hasło Tuska ("Polskość to nienormalność"), a wziąć sobie do serca hasło Romana Dmowskiego (Jestem Polakiem i mam polskie obowiązki)...

Jak może być lepiej jak większość ma takie podejście jak Ty? Po jaką cholerę nasi rodzice budowali domy lub kupowali mieszkania? Przecież to nasz majątek jest. Mamy to opuścić bo do tego nas namawiają politycy? Im o to chodzi, żeby ludzie uciekali za granicę. Będą mieli dzięki temu spokój na ulicach

A i co do socjalu... . Nicponiu to się będzie musiało skończyć. Żadne państwo nie da rady utrzymywać rzeszy imigrantów z których spora część nie przyjechała pracować a tylko pobierać za darmo kasę. W UK już się za to biorą. W Norwegii też już o tym przebąkują. Przyjdzie i czas na Szwecję
http://www.olimpijskienewsy.pl/- serdecznie zapraszam!
matti
Kadra B

Postprzez san » 12 Paź 2013 23:56

L.Kaczyński w W-wie: Muzeum, Kopernik, SKM, Krakowskie Przedmieście, kultura itd. a w sporcie setki stypendiów dla utalentowanej młodzieży i odremontowanie stadionów lekkoatletycznych AZS i Orła dzięki czemu w tym wielkim mieście jest gdzie startować. A ta nieszczęsna kobieta zrobiła z W-wy sportową pustynię.
Rząd J.Kaczyńskiego: zaważyłeś kolego zygy, że ludzie Tuska nigdy nie porównują jego rządu do rządu Kaczyńskiego. Dlaczego? Po prostu wszystkie najważniejsze wskaźniki (wzrost gospodarczy,dochodu narodowego, bezrobocie, inflacja, deficyt budżetowy, zadłużenie itd.) są u Donalda gorsze. Wstydzą się :D
san
Mistrz Świata

Postprzez nicpoń » 13 Paź 2013 10:38

matti napisał(a):Nicponiu drogi.

tylko nie drogi, co ty to w stronę Biedronia idziesz. Uważaj sobie, ja hetero jestem, więc z takimi hasełkami daleko.
A reszta, to same głupoty. Pracuję w Szwecji od ponad dwóch lat. Stać mnie na godne życie, ubezpieczony, płaca ok., nikt nie oszukuje w nadgodzinach, stać na wynajęcie mieszkania, na bilecik żeby mamusię pod Krakowem odwiedzić, wakacje w Chorwacji. Z moją kobietą normalne życie prowadzimy, przyjechała tu za mną i jest super. A geniuszem nigdy nie byłem, zawodówka i tyle. Ale mnie przekwalifikowali i nauczyli języka. Jako hydraulikowi wiedzie mi się dobrze. A w tym chorym kraju tułałem się trzy lata od roboty, do roboty. To nie wypłacił nadgodzin, to pensji przez dwa miesiące, a to składki na ZUS. A normy i prawo to puste zapisiki, które pracodawcy mają gdzieś. Więc facet ja spróbowałem tu i tam i widzę gdzie mi lepiej. Piszesz głupoty o procentach przy urnie, zmianach. Odkąd pamiętam jest tu dziadostwo. W każdej dziedzinie od policji, przez szpitale, szkoły, sądy, pracodawców, nawet po sport. I co mam czekać jak będzie lepiej. A wiara w to że jednostka coś może tu zmienić. Jednego nieudacznika na drugiego. Tylko jak wyjedzie i swoimi podatkami nie będzie tego bajzlu zasilać.

Z tym socjalem to też ci mózg zrasowały rózne Leszki, Jarki i Donaldy że na świecie jego koniec blisk, zeby u nas nic nie musieć. Ma się dobrze na zachodzie. Likwiduje się patologie w socjalu, a nie sam socjal i nikt nie mysli tego robić. To tylko u nas robi dziki zachód. A pisanie o Korwinie jako alternatywie. Korwinista przestał by pieprzyć, gdyby przyszło mu po zlikwidowaniu prawa pracy dochodzić swojego przed cywilem. To utopia, a facet z tego żyje, bo inni plikają na jego blogi.
Po prostu manipuluja tobą panowie politycy i myślisz że coś tu możesz zmienić. Życzę powodzenia, a tym co naprawdę chcą coś zmienić proponuję wyjechać.
nicpoń
Junior młodszy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości