matti napisał(a):Zgadzam się z Tobą, że średnia wieku rośnie, ale myślisz, że to jest główny powód podwyższania wieku emerytalnego? Bo według mnie winą jest niż demograficzny i masowa emigracja. Jeżeli tego nie zatrzymamy to emerytur drogi Ssonicsu mieć nie będziemy w ogóle!
Głównym powodem jest brak pieniędzy, ich przyczyną coraz dłuższy czas spędzany przez Polaków na emeryturach, wcześniejszych emeryturach, bardzo wczesnych emeryturach, itd.
I tak istnieje również taki wariant, że emerytur w przyszłości nie będzie.
Janko10 napisał(a):Nie będę wchodził w głęboką dyskusję, gdybym wiedział jak uczynić cud to bym był bogaty, szanowany powszechnie i pewnie rządził bym tym krajem...
Ja o te dwa pierwsze poproszę, bo rządzić bym nie chciał

friducha napisał(a):A sprawa, która mnie ostatnio niebywale poruszyła to cały cyrk i szukanie kozła ofiarnego w sprawie "chłopczyka z Cieszyna". Media dostają absolutnego kręćka, a to co wygadują na temat rzekomej winy MOPS to jest żenada. Panowie dziennikarze prześcigają się w wytykaniu wydumanych niedociągnięć bez jakiejkolwiek refleksji nad faktycznymi możliwościami urzędnika/sąsiada/ zwykłego człowieka.
Mnie też. Noż u licha jak urzędnik, który nie ma obowiązku kontrolować danej rodziny ma wiedzieć czy tam dziecko jest czy go nie ma, skoro żaden akt zgonu nie dotarł. Głupawy zarzut do byłej dyrektorki MOPSu, że mieszkała na tej samej ulicy, to już naprawdę dno dna. Ja ludzi z tej samej klatki nie znałem. Trafili się zwyrodniali rodzice i już. Czy można było temu zapobiec? Nie.
matti napisał(a):zabieraniu ulg na dzieci (ulgi zabierajcie, ale NIE na dzieci bo ich się rodzi coraz mniej!!!)
O czy mówisz? Ulga dla rodzin zarabiających ponad 85 tys zł rocznie (ponad 7 tys miesięcznie) na jedno dziecko? Serio to dla kogoś przy takich zarobkach zaboli? Naprawdę uważasz, że to spowoduje spadek urodzin? Ci najbiedniejsi z ulg i tak nie korzystają bo od czego ją mają odpisać?