Polityka

O wszystkim.

Re: Polityka

Postprzez albatros » 29 Sty 2011 08:53

Śledząc doniesienia medialne z Egiptu, nie po raz pierwszy dostrzegam naiwność kobiet z państw arabskich. Jak młoda laska w Kairze z wymalowanymi oczami mówi ze Mubarak i jego towarzysze musza odejść, nie zdaje sobie sprawę że autorytarne rządy w krajach arabskich zapewniają największy dozę poszanowania wolności osobistej jaka jest tam możliwa. Bez Mubaraka, czy Kadafiego do władzy dojdą fundamentaliści cieszący się największym poparciem w każdym z tych krajów i taka młoda pani nie wyjdzie z domu bez pozwolenia mężczyzny, a piękne oczy zostaną zakryte wtedy chustą.
Widoczne to jest również w relacjach dziennikarzy, którzy w dużej mierze w obaleniu obecnych władz widzą szansę na jakieś bliżej nieokreślony rozwój demokracji. W krajach arabskich demokracji znanej nam nie ma i nie będzie. Autorytarne rządy w Egipcie, czy Libii są ostatnim bastionem w walce z fundamentalizmem. Niszczenie opozycji, czy brak wolności politycznej są ceną za utrzymanie tej części świata w sferze wpływów kultury europejskiej.
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez friducha » 29 Sty 2011 12:32

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 21 Sie 2016 19:27, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez albatros » 29 Sty 2011 17:49

Pełna zgoda z tym co piszesz (choć dotyczy to tylko terenów żyjących z turystyki, reszta społeczeństwa nie widzi bezpośrednio dolarów, więc ma inne zapatrywania), tylko odejście Mubaraka i powołanie na jego miejsce innego polityka z obozu rządzącego, to jak zmiany u nas Gomółki na Gierka, czy Gierka na Jaruzelskiego. Sposób rządów się nie zmieni.
Druga sprawa, wracając do tej umalowanej Arabki o pięknych oczach i części dziennikarzy, to ich marzenia o demokratyzacji życia są niemożliwe do spełnienia. W jakichkolwiek wyborach wygrywają fundamentaliści i to są ostatnie wybory. Najlepsza opcja rządzi, może zmienić się twarz, ale obóz pozostanie ten sam. Kluczowi gracze polityczni doskonale o tym wiedzą. Nawet za Nasera i Sadata USA nie dążyła do ich obalenia kosztem fundamentalistów i tak będzie i dziś.
Jak donoszą media, demonstranci podpalili Muzeum Egipskie i zniszczyli kilka mumii, wojsko kordonem otoczyło piramidy.
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez friducha » 30 Sty 2011 00:04

bye
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez matti » 30 Sty 2011 07:08

Polacy wspominają czasy komunizmu bardzo miło. Rozmawiałem z wieloma ludźmi, którzy twierdzą, że to był najlepszy okres ich życia- praca, ludzie z ludźmi rozmawiali (teraz wszyscy siedzą zamknięci w domach). Jak ktoś poszedł do urzędu to wszystko załatwił, a teraz...
matti
Kadra B

Postprzez figaro56 » 30 Sty 2011 10:08

Pytanie czy to tęsknota za komunizmem czy tęsknota za młodością. Pewnie, że po tych siermiężnych latach 60 to wszyscy zachłysnęliśmy się epoką Gierka. Tylko za te kilka lat udawanego dobrobytu za nieswoje pieniądze jeszcze wasze pokolenie płaci cenę. Wraz z Gomułką odeszli ostatni ideowi komuniści a przyszli cyniczni karierowicze. Już nikt nie wierzył w te komunistyczne mrzonki ani społeczeństwo ani ten partyjny aktyw. Wszyscy udawali ciągnąc tę farsę.
Członków partii kaperowano poprzez rozdawnictwo przywilejów, stanowisk i tych słynnych talonów na samochód, pralkę czy kolorowy telewizor. Pamiętam jak u mnie w zakładzie przydzielano mieszkania i aby dostać przydział trzeba było się zapisać do ZMS(taka młodzieżówka PZPR). Czy mogłem się dziwić, że mój kolega gnieżdżący się z 2 dzieci kątem u teściów zapisał się żeby dostać własne mieszkanie? Pewnie wstąpiłby do NSDAP aby się z tej nory wyrwać. Teraz po latach spotykam go i twierdzi, że za komuny było lepiej bo mieszkanie dostał. Taka już jest ta ludzka natura, że wypiera z pamięci to co złe a pamięta się to co było dobre. Tak po latach wspomina się szkołę, wojsko i młodość.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 30 Sty 2011 12:38

Ja tam myślę, że ta tęsknota za komuną to nie jest tylko tęsknota za młodością. Sam jestem dzieckiem stanu wojennego, więc niewiele z tej komuny pamiętam, ale trzeba przyznać, że życie w czasach współczesnych zatomizowało się paskudnie. I gdy słyszę rodziców, że kiedyś było inaczej, ludzie mieli dla siebie więcej czasu, byli bardziej otwarci, et cetera, nie traktuje tego jako ględzenia nt. młodości, która bezpowrotnie minęła. Oczywiście, wolę te dzisiejsze czasy, ale mam świadomość, jak bardzo mocno pokiereszowały pewne wartości.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez markos7207 » 30 Sty 2011 13:53

Oczywiście że z sentymentem wspomina się czasy młodości nawet gdy czasy w których ta młodość przypadała były ciężkie. Komunizmu, jako ustroju(choć podobno u nas komunizmu nie było, był socjalizm ;) ) dobrze nie wspomina nikt przy zdrowych zmysłach, no chyba że partyjni aparatczycy i ich rodziny. Bo dla nich zawsze musiało się znależć więc nie mieli powodu narzekać. Chyba że popadali w niełaskę..
Czasy wczesnego Gierka niektórzy wspominają dobrze, porównując oczywiście do tego co było wcześniej. Pieniądze z kredytów przeznaczono głównie na konsumpcję i przez pierwsze lata poziom życia wzrósł dość znacznie bo oprócz władzy skorzystało społeczeństwo, ale trwało to do czasu aż kasa się skończyła i trzeba było zacząć oddawać długi, które jak zauważył Figaro, spłacać będzie nasze pokolenie i pokolenie naszych dzieci.
Na wsi też w latach 70-tych coś się ruszyło bo z tamtego okresu pochodzi duża część ciągników i obór czy chlewni które służą rolnikom do dziś. Ja tamtych czasów nie pamiętam, za to pamiętam i to bardzo dobrze czasy PRL-u generała w ciemnych okularach i braku teleranka pewnej mrożnej i śnieżnej niedzieli ;) . Czasy kartek niemal na wszystko, od czekolady(choć to co sprzedawano koło czekolady nawet nie leżało ;) ) po benzynę, niekończących się kolejek i pustych sklepów z jedynym produktem który tam zawsze był czyli octem.
Zapamiętałem też jedno wielkie złodziejstwo bo przecież wszystko było wspólne czyli niczyje. A żeby coś zdobyć trzeba było kupować "na lewo". Od pracowników państwowych zakładów można było zdobyć niemal wszystko jeśli się miało na to pieniądze, a w PGR-ach nawozy, zboża, cement, ropa, części itp. zamiast na pola, do ciągników lądowały w dużej mierze w rolniczych zagrodach ;) . Jedyna korzyśc z PGR-ow że tego, czego rolnicy nie mogli kupić mogli dostać tamże :lol: .

Figaro, na czym miała polegać ta ideowość Gomułki i jego towarzyszy ? Chyba nie na tym że chcieli odrąbywać ręce które odważą zamachnąć się na władzę ? ;) Każda PZPR-owska ekipa która była u władzy jak nie skutkowała ZOMO-wska pała do uciszenia społeczeństwa nie wachała się strzelac do własnego narodu.
Reasumując, nie wyobrażam sobie by można okres PRL-u jako całość(bo były okresy gorsze i nieco lepsze z przygniatającą przewagą tych pierwszych) wspominać pozytywnie i mówić że wtedy było lepiej.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez albatros » 30 Sty 2011 16:57

Każdy czas ma chwile które sie pamięta i PRL-u były momenty do których ludzie wracają z nostalgią. I nie chodzi nawet o Gierka i konsumpcję, ale poza ludźmi partii reszta żyła jednakowo, biednie ale jednakowo, nie było rozwarstwienia społecznego, wczesne emerytury, praca, służba zdrowia, reasumując kto nie miał ciągot politycznych, mógł czuć się bezpiecznie. Tego dzisiaj wielu brakuje i z sentymentem wspomina minioną epokę.
Dla żyjących nostalgią polecam krótka piosenkę:
http://www.youtube.com/watch?v=yJkpNOZgTPc
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 30 Sty 2011 22:19

Markosie tym się różniła, że w ekipie Gomułki byli jeszcze ludzie którzy broniąc socjalizmu wierzyli, ze to najlepszy ustrój. Pomijam metody i język. W ekipach Gierka i tych późniejszych broniono już tylko własnych stołków i przywilejów.
Wielu z nas po latach wyrzuca to co denerwowało a kiedy patrzy z perspektywy lat teraz na pewne wydarzenia to pojawia się uśmiech. Podam wam taki przykład. Kiedyś podczas rejsu po Mazurach poszliśmy do takiego wiejskiego sklepu kupić piwo. W sklepie tylko znudzona ekspedientka, kolega z drugiego jachtu i ja. Wiecie na takim rejsie kupowało się zawsze większą ilość piwa bo nigdy nie wiadomo kiedy będzie można uzupełnić zapas. Tak więc podchodzę do lady i proszę o 20 piw. Ta pani bez słowa pokazuje mi kartkę na której czytam "Piwo podaje się jednorazowo w ilości dwóch butelek na osobę". Rozglądam się po tym sklepie a tu nikogo tylko my dwaj. Cierpliwie tłumaczymy tej pani,że jest nas dwóch i każdy chce po 20 piw i skoro nie ma innych klientów to i jej i nam wygodniej będzie kiedy poda nam żądaną ilość. Otóż nic z tego przez parę minut uczestniczyłem w farsie której Bareja by nie wymyślił. Mianowicie kupowałem 2 piwa, pani kasowała, po czym 2 piwa kupował kolega i też pani kasowała. Następnie ja stawałem za kolegą i znowu to samo i tak 10 razy każdy z nas. :lol: Wierzcie, że w tamtym momencie wcale mi do śmiechu nie było i tylko irytowała mnie ta cała sytuacja. Teraz po latach śmieję się z tego do rozpuku. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 31 Sty 2011 00:15

Twoja historia z piwem, Figaro, przypomniała mi jeszcze jeden absurd PRL-u za Jaruzelskiego. Godzinę 13-tą :lol: .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 31 Sty 2011 00:28

bye
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez Zann » 31 Sty 2011 12:19

:cry:
Ostatnio edytowany przez Zann, 31 Sty 2011 17:15, edytowano w sumie 1 raz
http://www.tylkoigrzyska.pl/
Zann
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 31 Sty 2011 13:04

Największy absurd to miał miejsce kiedy już odchodzono od tej 13. Mianowicie decyzję co do tego od której sprzedawać alkohol pozostawiono w gestii wojewodów. Jedni wojewodowie znieśli tę 13 a inni ociągali się z decyzją i tak w jednych województwach sprzedawano od 9 w innych od 10 a jeszcze inne trzymały się tej słynnej 13. Ja wtedy byłem mieszkańcem województwa toruńskiego w którym obowiązywała jeszcze 13 ale Grudziądz leży nad samą Wisłą i po przekroczeniu mostu byłem w woj. bydgoskim gdzie sprzedawano alkohol już od 9. Most 1100 metrów a jaka różnica. :lol: Grudziądz jakąś metropolią nie jest ale te 100 000 ludków liczy i możecie sobie wyobrazić szczególnie w dni wolne od pracy te pielgrzymki idące mostem przed godziną 9. :lol: Jak te stada antylop gnu idące afrykańską sawanną do wodopoju. :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez friducha » 31 Sty 2011 13:09

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 21 Sie 2016 19:28, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 31 Sty 2011 14:03

A banany i pomarańcze tylko przed Bożym Narodzeniem :lol: .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 31 Sty 2011 15:39

No tak było Markos. Mnie do dzisiaj święta kojarzą się z zapachem pomarańczy. A te tytuły w prasie pełne podniecenia iż oto do portu w Gdyni zawinął statek z cytrusami :lol: Władza ludowa dbała aby nikomu nie zabrakło na święta pomarańczy. :D
Friducha wspomniała 1 Maja. Przed pochodem kierownicy, mistrzowie i brygadziści mieli prawdziwy ból głowy z rozdawaniem flag, transparentów i portretów komunistycznych bonzów które mieli nieść manifestanci. O ile z flagami biało-czerwonymi problemu nie było ale z całą resztą to prawdziwe cyrki. Ile razy byłem świadkiem takich rozmów " Kierowniku naszą flagę mogę wziąć ale tej czerwonej w życiu" :lol: No ale od czegoś byli podpadziochy. " Widzicie Malinowski a ja chciałem już zapomnieć o tym, ze w zeszłym miesiącu macie nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy ale skoro nie chcecie nieść portretu...." " Dobra niech kierownik da tego Breżniewa" :lol:
figaro56
Żywa legenda

Postprzez figaro56 » 01 Lut 2011 15:40

Markos muszę uściślić to co napisałeś. Mianowicie chodzi mi o banany. Otóż banany w latach 60 były zupełnie mi nieznane. Jedyne co o nich wiedziałem to z filmów amerykańskich, że można się na nich poślizgnąć. Nie wiem może w jakiś większych miastach były od święta ale ja pierwszego banana posmakowałem w wieku 16 czy 17 lat już tak dokładnie nie pamiętam i to też nie był banan kupiony w sklepie. Brat koleżanki był marynarzem i przywiózł rodzinie a ze ja w tym czasie robiłem za jego szwagra to zostałem poczęstowany. :D Nic specjalnego i do dzisiaj jakoś za nimi nie przepadam.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez friducha » 03 Lut 2011 12:09

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 21 Sie 2016 19:28, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 » 03 Lut 2011 12:58

A to już wiem czemu małpy skaczą niedościgle i małpy robią małpie figle. Nadmiar szczęścia je rozpiera. :D
Podyskutowałbym o arabach ale nie znam się na koniach. :D
Tekst z angielskiego filmu- " Tu pisze, że człowiek i szympans mają 99,9 % tych samych genów. To powiedzcie dlaczego jak się rano budzę chce mi się papierosa a nie banana"
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości