Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez markos7207 » 03 Mar 2014 18:45

Wiadomo że 4,5 i 6. miejsce to nie to samo co 1,2 i 3 ale sam Aksel mówi że na tyle go obecnie stać. Przewaga nie jest wielka ale może wreszcie te dziki się spiszą w KG lub Lenzerheide ;) . A Kjetilowi się słusznie należy, teraz ma swój czas po ciężkiej kontuzji i aby z Akselem rządzili w szybkich przez długie lata, a za plecami czai się już Adrian :) .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 04 Mar 2014 17:43

To się młodzi Atakujący Wikingowie rozszaleli :D . Po złocie w zjeździe i srebrze w kombinacji Adriana, brązie w kombinacji Marcusa Monsena przyszedł czas na całe norweskie podium w gigancie podczas MŚJ. Heniek nie pozostawił wątpliwości kto jest najlepszy, wygrał zdecydowanie, za nim Marcus a brąz dla Rasmusa Windingstada :) . Nowa generacja nadchodzi ! ;) . Aksel i Kjetil oczywiście pogratulowali chłopakom sukcesu.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 05 Mar 2014 13:58

Idź złoto do złota, a właściwie do Heńka :D . W sumie już czwarte wśród juniorów ale on za chwilę już będzie gromadził ten kruszec w dorosłym śmiganiu ;) . Do tego srebro Nory Grieg Christensen w zjeździe, więc bardzo udany dzień mimo mgły na Słowacji :) .
W porę odkryłem że es2 daje mistrzostwa juniorów i załapałem się na ostatnią ósemkę, i muszę stwierdzić że Witek coś nie w formie. Dawno, oj dawno gościa nie słyszałem, ogólnie go lubię ale jak można walnąć takiego babola i pomylić Norwega ze Szwedem :P . Błąd niewybaczalny, Järbyn to nie Jansrud panie Domański !

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 06 Mar 2014 19:17

Z tego co pamiętam, to Svindalovi przeciętnie wiodło się zawsze w Kvitfjell. Głowy nie dam, ale nie przypominam sobie jego zwycięstwa w tej norweskiej miejscowości. Teraz też nie zachwycił i ciężko mu się będzie obronić przed Hirscherem, który ma szanse na 3 z rzędu wygraną w PŚ, startując praktycznie tylko w konkurencjach technicznych.

U pań natomiast spory krok w kierunku KK zrobiła Anna Fenninger, zwłaszcza w drugim przejeżdzie, w którym przesunęła się z 7 na 1 pozycję. Jeszcze jutro tylko powtórzyć taki wynik i będzie liderką w generalce, choć w jej przypadku problemem jest obecność jeszcze 2 slalomów w kalendarzu, w których nie startuje. W obliczu kontuzji Weirahter sądziłem, że wszystko rozegra się pomiędzy Riesch i Maze, a tutaj pogodzić je może Austriaczka. Teoretycznie szans nie straciła też Lara Gut, ale jej strata i brak startów w slalomach specjalnych raczej przekreślają jej szanse na końcowy sukces.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 07 Mar 2014 14:44

Nie no, tak źle mu nie szło w Kvitfjell, w zeszłym roku wygrał supergigant i był 2 w zjeździe, 2 i 4 lata temu też dwukrotnie stał tam na podium.
Maryśka miała zwycięstwo niemal w kieszeni ale się ostatnio mocno posypała i Anka jest już tuż, tuż ;) . Eh, szkoda młodszej Tinki, medale i KK przeszła jej koło nosa a mogła mieć i to i to...

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 07 Mar 2014 15:23

Tak się składa, że kiedy oglądam zawody w Kvitfjell, to Svindala nigdy nie ma na podium. Tak, czy inaczej trudno go nazwać jakimś lokalnym matadorem, nawet jeśli kilka razy udało mu się stanąć na pudle w odróżnieniu od takiej Isolde Kostner, która specjalizowała się w wygrywaniu zawodów w Cortinie. Maria Riesch jest równa i punktuje we wszystkich konkurencjach, ale nie ma takiego błysku, który pozwoliłby jej na seryjne zwycięstwa w którejś z dyscyplin. Na pewno nie jest typem dominatorki w typie Vonn sprzed kilku lat, czy choćby Maze z poprzedniego sezonu, dlatego też dotychczas tylko 1 raz wygrała KK i to też dość kontrowersyjnych okolicznościach w 2011r., Teraz też ma jeszcze szanse, gdyż czołówka jest bardzo wyrównana i brak jest jakiejś zdecydowanej liderki, która zdominowała by cały cykl. Warunkiem jest jednak przynajmniej 100pkt., w dwóch slalomach, w którch Fenninger nie startuje i solidne punkty w konkurencjach szybkościowych w Lanzerheide. Na niekorzyść Niemki zagrał też fakt, że Fis zdecydował się na przeniesienie zaległego giganta z Maribora do Aare, w którym uzyskuje zdecydowanie najgorsze wyniki we wszystkich konkurencji.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 10 Mar 2014 12:00

Po bardzo ciekawym weekendzie w KG i Åre oraz bardzo fajnych wynikach czas na finał w Lenzerheide. Zwłaszcza ze Słowenii nadchodziły bardzo optymistyczne wieści ;) . Heniek jak powiedział tak zrobił, czyli pomógł swojemu idolowi i zarazem koledze z kadry, uszczuplić konto punktowe w gigancie i slalomie Marcelowi. Jeszcze kilku innych się postarało i Austriak nie stanął na podium i przed finałem ma raptem 4 punkty przewagi nad Akselem. Gdyby Svindal miał taką formę jak w pierwszej części sezonu to powiedziałbym żę KK ma w kieszeni, ale Hirscher też obniżył loty i jeśli pogoda nie spłata figla to będzie fifty/fifty. A powinno być nieźle patrząc na prognozy, do piątku tylko słońce i nocny mróz bez żadnych opadów.
U pań też wszystko otwarte, Maryśka roztrwoniła niemal do cna bezpieczny zapas jaki miała. I o to chodzi :) , za to Anka poczuła szansę i 2-krotnie wygrywając w Szwecji stała się faworytką do zdobycia KK. Jeśli się pani Hoefl nie przebudzi to tak będzie, mam na to nadzieję w każdym razie ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 10 Mar 2014 14:56

Svindal ma przynajmniej 2 małe kule w garści, a Hirscher może zostać na koniec sezonu z niczym. W slalomie już go Niemiec minął, w gigancie musi stanąć na podium, zakładając prawdopodobne zwycięstwo Ligetego w Szwajcarii. Walka o kryształ rzeczywiście pasjonująca u pań i panów. Przyczyniła się do tego obniżka formy obu pretendentów. W przypadku Svindala wielka szkoda, że tak obniżył loty w gigancie, gdyż prezentując nawet poziom z poprzednich sezonów mógłby już właściwie świętować KK. Bardzo mnie ciekawi, czy Hirscher postąpi podobnie, jak w 2012r., i wystartuje w supergigancie podczas finałów PŚ, który de facto przesądził wówczas o jego triumfie w generalce.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez ssonicsl » 11 Mar 2014 09:46

Myślałem że w Słowenii Hirscher pozamiata a tu klops. Żadnego miejsca na podium. Marne 4 punkty przewagi nad Svindalem. Kto wiem może w tym roku Norwegowi się powiedzie, oby.

U Pań mimo wszystko dalej stawiam na Riesch. Wszechstronność + przewaga punktowa są chyba wystarczając do obrony Kuli.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez Unibiker » 11 Mar 2014 15:35

Maria jest przeziębiona, nie brała udziału w dzisiejszym treningu, oby jutro zdrowie dopisało, co do kuli sytuacja jest otwarta Ania jest w świetnej formie gigantowej do tego bardzo ładnie śmiga na treningach zjazdu więc sytuacja jest otwarta a nawet osobiście skłaniam się w kierunku Anny.
Unibiker
Młodzik młodszy

Postprzez markos7207 » 12 Mar 2014 12:56

Trochę więcej punktów potrzebował dzisiaj Aksel ale i tak jak na jego obecną formę wynik nie jest zły. Szkoda błędu na samej górze tuż po starcie, tam uciekły te brakujące 2/10. Gdy trasa pokręcona to oczywiście woda na młyn dla Ligety'ego i mało ważne że to zjazd, facet ma nogi z kamienia ;) . 41 punktów przewagi Norwega ale jutro Marcel zamelduje się na starcie z nadzieją na cenne punkty, chyba tak dobrze jak w Schladming 2 lata temu nie będzie ale w 15-ce powinien się zmieścić. Svindal potrzebuje przynajmniej miejsca na podium w supergigancie, wygrana to ideał w jego sytuacji.
Wygląda na to że u pań już wszystko jasne. Niestety sport jest brutalny, jak życie zresztą. Każdy ma jakieś sportowe sympatie i antypatie, Marii nie kibicuję ale mam nadzieję że w tym nieszczęsnym upadku nie doznała groźnej kontuzji chociaż źle to wyglądało. Anna zmiażdżyła wczoraj rywalki w treningu ale to był tylko trening(Svindal wczoraj był jednym z ostatnich) a dzisiaj pojechała jakaś spięta i gdyby Niemka była zdrowa zjazd pewnie nie skończyłby się dla niej w siatkach ochronnych. Lara kończy sezon tak jak zaczynała, fajnie że Fraenzi skończyła karierę także miejscem na podium.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 13 Mar 2014 09:14

Kontuzje Marion Rolland,Tessy Worley i Lindsey Vonn i ogólnie słaba postawa francuskich alpejczyków sprawiły,ze przeżyłem tu srogi zawód w kończącym się sezonie.A nie tak miało być,sukcesy Alexisa Pinturault w narciarstwie alpejskim rok temu wydawały się niemal pewne,dziś już takie pewne nie są.Nie wykorzystał szansy zdobycia złotego medalu w Sochi,w Pucharze Świata też nie rewelacyjnie a na horyzoncie nowa gwiazda z kraju Wikingów Henrik Kristoffersen może przyćmić Francuza w następnych sezonach.Eh,nie tak miało być.....spory zawód,kończcie już tą nierówną walkę. :( czekam z utęsknieniem.

O Wy lesery.....mogłem Was wcześniej opier....!!! trzeba było tak wczesniej :)
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Olma » 13 Mar 2014 10:50

Nie jest tak źle z tymi Francuzami :). Alexis jeszcze tylko zjazdu nie wygrał, spora wszechstronność w dość młodym wieku.
No i po ptakach, jeżeli chodzi i wielką KK dla Svindala, po ptakach całkowicie :(. A i dziki mają teraz inne zmartwienia niż wchodzenie Marcelowi w drogę, więc jest pozamiatane, niestety.
Olma
Junior

Postprzez RakuNH » 13 Mar 2014 12:09

No i pięknie się to ułożyło. Nie dość, że Marcel przed Akselem, to jeszcze Norweg bez ani jednego punktu. Lepiej być nie mogło, natomiast to Svindal dalej jest liderem, więc Marcel przynajmniej jedną konkurencje musi dojechać w okolicach podium, bo Svindal w gigancie nie odpuści. W przyszłym roku myślę, że kula dla Pinturaluta, no chyba że Ligaty będzie regularnie jeździł szybkościowe. Także Hirscher musi wykorzystać swoją szansę ;)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 13 Mar 2014 16:23

Nie wiesz co to piękno :P . No niestety, Marceli może szampany mrozić, musowo musi na party zaprosić Aksela i postawić mu sporo za podanie KK na tacy. Na tych serpentynach ciężko byłoby wygrać Svindalowi bo od Soczi jego forma leci w dół, ale żeby w koronnej konkurencji wypaść poza punkty... Szkoda że nie kończy sezonu tak jak Lara :) . "Gigantyczni" znów mieli swoje 5 minut w supergigancie.
Ale Hirscher musi jeszcze dojechać do mety w 2 slalomach i odrobić te 19 punkciszy, może jak nie dziki to jakieś dramatyczne załamanie pogody i odwołanie zawodów ? :mrgreen:

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 13 Mar 2014 16:59

Svindal sam sobie winien, że obniżył loty w gigancie i kompletnie zgubił formę od Soczi. Niby ma 2 małe kulki, ale to było wiadomo od dawna, natomiast brak medalu na igrzyskach i porażka w generalce w dołującym też Hirscherem, to na pewno jego wielka porażka. Inną sprawą jest, że gdyby Pinturaut był trochę bardziej stabilny w slalomach, to równie dobrze on mógłby wywalczyć KK. Co się odwlecze, to nie uciecze i to Francuz będzie wielkim faworytem w przyszłych latach. Hirscher natomiast i tak się może cieszyć, że tylko konkurencjami technicznymi wywalczył najprawdopodobniej 3 KK, ale w kolejnych latach będzie mu dużo trudniej, tym bardziej, że jakoś nie pali się on do częstszego startowania w supergigantach i kombinacjach.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Bedrzich » 17 Mar 2014 14:23

No zygy, obyś miał rację... Hirscherowi może być trudno przede wszystkim dlatego, że wcale nie musi wygrywać. W gigancie najczęściej zbiera baty od Ligety'ego, jest Pinturault i nawet Neureuther potrafi tu pokrzyżować plany. W slalomie znowu Neureuther, Kristoffersen i chyba stary Mario jeszcze nie odwiesi nart na kołku (przynajmniej ja nic jeszcze nie wiem). Marcelek będzie miał ciężko. Mam nadzieję, że w przyszłym roku o dużą kule będą walczyć Ligety, Pinturault, Svindall i kto wie, może Kristoffersen. Amen
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez markos7207 » 09 Kwi 2014 17:51

Bryle na nos, bejsbolówka na głowę i pani Tygrysowa nie do poznania :P , dla Amerykańców w każdym razie chociaż i Niemcy się trafili.

https://www.youtube.com/watch?v=_WyFv4x2Qpg

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 02 Wrz 2014 11:51

Marlies Schild zawiesiła narty na kołku, do ukoronowania wspaniałej kariery zabrakło jej tylko olimpijskiego złota. Zatem nie zobaczymy już na trasie siostrzanego pojedynku sióstr Schild, podobnie jak norweskich sióstr Løseth. W końcu lipca Mona także powiedziała baj, ostała się już tylko Nina, chyba że dołączy do niej najmłodsza, Lisa ;) .

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 19 Paź 2014 16:05

Pięknie, naprawdę lepiej być nie mogło... Szlag by to. Tydzień do inauguracji sezonu a Svindal najprawdopodobniej starci cały sezon, bo zerwał Achillesa w lewej nodze. Podczas treningu zabawy z piłką w Sölden... Przeszedł już operacje w Innsbrucku, ale raczej marne szanse że wykuruje się do początku lutego na mistrzostwa w Vail/Beaver Creek . Lekarz reprezentacji nie pozostawia złudzeń, 3-4 miesiące nim wróci na narty.
Przypomina mi to kontuzje kostki Aamodta 11 lat temu także z Sölden, tyle że Kjetil nabawił się jej na stoku, także kilka dni przed startem sezonu. Musiał przejść 4 operacje i pauzować ponad rok nim wrócił do sportu.
Ostatnio edytowany przez markos7207 19 Paź 2014 16:13, edytowano w sumie 2 razy

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości