Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez Bedrzich » 14 Sty 2014 23:30

Szwedki w slalomie będą groźne. We Flachau na podium znowu Hansdotter i Pietilae-Holmner :D A w dziesiątce znowu Nina Loeseth. Nawet Hosp zgłasza jeszcze swoje aspiracje, żeby w Soczi wystartować w kilku konkurencjach...
A Zettel ostatnio regularnie się gubi i jeździ poniżej poziomu, co się z nią dzieje. Trema ją zżera??
Bedrzich
Mistrz Świata

Miejscowość: Gduńsk

Postprzez zygy » 14 Sty 2014 23:41

Zawzięta ta Maze jest. Po co jej to Flachau, skoro za niecałe dwa dni ma już treningi w Cortinie? Znów uciłała te 22pkt., ale na PŚ nie ma w tym sezonie praktycznie żadnych szans. Dziwię się, że ona w ogóle planuje start w slalomie w Soczi, w którym przyzwoite miejsca zawdzięcza tylko wysokim numerom startowym. Riesch poszła po rozum do głowy i przestała tyle ryzykować, wszak lepsze 50pkt., w garści, niż kolejne wypadnięcie z trasy. W tej chwili wygląda na to, że główną rywalką Niemki w walce o KK będzie Fenninger, która slalomów nie jezdzi, więc każde dodatkowe kilkadziesiąt punktów może się liczyć.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Bedrzich » 14 Sty 2014 23:51

No właśnie, przecież Tinie bardziej przydałyby się chyba spokojne treningi przez kilka dni. Na puchar i tak już nie ma szans, a przecież w kadrze Słowenii na Soczi i tak ma miejsce zapewnione :D
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez Bedrzich » 23 Sty 2014 12:36

No to panie mają przed sobą 4 dni ścigania się szybkiego na nartach. W głównych rolach pewnie Gut, Wierther, Fenninger, Höfl-Riesch, choć niespodzianki też mile widziane. Ponieważ będą aż dwa supergiganty, to może zaskoczy ktoś jeszcze: Hosp, Görgl czy Kling. Dzisiejszego supergiganta jeszcze nie widziałem, nagrał się ładnie w domku i jak wrócę, to obejrzę.
Panowie będą kombinowali: raz szybko, raz wolno, a raz szybko i wolno.
Ciekawe co z tego wyniknie, bo igrzyska tuż, tuż, a alpejczycy startują do ostatniej chwili...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 23 Sty 2014 15:10

I znowu Görgl, coś za bardzo się Elka rozpędza przed Soczi. Ogólnie podium nie bardzo, no może Hosp ujdzie ;) .Kolejna trójka to już jak najbardziej. Nawet fajny wynik Ragnhild ale od niej oczekuję w s-gigancie regularnych wjazdów w 10-kę minimum.
Liczę że odpali w Soczi :)
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bedrzich » 24 Sty 2014 14:04

A ja jakoś pod koniec kariery polubiłem Görgl. Ona zawsze była tylko na podium, rzadko wygrywała, więc niech jej na starość słonko trochę poświeci. Norweżki nawet jeżeli tym razem jeszcze nie podbiją świata nie podbiją świata, to rokują coraz lepiej. Kadra z siostrami Loeseth, Mowinckel i Sejersted wygląda na taką, która im może dawać jeszcze dużo radości przez ładnych kilka lat.
Jak zwykle nie piszę jeszcze nic o dzisiejszym zjeździe, bo obejrzę dopiero po powrocie, ale wczoraj było trochę niespodzianek, to może i dziś...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 24 Sty 2014 19:45

Szala coraz bardziej przechyla się na stronę Riesch u pań i Svindala u mężczyzn. Jutro zapowiada się ciekawy pojedynek Svindal- Miller na Streifie, bo chyba nikt inny nie powinien się włączyć do gry o wygraną. W niedziele jest w końcu spuergigant czy supercavalata, jak ją Włosi nazywają prześmiewczo?
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 24 Sty 2014 20:16

W niedzielę superkombi, bo przemeblowali program ;) . Na Streifie nigdy nic nie wiadomo, tam mały błąd może bardzo słono kosztować. Zawsze z lekkim niepokojem czekam na te zawody, wielu alpejczyków skończyło przez tą piekielną górę kariery.
Akselowi brakuje już tylko zwycięstw w najsłynniejszych klasykach, na Streifie i Lauberhorn, w Wengen był blisko ale szkoda że trasa została mocno skrócona.
Dzisiaj Heniek znowu pokazał pazur, kolejne podium, tym razem tuż za plecami Felixa, zadanie ułatwił nieco Marceli lądując w 3 dziesiątce ;)
Do KK jeszcze droga daleka ale Austriak nie ucieknie przed finałem tak daleko jak w ubiegłym sezonie.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Bedrzich » 24 Sty 2014 20:20

Była niespodzianka, bo Nicole Schmidhofer nieczęsto gości nawet w dziesiątce, ale ma patent na Cortinę, więc pewnie się cieszy na kolejne dwa starty tutaj...
Ja tam lubię Nicole, choć akurat Austriacy narzekają, ze ona zbyt wolno robi postępy. Jako juniorka zapowiadała się lepiej.
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 24 Sty 2014 20:24

Uwaga też na Francuzika. Dla Svindala było by lepiej, gdyby był supergigant i klasyczna kombinacja, tak jak w poprzednich latach. Dawno temu (1999?) na Streifie odbył się w piątek zjazd skłądający się z dwóch przejazdów!, który wygrał Kjus przed Aamodtem, a dzień póżniej już klasyczny zjazd, gdzie najlepszy był już jakiś Austriak- Maier? To był mój pierwszy sezon z narciarstwem alpejskim, który śledziłem od deski do deski, dzięki Eursportowi, którego wcześniej nie miałem. Domański się swego czasu ekscytował, że trasa zjazdowa w Wengen jest najdłuższa, a w Kitzbuchel najtrudniejsza.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 25 Sty 2014 13:14

Tak niewiele brakowało do pełni szczęścia i zwycięskiego Wikinga w Kitzbühel po 10 latach, ale zawsze jakiś ogóras musi się wtryndolić :twisted: . Austriacy mają w osobie Reichelta wreszcie zwycięzcę na Streifie, po wielu latach dominacji Szwajcarów, głównie Cuche'a. Trochę musieli pościć gdy ich złota drużyna z Maierem, Eberharterem, Knaussem, Fritzem Stroblem i Walchoferem na czele przeszła do historii.
P niemal idealnym, z małym wyjątkiem, przejeździe Millera wiedziałem że będzie ciężko Svindalowi, ale gdy Norweg miał w pewnym momencie już ponad sekundę w plecy, zwątpiłem w dobry wynik. A tu Aksel znowu w dole dokonał cudu odrabiając wszystko i jeszcze dokładając Bodziowi. Kilku następnych było dość blisko ale nie dali rady, tylko ten Hannes musiał górę i środek pojechać jeszcze szybciej niż Aksel na tyle że obronił przewagę w końcówce.
Trochę szkoda zwycięstwa, ale i tak to najlepszy wynik Svindala w zjeździe w Kitz, nadal Kjus pozostaje jedynym Norwegiem który wygrał klasyczny zjazd na Streifie, choć to tez nie był w 2004 ten główny, sobotni zjazd lecz przeniesiony z Wengen.

Zygy, nie żartuj ;) Svindal traci teraz w jednym przejeździe slalomu 3-4 sekundy więc po 2 w ogóle nie miałby żadnych szans, o ile by dotarł do mety. Teraz rządzi w szybkich ale kosztem slalomu którego wcale nie trenuje.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 25 Sty 2014 14:34

Ten ogóras pojechał świetnie.Szczerze mówiąc, gdy na początkowym odcinku jechał na zielono nie liczyłem na to, że dowiezie to do mety. Wielu tak zaczynało, a kończyło ze sporą stratą do Aksela, ale nie Hannes.A Bode miał bardzo miłe towarzystwo dzisiaj :)

U pań zjazd w Cortinie dosyć niespodziewanie wygrała Maze.Właściwie można to nazwać sensacją. Dla Słowenki to pierwsza wygrana w tym sezonie, i to od razu w zjeździe :shock: Ale wygląda na to, że malownicze trasy w Dolomitach odpowiadają Tinie, bo w czwartek i piątek zajmowała odpowiednio wysokie 6 i 7 miejsca.A może po prostu jej forma zaczyna rosnąć tuż przed Soczi.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez RychuGKM » 26 Sty 2014 14:08

Już miałem napisać , że Bode nareszcie wygrał w Kitzbühel , a tym czasem minutę później o 5 setnych wyprzedził go stary mistrz Defago :D . Mina Millera bezcenna , ale ma jeszcze 1 szansę w superkombinacji ;)
RychuGKM
Kadra B

Postprzez Bedrzich » 26 Sty 2014 17:42

RychuGKM napisał(a):Już miałem napisać , że Bode nareszcie wygrał w Kitzbühel , a tym czasem minutę później o 5 setnych wyprzedził go stary mistrz Defago :D . Mina Millera bezcenna , ale ma jeszcze 1 szansę w superkombinacji ;)

Rychu, Bode już kombinację w Kitzbühel, nawet dwa razy. Jemu chodziło właśnie o zwycięstwo w konkurencji szybkościowej, najbardziej w zjeździe...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez Bedrzich » 26 Sty 2014 17:49

Ja to kilka lat temu miałem takich 4 ulubieńców od konkurencji szybkościowych: Walchhofera, Cuche'a, Defago i Guay (no może jeszcze włosi Fill, Heel i Innerhofer). Walchhofer zakończył karierę, Cuche niestety też, więc zwycięstwo Defago bardzo mnie cieszy. Stary miszczu czasem jeszcze ukąsi!!!
Co do wczorajszego zwycięstwa Maze, to być może daje efekty ta szalona zmiana trenera od konkurencji szybkościowych w trakcie sezonu. Bardziej martwi mnie jej dyspozycja w gigancie, bo tutaj jest z nią fatalnie, a to była jej koronna konkurencja!!!
Cieszę się, że Gut i Weirather dziś trochę utarły nosa Niemce. Niestety forma Riesch ostatnio świetna, trzeba to przyznać...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez Bedrzich » 26 Sty 2014 17:55

Hirscher bez szans w superkombinacji, startuje jako 35, trasa będzie zryta, jak gęba boksera po walce ;) W dziesiątkę wskoczy, ale czy na podium ma szanse???
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 27 Sty 2014 15:47

Svindal chyba rzeczywiście zupełnie odpuścił treningi w slalomie, bo wygląda w nim coraz gorzej. Miller byłby trzeci, gdyby nie tyczka między nogami. Nie do wiary, ze będąc tak nieposkładanym technicznie można jeżdzić tak szybko, choć w jego przypadku to każdy właściwie skręt może się skończyć wyleceniem z trasy. Zawsze Amerykanin jeżdził ryzykownie, ale po ostatnim powrocie jego jazda slalomów przypomina jakąś rosyjską ruletkę w każdej, kolejnej tyczce.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Bedrzich » 28 Sty 2014 20:26

No markos, może czuć się szczęśliwy, bo Norwegowie, mają też w końcu dobrych slalomistów też... Kristoffersen w krótkim czasie stał się zawodnikiem, który już teraz miesza w ścisłej czołówce, Haugen trzyma dobry poziom (choć lepszy z niego gigancista), a teraz jeszcze doszli Solevaag i zaczynający przyzwoicie wreszcie jeździć Nordbotten. I pomyśleć, że jeszcze ze trzy lata temu, trudno było jakiegokolwiek Norwega uświadczyć w slalomie. Niezłą robotę tam chyba ostatnio wykonali...
Bedrzich
Mistrz Świata

Postprzez Heidi » 28 Sty 2014 21:46

Heniek, Heniek, Heniek!!! :D No niesamowity jest ten chłopak! Ależ pojechał dół trasy. Męski odpowiednik Mikaeli Shiffrin no i myśle, że medal w Soczi dla Henka jest bardzo realny. Szkoda troche kibicow ktorzy liczyli na Mario, a ten sie spalił.
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez RakuNH » 28 Sty 2014 22:18

Miller tym razem ominął ostatnią bramkę? :mrgreen: Jaki miałby czas? No i dobrze, że Hirscher uratował jakieś emocje w generalce ostatnimi dwoma startami, bo jakieś wypadnięcie chyba by go przekreślało, a teraz znów są na równo i niezdarny :mrgreen: Aksel jest pod presją ;)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości