Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez Aro1234 » 19 Mar 2013 17:35

No chyba sama wie w co się pakuje tylko potem niech nie oczekuje współczucia.
BIATHLON: Miriam Gössner, Monika Hojnisz i Kinga Mitoraj
Awatar użytkownika
Aro1234
Junior młodszy

Miejscowość: Dukla

Postprzez zdzichu » 19 Mar 2013 20:16

Jak widać miłość bywa ślepa :P A tak poważnie to mam nadzieję, że ta sielanka jednak trochę potrwa, bo kłopoty osobiste w obecnej sytuacji to ostatnia rzecz jakiej Vonn potrzebuje.Jeśli wszystko będzie ok to i skuteczny powrót powinien być dla Lindsey łatwiejszy ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Heidi » 15 Wrz 2013 10:08

Bardzo przykra wiadmosc od jednej z najfajniejszej parki w narciarstwie: :cry:
Aksel Lund Svindal napisał(a):I have known Julia for many years. The last 4 years we have shared a great relationship together. We have had the best time. But time is also a limited resource. . There is a long distance between our homes where we both live busy life. Spending enough time together has been a tough challenge and it´s difficult to see how that would change for the future. So after spending another great summer together we have decided that we want to try going our separate ways. I usually don’t share a lot from my private life, but there you go. Instead of people speculating I thought is was better to share the simple truth from a complicated situation. Ending a relationship is never fun, but I think we did this the smartest way possible. Thanks Julia, for figuring this out with me.

Julia Mancuso napisał(a):I've had some amazing times with this guy! Aksel, Thank you for being such a great guy, and always a great friend. I guess the sun is setting on our time together, but I know the horizon is full of great adventures.
Image

Image
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez mareqna » 27 Wrz 2013 19:49

Zima tuż,tuż, już za równy miesiąc inauguracyjne zawody w slalomie gigancie w austriackim Soelden. Liczę tu na piękne chwile związane z Alexisem Pinturault i Tessą Worley.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez zygy » 25 Paź 2013 22:30

Jutro rusza sezon, a tu cisza... Vonn ostatecznie nie wystartuje, ale sam fakt, że w ogóle rozważała udział w Soelden dobrze świadczy o jej aktualnej dyspozycji i stanie zdrowia. Przecież po jej upadku podczas lutowych MŚ istniały realne obawy, że Amerykanka może nawet zakończyć karierę!
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 26 Paź 2013 08:52

Przyjdzie czas że będzie głośno, będzie radośnie i tak dalej :D .
Dokładnie 11 lat temu, po raz ostatni norweska alpejka stała na najwyższym stopniu podium w PŚ, a była to Andrine Flemmen właśnie w Sölden.
Ale te dziewczyny będą starały się to zmienić w najbliższej przyszłości :)

Image

Mona, Ragnhild, Nina i Lotte, może jeszcze dzisiaj nie ale "jutro" należy do nich ;)

Jak na razie kapitalny przejazd Lary Gut, oby wytrzymała presję i dała radę zrytej trasie w II przejeździe. Maze katastrofa, to samo Worley a Maryśka Riesch baj, baj :P . No, no... Dzulietta też słabiutko, ale każda następna będzie miała coraz gorzej choć Miki Schiffrin dała radę.

Nowa stronka FIS beznadziejna, niczego nie można znaleźć :evil:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez losoz » 26 Paź 2013 09:36

markos7207 napisał(a):Nowa stronka FIS beznadziejna, niczego nie można znaleźć :evil:

Nie wiem po co ją zmieniali, tamta była genialna, bardzo prosta, ale przejrzysta i wszystko można było znaleźć w dosłownie kilka sekund. Tutaj nawet relacji live chwilę szukałem. Maze bardzo słabo(jeśli tak można mówić o 6 miejscu), a wcale bym się nie zdziwił, jakby Shiffrin dzisiaj wygrała.
losoz
Młodzik młodszy

Postprzez markos7207 » 26 Paź 2013 12:48

Mała Szwajcarka górą ;) wreszcie wygrała giganta. Kapitalne przejazdy Tinki z Liechtensteinu na dolnym odcinku znokautowała rywalki, co dobrze wróży przed zjazdami, za to panna Maze ma nad czym myśleć.
Shiffrin też ładnie zjechała, ogólnie fajnie znów było popatrzeć na ładne buźki na starcie i mecie 8-) które do tego tak sprytnie śmigają.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 26 Paź 2013 13:06

Brakowało tylko tej jednej, ale za to najładniejszej buźki ;) Na szczęście za miesiąc w Beaver powinna już się pojawić . Ogólnie bardzo przyjemne zawody. Gut zwycięska, Fenninger, Weirather, Shiffrin wysoko, do tego dobry występ Szwedek :) Maze słabiutko, ale na takie fajerwerki, jak w ubiegłym sezonie w Jej wykonaniu nie ma co liczyć.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Heidi » 26 Paź 2013 13:34

Tina Maze w Skipassie powiedziala, ze Sölden bedzie pokazywalo kto jak jest przygotowany do sezonu. Powiedziala takze, ze najbardziej bedzie sie skupiala na technice. No a dzisiaj technicznie pojechala katastrofalnie, nigdy nie widzialam tak ''szarpiacej'' sie Slowenki. No ale podium bardzo ladne, szkoda tylko, ze jeszcze Tiny z Liechtensteinu tam nie bylo ale swietne to jej 5 miejsce :D Biorac pod uwage slaby dzisiejszy wynik zdecydowanej faworytki to moze jetro Tadzio nie koniecznie musi wygrac ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez zygy » 26 Paź 2013 14:46

W zeszłym roku Maze wygrała w Soelden i dominowała przez cały sezon... Teraz zalicza wtopę, ale to nie musi o niczym świadczyć. Poczekajmy do Levi i startów konkurencji szybkościowych za Oceanem i dopiero wtedy oceniajmy. Paradoksalnie pomimo odległego miejsca, to Słowenka minimalnie zyskała w stosunku do swoich etatowych rywalek w klasyfikacji generalnej, czyli Vonn i Riesch. Cieszy mnie też wygrana Gut, która już 5-6lat temu została ochrzczona przyszłą pretendentką do wygranej dużej KK. Może wreszcie zacznie spełniać te oczekiwania?
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 27 Paź 2013 09:16

Na razie tylko przygrywka przed regularnym ściganiem. Ale fajnie że już ruszyli, właściwie ruszyły ;). Wiadomo że po pierwszych zawodach żadnych poważnych wniosków nie można wyciągać, ale Słowenka ma zagwozdkę. Żeby w jednym przejeździe zawaliła ale ona kiepsko zjechała oba, niby jechała agresywnie ale kociej płynności z zeszłego roku nie było widać.

Oprócz medialnych, głośnych powrotów Lindsey Vonn i Bode Millera będzie sporo innych comeback-ów, choć jak w przypadku Amerykanki, jeszcze nie w Sölden. Zobaczymy w tym sezonie ponownie na stoku Beata Feuza, Helwet poprzedni miał całkowicie stracony, pojawią się Austriacy Marles Schild i Klaus Kröll, Norweg Kjetil Jansrud choć jeszcze nie wiadomo czy jego kolano będzie na tyle mocne by ścigać się za Oceanem oraz Finka Tanja Poutiainen. Także kilka nieco mniej głośnych nazwisk.
Były dobre wiadomości teraz czas na gorsze. Zabraknie też sporego grona alpejczyków. Niedawno decyzję o sportowej emeryturze podjęli Szwajcarzy, Martina Schild oraz Daniel Albrecht. W drugim przypadku można było się tego spodziewać, po koszmarnym upadku prawie 5 lat temu temu w Kitzbühel, mistrz świata z Åre nie był w stanie dojść choćby do zbliżonego poziomu jaki prezentował wcześniej.
Jesienią nastąpiła plaga zerwanych więzadeł w kolanach znanych zawodników. Najpierw Szwed Jens Byggmark, potem francuska mistrzyni świata ze Schladming Marion Rolland, niedawno Słowaczka Veronika Zuzulova-Velez, choć ona planuje jakoś spróbować jazdy z kontuzjowanym kolanem. Nie mogę sobie wyobrazić jak można śmigać między tyczkami ze skręconym kolanem.

Zobaczymy jak to będzie. Bardzo ciekawym na co stać po tak długiej nieobecności Bodzia Millera. Podobno mocno schudł, tyle że różne źródła mówią inaczej, 7,9, 13 kilogramów. Jednak jak sam twierdzi lżejszy będzie łatwiej trzymał się trasy i wchodził w ciasne skręty. W międzyczasie spore zmiany zaszły także w jego życiu prywatnym. Jak wiadomo piękna Morgan Beck wpadła w jego sidła ;). Ale Bodziek działał latem zeszłego roku na dwa fronty, gdy poślubiał Morgan jego ex była w piątym miesiącu ciąży. Miller nie chciał tego dziecka, bo jak mówi Sara McKenna(czyli jego była dziewczyna), namawiał ją do aborcji. Jednak gdy Morgan poroniła w styczniu, a w lutym Sara urodziła chłopca raptem Amerykaniec zapałał do dziecka ojcowską miłością i postanowił walczyć w sądzie o przyznanie praw do opieki nad malcem. Jak można zobaczyć na fotkach z portali społecznościowych skutecznie. Oczywiście zdążył skrytykować ruską homoustawę, w Soczi będzie uświadamiał Rosjan :P . Ale dość o nim.

Aksel Lund Svindal odwrotnie, chce dobić do „setki”, ale mimo że się obżera ciągle brakuje mu tych 2-3 kilo ;). Mimo że sezon olimpijski i oczywiste co powinno być priorytetem w takim przypadku, dla Norwega bardziej wartościowy jest triumf w generalce PŚ niż złoto w Soczi.
Bardziej w przygotowaniach skupił się nad treningiem giganta, nieco kosztem szybkich konkurencji. Trochę go irytowało że w ubiegłym sezonie niby jeździł nieźle i równo ale nie mógł przeskoczyć 6. miejsca, chce znowu wrócić na podium. A to może być kluczowe w walce o trzecią KK, najpewniej ponownie z Hirscherem i Ligetym. Śladem Teda wywalił też wszystkie stare narty gigantowe zastępując je nowymi, zobaczymy jaki to da efekt. Po lutowej kontuzji Jansruda musiał się właściwie przygotowywać sam, bo w ostatnich latach z Kjetilem tworzyli treningowe duo, więc teraz nie bardzo wie na co go stać. Młodzi Aleksander Aamodt Kilde i Henrik Kristoffersen którzy tak świetnie radzili sobie w juniorach to jeszcze nie ten pułap. Ale już w tym sezonie powinni piąć się w górę, czas najwyższy. W przypadku Aleksandra nazwisko zobowiązuje :D .

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Olma » 28 Paź 2013 10:24

markos7207 napisał(a):Aksel Lund Svindal odwrotnie, chce dobić do „setki”, ale mimo że się obżera ciągle brakuje mu tych 2-3 kilo ;).

Szczęściarz z niego, mnie od samego myślenia o jedzeniu przybywa kilogramów ;). Bode faktycznie chudszy, ale lekką przesadą było mówienie o sylwetce maratończyka, zwłaszcza że przed odchudzaniem było trochę tycia. Fajnie że wrócił razem ze swoją szaloną jazdą i pozasportowymi zawirowaniami.
Otwarcie alpejskiego sezonu pozwala mi w dobrym nastroju oczekiwać zimy. Lara Gut pojechała świetnie i proponuję jej tak trzymać. Może wreszcie skończy się pech Tiny Weirather. Słaba jazda Maze mocno mnie zaskoczyła, ale jakoś bardzo nie zasmuciła. Podczas jej przejazdów czekałam, aż odpali, wmawiałam mojej siostrze, że odrobi straty na dole, a tu nic z tego.
Aksel Lund Svindal prawie na podium, więc może intensywny trening gigantowy się opłaci, ale Tadek nie odpuści. Kiedy się na niego patrzy, to zjazd z takiej stromej góry wydaje się jedną z łatwiejszych rzeczy w życiu. Brawa dla Francuzów, pięciu w pierwszej dziesiątce, a szósty tuż za nią. Jeżeli są tak przygotowani do całego sezonu, to po pierwsze bardzo mnie to cieszy, a po drugie Austriakom wyjdzie chyba piana na usta ;).
Co to była za przyjemność zobaczyć śnieg w telewizorze :D.
Olma
Junior

Postprzez zygy » 28 Paź 2013 11:25

Ciekaw jestem, czy Hirscher zdecyduje się w końcu jeżdzić też supergiganty i zjazdy do kombinacji? Potencjał na pewno Austriak ma spory, żeby osiągać sukcesy w tych konkurencjach i pójść drogą podobną do Raicha sprzed kilku lat. Na pewno ułatwiło by mu to walkę w kolejnych sezonach w generalkach, tym bardziej, że Alexis z każdym rokiem będzie coraz lepszy, a on jest już z długimi nartami trochę obeznany. Skoro Francuzi tak dobrze jeżdżą w gigancie, to może w slalomie będzie podobnie? Ma ktoś informacje co się dzieje z Grange? Będzie jeszcze walczył, czy kończy już karierę?
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 28 Paź 2013 13:32

Szwajcarka wreszcie utrzymała w ryzach swoją rozpierającą ją energię na tyle, by dojechać do mety w obu przejazdach bez głupich błędów. Także mam nadzieję że to trwalsza tendencja ;).
Aksel rozpoczął sezon najlepszym wynikiem od 6 lat, no ale wtedy ciężko było rozpocząć lepiej :) . Trasa na Rottenbach nie należy do jego ulubionych to tym bardziej jest zadowolony z rezultatu. Choć I przejazd jakiś niemrawy. W Soczi jest mniej kręto i stromo a bardziej płasko, a w to graj Norwegowi.
Ligety na razie nie do ruszenia, Hirscher i Pinturault krok za nim, ale Svindal przy dobrym dniu ma szanse na podium w gigancie. A sam doskonale wie że te punkty są mu potrzebne jak powietrze . Mam nadzieję że Austriak nie powtórzy zeszłorocznej serii i częściej będzie spadał z podium w technicznych.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Olma » 28 Paź 2013 15:50

Jean-Baptiste startował w niedzielę, z numerem 55, ale nie zakwalifikował się do drugiego przejazdu. Był 51, do Ligety'ego stracił 5"41. Może będzie lepiej. Końca kariery na razie nie planuje. W wywiadzie dla sport365.fr powiedział, że plecy wreszcie go nie bolą i cieszy się jazdą na nartach, ale przed IO czeka go jeszcze mnóstwo pracy. No nie da się ukryć ;).
Olma
Junior

Postprzez mareqna » 30 Paź 2013 09:49

Byłoby pięknie gdyby nie Tedy,Marcel i Aksel oj byłoby na co popatrzeć.U pań zawiodła Tessa. Alez France!
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez markos7207 » 30 Paź 2013 09:55

Byłoby pięknie gdyby nie Ted, Alexis i Marcel, i wilk syty i owca cała :) . No i ogólnie coś za dużo tych trójkolorowych w 10-ce, Ależ France :P

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 16 Lis 2013 14:37

Pierwszy slalom sezonu za nami.Potoczył się on, tak jak można było się spodziewać.Shiffrin znokautowała resztę rywalek.Amerykanka wykonała 2 niemal bezbłędne przejazdy.To było zwycięstwo w stylu Marlies Schild - z dwoma najszybszymi przejazdami.Maze wróciła na swoje miejsce.Szkoda, że podobnie Riesch :P W dzisiejszych zawodach zobaczyliśmy wiele nowych twarzy.Niemki zaprezentowały się świetnie.Niewątpliwie młode talenty.Widać świetną pracę z młodzieżą.Jednak największe wrażenie zrobiła na mnie Austriaczka Ager, która niestety nie wjechała ostatecznie kosztem Maze na podium, ale ten jej debiut rewelacyjny.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez ssonicsl » 16 Lis 2013 14:54

Zgadzam się. Austriaczka Ager wypadła imponującą. Dziewczyny też miały trochę szczęścia. Pierwszej grupie wiał mocniejszy przedni wiatr, co było bardzo dotkliwe na tym pierwszym płaskim fragmencie trasy. A właśnie co do trasy. Wielkie brawa dla organizatorów. Stok wytrzymał rewelacyjnie całe zawody.

A i ciekawe czym smarują tej Amerykance te narty, że ona na tym płaskim tak zap*******... Niesamowita jest.
ssonicsl
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości