przez Duche » 04 Lip 2010 09:54
Markos, jaka niemiecka międzynarodówka? Na całą kadrę tylko pięciu urodziło się poza granicami Niemiec - Trochowski, Cacau, Podolski, Marin i Klose. rawda jest taka, że to właśnie dzięki Niemcom są kim są i osiągnęli poziom piłkarski taki a nie inny.
Najpiękniej grająca drużyna na MŚ awansowała zasłużenie do półfinału. Niemcy mają świetną młodzież, bardzo dobrego trenera i wygrywają. Oni są głównymi kandydatami do złota i naprawdę zdziwię się jeśli tego nie wygrają. Hiszpanię powinni pojechać bez problemu. Brawo Niemcy, strasznie cieszy mnie ich sukces.
Hiszpania zagrała przeciętnie i właściwie nie pokazała nic nowego na tym turnieju. Szkoda, że sędzia nie uznał prawidłowej bramki dla Paragwaju, bo wtedy mogłoby być jak w meczu ze Szwajcarią. Niemniej jednak półfinał Niemcy - Hiszpania zapowiada się bardzo fajnie. Ja z całego serca jestem za Niemcami. Należy się im ten finał jak nikomu innemu. Świetna jest ta ich młodzież. Ozil dzisiaj nieco słabiej, ale Muller znów pokazał moc. Boateng także świetnie, podobnie Khedira.
Czuję, że będzie finał Holandia - Niemcy i powtórka z '74 roku. Byłoby fajnie jakby rewanż się udał Holendrom, ale będzie o to bardzo trudno.
Co do Brazylii to całe szczęście, że odpadła. Raz że pokonali ich Holendrzy i zrewanżowali się za te porażki z '94 i '98 roku, a dwa że odkąd Dunga objął tą kadrę to nie można już jej nazwać brazylijską. Dunga zabił piękno Brazylii i kulturę brazylijskiej piłki. Nie zabrał Adriano, Pato czy Ronaldinho czyli artystów, wziął wyrobników, takich jakim był on sam, niestety. Zawsze kibicowałem Kanarkom ze względu na ich styl gry, ale od rozpoczęcia ery Dungi mam ich serdecznie dość. Dobrze, że odchodzi. Cóż, nie można wygrać MŚ nie mając w składzie żadnego wybitnego piłkarza tak jak to było na wcześniejszych Mundialach - Carlos, Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho, Cafu czy Romario. Wielka Brazylia minęła. Pozostaje nam czekać aż nowy trener ją odrodzi, bo serce się kraja widząc defensywnie grającą Brazylię.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona
Dorothea Wierer :*