Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez markos7207 » 12 Lut 2013 02:27

Tadek jest w czepku urodzony. Taki szybszy gigant dla niepoznaki nazwany supergigantem już mu się w karierze raczej nie trafi, ale akurat na MŚ się przytrafił i Amerykaniec wykorzystał to w 100 procentach ;) . Wczoraj trzeba mu oddać, zjazd pojechał rewelacyjnie a że w slalomie mógł mu się postawić jedynie Kostelić z tych liczących się po zjeździe, to ponownie wykorzystał szansę. Ale mało zabrakło by na mecie nie miał tak roześmianej buźki, mimo że Aksel nie pojechał rewelacyjnie zjazdu(do tego naciągnął mięśnie uda) a slalomu prawie w ogóle ostatnio nie trenuje, to postraszył Ligety'ego. Tak jak w dwóch poprzednich mistrzostwach postanowił wcisnąć cały gaz do dechy i prawie, prawie a by się udało ;) . Może te pół sekundy które wciąż miał nad Tedem by nie wystarczyło, ale medal by miał.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 12 Lut 2013 05:21

Szkoda zawalonego zjazdu Pinturusia bo mógł być medal a Adrien z kolei zawalił slalom.Szkoda,ale liczę na dalsze udane starty. Alez France!
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez RakuNH » 12 Lut 2013 13:57

A Polacy jak dobrze widzę nie startują w tych zawodach drużynowych. Rozumiem, że szykują się na poważniejsze starty...
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Nedops » 12 Lut 2013 20:38

No przecież dzisiaj nie mógł startować każdy kto chciał :)
Miejmy nadzieję, że nadejdą takie czasy, że nasi alpejczycy będą się łapać do drużynówki.
Nedops
Młodzieżowiec

Postprzez RakuNH » 12 Lut 2013 21:45

Nedops napisał(a):No przecież dzisiaj nie mógł startować każdy kto chciał :)
Miejmy nadzieję, że nadejdą takie czasy, że nasi alpejczycy będą się łapać do drużynówki.

A możesz mi wyjaśnić reguły? ;) Dlaczego więc Austriacy mieli wolny los? FIS zakłada, że będzie startować 15 najlepszych drużyn? Spojrzałem na ramówkę i byłem pewien, że to jedno miejsce jest po prostu wolne i nikt z niego nie skorzystał, także przepraszam Polaków za swój atak ;)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 12 Lut 2013 23:07

RakuNH napisał(a):A możesz mi wyjaśnić reguły? ;) Dlaczego więc Austriacy mieli wolny los? FIS zakłada, że będzie startować 15 najlepszych drużyn? Spojrzałem na ramówkę i byłem pewien, że to jedno miejsce jest po prostu wolne i nikt z niego nie skorzystał, także przepraszam Polaków za swój atak ;)

Do rywalizacji drużynowej łapało się najlepszych 16 drużyn z Pucharu Narodów, w którym Polska zajmuje 20 miejsce. Ze startu w zawodach postanowiła zrezygnować Hiszpania, a w jej miejsce nikt nie miał prawa startu. Austria jako najwyżej sklasyfikowana otrzymała wolny los.
Swoją drogą wolałem wersję drużynowych zawodów sprzed kilku lat, gdzie oprócz slalomu dochodził supergigant, a zwycięzcą zostawała drużyna z mniejszą liczbą punktów (1 za zwycięstwo, 2 za 2 miejsce, 10 za 10 itd.), a w każdej z konkurencji startowało po dwóch panów i dwie panie.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez zdzichu » 14 Lut 2013 16:41

Trójkolorowi nadal błyszczą w Schladming.Właśnie z poślizgiem oglądam na sportowej stronce tvp najciekawsze momenty dzisiejszego giganta.To zwycięstwo Tessy Worley, tylko potwierdza, jak dobrze Francuzi są przygotowani do tych mistrzostw.Worley to znakomita gigancistka, ale jak na siebie to w tym sezonie notowała dosyć przeciętne wyniki.Ale na ten najważniejszy moment sezonu idealnie trafiła z formą i dyspozycją dnia. Dzisiaj była nie do pokonania.Chociaż gdyby Maze lepiej pojechała w tym pierwszym przejeździe ;) Brąz pięknej Anny bardzo cieszy.Szkoda, że nie ma srebra, bo zabrakło do niego bardzo niewiele.Ale medal jej się po prostu należał.Generalnie ta techniczna część mistrzostw powinna być obfita w medale dla gospodarzy.Wysokie miejsca zajęły dzisiaj Hansdotter i Shiffrin, a więc zawodniczki, które bardziej specjalizują się w slalomie.

Najbardziej czekam jednak na jutrzejszy gigant, który już sobie swobodnie obejrzę.Zapowiada się kapitalna walka Ligety'ego z Hirscherem.Przed rozpoczęciem mistrzostw, najciekawiej zapowiadały się dla mnie pojedynki Vonn z Maze w supergigancie, a także właśnie ten jutrzejszy w gigancie.To Amerykanin będzie faworytem, jest w świetnej formie, Hirscher na pewno odczuwa presję, ale wydaje mi się, że akurat jego to nie sparaliżuje.Jeśli nie wydarzy się nic nieprzewidzianego, to ta dwójka musi podzielić między sobą dwa najcenniejsze medale.No może przy idealnych przejazdach, do walki o złoto ma szansę włączyć się również Pinturault.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez mareqna » 14 Lut 2013 18:46

Tu też pięknie :D :D
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 14 Lut 2013 19:18

Ale Franca :evil:
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 15 Lut 2013 13:54

Ha! A więc wygląda na to, że klasyfikację medalową wygra Ted Ligety. Ależ ma mistrzostwa. Nawet Tina mu nie da rady.

Co do giganta kobiet. Bardzo fajne podium. Jest i Francuzka (wiadomo, że mam skrzywienie frankofilskie ;) ), jest i królowa Tina no i piękna Anna. Niczego bym nie zmieniał.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez markos7207 » 15 Lut 2013 14:18

ssonicsl napisał(a):Bardzo fajne podium. Jest i Francuzka (wiadomo, że mam skrzywienie frankofilskie ;) ), jest i królowa Tina no i piękna Anna. Niczego bym nie zmieniał.

Ujdzie, ale zamieniłbym 1 z 3 miejscem ;) .
Tedi jeszcze musi dojechać do mety ale realnie patrząc tylko złamana narta może mu to uniemożliwić. Jak mu wszystko wyjdzie to przewaga znów będzie kosmiczna. Aksel kapitalny przejazd, numer mu na pewno pomógł ale teraz trzeba to powtórzyć raz jeszcze. Francuski Norweg albo na odwrót, zawiódł nieco ale 2 przejazd już ok.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 15 Lut 2013 14:36

Jednak nie było pojedynku na który czekałem.Szkoda tego pierwszego, słabszego przejazdu Hirschera.Jednak dzisiaj na Ted'a nie było siły.Amerykanin największą gwiazdą tych kulowych z wiadomego powodu mistrzostw.A komentatorzy Rai Sport oszaleli po drugim przejeździe Svindala.Też tak miałeś Markos ? :D Ale generalnie świetny dzisiaj występ Aksela.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 15 Lut 2013 14:42

Przed startem giganta absolutnie na żaden medal Aksela nie liczyłem. Wiadomo że po świetnym 1. przejeździe apetyt mi wzrósł, choć wciąż wiedziałem że o medal brązowy, bo taki był tylko realny, będzie cholernie ciężko. Jechał do 2/3 fantastycznie, parę błędów w końcówce i zabrakło tych 4/100, niestety. Ale takim kurduplom o jak Marcel, Ted i reszta o niebo łatwiej uwijać się w ciasnych skrętach niż takiemu drwalowi jak Norweg :P

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez mareqna » 15 Lut 2013 20:51

Francuski Norweg niestety zawiódł ale ten sezon jeszcze mu wybaczę,natomiast od jesieni na serio i na siłę będę Go kreował na gwiazdę wielkości Lamy lub Martina.Tessa pięknie jechała w drużynówce tylko ten Thomas Mermilod Blondin ciapa jedna zawaliła sprawę bo liczyłem na medal.Mam nadzieję że Worley uwinie sie szybko z tyczkami w slalomie a może Steve,J.B.Grange lub Alexis sprawią niespodziankę. :)
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Postprzez Peeta » 15 Lut 2013 22:43

Ted,, Król'' Ligety :D Naprawdę mnie cieszy to, że temu sympatycznemu zawodnikowi tak idzie na tych MŚ. :) Trochę szkoda Svindala, no ale on i tak wyjeżdża chyba zadowolony z Schladming. Niedziela będzie chyba austriacka, ale może jakieś niespodzianki będą. ;)
Awatar użytkownika
Peeta
Junior

Postprzez zygy » 15 Lut 2013 23:06

Generalnie nie przepadam za Francuzami i Francuzkami, ale Worley akurat trawię ;) Jest taka malutka i słodziutka :D Lepsza już ona, niż Maze, choć życzyłem wygranej Fenninger. Dziś kolejna lekcja ze strony Jankesa, zaś Svindal po raz kolejny pokpił sprawę. Skorzystał na tym Moelgg, który może dopisać kolejny medal MŚ do swojego CV. Co do niedzieli, to nie lekceważyłbym Ligety-ego, który już podczas slalomu do kombinacji pokazał się z dobrej strony. Facet jest w takim gazie, że równie dobrze może zdobyć kolejny medal i wcale nie jest powiedziane, że nie ten z najcenniejszego kruszcu. Jestem też ciekaw, jak jutro wypadnie Schild po tak długiej przerwie, ale skoro startuje, to chyba musi być w dobrej formie. Mam nadzieję, że o złoto powalczą właśnie Austriaczka i Shiffrin.

Dziewczyny Milki rządzą na tych MŚ- Maze, Riesch i teraz Worley :P
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 16 Lut 2013 13:36

Miki musisz znów pokazać plecy Hansównej ;)
Mona... :cry:

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Kacpero221 » 16 Lut 2013 14:30

Ależ wszystko się pięknie ułożyło. Miki ze złotem, Michi druga, a Frida z medalem :D

No i Rieschowa poza trasą 8-)
Awatar użytkownika
Kacpero221
Kadra A

Postprzez markos7207 » 16 Lut 2013 14:32

Gratulacje młoda :D . Podium bardzo fajne na 1. i 2. miejscu, Miki przed Michi, na trzecim wolałbym już Tanję niż Hansównę ;)

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Masha » 16 Lut 2013 14:35

To były amerykańskie mistrzostwa i to mimo braku największej gwiazdy 8-)

Wspaniała ta młoda Amerykanka :D
Zdecydowane NIE dla biathlonu bez Magdaleny Neuner!
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: okolice Słupska

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości