Piłka nożna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka nożna

Postprzez markos7207 » 27 Cze 2010 23:01

Za dużo tych sędziowskich pomyłek. Stanowczo za dużo. W fazie gdy przegrywający odpada nie ma miejsca na poleganie na sędziowskim oku i refleksie, a po za tym człowiek to istota omylna a nie robot który jest w stanie ogarnąć wszystko i zdążyć za piłką w każdym momencie. Ciekawe co teraz zamierza zrobić FIFA z problemem bo tego nie można tak zostawić, a był dobry moment na wprowadzenie analizy zapisu wideo gdy cały świat widział w jaki sposób Henry strzelił gola w meczu z Irlandią ale Blatter wciąż wolał udawać durnia niż coś zmienić.
Co do dzisiejszych meczów to w popołudniowym spotkaniu nie miałem faworyta bo nie kibicuję ani Anglii ani Niemcom(teraz określanie w ten sposób drużyny naszych zachodnich sąsiadów jest trochę na wyrost :wink: ) ale takiego pogromu się nie spodziewałem, i choć trudno teraz ocenić jaki wpływ mogłaby mieć na dalsze losy spotkania wyrównująca, nieuznana bramka Anglików, to obiektywnie muszę stwierdzić że Niemcy byli lepsi i wygrali zasłużenie.
W wieczornym meczu "chłopcy Diego" wygrali także zasłużenie bo jednak mieli wynik cały czas pod kontrolą ale to był ich najsłabszy dotychczas mecz na mundialu i gdyby nie fatalne błędy sędziów i meksykańskiego obrońcy mogło być różnie. A gol Teveza kapitalny, chyba najpiękniejszy jak do tej pory. Raczej nie wróże Niemcom dalszej kariery na mistrzostwach, czas się pakować :wink: . Mimo że różnie bywało z moją sympatią do "albicelestes" w przeszłości(w 1990 życzyłem Niemcom by ich pokonali w finale za antyfutbol jaki wówczas prezentowali) to tym razem będę trzymał za nich kciuki by doszli do finału a tam mam nadzieję że po raz pierwszy w historii MŚ zmierzą się z "canarinhos". To byłby finał marzeń ale nim do niego dojdzie to Brazylijczyków czeka ciężka droga z przeszkodami w postaci Holandii i Hiszpanii(lub Portugalii).
W każdym razie emocji na pewno nie zabraknie i mam nadzieję że odwieczni południowoamerykańscy rywale spełnią moje oczekiwania :D .
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez albatros » 28 Cze 2010 07:10

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 18:20, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez ssonicsl » 28 Cze 2010 09:13

albatros napisał(a):„ssonicsl” na linkowanym przez ciebie filmie i na wielu innych idealnie widać, że był spalony. To co uprawiasz to czysta demagogia i tyle. Czarno na białym widać że Włoch jest za Słowakami złapany na ofsajdzie.

Ja do dzisiaj słyszę opinie, że Roger w meczu z Austrią zdobył bramkę jak najbardziej zgodnie z przepisami, słyszę też że na 99% to Tusk zorganizował zamach terrorystyczny na Prezydenta Kaczyńskiego. Także mnie już nic nie dziwi. Wiem filmik jest długi i być może ciężko dotrwać do 10 minuty...

No to sędziowie jadą dalej:
Urugwaj - Korea Płd:
- brak dwóch ewidentnych karnych (na szczęście po jednej z obu stron)
- odgwizdanie spalonego Suareza
Ale o dziwo ten mecz mieści się jeszcze "w ramach".

USA - Ghana:
- świetnie sędziował Węgier ?Kiss?. Na razie został on, uzbek, japończyk. 3 sędziów na 12 spotkań...

Niemcy - Anglia:
- parodia futbolu. Ostatni raz coś takiego widziałem w meczu Wisły z Koroną, gdy Edi strzelał z połowy boiska. Tylko że nawet wtedy piłka tak chamsko nie przekroczyła linii bramkowej, no i liniowy miał dalej do bramki.
Niemcy byli lepsi, grają tak jak wcześniej pisałem, naprawdę fajną piłkę. Ich liga w tej chwili, według mnie, jest najatrakcyjniejszą spośród wszystkich lig europejskich. Tyle że bramka na 2:2 zdobyta jakieś 20 sekund po wznowieniu gry od utraty 1 gola mogła naprawdę powalić na kolana młodych Niemców.

Argentyna - Meksyk:
- po tym meczu mam już swojego faworyta do tytułu MŚ. Argentyna i Messi ku uciesze milionów fanów na całym świecie i Sępa Blattera. 4 mecz 4 gol podarowany przez arbitrów. Nie przypominam sobie aby kiedykolwiek ktoś miał taką serie.
Małym skandalem w tym wszystkim jest jeszcze to że Rossetti i jego liniowy na telebimie zobaczyli, że był spalony, a mimo to uznali bramkę... w końcu zachowali się zgodnie z przepisami, toż to sędzia nie może korzystać z nowinek technologicznych...

Obstawiałem, że sędziowie przekręcą około 20% spotkań. Chyba trzeba będzie mi to skorygować. Komu dzisiaj nie uznają bramki, kto dzisiaj strzeli ze spalonego, kto dostanie karnego z kapelusza, a kto przywali operatorowi kamery? To wszystko już dziś! Tylko w TVP.

Holandia. Według mnie, i oczywiście mogę się mylić, mam nadzieje że się mylę, prezentują formę taką jak Anglia. Są w 1/8 i będą w 1/4 ale to zasługa koszyków a nie ich świetnej gry. Według mnie ćwierćfinału z taką grą, będąc w takiej formie nie przeskoczą.

A i może mały konkurs dotyczący Argentyny. W meczu z Niemcami strzelą:
a) bramkę ze spalonego
b) bramkę ręką Boga
c) bramkę po faulu
d) karnego z kapelusza
e) rywal dostanie czerwoną kartkę za krzywe spojrzenie na Messiego
f) rywalowi nie uznają bramki zdobytej jak najbardziej zgodnie z przepisami
ssonicsl
Kadra A

Postprzez Duche » 28 Cze 2010 10:02

Albatros, wg mnie Capello przegrał MŚ zaraz po ogłoszeniu kadry i w każdym meczu Anglików miałem potwierdzenie mojej racji. Gra Anglików była bez pomysłu, bez polotu, zupełnie inaczej niż to było choćby podczas eliminacji do MŚ, przez które Anglicy przeszli jak burza.

Gerrard to grał chyba za zasługi, bo jego gra była doprawdy śmieszna. Fabio nie zabrał paru naprawdę bardzo dobrych, młodych i kreatywnych piłkarzy, którzy mogli dać zdecydowanie więcej polotu i radości tej drużynie, co pokazuje choćby przykład kardy niemieckiej. Walcott, Downing, Johnson, Young czy Agbolahor. Na środek obrony zamiast Updona mógł wziąć grających w ciągu sezonie dużo lepiej od niego Dawnsona czy Jagielkie.

Co do angielskiej bramki, to gdyby Capello dał szansę młodemu Joe Hartowi to mogłoby to inaczej wyglądać. Tak czy inaczej Anglicy mają od wielu lat naprawdę ogromny problem z bramkarzami. Od czasów Petera Shiltona nie mieli światowej klasy bramkarza. Seaman to jednak też nie był najwyższych lotów zawodnik.

Anglicy podobnie jak Włosi mieli marne powołania. Francuzi akurat mieli skład dosyć dobry, choć także zabrakło m.in. Nasriego czy Ben Arfy, ale tam była fatalna atmosfera i strasznie marny trener, co nie mogło przynieść najmniejszego sukcesu. W 2006 był wielki Zidane i to on był autorem sukcesu Francji. Odszedł Zizu i skończyła się piłkarska reprezentacja Francji.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez dan » 28 Cze 2010 10:28

Można powiedzieć, ze zarówno Niemcy jak i Argentyna wygrały zasłużenie, ale błędy w takich momentach meczów miały wpływ na dalszą część obu spotkań. Nie dowiemy się jakby to się skończyło gdyby sędziowie zachowali się właściwie. Anglia wyrównała po strzale Lamparda, ale urugwajski sędzia nawet nie zastanawiał się nad uznaniem bramki. Anglicy byli zmuszeni zaatakować przez co zostali skarceni. Ale gdyby był remis Niemcy mieliby znacznie mniejsze szanse na wyprowadzenie tych kontr, bo przecież Anglicy graliby trochę inaczej. Z drugiej strony zastanawia postawa Barry'ego, który jest ulubieńcem Capello. Najpierw głupio stracił piłkę z czego poszła kontra i padła bramka na 3-1, a później dał się wyprzedzić przez Ozila jak dziecko obudzone ze snu. Ale ta nieuznana bramka to duży skandal, bo piłka przekroczyła linię bramkową o cały metr!

W meczu Argentyny z Meksykiem też pojawił się błąd gigant w bardzo ważnym momencie i z pewnością miało to wpływ na wynik. Ku mojemu zdziwieniu do momentu utraty bramki, której być nie powinno to Meksyk grał lepiej od Argentyny! Ale ta bramka wszystko zmieniła. Miałem jeszcze nadzieję, ze po konsultacji z bocznym arbitrem Włoch nie uzna bramki. Ale zaatakowany przez Argentyńczyków może się ich przestraszył. Za to drugi gol Teveza był kapitalny.

Taka mała dygresja - wszyscy Włosi na tym turnieju bez formy. Reprezentacja zajęła ostatnie miejsce w grupie, najlepiej zarabiający trener na mundialu pakuje walizki z Anglią, a to co zrobiła trójka sędziowska z Italii widzieliśmy w meczu Argentyny z Meksykiem.

Może wreszcie FIFA pójdzie po rozum do głowy i jakoś zareaguje na takie błędy. To jest niedopuszczalne by na takiej imprezie mieliśmy do czynienia z błędami gigantami. A podobno sędziują tam najlepsi arbitrzy na świecie. To jest przykre.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez albatros » 28 Cze 2010 12:14

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 18:20, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez ssonicsl » 29 Cze 2010 08:59

albatros napisał(a):Nie obracaj kota ogonem. Nie twierdziłem ani jednego ani drugiego.

Nigdzie nie napisałem, że tak twierdziłeś, nawet nie sugerowałem. Nie ładnie.

albatros napisał(a):Pokazujesz film na którym jest spalony

Nie ma spalonego. Włączyłeś fonię? Zresztą wklejam Ci screena. Jeśli wciąż widzisz spalonego to powiedz gdzie?

Image

albatros napisał(a):Brakuje Ci argumentów, to wymyślasz farmazony. A już zarzucanie że piszę nie oglądając tego urywka jest po prostu żenujące.

Żenujące? To była pierwsza racjonalna myśl jaka przyszła mi do głowy. Oglądałeś i nie widzisz. Ciężko uwierzyć.

albatros napisał(a):Różnie dobrze mogę napisać, że jesteś daltonistom i mylisz Słowaka z Włochem, bądź masz problemem z ogarnięcie kilku zawodników tłumie, albo nie wiesz co to jest spalony.

A teraz czuje się urażony. Jeśli ktoś ma problemy to Ty. Spalony? Posiadam książkę przepisy gry w piłkę nożną na sezon 2010. Czytałem.

albatros napisał(a):Poza Tobą nikt nie ma wątpliwości do tej sytuacji. Ludzie na tym forum, eksperci, komentatorzy. Wszystko jest przeciw Tobie, nie dziwne?

Nikt nie ma wątpliwości?! Super. To przytocz mi opinie tychże ekspertów, którzy po obejrzeniu powtórek (w szczególności tej z góry) wciąż twierdzą że był spalony. Czekam.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez dan » 29 Cze 2010 09:06

Holandia tak jak pewnie większość z nas się spodziewało wysłała dzielnych Słowaków do domu, bo tacy piłkarze jak Sneider czy Robben robią różnicę. Natomiast Brazylia łatwo wygrała z Chile (ale nie podoba mi się tak grająca Brazylia). Mam nadzieję, że pomarańczowi poradzą sobie z kanarkami w ćwierćfinale, choć na pewno nie będzie to prosta sprawa.

FIFA twierdzi, że nie wprowadzi nowinek technicznych. Zapowiada, że nie będzie żadnych zmian w przepisach, bo futbol musi pozostać taki jaki jest, nawet za cenę błędów, pomyłek, wypaczeń i rozczarowań. Nadal Ci panowie po rozum do głowy nie poszli.

Raku wiadomość dla Ciebie: Żurawski wraca do Wisły.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez albatros » 29 Cze 2010 09:21

Image
Ostatnio edytowany przez albatros, 30 Kwi 2011 18:21, edytowano w sumie 1 raz
albatros
Młodzieżowiec

Postprzez ssonicsl » 29 Cze 2010 09:41

albatros napisał(a):Spalony Włochów, a gdzie jest piłka na tym, zdjęciu?

??? Poza kadrem? To jest ujęcie, stopklatka, z momentu podania. Co ma do tego miejsce w którym znajduje się piłka?

Co do FIFA i Blattera oraz zmian. Są na tej planecie jedynie dwie rzeczy na jakich zależy tej organizacja:
1. Władza
2. Pieniądze.

Ponieważ władzy ich nie pozbawisz, to nadzieja w pieniądzach. Tu widzę dwie drogi. Pierwsza - sponsorzy. FIFA w ostatnim 4 leciu według wyliczeń zarobiła nawet ponad 3 mld $. Giga kasa. Sponsorzy za mundial dają 1 mld $. I w nich nadzieja. Oni mają siłę i argument pieniądza do wymuszenia zmian. Nikt chyba nie chce być kojarzony z oszustwami, manipulacją, krętactwem. A w tej chwili tak właśnie się dzieje za sprawą FIFA.
Druga szansa to kibice, może związki piłkarskie. Istnieją jeszcze - droga sądowa i roszczenia cywilnoprawne. Odszkodowania i zadośćuczynienia dla kibiców. No i zakłady bukmacherskie. Z tego co mi wiadomo, chyba w Hiszpanii, jakiś kibic już podobną sprawę wygrał, tyle że z hiszpańskim związkiem piłkarskim.

Tłumaczenia FIFA że futbol jest jeden to też bajka. Bo niby dlaczego Boliwia rozgrywa swoje mecze na wysokości 3000 m n.p.m.? Dlaczego w 5 lidze nie ma w listopadzie podgrzewanych boisk? Dlaczego w technologia sportowa (np piłki) nie są takie same dla wszystkich? Dlaczego w innych dyscyplinach można a w piłce nie? A co ze sprawiedliwością? A co ze zdrowiem zawodników? W końcu często się zdarza, że zawodnikom po błędach arbitrów puszczają nerwy i zaczyna się polowanie na kości.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez dan » 30 Cze 2010 14:27

No i skończyła nam się 1/8 finału.

W ćwierćfinałach mamy następujące pary:
Ghana - Urugwaj
Brazylia - Holandia
Argentyna - Niemcy
Hiszpania - Paragwaj

Chciałbym zauważyć, że po raz pierwszy w historii w ćwierćfinałach mistrzostw świata są tylko 3 zespoły z Europy i aż 4 z Ameryki Południowej. Może się nawet tak zdarzyć, że półfinał będzie wyłączną sprawą reprezentacji z tego regionu. Mam jednak nadzieję, że ułoży się to trochę inaczej.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez dan » 01 Lip 2010 11:44

Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez dan » 01 Lip 2010 11:47

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/lig ... 499711,378 - pierwsze mecze Ligi Europejskiej, już dzisiaj zagra między innymi Ruch Chorzów.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez dan » 01 Lip 2010 16:34

Ruch przegrywa w Kazachstanie na razie. To jest czołowy zespół z polskiej silnej ligi!
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 01 Lip 2010 16:38

Postawiłem 1 zł na Kazachów z handicapem na Ruch :lol: Jeszcze jeden gol i wygram 4,5 zł :lol:

A mówiąc tak serio to nie spodziewałem się wygranej i celowałem w remis co można by uznać za dobry wynik. Zresztą o czym tu mówić skoro sprzedali Niedzielana do Korony Kielce. Można żałować że mimo wszystko nie gra Legia która się coś tam zbroi.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 01 Lip 2010 16:42

Ale Legia od lat się kompromitowała w Europie, teraz szansę mają trochę inne kluby takie jak Jagiellonia czy dawno nie grający w pucharach Ruch.
A tak w ogóle to poza tym pierwszym spotkaniem niebieskich wszystkie mecze polskich drużyn będzie pokazywał Polsat, choć być może rundy kwalifikacyjne tylko w Polsat Futbol.
Ostatnio edytowany przez dan 01 Lip 2010 16:46, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 01 Lip 2010 16:43

Teraz słowo kompromitacja nabierze nowego znaczenia...
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 01 Lip 2010 17:06

Janoszka strzelił bramkę wyrównującą. Może jednak jest szansa na awans, :lol: Raku chyba jednak nie doceniłeś niebieskich :lol:
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 01 Lip 2010 17:09

Pisałem że liczyłem na remis ale co szkodzi zaryzykować drobną sumkę :lol: Jak wygrają to dla mnie będzie niespodzianka. :twisted:
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez dan » 01 Lip 2010 17:23

Ruch objął prowadzenie po strzale Wojciecha Grzyba w 49 minucie spotkania.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości