Kolarstwo

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kolarstwo

Postprzez RakuNH » 18 Lip 2014 21:43

Ja raczej jestem takim fanem z GT, MŚ i tak od czasu do czasu reszty i mam uczucie, że w ostatnich latach faworyci do dziesiątki zmieniają się bardziej dynamicznie niż kiedyś. Parę lat temu to był raczej stały skład tych samych nazwisk, a teraz nawet się trzech Francuzów bije o pudło.

Jest dosyć ciekawie, bo Nibali chce udowodnić że nie wygra przez przypadek więc niszczy konkurencję na każdej górze i z tyłu się to poważnie rwie od początku. Nie ma kunktatorstwa. O białą koszulkę walczą dwaj młodzi Francuzi z dziesiątki mocni w górach, o grochy też będzie rywalizacja, a Polacy jadą całkiem aktywnie, więc wyścig uznałbym za ciekawy ;)
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 19 Lip 2014 10:30

Wczorajszy etap był świetny. I to nie tylko przez jazdę Majki. Najważniejszą rzeczą dla takiego przebiegu etapu był fakt że bardzo szybko liderzy drużyn zostali sami. Ostatnimi odpadającymi byli 14 km przed meta Kangert z Astany i Stetina z BMC. Dwójka z Ag2r jedzie na siebie, a Horner też nie bardzo chętny do pomagania aktualnemu mistrzowi świata. 14 km do mety każdy sam podjazd ponad 7% na 18 km (naprawdę solidna góra i bardzo równa) i robi się widowisko. Majka wybrał dobry moment i skoczył za Konigiem (choć trzeba przyznać że później jechał na sępa i zmiany to dał może ze dwa razy). Natomiast Nibali rządzi w górach. Tak jak rok temu na Giro. Świetnie wczoraj szarpał grupy. Najpierw odjechał z Pinot, Ten Damem i Valverde, później urwał się tej trójce i dojechał do Majki im Koniga kilka minut z nimi przepracował aż w końcu i im się urwał. Może i byłoby ciekawiej gdyby był Contador i Froome, a może nie. Nibalemu raczej nikt nie zagrozi, natomiast walka o pozostałe miejsca na podium będzie fascynująca. Trzymam kciuki za Pinot.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez RakuNH » 19 Lip 2014 11:14

https://www.youtube.com/watch?v=t1TB1OW ... e=youtu.be - jakby ktoś nie oglądał to zrobił taką kompilację wczoraj z naciskiem na Polaków.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 19 Lip 2014 17:31

Dwa razy dzisiaj ciśnienie mi skoczyło. Jak gwałtownie zaczęła topnieć przewaga za sprawą pogoni AG2R i drugi raz jak skoczył Nibali. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło.
Wielkie gratulacje dla Majki. W końcu się udało po 21 latach jest etapowe zwycięstwo w TdF.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 19 Lip 2014 18:11

https://www.youtube.com/watch?v=KKOLxVS ... LxTqvDw9rA - jakby ktoś nie widział to też uwieczniłem historyczny triumf. Pan Jaroński ledwo to wytrzymał :D

Brawo dla Majki, bo kto by się spodziewał po pierwszym w tygodniu, że będzie w takim gazie. Wiadomo że wtedy się oszczędzał, ale dzisiaj pracując cały etap w ucieczce miał mniej więcej trzeci czas finałowego podjazdu. Cała zgraja zawodników walczących o podium nic do niego nie nadrobiła i to jest coś niebywałego. Tylko Nibali jakby się zagiął to może by doszedł, ale zostałby w naszym kraju znienawidzony. Dwa razy będąc liderem odebrałby zwycięstwo temu samemu zawodnikowi - to takie niekolarskie ;)
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Odyn » 19 Lip 2014 18:39

Odyn
Młodzieżowiec

Postprzez figaro56 » 19 Lip 2014 18:40

Jak się rozpoczynał podjazd to przyznam się, że nie wierzyłem w udaną akcję Majki. To była 1 minuta przewagi przed 13 kilometrowym podjazdem a to tyle co nic. Tym bardziej, że AG2R goniło jak głupie. Panowie J&W przeszli dzisiaj samych siebie a Jaroński wyglądało, że będzie potrzebna pomoc medyczna.
Kwiatek jak myślałem poniósł dzisiaj większe straty.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 19 Lip 2014 19:01

Kwiatek na pewno cieszy się ze zwycięstwa kolegi, ale może to być dla niego ciężkie psychicznie kiedy Majka, który nie chciał jechać w TdF i się obrażał na swojego dyrektora, wygrywa etap i zostaje bohaterem, a Michał tego samego dnia już może sobie odpuścić generalkę. Szkoda, bo wczoraj ambitnie się zagiął i został w grze.

Teraz jeden i drugi muszą się zabierać w odjazdy, Kwiatkowski już ma bezpieczną stratę więc niech obaj walczą o etapy - trzeba kuć żelazo póki gorące. Majka jeszcze będzie się bił o piżamę w grochy, a Kwiatkowski może liczyć na jakiś cud, że puszczą odjazd na dziesięć minut, chociaż ostatnimi czasy już peleton nie jest taki lekkomyślny. A taki jeden głupi odjazd w 2011 roku zrobił z wyścigu niesamowitą batalię Voecklera. Mimo że to Francuz to tamten tour będzie dla mnie najlepszym wydarzeniem kolarskim jakie oglądałem. Oczywiście poza sukcesami Polaków, w takiej neutralnej ocenie.

Tak więc podsumowując Kwiatek powinien celować w 16. etap i czasówkę, a Majka w 17. lub 18. - w zależności jak będzie lepiej bronić piżamy, bo Purito nie odpuści.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 19 Lip 2014 20:39

Nie wydaje mi się aby ktoś odpuścił ucieczkę na 10 minut z Kwiatkiem. Widać było jak zespół bronił 10 pozycji Koniga a Francuzi wobec historycznej szansy stanięcia na podium na Polach Elizejskich też nie wpuszczą nikogo do 10.
Voeckler o ile dobrze pamiętam skorzystał chyba na jakiejś kraksie. Parę lat wcześniej też heroicznie bronił żółtej koszulki po ucieczce w której zarobił 20 minut.
W 2011 też zabłysnął inny Francuz Roland. Jedzie w ogóle w tym roku? Był taką nadzieją Żabojadów.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Przechodzimur » 19 Lip 2014 22:10

Pierre Rolland jedzie, nawet próbował dziś gonić ucieczkę na finałowym podjeździe, ale się nie udało :D . Co tu dużo gadać........ popłakałem się :mrgreen:
Przechodzimur
Młodzieżowiec

Postprzez ssonicsl » 20 Lip 2014 10:04

TdF 2011 był najlepszym jaki widziałem. Emocje, ciągłe przetasowania, kilku zawodników walczących o wygraną, heroiczna walka Voecklera no i ten etap kiedy Evans sam ciągnął peleton goniąc Schlecka. To był zresztą chyba najlepszy etap jaki w życiu widziałem.

Rolland jedzie TdF, tyle że 2 miesiące temu jechał Giro. I to bardzo intensywnie jechał. Wielokrotnie atakując i to nie na ostatnich 5 km tylko dużo dużo wcześniej. Ostatecznie zajął 4 miejsce. Trochę się dziwię drużynie Europcar, że go wystawili na Tour. Stara się jechać aktywnie i wysoko ale nie łączy się Giro i TdF. Tego nikt nie wytrzyma. Mimo wszystko i tak na razie radzi sobie całkiem nieźle. Jest w 10.

Kiedy na 13 km przed metą, na którą prowadzi stromy podjazd (6,9%), ucieczka ma mniej niż 1 minute przewagi, to wygrywa ktoś z peletonu. Jakim cudem wczoraj wygrał ktoś z ucieczki? Po prostu ten ktoś był tego dnia cholernie mocny. Wielkie wielkie wielkie brawa dla Rafała. Tyle lat czekania na polski triumf na tak ważnym wyścigu. Dzięki.

Walka o miejsca 2-3 coraz ciekawsza. Wczoraj Francuzom udało się zerwać Valverde i tabela się spłaszcza. Nikt z tej 5 nie jest jakimś wybitnym specjalistą od jazdy na czas, więc rozstrzygać wyścig muszą w Pirenejach. Chciałbym na podium Pinot i van Garderena.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez RakuNH » 22 Lip 2014 18:09

figaro56 napisał(a):Nie wydaje mi się aby ktoś odpuścił ucieczkę na 10 minut z Kwiatkiem. Widać było jak zespół bronił 10 pozycji Koniga a Francuzi wobec historycznej szansy stanięcia na podium na Polach Elizejskich też nie wpuszczą nikogo do 10.

A słowo ciałem się stało. Mówiąc szczerze byłem zaskoczony, że odpuścili ucieczkę na tak dużo, bo jak Kwiatek uciekał, to liczyłem na 5-6 minut. Niby jest poprawa pozycji w generalce, ale jutro pewnie znów się wszystko posypie i w czwartek trzeba będzie uciekać.

Wielka szkoda tego etapu. Kwiatek po raz kolejny mądrzej pojechał i nie stracił dużo na górze, ale brakło tych kilkunastu sekund żeby dołączyć na zjeździe. Eh o dwa kilometry był za długi podjazd, bo szansa na etap była wielka. Ale trzeba uczciwie powiedzieć, że na podstawie tempa peletonu Kwiatek pojechał swój maks - z peletonu byłoby to jakoś 15-17 miejsce. Szkoda że Rogers rozkręcił mocne tempo na podjeździe i zjeździe.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 22 Lip 2014 19:05

Boję się, ze jutro Kwiatek odda z nawiązką to co dziś odrobił. Też byłem zaskoczony na ile dali odskoczyć ucieczce. Emocje są. Kwiatek walczy o generalkę a Majka o grochy.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez maksim » 22 Lip 2014 22:27

Kwiato dostał 2 życie w klasyfikacji generalnej, to trzeba walczyć o utrzymanie miejsca w 10. Przed rokiem przez odpuszczoną ucieczkę stracił miejsce w 10, teraz solidnie zarobił. W trakcie tego wyścigu już tylu faworytów wyleciało, że wciąż jest nadzieja. No i na koniec czasówka, gdzie powinien sporo zarobić.
Poza 14 nie ma za bardzo jak wypaść - pomijając kryzysy, czy jakieś odjazdy odpuszczone na grube minuty. Dużo się jutro wyjaśni, bo etap krótki, ale bardzo trudny.

W walce o koszul górala to sporo zależy od sytuacji wśród faworytów. Oby nie zaginali się na doganianie ucieczek z Majką/Purito. Purito dotychczas brakowało siły na ostatnie, punktowane podwójnie podjazdy. Powinien ponowić taktykę z wygranego etapu - nie zaginać się na wcześniejszych premiach, trzymać koło Purito, a odpalać na ostatnim podjeździe.

Choć po dzisiejszych fajerwerkach powinno się dziać wśród najlepszych. Pinot niesamowicie naładowany.
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez RakuNH » 22 Lip 2014 22:50

Dziś Kwiato w sumie nie zyskał przez to, że peleton odpuścił, ale przez to że rywale popuchli. Van den Broeck czy Van Garderen zanotowali takie kosmiczne starty na jednej górze, że Kwiato jadąc w peletonie byłby między nimi. Jutro jest zdecydowanie gorszy etap niż w czwartek. Sztywne podjazdy, krótkie zjazdy. Polak powinien jak najwcześniej odpuścić i spokojnie jechać z pomocnikami swoim tempem, bo stawiam że może stracić nawet pod 10 minut, ale pytanie ile stracą rywale. Jak się będą zaginać, to na ostatniej górce ich zacznie cofać na pierwszych 3 km, gdzie średnie nachylenie jest ok 10%. Także jutro trzeba pojechać mądrze i liczyć, że tylko ścisła czołówka bardzo doskoczy. Na pewno jednak Kwiatek będzie żałował tego etapu gdzie odskoczył z Saganem i dzisiejszego. To były wielkie szanse, dziś brakło kilkanaście sekund pod górę, żeby "poczuć krew" na zjazdach. Jeszcze widzę cień nadziei na 19 etapie - ta górka z nachyleniem ponad 7% i zjazdy do 5 km przed metą dają nadzieję na jakąś szarżę rozpaczy i zgubienie Sagana. Jak jutro straci to na pewno się będzie łapał w czwartek na odjazd - to byłoby nie w jego stylu jakby odpuścił :mrgreen: Chociaż dziś na finiszu wyglądał tak jakby bardzo nie zależało mu na sekundach w generalce.

A Majka musi liczyć na to, że Nibali nie wygra dwóch etapów, bo to jest najgorszą z możliwości. W ucieczce może być problem, bo rywale nie będą go chcieć znając jego siłę. Na pewno pod kątem Polaków to najciekawszy TdF jaki widziałem, a może i w historii.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez anonimejko » 23 Lip 2014 17:26

Majka jest niesamowity :D i to oczko puszczone do kamery. Jest Moc!!! Brawo. No a Michał, 26 minuty, pewnie oszczędza siły i stawia wszystko na czasówkę, ale i tam będzie ciężko. Mamy wspaniałych kolarzy i tylko czekać na wygyrwanie wielkich tourów!
Idę pobiegać
Awatar użytkownika
anonimejko
Młodzieżowiec

Miejscowość: Zagorzyce-Poznań

Postprzez figaro56 » 23 Lip 2014 18:56

Majka drugi wygrany etap. Teraz zrobił to wydawałoby się na wielkim luzie.
Tak jak przypuszczałem. Kwiatek oddał z nawiązką to co zarobił wczoraj. Niestety ale jeśli marzy o miejscach w czołówce w wielkich tourach musi podciągnąć jazdę w górach.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 23 Lip 2014 19:06

Kwiatek dziś oddał, ale z własnej woli. Widać było że po pierwszej górze jeszcze go koledzy dowieźli, bo nie wiele stracił, ale później go pokazywali i ewidentnie sobie odpuścił drugą górę - zjeżdżał po bidon, oblewał się, oglądał się do tyłu za dołączeniem do jakiejś grupki. Zdał sobie sprawę, że o 10 nie powalczy a utrzymanie 14 miejsca przed Trofimowem nie jest żadnym sukcesem, skoro rok temu był 11. Po prostu dziś (chyba słusznie) sobie odpuścił. Niech popróbuje może na 19 etapie pod koniec, może na czasówce. I tak brawa za walkę.

A Majka dziś na wielkim luzie. Aż emocje były dużo mniejsze, bo szedł jak czołg. Dobrze, że ten Visconti był bo jeszcze by polscy kibice zasnęli. :D Kto by pomyślał, że Majka będzie tak niszczył rywali. Dziś znów tylko Nibali i Peraud mieli lepszy czas netto, a więc Majka jest w trójce najlepszych górali tego touru. Może jutro powalczy z Nibalim z głównej grupy? Trochę się rozmarzyłem, ale to by był wielki cios dla Nibalego. Najważniejsze żeby obronił koszulkę górala.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez maksim » 23 Lip 2014 19:07

Ostatnie dni to popis Majki. A dziś już komfortowa wygrana, choć trochę nerwów było na trasie. To pierwsza wygrana kolarza w grochach od Kurczaka w 2005 roku. Trzeba solidnie zapunktować na Tourmalet i kl. górska się rozstrzygnie :)

Kwiatek na czasówce ma niezłe szanse na 2-3 miejsce. Jutro też się powinien oszczędzać, więc może zachowa wystarczająco dużo sił na przedostatni etap.
I don't need you to worry for me cause I'm alright
I don't want you to tell me it's time to come home
I don't care what you say anymore, this is my life
Go ahead with your own life and leave me alone
Awatar użytkownika
maksim
Kadra A

Miejscowość: Szatander Bank/Korova Milky Bar - Częśtochowa

Postprzez figaro56 » 24 Lip 2014 19:34

Ten Nibali jest w tym roku dominatorem i udowodnił, że nikt mu nie podskoczy.
Brawa dla Majki za grochy. Może być zadowolony. Dwa etapy wygrane i koszulka najlepszego górala. Jak się w przyszłości skupi na generalce to może nigdy nie zdobyć koszulki w grochy. Pokazał, że tytuł trafił w godne ręce a nie jakiegoś króla mostów i wiaduktów.
figaro56
Żywa legenda

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości