Narciarstwo Alpejskie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Narciarstwo Alpejskie

Postprzez Laleczka Chucky » 28 Paź 2012 09:00

Uwielbiam popatrzeć na narciarstwo alpejskie, a najbardziej na slalom. Dużo zawsze w tej konkurencji się dzieje, czasami jeden minimalny błąd może sprawić, że ktoś wypada z trasy i żegna się z zawodami.

Tomba 'la bomba.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 03 Lis 2012 21:40

Jednak FIS nie okazał się wyrozumiały dla Lindsey i nie zezwolił jej na konkurowanie w zjeżdzie z mężczyznami. Szkoda. Wspaniałomyślnie zaproponowali amerykańskiej królowej prędkości, rolę przedzjeżdżaczki(cóż za cudowne słowo ;) ) przed zawodami w Lake Louise, więc tak czy siak zapozna się z trasa na której będzie konkurować z innymi paniami tydzień póżniej. A to był jeden z argumentów na nie, lecz mocno naciągany w sytuacji gdy Vonn i tak zna trasę w LL jak własną kieszeń, gdzie wygrała 9 z ostatnich kilkunastu zawodów.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 03 Lis 2012 22:20

Szkoda.Ciekawie byłoby zobaczyć Lindsey śmigającą z panami.Ale raczej pewne było ,że nie dostanie pozwolenia na ten start.A tłumaczenie o przewadze nad koleżankami , związanej z lepszą znajomością trasy śmieszne.Na jej miejscu nie zdecydowałbym się na przyjęcie roli vorlaufera , czyli tej całej przedzjeżdzaczki.Już lepiej wystartować w Aspen z paniami i uciułać jakieś punkty ,niż występować w takiej roli.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez leosiek » 04 Lis 2012 17:04

Bez sensu, nic by im nie szkodziło pozwolić jej na start, wiele szumu o nic :evil:
leosiek
Młodzieżowiec

Postprzez zygy » 06 Lis 2012 00:32

Nie rozumiem postawy Vonn i tego całego zamieszania właściwie o nic... Dla mnie Amerykanka powinna się skoncentrować na walce o kolejną wielką kulę, gdzie traci po pierwszych zawodach aż 100pkt., do Maze, a nie zaprzątać sobie głowy jakimiś głupotami. Takie zachowanie tylko potwierdza moją tezę, że Lindsey nie ma już chyba wystarczająco motywacji, żeby ciułać punkty do generalki, tylko skoncentruje się na konkurencjach szybkościowych. Zresztą, takie sygnały docierały z jej obozu już od jakiegoś czasu, więc trudno być tym do końca zaskoczonym. Moim zdaniem ten pomysł był od początku mało realny i miał przynieść tylko rozgłos, a także efekt marketingowy, co chyba udało się Vonn osiągnąć. Wiemy doskonale, że w USA bardzo ciężko jest się przebić do opinii publicznej uprawiając sporty niszowe, nawet będąc takimi gwiazdami jak Vonn, co zmniejsza ilość potencjalnych sponsorów. A tak obóz amerykanki puścił plotkę, że ma ona zamiar startować z mężczyznami dzięki czemu o Lindsey stało się głośno w całych USA... I gwarantuję, że takiego efektu nie uzyskałaby wygrywając nawet kolejnych 10zawodów z rzędu w PŚ. Czapki z głów ;)
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez Laleczka Chucky » 10 Lis 2012 10:10

Oglądajcie na Eurosporcie narty alpejskie. To super sport. Komentuje Witold Domański.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez zdzichu » 10 Lis 2012 16:07

W fińskim Levi odbył się pierwszy w sezonie slalom.Wygrała Maria Riesch.Nazwisko Riesch na czele tabeli z wynikami ,to nie jest to co lubię ,ale trzeba się z tym liczyć ,bo Niemka będzie zapewne znów mocna .Szkoda ,że Poutiainen nie wykorzystała dużej szansy na zwycięstwo przed własną publicznością ,a miała ku temu idealną okazję.Ale i tak największe brawa należą się 17 letniej Mikaeli Shiffrin ,która staneła na najniższym stopniu podium.Od momentu debiutu w pucharze świata ,ta dziewczyna pokazuje nieprzeciętny talent.Widać ,że ma papiery na wielkie wyniki.Jednak trzeba zaznaczyć ,że dzisiaj dziewczyny miały ułatwione zadanie ,bo Marlies Schild nie ukończyła pierwszego przejazdu .Ogólnie najlepsza Austriaczka dopiero na 9 pozycji i co ciekawe była nią Alexandra Daum.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 10 Lis 2012 16:33

Zapomniałeś że slalom to loteria ? ;) Nie wystarczy być faworytem, trzeba jeszcze dojechać do mety i to w 2 przejazdach. Amerykańska nastolatka od chwili gdy w Lienzu rok temu stanęła na podium, dołączyła do mojego dream teamu, oprócz cór Wikingów, Vonn, Mancuso i dwóch Tinek :D . Za to pani Höfl jest na przeciwległym biegunie. Bardzo dobry występ zaliczyła Nina Løseth, 14. miejsce to najlepszy rezultat od czterech lat, młodsza z sióstr Mona niestety nie dojechała do mety. Ale fajnie że siostry wracają do PŚ po długim okresie chorób, złamań i innych kontuzji.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 10 Lis 2012 16:50

Nie no wiadomo ,że slalom to loteria.Ale akurat w ostatnich sezonach Schild kończyła większość slalomów ,a co za tym idzie wygrywała je.Nie wiem jak będzie w tym sezonie ,ale w poprzednich , jeśli Schild była w formie ,to wygrywała z gigantycznymi przewagami .Dopiero w końcówce ubiegłego sezonu zaczeła notować troszkę słabsze rezultaty.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 10 Lis 2012 19:51

Schild ma już swoje lata, ale do Soczi powinna dociągnąć w przyzwoitej dyspozycji. Należy też pamiętać, że w tym sezonie są MŚ w Schladming, które będą traktowane przez Austriaków bardzo poważnie, więc stąd być może wynikać ich słabsza forma na samym początku. Dziś Schild pomimo wypadnięcia z trasy i tak raczej by nie wygrała, bo jechała niezbyt szybko i bardzo niepewnie. Nie zapominajmy, że Riesch to też wybitna slalomistka i w tym roku rywalizacja obu tych pań zapowiada się szalenie emocjonująco. Odnotujmy też, że Lindsey Vonn po zaledwie 2startach traci już w generalce 150pkt., do Maze (dziś 4) i 124pkt., do wyżej wspomnianej Riesch, więc zanosi się, że to właśnie Słowenka i Niemka powalczą w tym sezonie o zwycięstwo w generalce.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez markos7207 » 12 Lis 2012 00:53

Parę konkurencji szybkościowych i Lindsey nadrobi stracony dystans ;) .
Slalomu panów nie widziałem więc opieram się na opisach i wynikach. Absolutna sensacja dnia to Rosjanin Choroszyłow, piąty po 1. przejeżdzie choć startował z 45 numerem ! Finałowy przejazd nie wyszedł mu już tak dobrze, ale i tak wielkie brawa. Podobnie Niemiec Schmid, choć jego nazwisko już gdzieś, kiedyś mi mignęło.
No i najmilsza dla mnie niespodzianka, czyli 11. miejsce 18-letniego Henrika Kristoffersena, multimedalisty tegorocznych MŚJ (m.in. złoto w gigancie) :D . Liczę że ten chłopak nawiąże do slalomowych sukcesów Aamodta, Jagge, Stiansena, Furusetha, Buraasa.
Za to osoba zwycięzcy nie ucieszyła mnie zbytnio, zresztą całe podium nieciekawe :P .

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 21 Lis 2012 16:56

Beat Feuz nie wystartuje w tym sezonie w zadnych zawodach :(

Klopoty zdrowotne nadal nie opuszczaja drugiego zawodnika poprzedniego sezonu. Wielka strata dla Szwajcarow. Po odejsciu Cuche'a i teraz wypadnieciu na caly sezon Feuza bedzie im trudno o dobre wyniki. No chyba ze Janka sie przebudzi, moze Defago jeszcze cos dobrego zaprezentuje.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez zdzichu » 21 Lis 2012 17:20

Właśnie miałem o tym napisać.Feuz ma jakieś problemy z kolanem ,a właśnie kontuzja kolana prześladowała go w ostatnim czasie.Czyli mają problem Szwajcarzy.Forma Janki I Defago to niewiadoma .Zresztą obaj mieli kłopoty zdrowotne w ostatnim czasie.Na Szwajcarach w ogóle jakieś fatum ciąży .Poza wymienioną trójką w ostatnich sezonach problemy zdrowotne mieli Albrecht ,Lara Gut i Nadja Kamer.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 22 Lis 2012 18:40

A wlasnie, zapomnialem o Danielu Albrechcie. Po tym upadku w Kitz nie mogl sie do tej pory pozbierac i w sumie nie ma sie czemu dziwic. Fajnie by bylo jednak, jakby w tym sezonie Dani powrocil do formy sprzed upadku. Na pewno duzo by tym pomogl szwajcarskiemu narciarstwu.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Daniel » 22 Lis 2012 23:08

Duche napisał(a): Fajnie by bylo jednak, jakby w tym sezonie Dani powrocil do formy sprzed upadku

Dziś miał upadek na treningu i doznał kontuzji lewego kolana ... jest w szpitalu, trwają badania, na razie więcej nie wiadomo
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez zdzichu » 24 Lis 2012 22:40

Pucharowa karuzela przeniosła się tym razem za ocean.Panie rywalizowały w gigancie w Aspen.Wygrała rewelacyjnie dysponowana Tina Maze.Jedynym realnym zagrożeniem dla Słowenki mogła być druga po pierwszym przejeździe Anna Fenninger , która drugiego niestety nie ukończyła.Wracając do Maze ,to rzeczywiście fantastycznie weszła w sezon.Pytanie tylko , czy wobec lutowych mistrzostw ,ten początek nie jest za mocny. No chyba , że głównym celem dla Tiny jest KK. Albo po prostu czuje ,że to może być jej życiowy sezon i że forma będzie trwała aż do ostatnich zawodów ;)
Natomiast pani z mojego avka (dzisiaj 21 ) jest daleka od optymalnej formy , albo po prostu odczuwa skutki jakichś kłopotów zdrowotnych ,które ją w ostatnim czasie dopadły.Zresztą dzisiaj była jakaś bez mocy ;) Po zakończeniu rywalizacji w Aspen ,panie czeka całe multum konkurencji szybkościowych i to będzie odpowiedź na pytanie w jakiej Vonn jest rzeczywiście dyspozycji.

A panowie rywalizują w Lake Louise .Dzisiejszy zjazd w brawurowym stylu wygrał Svindal. Jednak chyba największa brawa należą się młodemu Austriakowi Maxowi Franzowi , który był dzisiaj drugi. Franz być może dla niektórych jest nowym nazwiskiem ,ale już w ubiegłym sezonie zaliczył kilka dobrych wyników. A największą sensacje sprawił trzeci dzisiaj Marco Sullivan , startujący z 42 numerem :)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez caro736 » 24 Lis 2012 23:11

Dzisiejsze pierwsze miejsca u pań i panów cieszą mnie i to bardzo :D. Zwłaszcza u panów, obok Neureuthera, Svindal to mój ulubiony zawodnik. Oby jak najwięcej zwycięstw w tym sezonie mieli chłopaki ;).
Awatar użytkownika
caro736
Junior

Postprzez Duche » 25 Lis 2012 09:51

Brawo Tinka, brawo, swietne wejscie w sezon. Rowniez mnie zastanawia to, czy Slowenka aby nie za mocno weszla w sezon. Czas nam wszystko wyjasni, ale przydaloby sie troche swiezosci i krysztalowa kula dla kogos innego niz Vonn czy Riesch. Dzisiaj slalom, wiec trudniej bedzie Tinie o wygrana, ale w okolicach podium powinna sie uplasowac.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 25 Lis 2012 11:53

Fantastyczne wyniki :D Zarośnięty Aksel pokazał klasę, liczę że nie spocznie na laurach i w tym roku zgarnie ponownie KK oraz zawiesi na szyi kilka medali(najlepiej złotych) w Schladming.
Tinka nie zwalnia tempa i też mam nadzieję że w tym roku odciąży nieco Lindsey w dżwiganiu wielkiej kluli na końiec sezonu ;) Na MŚ jakoś dziewczyny się podzielą medalami :P

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 25 Lis 2012 20:31

Super początek sezonu. Niemalże wyśniony. Jeszcze dziś żeby Tina utrzymała miejsce na podium. FANTASTYCZNIE. Przynajmniej tyle radości mi przynosi początek tego sezonu zimowego...
ssonicsl
Kadra A

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości