Doping

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Doping

Postprzez friducha » 19 Sty 2013 11:44

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 21 Sie 2016 05:15, edytowano w sumie 1 raz
**UWOLNIĆ ŚWISTAKA***zostawiam na wieczną pamiątkę tego sympatycznego młodzieńca.
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez Adrian Woźniak » 19 Sty 2013 13:12

Duche napisał(a):Gadanie, ze Bjoerndalen jest czysty tez jest dziecinne. Naiwnosc ludzi nie zna granic. O Armstrongu tez tak do czasu tego wywiadu miliony ludzi mowilo.

Nie wiem czy dziecinne, czy naiwne. Ja w to głęboko wierze. Nie porównuj proszę tych dwóch sportowców, bo Armstrong Bjoerndalenowi do pięt nie dorasta.
Słyszałeś żeby Norwega kiedykolwiek oskarżano o doping? Jeżeli tak, to podaj chociaż jedno źródło. O dopingu Amerykanina mówiło się "zawsze", a kontrowersji w trakcie jego najlepszego etapu kariery było mnóstwo.

Duche napisał(a):Nie ma sportowych herosow na czysto. Nie ma, ja w to nie wierze i nigdy nie uwierze.

Nie wierzysz, ok, to jest Twoja sprawa. Tylko nie oskarżaj wszystkich naokoło bezpodstawnie. Jestem przekonany o tym, że wiele gwiazd światowego sportu rywalizuje w sposób uczciwy. Nie chce się bawić w procenty, ale nie wierzę, żeby tak jak sugerujesz brał KAŻDY z nich.

Duche napisał(a):Ja doping juz dawno zaakceptowalem, bo wygrac z nim nie mozna. Ich pieniadze, ich zdrowie, ja na tym, ze oni stosuja EPO czy inne pasci nic nie trace. Chca brac to niech biora, ja i tak zawsze bede kochal kolarstwo, ogladal wyscigi, bo po prostu bardzo to lubie. A to, ze np. za dziesiec lat okaze sie, ze Contador czy Schleck byli uwiklani w jakas super afere dopingowa wcale mnie nie zaskoczy, a kolarstwem interesowal sie bede nadal.

Owszem, ich zdrowie. Tylko, że branie przez nich dopingu ma bardzo często wpływ na przebieg rywalizacji. Nie można "zmusić" innych, tych uczciwych sportowców, którzy chcą dojść na szczyt walcząc fair play, do brania dopingu, tylko po to, żeby mieli szansę walczyć z "koksami". Nie wierze w to, żeby nie było żadnych możliwości, aby skutecznie walczyć z dopingiem. Tak jak pisałeś, są układy i układziki, które należałoby wcześniej rozbić.
Sport powinien być zawsze związany z fair play i dlatego nigdy nie zaakceptuje dopingu.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 19 Sty 2013 16:19

Ja wiem doskonale, ze nie ma co porownywac Bjoerndalena i Armstronga. Ole uchodzi za sportowca czystego jak lza, Armstrong nigdy za takiego nie uchodzil. Moze i tak jest, bo ja nie chce wrzucac wszystkich do jednego worka. Niemniej, jestem tez daleki od tego by wierzyc w czystych sportowych herosow, a Bjoerndalen bez watpienia do takich od wielu, wielu lat nalezy. Nie mam dowodow i nie zdziwie sie jesli nigdy mial nie bede, ale po prostu nie wierze, ze mozna tak na czysto, nie wierze po prostu :P

W takim razie podaj jakis skuteczny sposob na walke z dopingiem. Ludzie siedzacy w sporcie od lat staraja sie i staraja i im nie wychodzi. Moze nie wychodzi dlatego, bo oni tego chca. Kiedys nie bylo testow na EPO to na tym jezdzili. Teraz EPO to juz powoli przezytek i sa jego nowe odmiany, obecnie niewykrywalne, o czym mowil nie tak dawno jakis szef laboratorium, ktore sie wlasnie tym zajmuje. Zawsze wyjdzie cos nowego, niewykrywalnego, albo beda wielkie uklady jak w sprawie Armstronga, gdy szefowie UCI robili wszystko, by Amerykanin nie wpadl.
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Dorothea Wierer :*
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Adrian Woźniak » 19 Sty 2013 16:49

Duche napisał(a):Ole uchodzi za sportowca czystego jak lza, Armstrong nigdy za takiego nie uchodzil. Moze i tak jest, bo ja nie chce wrzucac wszystkich do jednego worka. Niemniej, jestem tez daleki od tego by wierzyc w czystych sportowych herosow, a Bjoerndalen bez watpienia do takich od wielu, wielu lat nalezy. Nie mam dowodow i nie zdziwie sie jesli nigdy mial nie bede, ale po prostu nie wierze, ze mozna tak na czysto, nie wierze po prostu :P

No więc właśnie. W stosunku do Armstronga, Contadora, Nadala, Phelpsa itd są/były jakieś zarzuty i to nie raz. W przypadku Bjoerndalena o takowych nie słyszałem, a Norweg w profesjonalnym sporcie funkcjonuje już ponad 20 lat.
To, że Tobie się wydaje, iż nie można wygrywać uczciwie nie znaczy, że tak musi być ;) Myślę, że samo podejście Bjoerndalena jest inne niż większości sportowców, a to też na pewno pomaga w osiąganiu sukcesów. Rzadko kiedy spotyka się tak zdeterminowanego zawodnika ;)

Duche napisał(a):W takim razie podaj jakis skuteczny sposob na walke z dopingiem. Ludzie siedzacy w sporcie od lat staraja sie i staraja i im nie wychodzi. Moze nie wychodzi dlatego, bo oni tego chca. Kiedys nie bylo testow na EPO to na tym jezdzili. Teraz EPO to juz powoli przezytek i sa jego nowe odmiany, obecnie niewykrywalne, o czym mowil nie tak dawno jakis szef laboratorium, ktore sie wlasnie tym zajmuje. Zawsze wyjdzie cos nowego, niewykrywalnego, albo beda wielkie uklady jak w sprawie Armstronga, gdy szefowie UCI robili wszystko, by Amerykanin nie wpadl.

Co ja mogę proponować, skoro się tym nie zajmuję ;) W każdym razie pierwszą rzeczą powinno być rozbicie tego towarzystwa wzajemnej adoracji. Wszyscy się nawazajem kryją, a największe afery wychodzą na jaw dopiero wtedy, kiedy ktoś sfrustrowany nie wytrzyma presji. Niestety kolesiostwo w dzisiejszym świecie rozpanoszyło się na dobre, dlatego jest jak jest.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez Duche » 30 Sty 2013 00:03

Dzisiaj odbylo sie przesluchanie Eufeniamo Fuentesa, glownego aktora w znanej Operacion Puerto. Fuentes podnczas przesluchania wyjawil, ze pracowal nie tylko z kolarzami, ale tez z bokserami, pilkarzami, lekkoatletami czy tenisistami. Nie podal jednak zadnych naziwisk. Hiszpanski doktor stiwerdzial takze, ze przeprowadzal glownie transfuzje krwi, ale nigdy nie bylo nawet mowy o narazeniu zdrowia sportowcow, nawet w malym stopniu.

Ciekawe co dalej bedzie. Niemniej podobnie jak w przypadku wyznan Armstronga jestem zawiedziony. Zero nazwisk, zero szczegolow etc. Nic ciekawego :|
"Nie rozumiem, jak można mieszkać w pałacu ze złota, podczas gdy tylu ludzi umiera z głodu, a następnie jechać i całować ziemię biednych krajów"
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez Adrian Woźniak » 30 Sty 2013 11:31

Duche napisał(a): Fuentes podnczas przesluchania wyjawil, ze pracowal nie tylko z kolarzami, ale tez z bokserami, pilkarzami, lekkoatletami czy tenisistami. Nie podal jednak zadnych naziwisk.
Ciekawe co dalej bedzie. Niemniej podobnie jak w przypadku wyznan Armstronga jestem zawiedziony. Zero nazwisk, zero szczegolow etc. Nic ciekawego :|

Czy nie uważacie, że takie krycie zawodników powinno być niedopuszczalne? Jeżeli Fuentes wskazuje na bokserów, piłkarzy, lekkoatletów itp, to moim zdaniem powinny też paść konkretne nazwiska. Obecna sytuacja jest bardzo niekorzystna dla samych sportowców, bo pewnie wielu z nich jest/będzie oskarżanych o doping, często bezpodstawnie. Ludzie będą tylko pamiętać, że Fuentes stwierdził, iż pomagał w szprycowaniu "bokserom, piłkarzom, tenisistom itp" :roll:
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez damian940915 » 30 Sty 2013 23:04

Adrian Woźniak napisał(a):Czy nie uważacie, że takie krycie zawodników powinno być niedopuszczalne? Jeżeli Fuentes wskazuje na bokserów, piłkarzy, lekkoatletów itp, to moim zdaniem powinny też paść konkretne nazwiska.

Według prawa, oskarżony może kłamać lub odmawiać składania zeznań. Takie prawo :? Inna sprawa, że teoretycznie prokurator mógłby to od niego wyciągnąć poprzez pójście na ugodę z sądem dotyczącą łagodniejszego wymiaru kary. Tylko, dlaczego taki kawał oszusta jak Fuentes miałby być łagodnie traktowany? Pozostaje nadzieja, że kogoś, kto w tym uczestniczył, ruszy sumienie, ale na Fuentesa bym nie liczył.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez markos7207 » 31 Sty 2013 19:08

Spowiedzi ciąg dalszy. Sumienie ruszyło Michaela Rasmussena. Kurczak na specjalnie zwołanej konferencji przyznał się do koksowania się przez 12 lat i wymienił całą litanię środków jakie stosował. Epo, hormon wzrostu, testosteron, insulina, kortyzon, transfuzje krwi. Wszystko czego dusza zapragnie.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Adrian Woźniak » 01 Lut 2013 09:05

damian940915 napisał(a):Według prawa, oskarżony może kłamać lub odmawiać składania zeznań.

Nie wiem jak to jest w Ameryce, ale w Polsce kłamać Ci nie wolno, nawet jeżeli mówisz o sobie. Możesz co najwyżej odmówić składania zeznań lub odpowiedzi na pytanie ;)
Zobacz, jakbyś się poczuł, gdyby ktoś powiedział, że w grupie, do której Ty należysz (bez znaczenia jaka to byłaby grupa), są oszuści, złodzieje i nie wiadomo kto jeszcze. Ilu ludzi by Cie później w ten sposób traktowało. Dlatego, tak jak już wcześniej pisałem, moim zdaniem jeżeli ktoś rzuca oskarżeniami, to powinien podać konkretne nazwiska, żeby na tymi nie tracili inni, uczciwi sportowcy.

damian940915 napisał(a):Inna sprawa, że teoretycznie prokurator mógłby to od niego wyciągnąć poprzez pójście na ugodę z sądem dotyczącą łagodniejszego wymiaru kary. Tylko, dlaczego taki kawał oszusta jak Fuentes miałby być łagodnie traktowany?

Szczerze mówiąc wolałbym już chyba takie rozwiązanie i obalenie iluś tam legend, które swoją pozycję uzyskały przez oszustwa, niż dalszą zabawę w kotka i myszkę, i rzucanie nic nieznaczących poszlak.
Adrian Woźniak
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 01 Lut 2013 10:29

Adrian Woźniak napisał(a):Nie wiem jak to jest w Ameryce, ale w Polsce kłamać Ci nie wolno, nawet jeżeli mówisz o sobie. Możesz co najwyżej odmówić składania zeznań lub odpowiedzi na pytanie

A jaka jest odpowiedzialność za fałszywe wyjaśnienia oskarżonego? W zakresie prawa do obrony można nie tylko kłamać, ale nawet bezkarnie pomawiać innych. Damian pisał o oskarżonym (choć błędnie napisał o "zeznaniach"), Ty Adrian o świadku.

Umowy procesowe - to jest dopiero machina do przyklepywania winy bez troski o stan faktyczny.
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez ssonicsl » 01 Lut 2013 15:23

kat. napisał(a):A jaka jest odpowiedzialność za fałszywe wyjaśnienia oskarżonego? W zakresie prawa do obrony można nie tylko kłamać, ale nawet bezkarnie pomawiać innych. Damian pisał o oskarżonym (choć błędnie napisał o "zeznaniach"), Ty Adrian o świadku.

Nie nie nie nie może kłamać. Owszem odpowiedzialność karna za składanie fałszywych wyjaśnień jest żadna, ale może się to skończyć odpowiedzialnością cywilną np za naruszenie dóbr osobistych osoby pomawianej.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez kat. » 01 Lut 2013 16:05

ssonicsl napisał(a):Nie nie nie nie może kłamać.

Jasne, może za to podawać nieprawdziwe informacje. 8-) Z tego co pamiętam (a z wyjaśnień robiłem magisterkę), ani w doktrynie, ani w orzecznictwie granice prawa do obrony nie są określone precyzyjnie, część opowiada się nawet za całkowitym wyłączeniem odpowiedzialności za pomówienie. Cywilistyka to inna bajka, nie moja, więc się nie wypowiadam.
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez Duche » 02 Lut 2013 01:26

Ogolnie sprawa z Fuentesem wyglada tak, ze w obecnym procesie nie rozchodzi sie o to, kto stosowal doping tylko o narazanie zdrowia pacjentow hiszpanskiego doktora. Stad tez sedzina, ktora prowadzi sprawe nie chciala nazwisk sportowcow, choc Fuentes powiedzial, ze na jej prosbe moze je udostepnic. Obecnie swoj notes z nazwiskami trzyma w domu, w sejfie, by nikt nieproszony do niego nie dotarl.

Wielka szkoda, bo na pewno byloby to bardzo ciekawe. Kolarzy juz wlasciwie wszystkich znamy, ale pozostali bardzo mnie ciekawia.
Diego Armando Maradona

Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Postprzez karlos » 14 Mar 2013 11:23

Dziś wydaje się miliardy na walkę z dopingiem, jednocześnie pozwalając na coraz bardziej zaawansowaną walkę sprzętową. Czy nie lepiej byłoby dla sportu, gdyby sportowcy z różnych krajów mogli korzystać ze sprzętu z tej samej półki cenowej. Dzięki temu w wielu dyscyplinach poziom wyrównałby się, a zawody byłyby jeszcze ciekawsze.
Ostatnio czytałem, że w latach 60-80 XX wieku popularne było w NRD i ZSRR zachodzenie przez zawodniczki przed zawodami w ciążę, bo startowanie z młodym płodem poprawiało osiągi, a oczywiście po zawodach dokonywano aborcji. Mam nadzieję, że już te czasy minęły bezpowrotnie.
Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali
Awatar użytkownika
karlos
Żywa legenda

Miejscowość: Gdynia

Postprzez markos7207 » 26 Mar 2013 16:45

I Veerpalu wygrał z FIS-em w Lozannie. Znowu jak w przypadku Pechstein czy Varis proceduralne uchybienia w papierach :?
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez ssonicsl » 16 Lis 2013 15:04

WADA zwiększa kary za doping. Do 4 lat za pierwsze przewinienie. Brawo. Bardzo podoba mi się również przepis o karaniu za samą współpracę z osobami karanymi za (powiedzmy w skrócie) "doping". I nie będzie już wymówek typu - a dr Ferrari to mój lekarz rodzinny. Co? On brał udział w procederze dopingowym? Niemożliwe - Koniec tego typu bajeczek. A i jeszcze jedna nowinka: paszport sterydowy. Ładne uzupełnienie paszportu biologicznego.
ssonicsl
Kadra A

Postprzez Laleczka Chucky » 16 Lis 2013 16:22

Dobrze, że zaostrzyli przepisy, ale wydaje mi się, że to i tak nic nie zmieni.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez augustedynburski » 16 Lis 2013 23:09

Mam wrażenie, że WADA i tak łapie tylko tych których chce. Przecież Bjoerndalenowi ktoś dał cynk
NorweskiKiosk.blog.pl
augustedynburski
Junior

Postprzez Laleczka Chucky » 16 Lis 2013 23:12

Możesz rozwinąć o co chodzi z Bjoerndalenem? ;)
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 16 Lis 2013 23:57

Mateusz Ty masz sklerozę, wałkowaliśmy ten temat miesiąc temu, sam wkleiłeś link ;)
Mateusz napisał(a):Wierzycie Bjoerndalenowi?

http://sport.tvp.pl/12730765/bjoerndale ... -tlumaczyl

August piszesz durnoty nie mając pojęcia o sprawie. Równie dobrze mogli odwiedzić go następnego dnia w Oslo bo że tam jest(był) nie było tajemnicą.

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości