Piłka Ręczna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka Ręczna

Postprzez markos7207 » 20 Gru 2013 14:42

Nie no, nie jest tak tragicznie Heidi, norweski Islandczyk pewnie zachowa posadę ;) . Chociaż wynik przez jego błędne decyzje jest tragiczny, brak medalu dla potęgi w tym sporcie. Norwegia ma taki potencjał w żeńskiej ręcznej, że jest z kogo wybierać a Thorir zanim samodzielnie objął kadrę, to miał się przy kim uczyć, był przecież asystentem Marit Breivik prze prawie 10 lat. Więc rozeznanie mai wie na co którą stać, ale on często chce być oryginalny i nie zawsze to się dobrze kończy.
Na plus trzeba mu zapisać że wprowadza do drużyny, złote dziewczyny z juniorskiej ekipy z2010 roku. Bez Nory Mørk trudno sobie już wyobrazić wyjściowy skład, podobnie ze Stine Bredal Oftedal, Mari Molid też już się nieźle zadomowiła. Są jeszcze bliźniaczki Solberg i Veronica Kristiansen i nieobecna w Serbii Maja Jacobsen. Przyszłość przed tymi dziewczynami.

Nasze dziewczyny muszą opracować jakąś taktykę by zatrzymać Cvijić, bo inaczej znów zrobi rzeźnię. Ale weź tu sobie poradź z taką "drobinką" ;) Jak capnie piłkę pod pachę to długa i tyle ją widzieli, strach podchodzić :P

Image

Image

Widzę Kat że masz obcykane(spraktykowane? :P ) wszystkie terminy w temacie, od A do Z. Co tam mamy na "zet" ? :P
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez Heidi » 20 Gru 2013 15:12

kat. napisał(a):Bardzo erotyczna ta fotka . Norweżki wyzwolone i postępowe, więc nie powinny marudzić 8-) Asfiksjofobia też da się leczyć :D

To ty chyba erotycznej fotki nie widziales :lol: Zobacz co Anja Edin wrzucila na swego fejsbuka :lol:
Image
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez kat. » 20 Gru 2013 15:37

Haha, Czeszki (jeśli się nie mylę :P) całe swe "wyluzowanie" rzuciły na szalę, żeby zdekoncentrować Norweżki ;) Metody Dragany może mniej subtelne, ale skuteczniejsze 8-)
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez Heidi » 20 Gru 2013 19:36

No coz Polkom nie udalo sie wygrac z Serbia. Cos mi sie zdaje, ze jednak nerwy je zjadly. Takie sytuacje jakie potrafily sobie wypracowac powinny skonczyc sie bramka. Trzeba zapomniec o dzisiejszym meczu i skupic sie na meczu o brazowy medal z Brazylia. ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez zdzichu » 20 Gru 2013 19:49

Serbki też wyszły nerwowe, bo na samym początku rzucały po trybunach.Później uspokoiły emocje i panowały niepodzielnie na boisku.Nerwy na pewno sparaliżowały nasze.W ataku straszna bryndza.Nieprzygotowane pozycje rzutowe i te niesamowite serbskie bramkarki łapały wszystko.Teraz mecz o brąz.Myślę, że to co dziś się stało nie powinno znacząco wpłynąć na dziewczyny.Też mam nadzieję, że trafimy na Canarinhos, bo jednak te sukcesy Dunek są skutecznym straszakiem ;) A Serbkom życzę porażki w finale.Najlepiej takiej jednobramkowej :P
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez dan » 21 Gru 2013 13:49

Jednak dziewczyny zagrają z Dunkami, a Brazylia w finale.
Szkoda tej pierwszej połowy wczorajszego meczu, ale teraz należy skupić się na walce o medal.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez Heidi » 21 Gru 2013 14:49

No troszeczke nam Brazylijki pokrzyzowaly plany, ale to co ;) Dunki tez sa do pokonania, a byc moze Brazylijka uda sie po raz drugi powtorzyc wynik z grupy :) A Kim Rassmusen powinien przede wszystkim uspokoic ''dziewciny'' ;)
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez ssonicsl » 23 Gru 2013 15:11

Mimo wszystko WIELKIE BRAWA. 4 miejsce na świecie sukces olbrzymi. Biorąc pod uwagę to gdzie byliśmy 5 lat temu, siłę naszej ligi, no i rzecz jasna kasę do dyspozycji.

Brazylia. Bardzo mnie cieszy przełamanie europejskiej hegemonii. Bardzo. Mimo że z kanarkowymi nigdy mi nie po drodze ;)
ssonicsl
Kadra A

Postprzez zdzichu » 11 Sty 2014 18:11

Jutro w Danii ruszają Mistrzostwa Europy. Tytułu bronić będą gospodarze turnieju.Ze względu na to, że w męskim szczypiorniaku rządzi Europa, jest to zdecydowanie najtrudniejsza impreza. Praktycznie nie ma słabych zespołów.Dlatego dla Polaków, którzy trafili do trudnej i wyrównanej grupy niezmiernie ważny będzie mecz otwarcia z Serbami.Jeśli go przegramy, to w kolejnym spotkaniu trzeba będzie walczyć o życie z Francuzami.Nie spodziewam się walki o najwyższe cele, liczę na miejsca w okolicach 7-8, co i tak będzie niezłym wynikiem.Zespół opiera się na zawodnikach ze "złotego" okresu pracy Wenty. Rok temu, po pierwszym turnieju pod ręką Bieglera ciężko było go oceniać ,ale teraz po tych mistrzostwach będzie już można pokusić się o rozliczenie pracy Niemca.A turniej nie ma jednego zdecydowanego faworyt.Groźni będą mistrzowie świata Hiszpanie, zapewne też Duńczycy, Chorwaci, być może Francuzi (chociaż to już chyba nie jest ta WIELKA Francja), a nieco w drugim szeregu Szwedzi, Serbowie czy Islandczycy.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez damian940915 » 12 Sty 2014 02:25

Z Francuzami i Serbami z tego co pamiętam, naszym zawsze grywało się bardzo ciężko. Dlatego tak jak pisze Zdzichu, kluczowy będzie mecz otwarcia, bo przy takim systemie rozgrywek dwie porażki raczej zamykają nam drogę do półfinału, o ile w ogóle pozwolą wyjść z pierwszej grupy. Pocieszeniem jest, że w drugiej grupie unikniemy dwóch najsilniejszych moim zdaniem drużyn: Hiszpanii oraz Danii. Mamy zespół składający się w większości z graczy z krajowego podwórka, oparty na piłkarzach z dwóch klubów mających na co dzień styczność z meczami na wysokim poziomie (Liga Mistrzów), wspartą zagranicznymi zawodnikami z solidnych klubów. Najbardziej obawiam się o skrzydła, bo o ile Robert Orzechowski i Adam Wiśniewski miewali dużo dobrych spotkań, o tyle ich zmiennicy, w szczególności Jakub Łucak na prawym skrzydle nie są tak klasowymi graczami. Obawiam się, że te skrzydła mogą nie funkcjonować w ważnych momentach poszczególnych spotkań, chociaż w długofalowym planie taki występ niemalże debiutanta (Łucak ma 24 lata i tylko 4 spotkania na koncie) może przynieść dużo korzyści na przyszłość. Sytuacja kadrowa wydaje się mimo drobniejszych urazów i chorób być nieco lepsza niż rok temu. Poza tym Biegler ma już pewne doświadczenia z tą drużyną, więc powinno być mu łatwiej podejmować kluczowe decyzje.
Polacy nie jadą do Danii jako faworyci, jednak są w o tyle trudnej sytuacji psychicznej, że ta drużyna wciąż kojarzy się z sukcesami i samo to, że TVP mecze już od początku nadawać będzie w ogólnodostępnej TVP 2 sprawia, że o turnieju będzie się mówić bardzo dużo. Duża rzesza kibiców będzie rozczarowana brakiem medalu, mimo, że nie ma do niego zbyt racjonalnych podstaw. Owszem medal jest w zasięgu, ale by go zdobyć trzeba będzie wzbić się na absolutne wyżyny i liczyć na trochę szczęścia. Moim zdaniem bardzo dużym sukcesem będzie zajęcie miejsc 5-6, a miejsca 9-10 to takie minimum, które powinniśmy ugrać nawet mając więcej słabszych momentów. Wytypowanie jakiejkolwiek kolejności jest rzeczą wręcz niemożliwą. Za faworytów uznaje tak jak pisałem Hiszpanię i Danię. Groźna powinna być Chorwacja, a duży potencjał widzę osobiście w Szwedach i Islandczykach. Jestem też ciekaw czy w jakikolwiek sposób odpali Białoruś i ich "superstrzelec" Rutenka.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez Laleczka Chucky » 12 Sty 2014 14:58

Mam dziwne przeczucie, że Polacy nic wielkiego w tym turnieju nie zwojują. Chciałbym się oczywiście mylić i życzę naszym chłopakom jak najlepszej gry i samych zwycięstw :D Ale jednak nie mam przekonania co do aktualnego trenera naszej reprezentacji.
Laleczka Chucky
Żywa legenda

Postprzez zdzichu » 12 Sty 2014 19:55

Trzy mecze mistrzostw za nami.Islandczycy, brązowi medaliści tej imprezy sprzed 4 lat pewnie pokonali Norwegów 31-26. Spotkanie było bardzo żwawe, toczone w szybkim tempie.Fajnie się to oglądało.Dużo było twardej walki.Wygrana Islandczyków zasłużona.Norwegowie tylko momentami, głównie dzięki dobrej grze swojego bramkarza prowadzili wyrównaną grę.Jednak cały mecz pod kontrolą wyspiarzy. Ciekawi mnie co ugrają na tym turnieju. Rok temu mundial w Hiszpanii im nie wyszedł, ale potencjał do walki o medale na pewno posiadają.W drugim spotkaniu tej grupy Hiszpanie pewnie pokonali Węgrów.Początek meczu zwiastował na pogrom ze strony Hiszpanów. Jednak Węgrzy dosyć szybko się otrząsnęli.Ale generalnie cały mecz pod kontrolą mistrzów świata, wygrana na dużym luzie.Rywalizacja w tej grupie może być bardzo zacięta.Węgrzy nie są bez szans w meczu z Islandczykami, chociaż oczywiście to nie oni będą faworytem.W meczu grupy A Austriacy wysoko pokonali Czechów. Na pierwszy rzut oka niespodzianka, ale patrząc na to, że w swojej grupie eliminacyjnej potrafili ograć Serbów czy Rosjan, to ich zwycięstwo nie musi być zaskoczeniem ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez damian940915 » 13 Sty 2014 19:50

Pierwszy mecz Polaków z Serbami za nami. Porażka 20:19. Oglądałem samą końcówkę, więc ciężko mi coś powiedzieć o grze. Jednak nie da się myśleć o dobrych miejscach, już o medalu nie wspominając, jeśli w decydujących momentach fatalnie pudłuje się karne oraz nie potrafi wykorzystać boiskowego doświadczenia mając szansę na remis i grając w przewadze. Poza tym masa niepotrzebnych błędów, jak przejście Lijewskiego w końcówce czy 2 minuty kary dla Jaszki.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 13 Sty 2014 20:02

Niezbyt dobrze to wyglądało. Praktycznie nieistniejące skrzydła, a co za tym idzie kompletny brak pomysłu na grę w przewadze, zmarnowane w fatalny sposób karne. Serbowie zagrali dziś momentami przeciętnie, w większej części meczu słabo, a na początku 2. połowy koszmarnie, ale co z tego. Ostatnia akcja to dobra ilustracja naszej dzisiejszej gry. Dobrze, że w I połowie Szmal trzymał wynik i jeszcze pod koniec meczu wybronił parę piłek, po których byłoby pozamiatane, bo przynajmniej było trochę emocji. Teraz żaby i trudno być optymistą.

Poza tym masa niepotrzebnych błędów, jak przejście Lijewskiego w końcówce czy 2 minuty kary dla Jaszki.

To jest właśnie ten ból, że Serbowie robili jeszcze więcej błędów, a mimo to wygrali...
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 13 Sty 2014 20:08

Nie da się wygrać meczu, grając tylko 10 minut ( początek drugiej połowy) dobrze w ataku. Można było ich spokojnie ograć, a remis był na wyciągnięcie ręki.Wyszła słabość naszych skrzydeł. Z tej czwórki jedynie ten debiutant Łucak na minimalny plus.Bramki nie rzucił, ale grał odważnie, bez respektu.Czego nie można powiedzieć o Krajewskim w ostatniej akcji :evil: Karne to jakaś parodia.Zamiast rzucać opasłemu zmiennikowi Stanica ze sprytem pod rękę, czy gdzieś między nogami, tak jak zrobił to Jurecki, to panowie Orzechowski i Krajewski walili na siłę :roll: Obrona w pierwszej połowie też cieniutka, gdyby nie Szmal, ten mecz po 30 minutach byłby rozstrzygnięty. Cóż, teraz trzeba ograć Francuzów.Inaczej nie będzie nas w turnieju. Ale z takim atakiem, przeciw twardo broniącym Trójkolorowym nic z tego nie będzie.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez zdzichu » 14 Sty 2014 22:48

Dzisiaj 2 świetne mecze w grupie B. Najpierw Islandczycy zremisowali Węgrami. To był póki co chyba najlepszy mecz tych mistrzostw. Przy wczorajszej grze Polaków, dzisiaj obydwa te zespoły wyglądały wręcz kosmicznie :roll: Islandczycy trochę słabiej w obronie, ale mieli w ataku genialnego Palmarssona, który robił różnicę. Szkoda trochę, że wymknęło im się zwycięstwo w ostatnich sekundach.Chociaż z przebiegu meczu remis jest sprawiedliwy. W drugim spotkaniu Norwegowie niemal sprawili sensację. Skazywani na pożarcie Wikingowie stoczyli zacięty bój z mistrzami świata. Hiszpanie spodziewali się łatwego zwycięstwa na stojąco i prawie się przejechali. Sędziowie też zrobili naprawdę wiele, żeby Norwegowie tego meczu nie wygrali. Kilka decyzji zdecydowanie na ich niekorzyść. Trochę ich szkoda, bo gdyby trafili grupy A czy C spokojnie mogliby pokusić się o awans, a z tej będzie bardzo ciężko. Niemniej jednak czwartkowe mecze zapowiadają się kapitalnie. Myślę, że Islandczycy mają szansę dać pstryczka w nos Hiszpanom. Oby, bo ci drudzy zaczynają mnie drażnić ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez damian940915 » 15 Sty 2014 22:42

No i znowu jednobramkowa porażka Polaków, tylko gra lepsza. Brawa dla skrzydłowych, którzy byli najmocniejszym elementem meczu, a co do których najbardziej się obawiałem. Do tego udana gra w obronie, zakończona kilkoma przechwytami. Zaraz ktoś będzie się czepiał, że piszę głupoty, ale niemal kluczowym momentem meczu był jeden jedyny rzut karny, na 13 minut przed końcem, którego nie wykorzystał Bartek Jurecki, a który sprawił, że zamiast wyrównania ze strony Polaków, to Francuzi za chwilę odskoczyli nam na dwie bramki i na dobrą sprawę kontrolowali przebieg meczu do końca. Szkoda, bo była okazja nie tylko na remis, ale i zwycięstwo. Remis dałby też pod pewnymi warunkami (zwycięstwo Polaków z Rosją, porażka Serbów z Francją) bardzo dobrą pozycję wyjściową przed drugą rundą.
Zakładając porażkę Serbii z Francją najkorzystniejsze byłoby teraz ... jednobramkowe zwycięstwo Polaków z Rosją. Wówczas do drugiej rundy wchodzimy oprócz Francuzów my i Rosjanie i mamy jeszcze 2 punkty na start przed drugą rundą. Wyższe zwycięstwo Polaków z Rosją lub urwanie co najmniej punktu przez Serbię w meczu z Francją spowoduje, że, to Serbia a nie Rosja wejdzie do drugiej rundy, a my na pewno rozpoczniemy ją z zerowym dorobkiem punktowym, co redukuje szansę na medale do minimum.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez zygy » 15 Sty 2014 23:04

W 2009r., wchodziliśmy do drugiej fazy z 0pkt., i skończyliśmy z medalem, a w 2008, 2011 i 2012 z 2pkt., a nie wchodziliśmy nawet do półfinału. Trudno więc cokolwiek wyrokować. Grupa i poziom bardzo wyrównany. Ani Francuzi tacy mocni, ani Rosjanie tacy słabi itp. Kolejny zły mecz rozgrywają Serbowie, którzy mają ogromny potencjał, ale permanentnie zawodzą. Teraz może się okazać, że spakują walizki już po pierwszej fazie. A ten ich trener- Matić może i był świetnym grajkiem, ale zawalił swojej drużynie dziś mecz, poprzez te dwie durne kary w same końcówce. W przypadku Polaków nie ma co kalkulować, tylko koniecznie wygrać z Rosją. Każdy inny wynik, niż wygrana eliminuje naszych i broń boże żadne zabawy w 1bramkę różnicy na koniec, bo to zbyt duże ryzyko. Jeden błąd i zamiast 2pkt., w II Fazie można się obudzić na Okęciu następnego dnia.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez kat. » 15 Sty 2014 23:29

damian940915 napisał(a):Zakładając porażkę Serbii z Francją najkorzystniejsze byłoby teraz ... jednobramkowe zwycięstwo Polaków z Rosją. Wówczas do drugiej rundy wchodzimy oprócz Francuzów my i Rosjanie i mamy jeszcze 2 punkty na start przed drugą rundą. Wyższe zwycięstwo Polaków z Rosją lub urwanie co najmniej punktu przez Serbię w meczu z Francją spowoduje, że, to Serbia a nie Rosja wejdzie do drugiej rundy, a my na pewno rozpoczniemy ją z zerowym dorobkiem punktowym, co redukuje szansę na medale do minimum.

Matematyka to nie jest moja najmocniejsza strona, ale wydaje mi się, że dwubramkowe zwycięstwo z Rosją również premiuje nas i braci Moskali (bilans bramek u Ruskich na 0, przy -1 Serbów)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez damian940915 » 16 Sty 2014 00:04

kat. napisał(a):Matematyka to nie jest moja najmocniejsza strona, ale wydaje mi się, że dwubramkowe zwycięstwo z Rosją również premiuje nas i braci Moskali (bilans bramek u Ruskich na 0, przy -1 Serbów)

Faktycznie, na szybko źle policzyłem. Wygrana Polaków z Rosją dwoma bramkami (oczywiście przy porażce Serbów) też daje awans obydwu zespołom. Margines do kombinowania jest więc troszkę większy i prowadząc np. 3 bramkami w samej końcówce, można by pozwolić rzucić naszym rywalom, bo fakt jest faktem, że jeżeli chcemy grać o medale (a myślę, że takie aspiracje są), to wyjście z zerowym dorobkiem uzależnia nas od wyników innych spotkań. Zgadzam się jednak, że najważniejsze by w ogóle ten mecz wygrać. Zdaje sobie sprawę, że Rosja to nie jest słaby przeciwnik, jest to drużyna, która niemal co roku gra w wielkiej imprezie. My jednak moim zdaniem na papierze jesteśmy mocniejsi i wiele zależy od tego, czy obejrzymy naszą reprezentacją na poziomie meczu z Serbią, czy tego z Francją. Mecz z Francją, mimo świadomości gry z Rosją meczu o wszystko, powinien przynieść naszym chłopakom więcej luzu i dodać pewności siebie. Rosjanie nie będą wcale w lepszej sytuacji psychicznej, bo przecież też zagrożeni są wyeliminowaniem z turnieju. Ja jestem optymistą przed tym meczem i liczę na to, że poziom gry zostanie przynajmniej podtrzymany, co doprowadzi do zwycięstwa.
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości