Kombinacja Norweska

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Kombinacja Norweska

Postprzez friducha » 17 Mar 2011 12:48

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 01:42, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez markos7207 » 17 Mar 2011 13:35

Raku, mysz mi się zacięła ;). Przypominam sobie że widziałem ten prowizoryczny kalendarz przed sezonem i raczej nie ma co do niego przywiązywać większej wagi skoro na jeden sezon do przodu sprawdził się w około 50%-ach.

Friducha, a coś Ty się zrobiła taka drażliwa ? Gdzie prysł Twój dystans i poczucie humoru ? ;)
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 17 Mar 2011 17:37

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 01:43, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH » 17 Mar 2011 19:30

Markosie ten kalendarz jest bliźniaczo podobny do tego co mówi Grave ;) Po prostu na ten sezon też próbowano to wszystko załatwić, ale najwyraźniej nie zdołano się porozumieć. Mam nadzieje, że tym razem się uda. Bardziej jednak liczę na jakieś nowe lub nowe stare konkurencję.

Kombinatorzy przestaną być traktowani po macoszemu, wówczas gdy będą mieli szkoleniowca, a nie marną imitacje w postaci masażysty. Niestety, tak jak kiedyś pisałem to nie wchodzi w grę bo wódz Tajner i giermek Michalczuk nawet na ostatni Alpen Cup ustalili odpowiednią taktykę, żeby jakoś pozytywnie ocenić wyniki pseudotrenera. Z każdym kolejnym wywiadem gość się coraz bardziej pogrąża. Szkoda, że tylko w oczach nielicznych kibiców. Też żałuje, że nie było drużyny bo to by nam unaoczniło jak wiele straciliśmy w ciągu roku choćby do Słoweńców. Teraz Michalczuk się będzie bronił 3 miejscem Cieślara na jednym treningu, ale mnie tak łatwo nie oszuka :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 17 Mar 2011 21:00

Możesz Raku zaspokoić moją ciekawość. Kogo z tej dwójki bardziej nie lubisz Kruczka czy Michalczuka?

Pocieszające, że stara, dobra Friducha zdaje się powracać. :D Rozumiem, że czasami ten góralski temperament musi znaleźć ujście. :D
figaro56
Żywa legenda

Postprzez RakuNH » 17 Mar 2011 21:29

figaro56 napisał(a):Możesz Raku zaspokoić moją ciekawość. Kogo z tej dwójki bardziej nie lubisz Kruczka czy Michalczuka?

Oni nie są od lubienia, ale jeśli chcesz wiedzieć Figaro to od stycznia coraz bardziej nie lubię Michalczuka. ;) Kruczek wygląda na sympatycznego, ale wyniki go jakoś mocno nie bronią, a w zasadzie go pogrążają. Mimo sukcesów Małysz i Kowalczyk poziom szkolenia w Polsce jest dalej żałosny i wszystkie kadry powinny mieć lepszych szkoleniowców, a Ci co osiągali dobre wyniki za juniora wręcz MUSZĄ takich mieć... Niestety to raczej marzenia i w sumie jakby Wiśniewski (kochać młodej Tajnerowej) objął kadrę to niewiele by to zmieniło.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 18 Mar 2011 10:33

Przypominam jeszcze, że Kowalczyk to Wieretelny a Małysz to Lepisto. Bardziej ufam jednak Kruczkowi bo mam nadzieję, że czegoś tam się nauczył przy Kuttinie i Lepisto. A jeszcze żeby nas całkowicie dobić to są jeszcze Celej i Cempa. O tej dwójce od kobiecych skoków już nie wspomnę bo nie mam pojęcia czy oni w ogóle coś robią poza tytułowaniem siebie nawzajem "panie trenerze". :D

Ten Wiśniewski to chodzi o tego co ma te czerwone włosy i kiedyś śpiewał "Keine Grenzen"?
figaro56
Żywa legenda

Postprzez harding » 20 Mar 2011 19:39

" jestem jednak pewna, że humor szybko mi wróci, jak tylko znajdę jakąś owieczkę :lol: "

Jeżeli już to najlepiej taką: http://www.youtube.com/watch?v=fr0_4p8J0ks
harding
Młodzieżowiec

Postprzez markos7207 » 06 Kwi 2011 15:15

Tak jak już wspominałem w styczniu, Petter Tande stwierdził iż nie ma odpowiedniej motywacji by dalej trenować i uprawiać kombinację więc robi sobie przerwę, i że poświęca się swojej pasji czyli poławianiu ryb na kutrze rybackim. Tak teraz 25-letni Norweg potwierdził że brakuje mu owej motywacji więc nie ma sensu ciągnąć tego dalej i postanowił zakończyć karierę sportową...
Znalazł sobie zajęcie które sprawia mu przyjemność, został rybakiem. Gdy jego koledzy walczyli w Oslo o medale MŚ, on przez ostatnich 6 tygodni łowił dorsza na Lofotach ;) .
Szkoda, bo jest jeszcze młody i zdecydowanie nie wykorzystał potencjału jaki niewątpliwie posiadał. Mimo młodego wieku w PŚ startował już bodajże 10-ty sezon i niemal od początku był jednym z lepszych skoczków(przez wiele sezonów był jednym z najlepszych) a z upływem czasu coraz szybciej biegał. Może jak sobie odpocznie trochę od sportu to wróci mu chęć do treningów. Oby.

Image

Petter w nowej roli ;) .
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 06 Kwi 2011 16:29

Jakby nie zakończył kariery to i tak by został pewnie zsunięty na dalszy plan, bo sezon miał po prostu tragiczny i biegał jak człapon. Norwegowie zresztą mają wielu zdolnych juniorów (Graabak, Johansen) i seniorów na jego miejsce i na pewno sobie jakoś poradzą ;) Pokazał to zresztą Magnus Krog, który mnie zszokował. Wzięli go z PK i od razu w PŚ zajął 18 i 13 miejsce :shock:

W kombinacji nie będzie osobnego tematu, więc napiszę kto skończył ze sportem:
Patter Tande (teoretycznie zawiesił)
Felix Gottwald
Ronny Heer
Norihito Kobayashi
Sebastian Haseney
Ronny Ackermann (ma się kształcić na trenera i prawdopodobnie w przyszłości będzie trenerem niemieckiej kadry)
Anssi Koivuranta (na stałe przechodzi do skoków)
Aleej Tzvetkov (doping)

Dalej będzie startował Hannu Manninen :D Odchodzą też Hermann Weinbuch (trener Niemców) i Harald Rodlauer (trener Włochów). W polskiej kadrze niestety zmian nie będzie, a taki Rodlauer jest do wzięcia.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 11 Kwi 2011 11:53

Właśnie dlatego Tande ledwo człapał a i na skoczni skakał jak nowicjusz bo latem niespecjalnie przykładał się do treningów z braku motywacji. Koło się zamyka. Jak coś trzeba robić z musu to wiadomo że nic z tego nie będzie. Teraz widać że błędem było opuszczenie kadry wraz z Moanem po zeszłym sezonie bo oboje nie wyszli na tym za dobrze.
Owszem, Norwegowie mają wiele młodych talentów z tym że jakoś mało któremu udaje się przebić. Głównym powodem jest stara bolączka norweskich kombinatorów od lat - skoki. Zdecydowana większość z nich świetnie lub przynajmniej dobrze biega a gdy z kolei trafi się czasem dobry skoczek, jak Rian czy Klemetsen, to niestety w biegu traci bardzo wiele. Choć weteran Klemetsen ostatnio nieco się podciągnął. A Krog to dobry przykład potwierdzający tę regułę, w debiucie w PŚ dwa lata temu w Trondheim w biegu przegrał jakieś ułamki sekundy tylko z Kokslienem.
Wracając do juniorów to chyba największy pożytek będzie w niedalekiej przyszłości z młodszego Storliena, bo chłopak dobrze skacze i coraz lepiej radzi sobie na trasie. Ale największym talentem od czasów Vika był Ole Christian Wendel, świetnie biegający i jeszcze parę lat temu niezły na skoczni. Niestety ostatnie dwa lata na skoczni nie mógł się odnależć a w grudniu w Lillehammer zaliczył grożny upadek i od tamtej pory nie wrócił do sportu.
A jak dzisiaj podał na swojej stronie NSF, Wendel w wieku zaledwie 19-tu lat postanowił zakończyć karierę :( i skoncentrować się w pełni na szkole i przyszłych studiach.
Nastąpiła także zmiana na stanowisku sportowego szefa Wikingów, Kjetila Strandbråtena zastąpił Sverre Rotevatn nie tak dawno jeszcze sam startujący, którego największym sukcesem było złoto w drużynie przed 10-ma laty w Lahti.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 11 Kwi 2011 17:15

Ok. Reasumując Tande był po prostu beznadziejny i miejsca w drużynie by z tą formą nie zagrzał ;) Nie do końca się zgadzam, że Moanowi to nie wyszło na dobre. W Seefeld super startował i jakby nie dopadły go choroby, to pewnie by się liczył na MŚ, więc stawiał bym na pech, a nie na złe przygotowanie. Ogólnie małolatom ciężko się przebić do czołówki, więc w kombinacji trzeba cierpliwości. Klemetsen podciągnął się tylko w skokach, bo gdyby biegał tak jak rok temu, to pewnie wywalczył by pierwsze podium w karierze ;) Tak to bywa w kombinacji, że jak poprawi się jedno to pogorszy drugie. Krog nigdy nie był specjalnie wielkim talentem, a widać, że pod koniec roku osiągnął życiową formę i może coś z niego będzie w następnym sezonie. W marcowej formie na pewno się przyda w drużynie.

Wendel kończy karierę - :shock:

Wstępnie klepnięto też KALENDARZ NA SEZON 2011/2012. Widać jakiś postęp choć mogli by się FISowcy bardziej wysilić. Konkurs w Zakopanem tydzień po skokach. Swojego bloga reaktywował Jakub Michalczuk. Polecam, bo na pewno będzie niezły ubaw :D
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Duche » 11 Kwi 2011 18:01

O, to szkoda, że młody Wendel zakończył karierę. Bodajże dwa sezony temu jak debiutował wymiatał biegowo jak na swój wiek i myślałem, że spokojnie rośnie nowy Moan. Jak widać życie lubi pisać różne scenariusze.

Fajny ten wstępny kalendarz. Mam nadzieje, że się utrzyma ostatecznie. Najbardziej podoba mi się debiut w Kazachstanie. Jestem ciekaw jak tam wypadnie PŚ, bo wszystkie obiekty są tam super nowoczesne. Będzie to duży sprawdzian dla Kazachów, choć już na zimowych igrzyskach azjatyckich sobie poradzili bardzo dobrze. Ogólnie widać, że FIS nie rzuca słów na wiatr i idzie w kierunku wschodu. W przyszłym sezonie PŚ w skokach pań odbędzie się w Moskwie, do tego dochodzi nowość w postaci sprintu ulicznego na Placu Czerwonym w biegach, oraz PK w kombinacji w Rosji. Mnie to cieszy.

Miło również jest zobaczyć Zakopane w kalendarzu, jak i również Engelberg czy Trondheim. Brakował mi konkursów w tych miejscowościach. Po nędzy z zawodami w zeszłym sezonie FIS poszedł po rozum do głowy i teraz już tak ubogo nie jest. I całe szczęście.

Trochę zawiłości też z tymi nowinkami w kombinacji. Wg mnie trochę za dużo tego chcą wprowadzić. Dla mnie dobre by było, aby powrócili do starych zasad, czyli sprint, gundersen i raz za kiedy bieg masowy. Mi to pasowało.
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez Daniel » 22 Cze 2011 11:31

I jednak, stało się: Hannu Manninen kończy karierę, teraz już na dobre. Chciałoby się jeszcze, choć z drugiej strony gdyby znów miał zajmować dalekie miejsca to może lepiej, że się pożegnał. Finom został właściwie jeden Ryynaenen, a i on przecież nie jest gwiazdą. Zobaczymy co pokaże młodzież.

Swoją drogą, ilu wielkich kończy z kombinacją w tym roku ...
Daniel
Kadra A

Miejscowość: Toruń

Postprzez Duche » 22 Cze 2011 12:34

Szkoda. To Finowie teraz będą mieli strasznie słabo z kombinacją. Gdzie ta czasy, gdy startował Lajunen, Tallus, Hannu, później Koivuranta.
Awatar użytkownika
Duche
Żywa legenda

Miejscowość: Lędziny / Лендзины

Postprzez RakuNH » 22 Cze 2011 17:45

U Finów jest dosyć krucho, ale mają młodych Leinonena, Peltole i Herolę. Na pewno juniorsko jakoś tam poszli do przodu i może jakoś im się uda połatać seniorskie dziury. Decyzja Manninen zaskakująca, zważywszy, że wcześniej deklarował starty w przyszył sezonie i nawet znalazł się w kadrze A. Można powiedzieć, że po tym sezonie ze sportem rozstali się najwybitniejsi kombinatorzy ostatnich kilkudziesięciu lat czyli Gottwald, Ackermann i Manninen. Fin może na wielkich imprezach zawodził, ale nie wiadomo czy ktokolwiek i kiedykolwiek pobije jego skuteczność w Pucharze Świata. Z weteranów kończących i powracających na dobrym poziomie pozostał jeszcze Lodwick i on na razie kończyć nie zamierza. Amerykanie w obecnej sytuacji mogą sobie jeszcze co nieco zarobić przed końcem karier :D Opadło im wielu rywali, a przybyło sporo konkursów także jak tym razem podejdą na serio do PŚ (a tak deklarują) to mogą nie mieć sobie równych.
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez RakuNH » 20 Lis 2011 20:00

Już za 5 dni startuje PŚ w kombinacji norweskiej. Nie zobaczymy już trzech wielkich ostatnich lat: Gottwalda, Manninena i Ackermanna. Sezon z głowy ma także Nabeev i dosyć mocno posypani są Czesi. Poza tym w czołowych reprezentacjach raczej bez większych problemów zdrowotnych. Jedynie Stecher wraca po operacji kolana i różny może być jego początek sezonu. PO LGP zdecydowanymi faworytami są Niemcy. Gonić ich będą Austriacy (osłabieni po odejściu Gottwalda i po kontuzjach Denifla i Stechera), Norwegowie (Moan ponoć problemy ma już za sobą i celuje bardzo wysoko, a Krog niespodziewanie dalej jest w formie) oraz Amerykanie, którzy teraz mają na pełnej k**** wejść w sezon, bo nie ma żadnej imprezy mistrzowskiej, a konkursów sporo to i zarobić można :D

Polacy dowodzeni przez genialnego stratega Jakuba Michalczuka odpuszczają Kuusamo i wybierają się do Lillehammer, gdzie są temperatury dodatnie i skocznia będzie gotowa zapewne tuż przed Pucharem Świata. Polski Mourinho planuje szczyt formy na styczeń/luty.

Przypominam też że do PŚ został włączony sprint drużynowy i penalty race. W sumie będzie aż 27 konkursów Pucharu Świata i 22 konkursy Pucharu Kontynentalnego.

To taki bardzo skrócony raport przed pierwszymi zawodami, także Figaro przygotuj się na pierwsze zawody bez Polaków. Przykro mi 8osobowa kadra nie może fizycznie obsadzić podczas jednego weekendu aż jednych zawodów.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez Janko10 » 20 Lis 2011 22:35

Smutne trochę...
No to teraz proszę raport na Skokach. ;)
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez RakuNH » 25 Lis 2011 22:19

RakuNH napisał(a): Norwegowie (Moan ponoć problemy ma już za sobą i celuje bardzo wysoko, a Krog niespodziewanie dalej jest w formie)

No i Krog sensacyjnie zwyciężył. Spodziewałem się miejsca w 10, ale nie takiego przekonywującego zwycięstwa. Postawa Moana lekko mnie martwi, bo rok temu mówiło się o jego problemach z astmą i wolę nie wiedzieć jak to się potoczyło. Oczywiście Moan ma potencjał biegowy, ale jest coraz starszy, a nie coraz młodszy.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez friducha » 25 Lis 2011 22:57

bye
Ostatnio edytowany przez friducha, 22 Sie 2016 01:43, edytowano w sumie 1 raz
friducha
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości