Siatkówka

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Siatkówka

Postprzez dan » 27 Wrz 2011 16:12

Nasze dziewczyny miały zdecydowanie najsłabszą grupę i temu zaprzeczyć się nie da. Kilka zagrań wołało o pomstę do nieba. Jeżeli Polki chcą pokonać swoje ćwierćfinałowe rywalki (a chyba wszyscy zakładamy, że będą nimi Serbki) to muszą zagrać znacznie lepiej niż w jakimkolwiek z meczów grupowych, bo poprzeczka dla naszych powędruje bardzo wysoko.

Ciężko mi powiedzieć czy gospodynie chciały przegrać z Niemkami. Czasami miałem takie wrażenie, ale nie ośmieliłbym się je oskarżyć o to wprost. Niemki natomiast imponowały, nie było dla nich piłek straconych. Kapitalny mecz Małgosi Kożuch, która atakowała z każdej piłki i duże wzmocnienie dla reprezentacji w postaci powrotu do niej Angeliny Grun. One mogą być groźne dla każdego.

Wczoraj Izrael po laniu z Czechami (planowej, chociaż właściwie już wcześniej sobie to załatwił) i Ukraina po porażce z Francją zakończyły swój udział w turnieju.

Dzisiaj dwa mecze barażowe. Turcja zagra z Hiszpanią, a Holandia z Azerbejdżanem. Na zwyciężczynie z pierwszej pary już czekają Rosjanki, a z drugiej Włoszki w ćwierćfinałach.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez kat. » 27 Wrz 2011 22:26

Szkoda mi bardzo Azerek, ten ich trener to jakiś taki perwersyjnie ziemniakowaty się wydaje, aż nie chcę uruchamiać wyobraźni, co im tam za kary w zaciszu hotelowym za cztery zmarnowane setbole w 2 secie wymyśla , ale pewnie bez lekkiego spankingu się nie obejdzie :(
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez kat. » 29 Wrz 2011 14:53

... ale co w takim wypadku czeka Rosjanki? :roll:

Nie mam pojęcia, co się z nimi stało, ale to właśnie wyglądało na kontrolowane odpuszczanie meczu. Pokłóciły się z księżniczką Gamową czy jak? :roll: Nie wiem, kobiet nie da się podobno zrozumieć, toteż i kobiecej siatkówki rozgryźć czasem niepodobna.

Poza tym wszystko planowo. Holenderki nie dały rady Włoszkom, a Francuzki Czeszkom. Wygląda na to, że każda drużyna musi zaliczyć w tym turnieju chociaż jedna wpadkę i lepiej było zaliczyć ją w grupie ;) Wśród niepokonanych pozostały już tylko Niemki i nasze dziewczyny.

Przedłużanie turnieju na siłę nie zdało, jak można się było domyślić, egzaminu. Zespoły z 3. miejsc nic nie wniosły w barażach, może poza Azerkami, którym starczyło sił na dwa sety. W ogóle bardzo dużo jednostronnych meczów jak na razie, i jeśli dobrze pamiętam tylko jedna "kontrolowana" pięciosetówka.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez dan » 30 Wrz 2011 09:49

Półfinalistki już są w komplecie. Niemki wygrały planowo z Czeszkami. Niestety, nasze dziewczyny też już się pożegnały z turniejem. W polskiej drużynie jedyną siatkarka, która coś grała była Kasia Skowrońska.
W półfinałach Niemki zagrają z Włoszkami, a Serbki z Turcją.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez figaro56 » 30 Wrz 2011 10:39

Znowu po wygraniu trzech meczów w grupie z mocno przeciętnymi zespołami nadmuchano balon który pękł z hukiem. Jedna zawodniczka światowej klasy to jednak za mało. Nie wiem skąd wziął się ten hura optymizm i marzenia o medalu jak powiedzmy sobie szczerze oglądając występy naszych w światowym GP gołym okiem widać było brak potencjału w ekipie Świderka. Bycie gwiazdą w naszej lidze nie czyni automatycznie z kogoś zawodniczki międzynarodowego formatu. Mogliśmy się boleśnie o tym przekonać na własne oczy kim jest Skowrońska-Dolata a kim jej reprezentacyjne koleżanki a przecież Skowrońska nigdy nie była pierwszą armatą naszego zespołu bo to miejsce było zarezerwowane dla Glinki. Czas się chyba przyzwyczajać do tego, że nasza kobieca siatkówka osiadła na pozycji mocnego europejskiego średniaka a w świecie o sukcesy było trudno nawet tej ekipie złotek a cóż dopiero tym dziewczynom. Trochę szkoda tej przegranej i to w takim stylu bo sukces mógłby ten zespół pobudować i zmobilizować.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez markos7207 » 30 Wrz 2011 10:42

Nigdy nie jest dobrze trafić zbyt wcześnie na gospodarza turnieju a jeszcze gorzej gdy jest to tak mocna drużyna jak Serbia. Ale mimo że to nie Polki były faworytkami spodziewałem się, zwłaszcza po pierwszej udanej fazie turnieju(już pal licho że rywalki nie były zbyt wymagające i być może niekoniecznie chciało im się grać na maxa) wyrównanego pojedynku. A tu nic z tego i nasze dziewczyny po raz pierwszy od kilku ME nie awansowały do strefy medalowej...
Jak wspomniał Dan, jedynie Skowrońska-Dolata nie musi się wstydzić tego meczu a o pierwszym secie wszystkie powinny jak najszybciej zapomnieć. Szkoda niewykorzystanej szansy na przedłużenie meczu w trzecim secie. Choć nie ma się co łudzić że przy takiej dyspozycji jak wczoraj, udałoby się ugrać coś więcej.
Chciałbym żeby w finale spotkały się Serbki z Niemkami(przynajmniej byłby jakiś polski akcent) i wtedy okazałoby się który zespół jest rzeczywiście lepszy.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez dan » 01 Paź 2011 08:26

Markos też chciałbym takiego finału jak już nie ma Polek i Holenderek, ale obawiam się, że Włoszki mogą po raz trzeci z rzędu zgarnąć całą pulę. Obym się mylił.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez kat. » 01 Paź 2011 11:25

Widzę, że wszyscy na tym forum zgodni w sympatiach przed półfinałami. Teraz kibicuję już (mimo wszystko!) Serbkom, ale jeśli Turaski sprawią niespodziankę, to też nie będę zbytnio rozżalony, bo obok Niemek podobają mi się najbardziej jako zespół.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 01 Paź 2011 18:11

A dzis Niemki niemilosiernie zlały Włoszki,3:0 będąc drużyną zdecydowanie lepszą,fantastycznie zagrała Angelina Grun.jesli chodzi o drugi półfinał,to chciałbym ,aby to Turczynki ,dołączyły do Niemek,tak jakoś nigdy nie przepadałem za Serbskimi drużynami.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 01 Paź 2011 18:47

Figaro - Włoszki też się podłożyły? ;) Chyba po dzisiejszym meczu w wykonaniu Niemek nikt nie myśli, że to "przekręt" Serbek w grupie pozbawił nas strefy medalowej. Spodziewałem się niespodzianki, ale po ciężkim meczu, a skończyło się zmasakrowaniem Włoszek, to już Czeszki bardziej się opierały. Fenomenalnie grają Niemki i aż miło patrzeć, jaką świetną tworzą dziewczyny paczkę i jak cieszą się z każdej wygranej piłki. W turnieju pozostały jeszcze tylko trzy mecze, ciekawe czy doczekamy się jakichś zaciętych, niejednostronnych spotkań? Chyba czas już najwyższy.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez figaro56 » 01 Paź 2011 21:49

Kat co innego mecz w grupie gdzie można pokombinować a co innego gdy dochodzi do fazy pucharowej gdzie przegrywający odpada. Każdy mecz jest inny.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez kat. » 01 Paź 2011 22:27

Nie no, rozumiem wszystko. Chodzi mi tylko o to, że te Niemki nie są jak widać takie słabe jak choćby męska drużyna Słowacji i jeśli rzeczywiście Serbki nie chciały wygrać, to nie musiały się wcale trudzić jak nasi chłopcy. Zresztą, zobaczymy co będzie jutro. Niemki powinny być po spacerku z Włoszkami wypoczęte, no i mają przewagę psychologiczną, ale Serbki są u siebie.

Dziś wreszcie doczekałem się dużych emocji, choć zdążyłem dopiero na 3 set. Fajny mecz, i kto wie, czy tak jak i u panów, nie był to przedwczesny finał. Kibicowałem Serbkom, ale szkoda mi Turczynek. Charakterne kobitki, mam nadzieję, że jutro pokonają po raz drugi Włoszki.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 01 Paź 2011 22:38

Kat, czy drugi półfinał zaspokoił Twoje oczekiwania ? ;) No i mamy oczekiwany finał, ciekawe jak przed turniejem taki właśnie skład był obstawiany u buków. Raku może coś wiedzieć na ten temat bo lubi w tych sprawach trzymać rękę na pulsie ;) .
To czy Serbki w grupowym meczu z Niemkami kombinowały czy nie, akurat dla nas nie ma żadnego znaczenia. Trudno chyba sobie wyobrazić że Polki dałyby rade tak dysponowanym Niemkom które zmiatają wszystkie przeciwniczki po kolei i jak dla mnie są czarnym koniem ME. Choć prawdą jest że mecz meczowi nierówny. Jutro będę trzymał stronę Serbek ale po tym jak trudną przeprawę miały z Turcją i spacerku naszych zachodnich sąsiadek z Włoszkami, niewykluczone że Serbia zaleje się łzami. I nie bedą to bynajmniej łzy szczęscia.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 01 Paź 2011 23:40

markos7207 napisał(a):To czy Serbki w grupowym meczu z Niemkami kombinowały czy nie, akurat dla nas nie ma żadnego znaczenia.

Właśnie. Myślę, że mimo tych wszystkich bezsensownych barażów i rzekomych kombinacji, w finałowej czwórce znalazły się rzeczywiście najlepsze zespoły turnieju i szkoda gdybać, co by było, jeśli na naszej drodze nie stanęłyby przyszłe (vice)mistrzynie.

Wracając jeszcze do dzisiejszego półfinału - do 3 seta miał przebieg bardzo podobny do naszego meczu z Serbkami. Dwa oddane sety przez Turczynki, w tym jeden bez jakiejkolwiek walki (patrząc na wynik, bo nie widziałem), w trzecim wyraźne rozluźnienie Serbek. Turczynkom udało się wygrać i przejąć inicjatywę, naszym dziewczynom brakło "tego czegoś", choć chyba mało kto wierzył w możliwość odwrócenia meczu.

markos7207 napisał(a):Jutro będę trzymał stronę Serbek ale po tym jak trudną przeprawę miały z Turcją i spacerku naszych zachodnich sąsiadek z Włoszkami, niewykluczone że Serbia zaleje się łzami.

Serbowie dali radę po morderczym boju z Rosją, dziewczyny też powinny. Niemki, jak już pisałem, podobają mi się bardziej jako zespół i zgrany kolektyw, ale wierzę w Jovanę - zjawiskowa dziewczyna :)
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez dan » 02 Paź 2011 13:45

Fajnie, że Małgosia Kożuch jest w finale. Zawsze to jakiś polski akcent. Chyba nikt się nie spodziewał tego, że Włoszki dostaną takie lanie od Niemek. Znakomicie grała Kożuch i świetnie Angelina Grun. Mam wrażenie, że Grun to jest ta siatkarka, której brakowało Niemkom do odnoszenia sukcesów, bo Ona podniosła poziom niemieckiej reprezentacji bardzo.
Ciekawy drugi półfinał. Turczynki pokazały ambicję i wolę walki, których brakowało naszym dziewczynom. Za te spotkanie brawa należą się obu drużynom. Do końca nie można było przewidzieć, która z nich awansuje do finału.
Bardzo interesująco zapowiadają się ostatnie dwa mecze mistrzostw. Nie jestem w stanie przewidzieć wyników.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Postprzez kat. » 02 Paź 2011 19:58

No i pięknie kończą się te mistrzostwa, wszyscy moi faworyci począwszy od półfinałów wygrywali, i wreszcie miałem upragnione emocje, zwroty akcji, i pięciosetówki.

Mecz o trzecie miejsce trochę się dłużył, widać było, że obie drużyny podłamane po półfinałach. Wygrała ta, dla której brąz jest jakimś sukcesem, Włoszki jak Rosjanie u mężczyzn - im już było wsio rawno, turniej i tak przegrany.

Serbki kolejny raz pokazały charakter i to bez Jovany, na której spoczywał ciężar ataku przez cały niemal turniej. Czwarty set to kwintesencja kobiecej siatkówki :D Małgorzata Kożuch nie miała dziś dobrego dnia, ale ogólnie Niemki i tak pokazały się fantastycznie.

p.s. komentatorzy mogliby schować na czas pracy swoje sympatie...
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez zdzichu » 02 Paź 2011 21:13

A ja jestem połowicznie zadowolony,cieszy mnie brąz Turczynek,ale porazka Niemek już niestety nie,kurcze jak Niemki mogly wypusic taką szanse z rąk w czwartym secie,mysle że same sie nad tym zastanawiają,ale jednak Serbki pokazały klase,i wyższosc nad rywalkami.Ale to co mnie w Niemkach najbardziej zbudowało to ich entuzjazm,nawet w krytycznych sytuacjach z ich twarzy nie schodzil uśmiech,w sumie to nie m sie co dziwic ,bo osiagnely wielki sukces,choc mysle że niedosyt napewno jest,i tak przy okazji musze przyznać,że te Niemki są całkiem urodziwe ,choc jakos wczesniej tego nie zauwazałem.No ,i warto dodac że ulubienica Kata, Brakocevic zostala mvp turnieju,no a moja ulubienica Darnel najlepiej punktującą zawodniczką.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez kat. » 02 Paź 2011 22:13

Hola, hola, moją ulubienicą jest Sarka "zabójcza zagrywka" Barborkova :D

Brakocević ma takie fajne mhhhroczne spojrzenie, ale bałbym się jej w jakimś bliższym kontakcie. Niemniej cieszy mnie, że właśnie ona dostała nagrodę dla mvp. Ładny był obrazek jak zapłakana ściskała się po meczu ze swoją zmienniczką Malagurski.

Darnel piękna kobieta. Co do Niemek, to rzeczywiście chyba najwięcej ładnych dziewczyn właśnie w ich drużynie. Świat się chyba kończy. Apitz, Brinker, Hippe, że o Kożuch nie wspomnę - wszystkie urodziwe. I to w rozmiarach bardziej optymalnych :D
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez markos7207 » 28 Paź 2011 11:16

W rozmowie z Super Expressem Małgorzata Glinka-Mogentalle zapowiedziała że po zakończeniu sezonu 2011/2012 zakończy karierę sportową. Jeśli tak się stanie to niestety nasza najlepsza siatkarka nie pomoże drużynie dostać się do Londynu, na co liczyłem.
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez dan » 05 Lis 2011 14:48

Ja jako fan siatkówki nie mogę nie wspomnieć o tym, że wczoraj rozpoczął się w Japonii Puchar Świata kobiet, z którego 3 pierwsze drużyny zapewnią sobie awans na igrzyska olimpijskie. Patrząc pod kątem szans Polek na wyjazd do Londynu byłoby fajnie gdyby europejskie reprezentacje z tego turnieju wywalczyły kwalifikacje, a grają tam z naszego kontynentu Serbia, Niemcy i Włochy. Niemki mają na razie dwa zwycięstwa po 3-0, Włoszki również dwa razy wygrały - 3-1 i 3-2, a Serbki po zwycięstwie w pierwszym spotkaniu 3-0 z Koreą Południową dzisiaj uległy 0-3 Stanom Zjednoczonym. I po tym jak grają Amerykanki wydaje się, że to One są głównymi faworytkami tej imprezy.
Europejskim drużynom o awans łatwo nie będzie, bo poza Amerykankami są tam jeszcze inne silne ekipy - Brazylia, Japonia, Chiny.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości