Hokej na lodzie

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Hokej na lodzie

Postprzez dan » 16 Maj 2013 16:16

RakuNH napisał(a):Drugiego nie pokazują w ogóle, a trzeci z odtworzenia.

Właśnie obejrzałem drugi ćwierćfinał i to na TVP Sport z komentarzem Stanisława Snopka i Wiesława Jobczyka.
Szwajcaria w półfinale!!! Mamy dużego kalibru niespodziankę, bo przed mistrzostwami Helwetów w strefie medalowej chyba niewielu się spodziewało.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez kat. » 16 Maj 2013 17:26

Czyli powiew świeżości już pewny. Tak rzuciłem okiem na historię i Amerykanie ostatni raz byli w finale w 1960, a Szwajcarzy przed wojną.

Finowie zgodnie z przewidywaniami na razie nie mają problemów ze Słowakami - to był jeden murowany faworyt i póki co nie zawodzi. Czyli wszyscy medaliści ostatnich MŚ prawdopodobnie znajdą się poza półfinałami. Ale Słowacy strzelają na 1-3, może jeszcze powalczą.
...to tylko wieczność pustką śpiewa
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Miejscowość: Marcówka

Postprzez RakuNH » 16 Maj 2013 17:45

Szkoda, że Czesi odpadli, ale chociaż ładnie powalczyli. Szkoda, tej głupiej przewagi. Co jak co, ale Czesi po przerwaniu gry powinni się jednak kontrolować. U Rosjan by mnie, to nie zdziwiło, ale ta bramka na 2:0 była zupełnie niepotrzebna, a mimo to doprowadzili do 1:2 i mieli sam na sam. Szkoda, ale mecz był ładny, no na pewno wyrównany ;)

Słowacy też nie odpuszczają. I dobrze.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 18 Maj 2013 09:37

Gospodarze rok temu ponieśli klęskę (za taką trzeba uznać brak medalu), teraz jakiś medal przynajmniej jednej z ekip wpadnie. Natomiast klęska słowiańska niestety (choć w sumie bardziej Szwajcarom i Finom życzyłem awansu) - ostatnio w 1994 bodajże zabrakło Rosjan, Czechów i Słowaków w tej fazie.

Liczę na finał Finlandia - Szwajcaria, choć patrząc na półfinały, Szwecja zaprezentowała się lepiej i chyba jest lekkim faworytem
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez dan » 19 Maj 2013 13:58

Jesteśmy po półfinałach. Myślałem, że po wczorajszych wydarzeniach odbędzie się na forum dyskusja, może przeczytam jakieś uwagi, a tu cisza.
Jesteśmy świadkami historycznego turnieju, bo od lat w finale mistrzostw świata lub igrzysk olimpijskich znajdowały się dwie ekipy z wielkiej siódemki: Kanada, USA, Szwecja, Rosja, Czechy, Słowacja i Finlandia. Tymczasem dzięki dzielnym Helwetom mamy nieoczekiwany ostatni mecz. Awans Szwajcarii do finału to jest już sensacja, a w nim jeszcze wszystko przecież może się zdarzyć.
Awatar użytkownika
dan
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Świętochłowice

Postprzez kat. » 19 Maj 2013 14:24

Trochę jednak rozczarowujące półfinały, zwłaszcza Finowie dość bezradni w meczu ze Szwedami. Choć to Szwedzi byli faworytem, liczyłem na bardziej wyrównany i zacięty mecz. Podobnie z Amerykanami, choć ci mieli przez dość długi czas szczęście, bo Szwajcarzy w pierwszej tercji nie wykorzystali kilku dogodnych okazji.

Ostatnie finały były jednostronnymi widowiskami, dziś powinno być inaczej. Wskazuje na to i mecz grupowy, który trzymał w napięciu do samego końca, i solidne defensywy obu zespołów, które raczej nie pozwolą na serie goli w stylu "rosyjskim". Powinien być zacięty finał z niskim wynikiem. Kibicuję Helwetom, wygrać turniej z kompletem zwycięstw to byłaby wielka rzecz.

Czy aż taka wielka sensacja? Dla mnie jednak mimo ostatnich nieudanych imprez jest " wielka ósemka", a w niej właśnie Szwajcarzy. A już robienie sensacji z wygranej Helwetów z USA w onetopodobnych mediach jest kompletnym nieporozumieniem. Dziś jednak to Szwecja jest faworytem, nie da się ukryć.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 07 Lut 2014 23:12

Ogląda ktoś turniej w Gdańsku? Jak wyglądają Polacy na tle rywali, bo wyniki dość optymistyczne? Nie wierzę, że Białorusini przyjechali w mocnym składzie, bo ostatnio wygrywali z wyżej notowanymi ekipami, a inni?
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 04 Kwi 2014 22:26

Potwierdziły się ploty - Zacharkin i Bykow wracają do KHL-u, podpisali kontrakt ze SKA Sankt Petersburg. Rosjanie się cieszą i jak piszą - sytuacja, że dwóch spośród nielicznych znanych rosyjskich trenerów pracowało poza "wielkim hokejem" w takim egzotycznym hokejowo kraju jak Polska - była po prostu kuriozalna.

Rosjanie poprowadzą jeszcze kadrę na Litwie, oby sobie dopisali do CV wiekopomny sukces awansu do dywizji 1A :roll:
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez kat. » 20 Kwi 2014 13:48

Zaczęły się mistrzostwa dywizji IB i zaczęły od wyniku zaskakującego, bo spadkowicz i główny faworyt przegrywa aż 4-0 z beniaminkiem. Ale wiadomo było, że Chorwaci mogą namieszać nawet bez naturalizowanych Kanadyjców, widać, że pozazdrościli Słoweńcom i zainwestowali w hokej, drużyna w KHL-u zrobiła swoje. Więc dobra wiadomość - na papierze nasz główny rywal stracił na początek punkty, zła - Chorwaci napsują nam sporo krwi, zwłaszcza, że grają w takim nieco brytyjskim stylu, który nam nie leży - defensywa, rzadkie kontry i niesamowita skuteczność (pierwszą tercję wygrali 2-0 z bodajże 7-8 strzałami, przy 20 kilku UK, ogólnie w statystykach to chyba tylko w karach byli lepsi - aż osiem osłabień, ale 100 % skuteczność w obronie).

Turniej zapowiada się dużo ciekawiej niż ostatnie i już nie będzie czekania na ten jeden decydujący mecz, bo i Litwinów nie można przekreślać. W zasadzie tylko nasi dzisiejsi rywale, Rumuni, wydają się odstawać i są głównym kandydatem do spadku.

W dywizji A też niespodzianka i to większego kalibru - rewelacja IO w Soczi, Słoweńcy, przegrywają z niezaliczanymi do faworytów Japończykami. Męczył się też drugi spadkowicz, Austria, dopiero po dogrywce wygrywając z Ukrainą, więc kto wie - może tradycji nie stanie się zadość i spadkowicze nie powrócą do elity. Aspiracje mają Madziarzy, którzy w 3 tercji prowadzą 6-3 z gospodarzami, Koreą, i zapewne zainkasują 3 pkty.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 22 Kwi 2014 01:33

Ależ właśnie w składzie Chorwacji jest ok., 10 dziwnie brzmiących nazwisk, które trudno uznać za rodowitych Słowian ;) W sumie mam odmienne zdanie, co do tego sztucznego tworu- Medvesczaka i hurtowego naturalizowaniu kilkunastu hokeistów z innego kraju w sporcie, który nie ma w tym kraju żadnej tradycji. Chorwacja, to 4 milionowy kraj, który ma sukcesy w piłce nożnej, koszykówce, ręcznej i wodnej, więc nie wiem, jaki jest sens tworzenia jakiegoś sztucznego zainteresowania hokejem? Po co ładować kasę w zespół hokejowy w Zagrzebiu, skoro można zostać sponsorem takiej Cibony w kosza, która dogorywa ostatnimi czasy, czy Croatii Osiguranije w szczypiorniaka, która wyprzedaje rok rocznie czołowych graczy z braku funduszów... Osobiście nie daję zbyt dużych szans na zaistnienia hokeja w tym kraju w dłuższej perspektywie czasowej, więc szkoda kasy, zachodu i zaangażowania w ten pomysł.

Trochę to dziwne i mało zrozumiałe w mojej ocenie. Efekt mamy tego taki, że Chorwacja, jakby nie było potęga w koszykówkę nie ma nawet jednego zespołu w Eurolidze, nawet w odróżnieniu od Polski, a ładuje się ogromne środki na hokej w środku kraju, który uprawia garstka obywateli. Coś tu jest postawione na głowie i na pewno nie czerpał bym wzorców z takich dziwnych pomysłów w Polsce... Zainteresowanie danym sportem powinno wynikać ze spontanicznego odruchu społeczeństwa, a nie w wyniku jakiś odgórnie podjętych, często niezrozumiałych i mało logicznych decyzji. Tak więc kat, nie chwal Chorwatów, bo na dobre im to nie wyjdzie, nawet jeśli uzyskają jakiś krótkoterminowy sukces w hokeju.

Co do samego turnieju, to wygląda na to, że o awansie zadecyduje mecz Chorwacja- Polska. Najgrożniejsi na papierze nasi rywale- Brytyjczycy i Holendrzy zawodzą, zaś ci ostatni będą musieli spiąć się na mecz z Rumunami, żeby przypadkiem nie zlecieć do niższej dywizji :shock: Nawet jeśli te zespoły szanse na awans już przegrały, to mogą narobić sporych kłopotów Polakom, zwłaszcza jeśli ci nie podejdą do spotkań z nimi w należyty sposób. Dzisiejszy mecz z Litwą pokazało, że Polska wcale nie jest tak mocna, jak ją malują pod wodzą Zacharkina i głównie z powodu słabości rywali może wywalczyć awans, aniżeli ze swojej siły, czy wspaniałej gry.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez kat. » 22 Kwi 2014 09:07

Chodziło mi o tych kilka nazwisk, które miały dojść przed turniejem, a na które nie zgodziła się federacja z powodów formalnych, m. in. Kanadyjec miał być na bramce, ale jak widać niekoniecznie byłoby to wzmocnienie.

zygy napisał(a):Zainteresowanie danym sportem powinno wynikać ze spontanicznego odruchu społeczeństwa, a nie w wyniku jakiś odgórnie podjętych, często niezrozumiałych i mało logicznych decyzji.

Spontaniczny odruch społeczeństwa? Ale przecież wiadomo, że te odruchy są tylko skutkiem sukcesów + zainteresowania mediów. Na temat kosza się nie wypowiadam, ale gdybym sam był chorwackim krezusem, to też wolałbym zainwestować w hokej.

Wczorajszy mecz słabiutki. Liczyłem się z tym, że będzie dużo trudniej niż w ostatnich latach, ale nie że Litwini będą przez większą część meczu aktywniejsi, oddadzą więcej strzałów, chwilami będziemy bronić się rozpaczliwie i koniec końców wygramy dość szczęśliwie. No ale dobra, litewskie chamy ;) na trybunach, fatalnie sędziujący Madziarzy (do połowy meczu, potem się trochę ogarnęli), turniej, oszczędzanie sił itd. Choć i tak wrócił koszmar głupio łapanych kar, przecież wiadomo było, że w meczu z gospodarzem trzeba na ten element uważać i nie dawać się chamom ;) sprowokować.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 22 Kwi 2014 16:11

Na jakiej podstawie piszesz, że będąc bogaczem z Chorwacji ładował byś kasę w hokej, bo chyba nie z perspektywy Polski... Koszykówka w Chorwacji, to niemal od zawsze religia, to pierwszy sport zespołowy, którego przedstawiciele wywalczyli olimpijski medal dla niepodległej Chorwacji, zaś tacy gracze, jak Korac czy Kukoc na zawsze pozostaną już legendami. W przypadku hokeja, to nic innego, jak fanaberia kilku osób, zaś o pozycji tego sportu w kraju najlepiej świadczy fakt, że muszą posiłkować się zaciągiem któregoś tam rzutu z Ameryki Płn. Analogia ze Słowenia też chybiona, gdyż tam o sile kadry stanowią miejscowi gracze, a hokej rzeczywiście jest bardzo popularny. Wracając do naszego podwórka, to załóżmy, że jakiś rodzimy milioner zapragnął by stworzyć czołowy europejski klub rugby w Warszawie. Myślę, że była by to podobna sytuacja do tej, jaka ma miejsce teraz z Medveszczakiem w Zagrzebiu...
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez kat. » 22 Kwi 2014 16:46

Ale o czym tu gadać w ogóle? Ma ten ktoś taką fanaberię i tyle, może lubi hokej, może kręci interesy na Rusi? Jego sprawa. Wszelakim naturalizacjom jestem niemal zawsze przeciwny, ale tam gdzie buduje się kadrę niemal od podstaw jestem w stanie przymknąć oko. To tak jakby jakiś przeciętnych Ruskich sprowadzić do naszej kadry biathlonowej. A nuż w dalszej perspektywie rodzimi się podciągną.

A Twoje sugestie, żeby zainwestować w klub X czy Y, który liczyłby się na arenie międzynarodowej? To ile kasy u nas się marnuje w ten sposób na żużlu, w którym jako takich rozgrywek międzynarodowych jeśli chodzi o kluby nie ma... No ale tutaj jest akurat to, co nazywasz spontanicznym odruchem społeczeństwa.

Rodzimi milionerzy mieli nie takie fanaberie, jak ta z hokejem w Zagrzebiu. Ich pieniądze, ich sprawa. Wielkie rugby w Warszawie byłoby mniej absurdalne niż PUEFA we Wronkach czy w Grodzisku.

Ja tam żałuję, że w idea klubu KHL-owego w Gdańsku nie wypaliła, bo byłoby to szansą dla tego sportu w Polsce. A tak... nawet jeśli teraz jakimś cudem awansujemy to w perspektywie kilku lat tacy Chorwaci nas zdystansują. Litwini zresztą też.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 22 Kwi 2014 17:45

Każdy ma jakieś fanaberię, a ja mam np., taką, żeby wyśmiewać takie patologie ;) Chyba po właśnie jest to forum, nie? Żeby dyskutować i wymieniać się poglądami. Znów trafiasz kulą w płot. Na żużel właśnie jest popyt i stąd inwestycje, zaś jeśli chodzi o hokej w Zagrzebiu, to mam spore wątpliwości. Nie rozumiem tylko, dlaczego chwalisz takie wydziwy pisząc, ze Chorwaci zainwestowali w hokej, niejako stawiając ich jako przykład. Już wolę III ligę w hokeja, niż nawet walkę o mistrzostw Świata z jakąś bandą najemników w składzie.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez kat. » 22 Kwi 2014 18:26

Chorwaci są na etapie budowy drużyny, wybrali taki wariant, mnie się to może nie podobać, ale bardziej będzie mnie irytowało, jeśli za kilka lat ich juniorka już bez "najemników" będzie lać nas jak teraz leją nas Ukraińcy czy Madziarzy, a za 10 dalej będziemy w ciemnej dupie, a Chorwaci zadomowią się poziom wyżej. :)

Aż pogrzebałem w statystykach i te 6 koła na hokej w Zagrzebiu chodzi, czyli ktoś się jednak interesuje.

Żużel w Polsce jest popularny tylko w kilku (od biedy kilkunastu) ośrodkach, poza Wrocławiem i Gdańskiem (gdzie nie jest sportem nr 1) nie są to metropolie. Europejskich rozgrywek o jakimś prestiżu nigdy nie było. Tam gdzie jest nr. 1 wszystko wokół zdycha. Wątpię, czy w Chorwacji coś przez jedną, popularną w stolicy drużynę, która reprezentuje kraj na arenie międzynarodowej w 2. lidze świata, miałoby zdechnąć, a nawet jeśli, to mnie to o ból głowy nie przyprawia.

Podobnie jak ich najemnicy. Absurdem jest dopiero to, gdy sprowadza się ich w kraju, w którym każdy dzieciak dany sport uprawia, a dyscyplina jest uznawana za "narodową".
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 22 Kwi 2014 18:40

Nie wiem, czy jak na 4 milionowy kraj, to aż tyle wiodących dyscyplin zespołowych, nie wystarczy, żeby jeszcze w hokej ładować. Tam jest fajny podział, że gała jest wszędzie popularna, ręczna i kosz na płn, zaś wodna na południu kraju i wyspach. Teraz na siłę się stara zrobić z hokeja kolejny wiodący sport w Zagrzebiu patrząc, jak taka koszykarska Cibona dogorywa finansowo, czy klub piłki ręcznej z tamtego miasta. Dlatego mnie to dziwi, bo podejrzewam, że za tą kasę z hokeja można by spokojnie stworzyć niezły euroligowy zespół, którego obecnie Chorwacja nie posiada. W ogóle mnie dziwi, jakim sposobem Zagrzeb się dostał do KHL, ale ktoś musiał tam nieżle posmarować z tego tytułu... Nie dojże zero tradycji w hokeju, to jeszcze spora odległość od Rosji, choć w przypadku tamtego kraju, to czasem podróż na Syberię z Moskwy trwa dłużej, niż do kraju na płd., Europy.
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez kat. » 22 Kwi 2014 18:53

Teraz KHL uderza na Skandynawię + Finlandię. Obiło mi się o ucho (nie wiem, czy nie na tvp ktoś mówił), że nawet Brytole chcieli / chcą mieć swoją drużynę. Docelowo może powstać dywizja zachodnia z ekipami z liczących się krajów z całej Europy.
Awatar użytkownika
kat.
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 22 Kwi 2014 18:58

Skandynawia, to zrozumiałem, ale Chorwacja to rodzynek w tym towarzystwie. Już prędzej bym jakiś niemiecki klub, szwajcarski, czy duński tam widział, niż brytyjski ;)
zygy
Użytkownik zbanowany

Postprzez RakuNH » 23 Kwi 2014 11:32

Po 4-0 Litwinów z Holendrami można się było spodziewać, że nie będzie nam łatwo ale liczą się trzy punkty z gospodarzami. Jak Chorwacja awansuje to na pewno będzie to niezły numer. Ciekawe czy będą tez w stanie wejść po raz trzeci z rzędu w 1A, bo tam w sumie wszystko jest możliwe. Poziom jest równy, miejsca dające awans są dwa, więc kto wie. Ukraina niestety dziś przegrała, ale wszystko wskazuje na to, że jeśli w tym roku nie awansujemy ( :roll: ) to przyjdzie nam się zmierzyć z Koreą Południową i do tego z kimś z dwójki Chorwacja/Wielka Brytania.

Jeśli Chorwaci są na fali wznoszącej, to najgorszy możliwy wariant to jakieś szczęśliwe ogranie Choracji, przegranie z WB i awans Brytoli, czym za rok skazujemy się na porażkę. No ale "jak nie teraz to kiedy"...

A jeśli chodzi o naturalizację, to przestałbym oglądać mecze Polaków jeśli by doszło do czegoś takiego. Od kupowania są kluby, a nie drużyny narodowe i wolę walenie się kijami po czołach w trzeciej lidze, niż jakieś kupczenie zawodnikami mającymi tyle wspólnego z Polską co Ojgen.
zygy napisał(a):Przy tym forum, to III RP i Okrągły stół, to mały pikuś. Kilku krzykaczy i napinaczy terroryzuje tu milcząca większość, która nie ma sił, żeby się babrać w tym bagnie
Awatar użytkownika
RakuNH
Forumowy bożek

Postprzez zygy » 23 Kwi 2014 12:32

Wlk Brytania jest grożna, ale nie gra tu w najmocniejszym składzie. Z kolei Korea Płd., to już nie ta sama ekipa, co w 2012r., ponieważ jest o 2 lata bardziej doświadczona w walce z mocnymi rywalami z poziomu dywizji 2A. Zakładając, że turniej odbywał by się u nas, to awans jest możliwy.

Pytanie tylko, co dalej z naszym hokejem? Przyszedł czarodziej- Hałasik i wyciągnął niczym z kapelusza dwóch wybitnych rosyjskich trenerów, przy okazji powiększając znacząco długi związku.A tak poza tym, to sponsora nie znalazł, prestiżu ligi nie zwiększył, ligi KHL dla Gdańska nie załatwił itp... Niedawno odszedł w niesławie, ale jeśli na obecnych MŚ nie uda się Polsce wywalczyć awansu wyżej, to będzie oznaczać totalną porażkę jego polityki i strategii. Abstrahując już nawet od awansu wyżej, to według mnie jedyną szansą jest wybór Czerkawskiego na prezesa PZH. To chyba jedyna medialna osoba związana z hokejem, która będzie w stanie ściągnąć poważnych sponsorów do tego, niszowego jakby nie było u nas sportu. Na dodatek facet grał wiele lat w NHL, więc ma na pewno inne spojrzenia na organizacje sportu, niż zakorzenione głęboko w PRL-u leśne dziadki, które stanowią pewnie lwią część obecnych działaczy hokejowych w Polsce. Wybór Czerkawskiego mógłby się stać przełomowy, więc powinien dostać swoją szanse, choć jak pokazuje przykład Bońka w PZPN-ie, że nawet wybitna osobowość nie gwarantuje automatycznego podwyższenia poziomu dyscypliny w kraju. Zaryzykować chyba jednak warto, bo co nam pozostało :?
zygy
Użytkownik zbanowany

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości