Piłka Ręczna

Rozmowy na temat pozostałych dyscyplin sportowych.

Re: Piłka Ręczna

Postprzez figaro56 » 19 Kwi 2012 21:40

To wisiało w powietrzu i chyba można się było spodziewać takiej decyzji. Wenta obawiał się, że jeżeli pozostawią go na stanowisko to pod takimi warunkami, że trudno będzie mu to zaakceptować a więc wolał uprzedzić ich ruch. No cóż trzeba mu podziękować bo wyciągnął kadrę z niebytu na szczyt. Niestety ale ostatnie trzy turnieje nieudane a zwłaszcza zabolał ten brak awansu na IO.
figaro56
Żywa legenda

Postprzez Janko10 » 21 Kwi 2012 00:12

Teraz co najmniej 10 lat posuchy... :(
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez figaro56 » 21 Kwi 2012 09:51

Miejmy nadzieję, że ten tłustszy okres Wenty zostawił jakiś trwalszy ślad w piłce ręcznej. Odmłodzić skład i bez nerwowych ruchów jak nawet początkowo kilka razy chłopaki zapłacą frycowe. Sam w to co prawda nie wierzę bo cierpliwość to chyba nie nasza narodowa cecha. :(
figaro56
Żywa legenda

Postprzez karol23 » 16 Gru 2012 20:17

Pewna era sie skończyła.Norweżki przegrały finał z Czarnogórkami i mają juz tylko dwie korony anie trzy.
karol23
Junior

Postprzez zdzichu » 16 Gru 2012 20:41

Szkoda mi Norweżek(szczególnie jednej z nich ;) ), ale trzeba przyznać, że Czarnogórki wygrały zasłużenie.W zasadzie powinny wygrać w regulaminowym czasie gry.Także w pierwszej dogrywce miały 3 bramkową przewagę, ale ją roztrwoniły.Jednak w samej końcówce drugiej dogrywki solidnie wypunktowały rywalki.Norweżki po 4 kolejnych triumfach w Mistrzostwach Europy, wreszcie znajdują pogromczynie. Może to dla nich dobrze.Motywacja na kolejne turnieje będzie większa.Bo mimo porażki, dostrzegłem uśmiechy na ich twarzach ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez karol23 » 16 Gru 2012 21:29

Z jednej strony to dobrze że przegrały,ale z drugiej skończyła się pewna nacja w piłce ręcznej kobiet,wielka szkoda że Norweżki przegrały walcząc do końca,ten mecz powinny przegrać w regulaminowym czasie gry nie grały rewelacyjnie że by wygrać ,ale jednak znalazły pogromczynie pierwszy raz od kilku lat.To powinno im dać motywacje jeszcze większa i udowodnic,że one sa najlepsze,bo tak było do dziś. Nadal są najlepsze na swiecie,ale nie w Europie może za 2 lata sięgną po tytuł na który zasługują,ale najpierw musza na nie awansować bowiem pierwszy raz od kilku lat beda grac w eliminacjach do ważnej imprezy. Awansowały do finały jak burza, a w finale były jakies rozkojarzone.Po przegranym finale nie rozplakały się,były nawet uśmiechnięte. Każda porażka boli ,nawet ta wktórej rywal pokonuje cię pierwszy raz od lat. One przegrały wielki finał wielkiej imprezy pierwszy raz od kilku lat przyzwyczaiły sie do samych zwycięstw a nie porażek,ale mimo tego były usmiechnięte.Mam tylko nadzieje,że po tej porażce beda miały taka motywacje,żeby wygrać po raz kolejny Mistrzostwa Europy,Świata i Igrzyska.

Może ktos zna strone na której można ogladać mecze Norweskiej Ligi Kobiet w piłce recznej?
karol23
Junior

Postprzez san » 16 Gru 2012 21:54

Czarnogóra ma mniej ludności niż Kraków czy Łódź :shock:
san
Mistrz Świata

Postprzez Ukassiu20 » 16 Gru 2012 22:02

Warto odnotowac, ze nasze panie wylosowały Szwedki i z nimi spotkają się w barażach do MŚ. Losowanie nawet niezłe, można z Szwecja powalczyć.
Tylko igrzyska wracają po awarii. Najlepsze forum o sportach olimpijskich
http://forum.tylko-igrzyska.pl/
Ukassiu20
Junior młodszy

Postprzez markos7207 » 17 Gru 2012 00:06

Kiedyś musiały przegrać, każda passa ma swój koniec, dobra czy zła ;) . Inna sprawa że w porównaniu z igrzyskami w Londynie, w składzie znalazło sie aż 7 nowych zawodniczek. "Nowych" to może za mocne określenie o wszystkie już grały w reprezentacji ale dał się zauważyć brak zgrania niektórych dziewczyn, no i brak doświadczenia na dużej imprezie także. Norweżki były strasznie chimeryczne, w grupie męczyły się strasznie w meczach z Czeszkami i Ukrainkami. Z tymi ostatnimi strzeliły zaledwie 18 bramek, najmniej od ponad 400 spotkań. Ale potrafiły ni z tego ni z owego, odpalić tak że zmiotły jedne z faworytek Francuzki i mocne zawsze Węgierki. Które zresztą trenuje Norweg, partner życiowy Heidi Løke, z którym rozstała się dzień przed spotkaniem półfinałowym ;) . Ale to bardziej skomplikowana historia.
Bardzo nierówna była także najgrożniejsza strzelczyni Norwegii, Zdzicha ulubienica Linn Jørum Sulland :) . Zwyklestrzela najwięcej goli, a w Serbii miała duże przestoje i czasem katastrofalną skuteczność. W meczu ze Szwedkami pudłowała jak najęta nie trafiając ani razu przed przerwą, a w półfinale z Węgierkami trafiła zaledwie jeden, jedyny raz. W finale też nie zagrała dobrego spotkania, niestety nie tak jak w finale igrzysk gdzie niemal w pojedynkę wykończyła Czarnogórzanki(chyba tak sie to odmienia) ;) . Kilka razy skórę koleżankom ratowała wracająca do kadry chłopczyca Anja Edin(choć na ME jeszcze nie grała), ta od Gro Hammerseng :P .
Finał to istny thriller, wynik ciągle kręcił się koło remisu ale to Norweżki musiały ciągle gonić. Gdyby nie miały w składzie Idy Alstad to mecz skończyłby się po godzinie gry. Dwa razy doprowadzała do dogrywki , za pierwszym razem niemal sekundy przed syreną, za drugim sama zdobyła trzy gole z rzędu. Wielki mecz rozegrała jednak bramkarka z Czarnogóry, Sonja Barjaktarović zresztą wszystkie dziewczyny z malutkiego Montenegro świetnie się spisały.
Kristine Lunde Borgersen mimo że zawiedziona porażką, stwierdziła że to może i lepiej dla piłki ręcznej, ważny sygnał dla innych nacji że nie tylko Norwegia może sięgać po złoto.
Dopóki nie zajrzałem do internetu nie wiedziałem, że jest na świecie tylu idiotów - S.Lem

STOP szKODnikom!
Awatar użytkownika
markos7207
Forumowy bożek

Postprzez karol23 » 17 Gru 2012 13:58

Może ktos coś napisze o rozstaniu LOKE Heidi z trenerem węgierek?Bo dopiero co się dowiedziałem.
karol23
Junior

Postprzez Heidi » 10 Sty 2013 19:20

no to jak oceniacie szanse naszych reprezentantow na MS? :) Sadze ze 5 miejsce to minimum :D
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Miejscowość: Ytre Enebakk

Postprzez mareqna » 10 Sty 2013 19:55

Heidi napisał(a):no to jak oceniacie szanse naszych reprezentantow na MS? :) Sadze ze 5 miejsce to minimum :D

Ekipa Wenty czyli Orły Wenty uważam za trzeci zespół w dziejach polskiego sportu po ekipie Górskiego w 74 r. oraz złotych siatkarzach Huberta Wagnera.Tyle ile emocji i radości dostarczyli to cześć i chwała po wszystkie wieki.Nowy trener,starzy zawodnicy ,potrzebne szczęście i jakiś sukces czyli 3-5 miejsce nie wykluczone.Emocji na pewno nie zabraknie,za to co zrobili w ostatnich latach nie potępię ich choćby zajęli ostatnie miejsce.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

Postprzez Heidi » 10 Sty 2013 19:56

Zaluje Wenty, bo juz nie bedzie tych jego swietnych tekstow podczas tajmu :lol:
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez zdzichu » 10 Sty 2013 20:17

Moim zdaniem ciężko będzie o miejsce w czwórce.Miejsce piąte, o którym wspomniała Heidi, biorę w ciemno.Grupa najtrudniejsza nie jest.Powinniśmy powalczyć z Serbami o pierwsze miejsce.A dalej będzie już system pucharowy.Przegrywający odpada, więc jeden słabszy dzień i może być po wszystkim ;) Jeśli wyjdziemy z grupy na miejscu gorszym niż drugie, to prawdopodobnie czekają nas Hiszpanie lub Chorwaci.Trochę niepokoi mnie wąska ławka.Zmiennicy to w większości nowi zawodnicy, więc mogą nie dać odpowiednie jakości.No ale zobaczymy jak to będzie.Medal byłby wspaniałą niespodzianką ;)
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez damian940915 » 11 Sty 2013 22:46

Myślę, że ćwierćfinał będzie dużym sukcesem, ale przy systemie pucharowym (szkoda, że IHF zdecydowało się na takie niesprawiedliwe, aczkolwiek bardzo klarowne rozwiązanie) szczególnie istotny będzie układ drabinki, a więc przede wszystkim nasze miejsce w grupie. Twierdzę, że tą grupę można wygrać, a to pozwalałoby myśleć nawet o medalu. Przechodzimy jednak taką pokoleniową wymianę i raczej nie jest to coś, co jest atutem tego zespołu, chociaż takie wybuchowe mieszanki rutyny z młodością mogą zdziałać wiele. Najważniejsze moim zdaniem będzie jednak uniknięcie kompromitacji oraz zbieranie doświadczenia, wybiegając w przyszłość do roku 2016.
Narty były złe i strzelanie, strzelanie też było złe ...
Awatar użytkownika
damian940915
Mistrz Świata

Postprzez zdzichu » 12 Sty 2013 22:24

Pierwszy mecz za nami.Oczywiście jest planowe zwycięstwo.Jednak nie przekonali mnie Polacy swoją grą ;) Dziurawa obrona, nieskuteczność, czy proste straty to mankamenty tego meczu.Na Białorusinów jeszcze wystarczyło.Widać, że w tych ważnych meczach Jaszka i Lijewski będą grać przez 60 minut.Jeśli chodzi o Lijewskiego to wiadomo, że to jest raczej taki delikatny zawodnik.Dlatego trzeba się modlić żeby nie doznał żadnego urazu, bo bez niego ciemno to widzę ;) Czyli teraz mamy Arabię, więc spokojnie powinniśmy wygrać.Jednak dalej już będzie trudniej.Wbrew temu co w studio twierdził Szpaku, Koreańczycy to nie są aż takie ogórki ;)

W innych meczach bez niespodzianek.Prawie bez niespodzianek, bo Islandia przegrała z Rosją.I właśnie jutrzejsze spotkanie Rosjan z Duńczykami zapowiada się ciekawie.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Heidi » 12 Sty 2013 22:42

ja sie dziwie, ze Norwegii nie ma... Wie ktos co sie z nimi stalo?
Awatar użytkownika
Heidi
Kadra B

Postprzez zdzichu » 12 Sty 2013 22:52

Norwegowie odpadli w eliminacjach.Trafili jednak na trudnego rywala.Kiedy my spacerkiem przeszliśmy Litwinów, oni odpadli z Węgrami, którzy 2 miesiące później zajęli 4 miejsce na igrzyskach w Londynie.
zdzichu
Mistrz Świata

Postprzez Janko10 » 13 Sty 2013 00:22

Słabo to dzisiaj wyglądało...
"8" będzie sukcesem. Medal byłby cudem...
Ciągnęło mnie do sportu, ze względu na miejsce zamieszkania narty były naturalnym wyborem. Mogłem pływać, ale woda w pobliskim potoku była za zimna... Kamil S.
Awatar użytkownika
Janko10
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez mareqna » 13 Sty 2013 08:46

Słabo nie słabo,liczy się zwycięstwo a było dość łatwe u sumie.Mecz meczowi nie równy i szans nie mają tylko z Hiszpanią,France i Chorwacją.Do reszty się zgadzam.Nawet polubiłem tego Bieglera,prawdziwy Polak.Argentina też na plus.
Dzień za dniem jak wartki potok czas,
Zacieśnia krąg istnienia mego.
Awatar użytkownika
mareqna
Mistrz Olimpijski

Miejscowość: Chorzów Hajduki

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sport

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 38 gości